wellness

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

Δυσκολεύεστε να διατηρήσετε τη συγκέντρωσή σας ακόμα και για όσο χρειάζεται για να διαβάσετε το βιβλίο σας; Αναρωτιέστε αν υπάρχουν τρόποι για να κερδίσετε μακροζωία; Σκέφτεστε αν θα είχε κάποια οφέλη η ψυχική σας υγεία από τον διαλογισμό ή από την κατανόηση των ψυχικών τραυμάτων που έχετε βιώσει; Στις εκδόσεις που επιλέγουμε, ιατροί, ερευνητές και πνευματικοί δάσκαλοι– ο Πίτερ Ατία, ο Τικ Νιατ Χαν, ο Γκάμπορ Μάτε, ο Όσο και ο Γιόχαν Χάρι– μας προσφέρουν τη γνώση και τις πρακτικές και πνευματικές κατευθύνσεις για να προσεγγίσουμε την ευζωία.

Outlive– Η επιστήμη και η τέχνη της υγείας και της μακροζωίας, Peter Attia, Bill Gifford, (μτφρ,. Χρήστος Μπαρουξής, εκδ. Διόπτρα)

Αν έχουμε στο μυαλό μας τη γήρανση ως την αναπόφευκτη, φυσιολογική εξέλιξη του ανθρώπου, ο Πίτερ Αττία μας καλεί να αναθεωρήσουμε. Χειρουργός με πολυετείς εξειδικεύσεις και παρουσιαστής του εξαιρετικά δημοφιλούς podcast υγείας «The drive», μοιράζεται εδώ τη δική του επιστημονική σοφία.

dioptra attia outlive

Ο δρ. Αττία πιστεύει πως πρέπει σήμερα να δράσουμε για να εξασφαλίσουμε την υγεία μας στο μέλλον και να αποφύγουμε να αναλωθούμε αργότερα στην ίαση των παθήσεων που θα προκύψουν, αλλά ως και να επεκτείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας.

Στις ευκολοδιάβαστες 480 σελίδες του βιβλίου του, ο Αττία μιλά για τους συνήθεις εχθρούς της υγείας μας, τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Στις ευκολοδιάβαστες 480 σελίδες του βιβλίου του μιλά για τους συνήθεις εχθρούς της υγείας μας, τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και– κυρίως– αναλύει το πώς αυξάνουμε τις πιθανότητες να μην φτάσουμε σε αυτές, με τους συμμάχους να είναι γνωστοί: η διατροφή, ο ύπνος, η άσκηση, η φροντίδα της ψυχικής υγείας. Αλλά «ο διάβολος– ή η ευχαρίστηση– βρίσκεται στις λεπτομέρειες, δηλαδή στο πώς», γράφει, και εξηγεί εκτενώς πού δίνει ο ίδιος βάση, βοηθώντας μας να αρχίσουμε να χτίζουμε το δικό μας πλάνο μακροζωίας.

Δαμάζοντας τον τίγρη μέσα μας– Μεταμορφώνοντας τα δύσκολα συναισθήματα, Thich Nhat Hanh, (μτφρ: Ειρήνη Αποστολάκη, εκδ. Πατάκη)

Ο Τικ Νιατ Χαν (1926- 2022) έρχεται με τη στωικότητα που του έχουν χαρίσει τα χρόνια του στον βουδιστικό μοναχισμό και τον ακτιβισμό για την ειρήνη για να μας προσφέρει με αυτό το βιβλίο, στην ουσία, όσα έμαθε και πιστεύει πως μπορούν να μας βοηθήσουν να μεταμορφωθούμε. Αναγνωρίζει τα συναισθήματα του θυμού και του φόβου και μέσω πρακτικών διαλογισμού δείχνει πώς τα «δύσκολα» αυτά συναισθήματα μπορούν με την κατάλληλη καλλιέργεια να οδηγήσουν στην αγάπη, την ελευθερία του νου και την ενσυναίσθηση.

patakis hanh damazontas ton tigri mesa mas

Σε αυτή την pocket-size έκδοση μας δίνεται το έναυσμα, τα λίγα εκείνα λόγια που, αν τα κατανοήσουμε, μπορούν να μας αποζημιώσουν με πληθώρα από οφέλη. «Γιατί θυμώνεις τόσο εύκολα; Μήπως επειδή ο σπόρος του θυμού σου είναι υπερβολικά δυνατός;», λέει ο συγγραφέας στις πρώτες σελίδες, ενώ πιο κάτω σημειώνει: «Αν ζούμε έχοντας συναίσθηση της προσωρινότητάς μας, θα καλλιεργούμε και θα θρέφουμε την αγάπη μας. Μόνο τότε θα έχει διάρκεια».

