georges bernanos2

Μια μέρα σαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου 1888, γεννήθηκε στο Παρίσι ο Γάλλος συγγραφέας Ζορζ Μπερνανός. 

Του Λεωνίδα Καλούση

Είναι ο συγγραφέας σπουδαίων μυθιστορημάτων όπως «Κάτω από τον ήλιο του Σατανά» και «Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημέριου». 

Μεγάλωσε στο χωριό Φρεσέν του γαλλικού βορά που θα αποτελέσει τον καμβά των μυθιστορημάτων του. Μαθητής σε κολλέγιο Ιησουιτών, ο Μπερνανός σπούδασε νομικά και φιλολογία. Πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τραυματίστηκε τρεις φορές. Το 1917 παντρεύτηκε με την Ζαν Ταλμπέρ ντ' Αρκ, απόγονο ενός αδελφού της Ζαν ντ' Αρκ, με την οποία απέκτησαν έξι παιδιά. Έζησε σε διάφορα μέρη της Γαλλίας, στην Ισπανία και τη Βραζιλία.   

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΖΟΡΖ ΜΠΕΡΝΑΝΟΣ

politeia link more

Ο Μπερνανός ήταν οπαδός του ακροδεξιού, φιλομοναρχικού κόμματος Action française και ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος σε φιλοβασιλική εφημερίδα. Το 1918 άρχισε να γράφει το μυθιστόρημά του Κάτω από τον ήλιο του Σατανά που κυκλοφόρησε το 1926 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση. Το 1929 εκδόθηκε Η Χαρά, βιβλίο για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Femina. Άσκησε κριτική κατά του κομφορμισμού της καθολικής εκκλησίας ενώ προοδευτικά θα απορρίψει τις πολιτικές του θέσεις και θα υπερασπιστεί τους Δημοκρατικούς στην Ισπανία κατά του Φράνκο με μια σειρά πολιτικών άρθρων. Η εμπειρία αυτή θα αποτυπωθεί στο βιβλίο του Μεγάλα νεκροταφεία κάτω από το φεγγάρι.

Το 1936 κυκλοφορεί το αριστούργημά του, το Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημέριου που τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας. Το βιβλίο θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο το 1950 από τον Ρομπέρ Μπρεσόν.

Το κείμενο ωστόσο που θεωρείται ότι συνοψίζει την πνευματική του παρακαταθήκη είναι αυτό που ξεκίνησε να γράφει ως σενάριο το 1947 με τίτλο «Διάλογοι Καρμηλιτισσών» που τελικά κυκλοφόρησε το 1949, μετά το θάνατό του. Θα μεταφερθεί στο θέατρο και θα γίνει λιμπρέτο για την ομώνυμη όπερα του Φρανσίς Πουλένκ που θα ανέβει για πρώτη φορά το 1957 στη Σκάλα του Μιλάνου γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Αργότερα θα αποτελέσει τη βάση για την ταινία Le Dialogue des carmélites με την Ζαν Μορώ σε σκηνοθεσία Philippe Agostini και père Bruckberger.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται στη Βραζιλία από όπου αρθρογραφεί κατά του καθεστώτος Βισύ και υπέρ του Ντε Γκωλ που λίγα χρόνια αργότερα, το 1945, θα τον καλέσει να επιστρέψει στη Γαλλία. Δυο φορές αρνήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής όπως και την είσοδό του στη Γαλλική Ακαδημία. 

Ο Ζορζ Μπερνανός πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 60 ετών, στις 5 Ιουλίου 1948 στο Νεϊγί. 

georges bernanos sous le soleil de satan
Σαντρίν Μπονέρ και Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην ταινία «Κάτω από τον ήλιο του Σατανά» (1987) του Μωρίς Πιαλά.

 

Το 1967 η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του «Κάτω από τον ήλιο του Σατανά» από τον Μωρίς Πιαλά με πρωταγωνιστές τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και την Σαντρίν Μπονέρ  θα τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Η κατάσταση που θα επικρατήσει στην αίθουσα τελετών θα είναι εκρηκτική με μεγάλη μερίδα του κοινού να αποδοκιμάζει την ταινία ως «φλύαρη» και «υπερφίαλη» και τον Μωρίς Πιαλά να απαντά: «Αν δεν σας αρέσω, μείνετε ήσυχοι, ούτε εσείς μου αρέσετε!». 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιβάν Τουργκένιεφ: «Αν περιμένουμε τη στιγμή που όλα, απολύτως όλα, θα είναι έτοιμα, δεν θα ξεκινήσουμε ποτέ»

Ιβάν Τουργκένιεφ: «Αν περιμένουμε τη στιγμή που όλα, απολύτως όλα, θα είναι έτοιμα, δεν θα ξεκινήσουμε ποτέ»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1883, πέθανε στο Μπουζιβάλ της Γαλλίας ο Ιβάν Τουργκένιεφ, Ρώσος συγγραφέας και ποιητής.

Επιμέλεια: Book Press

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1883, πέθανε στο Μπουζιβάλ της...

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1907, πέθανε στο Σατεναί-Μαλαμπρί ο Σιλί Προυντόμ (Sully Prudhomme), που έλαβε το πρώτο Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Ιστορία.

Επιμέλεια: Book Press

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτ...

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1890, γεννήθηκε στο Πρόβιντενς των ΗΠΑ ο Χ. Φ. Λάβκραφτ (H. P. Lovecraft). Οι ιστορίες τρόμου του, πολλές δημοσιευμένες αρχικά σε παλπ και ερασιτεχνικά περιοδικά, έχουν ξεπεράσει τα όρια των καταβολών τους και εξακολουθούν να μεταφράζονται και να διαβάζονται με θέρμη, επηρεάζο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

Με μότο το μήνυμα «Άνοιξη όλο το χρόνο» η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την καλλιτεχνική περίοδο 2026-2027. Τι θα παρακολουθήσουμε. Εικόνα: Ο Λουκάς Καρυτινός, Διευθυντής της ΚΟΑ. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

Με ιδιαίτερο...

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

Για το βιβλίο της Αγάθης Γεωργιάδου «Λογοτεχνικές διαδρομές – Μελέτες για τη θεωρία, την ερμηνεία και τη διδακτική της Λογοτεχνίας» (εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Ο πίνακας «Κωπηλατώντας» του Θανάση Παναγιώτου από το εξώφυλλο του βιβλίου.

...

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