Jules Verne Algerie 728

Μια μέρα σαν σήμερα, 24 Μαρτίου 1905, πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Ιούλιος Βερν. Ο ανήσυχος οραματιστής που γοητεύεται από την τεχνολογική πρόοδο, έγινε ο συγγραφέας που εισήγαγε στη λογοτεχνία το είδος της επιστημονικής φαντασίας και το υπηρέτησε με σπουδαία έργα, απολαυστικά για κάθε νέα γενιά αναγνωστών. Το 1884 έγραψε την περιπέτεια «Το Αιγαίο στις φλόγες» βάζοντας στο κέντρο της δράσης την Ελληνική Επανάσταση με τα γεγονότα που περιγράφει να διαδραματίζονται το 1827.

Του Λεωνίδα Καλούση

O Βερν είχε γεννηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στη Ναντ της δυτικής Γαλλίας, γιος του ευκατάστατου δικηγόρου Πιερ Βερν και της αριστοκρατικής καταγωγής Σοφί Αλότ ντε λα Φυγ.

Μεγάλο μέρος της παδικής του ηλικίας το περνά στο εξοχικό σπίτι της οικογένειας, στις όχθες του ποταμού Λίγηρα. Τα εμπορικά πλοία που βλέπει να σαλπάρουν και να επιστρέφουν από μαγικούς, για τον μικρό Ιούλιο, προορισμούς, όπως περιγράφει στο αυτοβιογραφικό του έργο Souvenirs d'enfance et de jeunesse που κυκλοφορεί το 1880 τον κάνουν να ονειρεύεται.

Jules Verne by Étienne Carjat 320Το 1848 φεύγει για το Παρίσι όπου θααρχίσει να σπουδάζει νομικά, όμως θα εγκαταλείψει τις σπουδές του και επιχειρήσει να βιοποριστεί από το γράψιμο ενώ παράλληλα εργάζεται στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Το 1857 παντρεύεται με την Ονορίν ντε Βιαν Μορέλ, νεαρή χήρα που έχει ήδη αποκτήσει δύο κόρες. 

Είναι τριάντα πέντε ετών, πια, όταν παραιτείται από τη θέση που έχει ως χρηματιστής για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία «τη μόνη πηγή για την αληθινή ευτυχία» όπως θα παραδεχθεί. Την απόφαση να αλλάξει τη ζωή του την πήρε μετά και την προτροπή του σημαντικού εκδότη της εποχής Πιερ-Ζιλ Ετζέλ.

Το 1863, υπό την καθοδήγηση του Ετζέλ του, που θα γίνει ο πολυτιμότερος σύμβουλός του και θα συνεργαστεί στενά μαζί του μέχρι το θάνατό του, κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία η νουβέλα του Πέντε εβδομάδες με αερόστατο - Ταξίδι ανακαλύψεων στην Αφρική από τρεις Άγγλους.

Τα κλασικά πλέον μυθιστορήματα «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Από τη Γη στη Σελήνη», «Ταξίδι στο κέντρο της Γης», η «Μυστηριώδης Νήσος» με ήρωες τον Κάπτεν Νέμο, τον Φιλέα Φογκ και άλλους, εξάπτουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων και συνεχίζουν να γοητεύουν χιλιάδες αναγνώστες ενώ αμέτρητες είναι οι διασκευές και οι μεταφορές τους. 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ

politeia link more

 

Το 1884 έγραψε την περιπέτεια Το Αιγαίο στις φλόγες βάζοντας στο κέντρο της δράσης του βιβλίου την Ελληνική Επανάσταση με τα γεγονότα που περιγράφει να διαδραματίζονται το 1827.

1889 Verne poster mikro

Ο Ιούλιος Βερν έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην πόλη Αμιέν, στη βόρεια Γαλλία, τόπο καταγωγής της συζύγου του. Ο γιος του Μισέλ επιμελήθηκε και φρόντισε για την έκδοση των ημιτελών μυθιστορημάτων του και τη διάδοση του έργου του.

Η εικονογράφηση αυτού του σημειώματος

Η κεντρική εικόνα είναι λεπτομέρεια εξωφύλλου της εφημερίδας "L'Algérien". 

Η δεύτερη εικόνα είναι φωτογραφικό πορτρέτο του Βερν τραβηγμένο στην πόλη Ναντ της δυτικής Γαλλίας το 1884. Ο φωτογράφος είναι ο Ετιέν Καρζά: δημοσιογράφος, καρικατουρίστας και φωτογράφος στον οποίο χρωστάμε και το διάσημο φωτογραφικό πορτρέτο του Αρτύρ Ρεμπώ που τραβήχτηκε το 1871 όταν ο ποιητής ήταν 17 ετών. 

Η τρίτη εικόνα είναι λεπτομέρεια εικαστικού από διαφημιστική αφίσα που φιλοτεχνήθηκε το 1889 μετά από παραγγελία του Ετζέλ για την προώθηση των βιβλίων του Ιουλίου Βερν. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1907, πέθανε στο Σατεναί-Μαλαμπρί ο Σιλί Προυντόμ (Sully Prudhomme), που έλαβε το πρώτο Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Ιστορία.

Επιμέλεια: Book Press

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτ...

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1890, γεννήθηκε στο Πρόβιντενς των ΗΠΑ ο Χ. Φ. Λάβκραφτ (H. P. Lovecraft). Οι ιστορίες τρόμου του, πολλές δημοσιευμένες αρχικά σε παλπ και ερασιτεχνικά περιοδικά, έχουν ξεπεράσει τα όρια των καταβολών τους και εξακολουθούν να μεταφράζονται και να διαβάζονται με θέρμη, επηρεάζο...

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1991, πέθανε στη Φλόριντα των ΗΠΑ ο νομπελίστας Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (Isaac Bashevis Singer‎‎). Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κίχλη, Καστανιώτη και Δώμα. Πηγή εικόνας: bashevissinger.com/

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