Τόσο πνευματικός δάσκαλος όσο και άνθρωπος και των γραμμάτων, ο Τικ Νιατ Χαν είχε συγγράψει συνολικά περισσότερα από 100 βιβλία.

Τόσο πνευματικός δάσκαλος όσο και άνθρωπος και των γραμμάτων, ο Τικ Νιατ Χαν είχε συγγράψει συνολικά περισσότερα από 100 βιβλία. Εξόριστος από την πατρίδα του, το Βιετνάμ, από το 1966 και για 36 χρόνια, επειδή εξέφρασε την αντίθεση του με τον πόλεμο, πέθανε το 2022, πλήρης ημερών.

Ο μύθος του φυσιολογικού –Τραύμα, ασθένεια και ίαση σε μια τοξική κουλτούρα, Gabor Mate, (μτφρ: Μαρία Κουκιάδη, εκδ. Key Books)

Εξαιρετικά περιζήτητος ομιλητής τα τελευταία χρόνια, ο γιατρός Γκάμπορ Μάτε, γυρνά τον κόσμο– πριν λίγο καιρό βρέθηκε και στην Αθήνα– μιλώντας για τα ζητήματα που τον απασχόλησαν όσο τίποτε άλλο σε ολόκληρη την καριέρα του: το τραύμα, τον εθισμό και τη διάσπαση προσοχής.

keybooks matte o mythos tou fysiologikou

Σε αυτό το βιβλίο, αποκρυσταλλώνοντας την κλινική εμπειρία που απέκτησε επί 40 έτη, ο Ούγγρος επιστήμονας μας παρουσιάζει πώς τα ψυχικά μας νοσήματα και οι ασθένειές μας συνδέονται με την τοξικότητα της σύγχρονης κοινωνίας και της κουλτούρας μας. Πώς οι διαγνώσεις και οι συνταγογραφήσεις συχνά δεν αρκούν για να επιτευχθεί η ίαση, καθώς πολλά δεδομένα– του ψυχολογικού υποβάθρου, πρωτίστως, αλλά και του τρόπου ζωής– δεν λαμβάνονται υπόψη.

Ο Μάτε προσεγγίζει τα μικρά και μεγάλα ψυχολογικά ζητήματα με αυτό που ονομάζει «συμπονετική κατανόηση», με αποδοχή.

Δεν μένει, όμως, εκεί: ο Μάτε προσεγγίζει τα μικρά και μεγάλα ψυχολογικά ζητήματα με αυτό που ονομάζει «συμπονετική κατανόηση», με αποδοχή, και δείχνει πως μπορούμε κι εμείς, με μικρά βήματα, να κάνουμε το ίδιο. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και το best-seller του συγγραφέα, το «Όταν το σώμα λέει όχι – το κόστος του κρυφού στρες».

Η αξία της προσοχής– Γιατί χάσαμε τη συγκέντρωσή μας και πώς να την ανακτήσουμε, Johann Hari, (μτφρ: Χριστόδουλος Λιθαρης, εκδ. Κλειδάριθμος)

Όλο και περισσότερος λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την φθίνουσα ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής που βιώνουν τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιόχαν Χάρι αντί να στραφεί εντός για να λάβει απαντήσεις, μίλησε με ειδικούς από όλο τον κόσμο και κατέγραψε τους τόσο σημαντικούς και συχνά παραγνωρισμένους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν, προς το χειρότερο, το πόσο μπορούμε να μείνουμε προσηλωμένοι σε κάτι.

kleidarithos hari h axia ths prosoxis

Μας μιλάει αναλυτικά για τους δώδεκα σημαντικότερους λόγους που προκαλούν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «νοητικό τζετ λαγκ»– μεταξύ άλλων βρίσκουμε την άνοδο της τεχνολογίας, την επιδείνωση του τρόπου διατροφής, τη ρύπανση και την αύξηση της σωματικής και πνευματικής εξάντλησης.

Ο Χάρι μας εφοδιάζει και με μια σειρά από τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε και πάλι τη συγκέντρωσή μας.

