Του Ευθύμιου Σακκά
Μια μέρα σαν σήμερα είχε έρθει στη ζωή ο σπουδαίος Γάλλος συνθέτης Κλοντ Ντεμπισί, που το έργο του στάθηκε η αφορμή για το πέρασμα από την ρομαντική στην μοντέρνα μουσική. Σημαντικό ρόλο στην ανατροφή του διαδραμάτισε η θεία και νονά του Κλεμεντίν Ντεμπισί στο σπίτι της οποίας φιλοξενούνταν για μεγάλες περιόδους και στο οποίο ήρθε σε πρώτη επαφή με την μουσική.
Στο Παρίσι εγκαταστάθηκε για να σπουδάσει στο Κονσερβατουάρ και εκεί ήρθε σε ρήξη με πολλούς δασκάλους οι οποίοι θεωρούσανε τις μουσικές του απόπειρες ασυμβίβαστες με τους κλασικούς κανόνες. Παρά τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε ο Ντεμπισί παρέμεινε στη σχολή για δώδεκα χρόνια, εγκατέλειψε την ιδέα να γίνει πιανίστας και αφοσιώθηκε στην σύνθεση. Γι’ αυτό λοιπόν έλαβε μέρος σ’ έναν διαγωνισμό που θα του επέτρεπε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Βίλα των Μεδίκων στην Ρώμη και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Η διαμονή στην Βίλα ήταν και πάλι δυσάρεστη και οι απαιτήσεις αυξημένες μ’ αποτέλεσμα να μην έχει την δυνατότητα να συνθέσει και έτσι έπειτα από δύο χρόνια εγκαταλείπει την Ιταλία και επιστρέφει στο Παρίσι. Μπορεί με τις σπουδές να μην τα πήγε και πολύ καλά αλλά κατά την διάρκειά τους είχε προσληφθεί από μια Ρωσίδα ως καθηγητής μουσικής των παιδιών της και μέσω αυτής της επαφής του δόθηκε και η ευκαιρία να ταξιδέψει στην Ρωσία και να έρθει σ’ επαφή με το έργο του Τσαϊκόφσκι που άσκησε μεγάλη επιρροή στην διαμόρφωσή του ως συνθέτης.
Η πνευματική ζωή στο Παρίσι κατά την επιστροφή του από την Ρώμη βρίσκεται σε άνθιση και ο Ντεμπισί έρχεται σε επαφή με καλλιτέχνες όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Πωλ Βαλερί, ο Πωλ Βερλαίν, ο Εντουάρ Μανέ, ο Μωρίς Ραβέλ και ο Στεφάν Μαλαρμέ. Ένα ποίημα του τελευταίου εξάλλου του ενέπνευσε την πρώτη σπουδαία του σύνθεση, το «Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου». Παράλληλα εκείνη την περίοδο για να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες παραδίδει μαθήματα μουσικής.
Η συνθετική του ωρίμανση λοιπόν πραγματοποιήθηκε όταν αποδεσμεύτηκε από τους ακαδημαϊκούς κανόνες και ελεύθερος πλέον αρχίζει από την δεκαετία του 1890 να εφαρμόζει τις πρωτοποριακές του ιδέες αποδίδοντας έργα ορόσημο για την εξέλιξη της δυτικής μουσικής, όπως «Οι εικόνες» και η «Η θάλασσα».
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από καρκίνο παρόλα αυτά όμως δεν έπαψε να είναι παραγωγικός και μάλιστα εκείνο το διάστημα έγραψε μουσική για τα Ρωσικά μπαλέτα με την χορογραφία να την αναλαμβάνει ο Νιζίνσκι. Το τέλος του ήρθε εν μέσω του πρώτου παγκοσμίου πολέμου το 1917 κι ενώ ήταν πενήντα πέντε χρονών.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι από τις εκδόσεις Λέσχη του Δίσκου κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ελληνικά το βιβλίο του Άγγλου συγγραφέα Ρότζερ Νίκολς «Η ζωή ενός συνθέτη», που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Κλοντ Ντεμπισί.