jean_cocteau

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1889 γεννήθηκε ο Γάλλος λογοτέχνης Jean Cocteau σ’ ένα μικρό χωριό έξω από το Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και ασχολούνταν ερασιτεχνικά με την ζωγραφική, ενώ όταν ο γιος του ήταν εννιά χρονών έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Το γεγονός επηρέασε την ευαίσθητη φύση του Jean κι έπειτα από μερικά χρόνια θα εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία για να εγκατασταθεί στην γαλλική πρωτεύουσα. 

Από την παιδική κιόλας ηλικία αρχίζει να συνθέτει τα πρώτα του ποιήματα και στα δεκαεννιά εκδίδει την πρώτη συλλογή, «Το λυχνάρι του Αλαντίν». Ο Cocteau δεν μπορούσε να αντιληφθεί εαυτόν παρά ως ποιητή και παρόλο που ασχολήθηκε με διάφορα είδη γραφής επέμενε όλα τα έργα του να αντιμετωπίζονται ως ποίηση. Επίσης αρνήθηκε να εντάξει την τέχνη του σε κάποιο κίνημα, ενόσω όλοι προσπαθούσανε να του κολλήσουνε κάποια «ταμπέλα».

Το ξεχωριστό ταλέντο του γρήγορα αναγνωρίστηκε κυρίως από ομότεχνούς του γι’ αυτό και πριν συμπληρώσει καν το εικοστό έτος της ηλικίας του ο Προυστ, ο Ζιντ και ο Απολλιναίρ τον εντάξανε στην λογοτεχνική συντροφιά τους. Λίγο πριν τον παγκόσμιο πόλεμο, όπου και υπηρέτησε ως τραυματιοφορέας, ανάγεται η συνεργασία του με τα ρωσικά μπαλέτα, μέσα από τα οποία θα συνεργαστεί με τον Πικάσο και τον Μοντιλιάνι.

Ως το 1919 θα ακολουθήσουνε άλλες τρεις ποιητικές συλλογές που διαπνέονται από μια καλπάζουσα φαντασία και από αριστοτεχνικό ύφος, ενώ το 1917 θα αρχίσει να συγγράφει και τα πρώτα του θεατρικά έργα, αρχής γενομένης με την «Παρέλαση», με τα σκηνικά να τα έχει επιμεληθεί ο Πικάσο. Γενικώς τα θεατρικά του κείμενα αντλούνε από μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνικών ρευμάτων κινούμενα από τον σουρεαλισμό και τον φουτουρισμό έως τον κυβισμό και την αφηρημένη τέχνη. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή συγκαταλέγονται «Το βόδι πάνω στη σκηνή» και «Οι τρομεροί γονείς».

Κατά την δεκαετία του 1920 ο Cocteau άρχισε να κάνει χρήση όπιου, γεγονός που δεν άφησε ανεπηρέαστη την δημιουργικότητά του. Κι αυτό συνέβη κυρίως στην μυθιστορηματική του φόρμα. Χαρακτηριστικά έγραψε το πιο δημοφιλές πεζό του κείμενο «Τα τρομερά παιδιά» μέσα σε λίγες μέρες κι ενώ βρισκόταν διαρκώς υπό την επήρεια του ναρκωτικού. Αργότερα άλλωστε θα εκδώσει κι ένα κείμενο που περιέγραφε με ακρίβεια τις εμπειρίες του από το όπιο υπό τον τίτλο «Όπιο. Το ημερολόγιο ενός εθισμένου».

Σημαντική υπήρξε και η συμβολή του στον γαλλικό κινηματογράφο καθώς η avant garde οπτική του μέσα από ταινίες όπως οι «Blood of poet» και «Beauty and the beast» θα ασκούσε μεγάλη επιρροή στο νέο γαλλικό ρεύμα που θα γεννιούνταν μερικά χρόνια αργότερα.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

...

..."έφυγε" από τη ζωή ο Ρομαίν Ρολάν

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1944 έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος λογοτέχνης Ρομαίν Ρολάν σε ηλικία 78 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη περιοχή Κλαμεσύ και σπούδασε στο Παρίσι ιστορία. Ως το 1910 θα διδάξει στη μέση και...

