Μια μέρα σαν σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 1786, ήρθε στον κόσμο στο Χανάου της Γερμανίας ο Βίλχελμ Γκριμ.
Του Ευθύμιου Σακκά
Ο έτερος αδελφός του διδύμου των Αδελφών Γκριμ, Γιάκομπ, ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός του. Τα αδέρφια ακολουθήσανε παράλληλη πορεία στη ζωή. Οι γονείς τους Φίλιπ Βίλχελμ (Philip Wilhelm Grimm) και Δωροθέα (Dorothea Zimmer), είχαν συνολικά εννέα παιδιά, από τα οποία τα τρία απεβίωσαν όταν ήταν ακόμα βρέφη. Όταν ο Γιάκομπ, που ήταν και ο μεγαλύτερος εν ζωή γιος, ήταν έντεκα ετών, ο πατέρας τους πέθανε.
Αφού ολοκλήρωσαν την μέση εκπαίδευση στο Κάσσελ σπούδασαν στη Νομική Σχολή του Μάρμπουργκ. Κατόπιν ακολούθησαν την ίδια επαγγελματική σταδιοδρομία εργαζόμενοι αρχικά ως βιβλιοθηκάριοι και έπειτα ως καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Είναι γνωστοί και ως μέλη της ομάδας «οι 7 του Γκέτιγκεν» καθώς το 1837 απολύθηκαν μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους τους εξαιτίας των διαμαρτυριών τους κατά της απόφασης του βασιλιά Ερνέστου Αυγούστου Α' να καταργήσει το φιλελεύθερο σύνταγμα του βασιλείου του Ανόβερου.
Στα φοιτητικά τους χρόνια, κατά το πρότυπο του Γάλλου Charles Perrault, άρχισαν να καταγράφουν παραδοσιακές ιστορίες και παραμύθια της χώρας τους. Εξελίχθηκαν σε επίμονους συλλέκτες παραμυθιών. Η πρώτη έκδοση ήρθε το 1812 και στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες ακολούθησαν κι άλλες εκδόσεις με διακόσια περίπου συνολικά παραμύθια. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι η «Κοκκινοσκουφίτσα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» και η «Σταχτοπούτα». Στο δίδυμο που πέρασε στην ιστορία ως Αδελφοί Γκριμ, ο Βίλχελμ ασχολήθηκε περισσότερο με την λογοτεχνική επιμέλεια των λαϊκών αφηγήσεων που συνέλλεξαν με μετέτρεψαν σε αξεπέραστα παραμύθια, ενώ ο Γιάκομπ ήταν εμβριθέστερος μελετητής της γλώσσας.
Εκτός αυτών ο Βίλχελμ ασχολήθηκε με την λογοτεχνία ως κριτικός και ο Γιάκομπ με την γλωσσολογία συντάσσοντας μεταξύ άλλων και την Γερμανική Γραμματική. Το τελευταίο πόνημα των δύο αδερφών ήταν η εργασία τους για την σύνταξη ενός γερμανικού λεξικού που τελικά έμεινε ανολοκλήρωτο εξαιτίας του θανάτου του Βίλχελμ το1859.