...έφυγε από τη ζωή ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε

...έφυγε από τη ζωή ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1926 έφυγε από την ζωή ο ποιητής Ράινερ Μαρία Ρίλκε σε ηλικία 51 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πράγα κι έπειτα από ένα πέρασμα από μια στρατιωτική σχολή άρχισε να σπουδάζει στο Πανε...

...

..."έφυγε" η Σούζαν Σόνταγκ

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 2004 έφυγε από τη ζωή η αμερικανή συγγραφέας Σούζαν Σόνταγκ σε ηλικία 71 ετών. Είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και έλαβε ευρεία πανεπιστημιακή μόρφωση σε κολέγια της πατρίδας της αλλά και ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Θοδωρή Παπαϊωάννου

5 λεπτά με τον Θοδωρή Παπαϊωάννου

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, με αφορμή μυθιστόρημά του «Από την αρχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

Η πλήξη, του Αλμπέρτο Μοράβια – η δύναμη του ενστίκτου

Η πλήξη, του Αλμπέρτο Μοράβια – η δύναμη του ενστίκτου

Για το μυθιστόρημα του Alberto Moravia «Η πλήξη» (μτφρ. Ελένη Τουλούπη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα).

Του Ιγνάτη Χουβαρδά

Μια αναψηλάφηση της ερωτικής προσέγγισης, με όρους ριζικούς, αποτελεί το γνωστό μυθιστόρημα Η πλήξη ...

Στήριξη των ανθρώπων του βιβλίου ζητά η Εταιρεία Συγγραφέων

Στήριξη των ανθρώπων του βιβλίου ζητά η Εταιρεία Συγγραφέων

Με ανακοίνωσή της, η μεγαλύτερη ένωση συγγραφέων στη χώρα, η Εταιρεία Συγγραφέων, κάνει έκκληση προς την Πολιτεία για «στήριξη σε ένα μεγάλο φάσμα δημιουργών, φορέων και συντελεστών του χώρου του βιβλίου».

Επιμέλεια: Book Press

Να ανοίξουν τα βιβλιοπωλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Όψεις τουρισμού, του Αλέξη Χατζηδάκη (προδημοσίευση)

Όψεις τουρισμού, του Αλέξη Χατζηδάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Αλέξη Χατζηδάκη «Όψεις τουρισμού – Δεκαοχτώ δοκίμια για την τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό του χώρου και την αρχιτεκτονική», που κυκλοφορεί από τις Cube Art Editions.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Τα φώτα του νότου, της Νίνα Τζορτζ (προδημοσίευση)

Τα φώτα του νότου, της Νίνα Τζορτζ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Nina George «Τα φώτα του νότου» (μτφρ. Όλγα Γκαρτζονίκα), που κυκλοφορεί στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Ανήσυχα άκρα», που κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΑΚΡΩΝ

Έν...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από τον Καποδίστρια στον Ίλον Μασκ: 17 βιογραφίες που ξεχωρίζουν

Από τον Καποδίστρια στον Ίλον Μασκ: 17 βιογραφίες που ξεχωρίζουν

Σημαντικές μορφές της Ιστορίας, της πολιτικής, της επιστήμης και της τέχνης βιογραφούνται: Νικηφόρος Χρυσοβέργης, Καποδίστριας, Μαρξ, Κολοκοτρώνης, Κεμάλ, Νταβιτσόν Εφέντης, Κανελλόπουλος, Θάτσερ, Τέσλα, Ίλον Μασκ, Τζερόλαμο Καρντάνο και Σωτηρία Μπέλλου, αλλά και απλοί άνθρωποι που η ζωή τους σημαδεύτηκε από την Ιστ...

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Περιήγηση στο επιδραστικό έργο του Edgar Allan Poe μέσα από πέντε σχετικά πρόσφατα βιβλία, τέσσερα με δικά του έργα και ένα με κείμενα εμπνευσμένα από την τόσο ιδιαίτερη λογοτεχνία του. 

Του Δημήτρη Αργασταρά

Κοιν...

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή που ξεχωρίζουν.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

13 Νοεμβρίου 2020 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Οι πατριάρχες της μεγάλης φόρμας και οι συνένοχοί τους

Πέρα από τον κανόνα του λευκού άντρα: η ομιλία της βραβευμένης συγγραφέως στην απονομή του New Statesman/Goldsmiths Prize, είναι ένα μανιφέστο για τη δημιουργία ενός κα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