Ο Χάρι μας εφοδιάζει και με μια σειρά από τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε και πάλι τη συγκέντρωσή μας, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες της σύγχρονης εποχής.

Θάρρος– Η χαρά του να ζεις επικίνδυνα, Osho, (μτφρ. Λίνα Σαϊσανά, εκδ. Πεδίο)

Καθηγητής φιλοσοφίας, γκουρού του διαλογισμού και δημιουργός των Ενεργών Διαλογισμών, ο διάσημος Ινδός πνευματικός δάσκαλος Όσσο (1931-1990) απέκτησε ευρύ φανατικό κοινό μιλώντας για τη δύναμη του νου (αλλά και ουκ ολίγους επικριτές).

pedio osho tharos

Σε αυτό το βιβλίο –μέρος της σειράς «Insights - Όραμα για έναν καινούργιο τρόπο ζωής», των εκδόσεων Πεδίο, όπου ξεδιπλώνεται το έργο του Όσσο– βουτάμε στα διδάγματά του σε σχέση με το θάρρος, σταχυολογημένα από τις χιλιάδες ζωντανές ομιλίες που είχε δώσει σε διάφορες περιόδους της ζωής του. Μας παρουσιάζει, με λόγο προσιτό, πόση αξία έχει το να αφεθούμε και να τολμήσουμε το βήμα προς το νέο, πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε λάθη.

Στο βιβλίο βρίσκουμε απαντήσεις του Όσσο σε ερωτήματα, όπως και τεχνικές διαλογισμού, πάνω στην εμπιστοσύνη, τη διάλυση του φόβου και την αγάπη.

«Αν αγαπάς βαθιά, δεν μπορείς να βρεις φόβο πουθενά», λέει ο γκουρού στην αρχή του κεφαλαίου που έχει αφιερωθεί στο θάρρος της αγάπης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η τελευταία ενότητα. Εκεί βρίσκουμε απαντήσεις του Όσσο σε ερωτήματα, όπως και τεχνικές διαλογισμού, πάνω στην εμπιστοσύνη, τη διάλυση του φόβου και την αγάπη.


* Η ΕΛΕΑΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως τον Βενιζέλο κι από τη μάχη του Στάλιγκραντ έως τη σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλέγουμε δώδεκα ιστορικά βιβλία που ανοίγουν διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» (εκδ. Αλεξάνδρεια).&...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΒΘ 2024: Η αυλαία πέφτει, νέα εποχή ξεκινά; – Ένας πρώτος απολογισμός

ΔΕΒΘ 2024: Η αυλαία πέφτει, νέα εποχή ξεκινά; – Ένας πρώτος απολογισμός

Τέσσερις μέρες γεμάτες βιβλία, εκδότες, συγγραφείς και αναγνώστες. Η 20ή Διεθνής Eκθεση Bιβλίου Θεσσαλονίκης ρίχνει σήμερα αυλαία και αυτός είναι ένας πρώτος απολογισμός. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή Έκθεση είναι η τελευταία που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, εν αναμονή του νέου φορέα για το βι...

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η − Συζητήσεις για τη μετάφραση

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η − Συζητήσεις για τη μετάφραση

Συζητήσεις για τη μετάφραση και τα μεταφραστικά προγράμματα ως μέσο προώθησης των εθνικών λογοτεχνιών, ταυτότητα και διαπολιτισμική γέφυρα μεταξύ των χωρών, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ.

Επιμέλεια: Book Press

...
ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 3η – Δύο συγγραφείς με φρέσκια ματιά: Από την Αθήνα του περιθωρίου των 80ς στην αφανή ζωή των Ισραηλινών σήμερα

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 3η – Δύο συγγραφείς με φρέσκια ματιά: Από την Αθήνα του περιθωρίου των 80ς στην αφανή ζωή των Ισραηλινών σήμερα

Συνεχίζοντας την περσινή παράδοση να μας συστήνουν στη ΔΕΒΘ ξένες συγγραφείς της σειράς Aldina, οι εκδόσεις Gutenberg φιλοξένησαν και φέτος δύο πρωτοεμφανιζόμενες στα ελληνικά γράμματα, οι οποίες στις χώρες τους έχουν ήδη διακριθεί, την Κάρα Χόφμαν [Cara Hoffman] και τη Χίλα Μπλουμ [Hila Blum]. Προσιτές και ευχάριστ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

Απόσπασμα από το λογοτεχνικό έργο του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη «Επικράτειες» που κυκλοφορεί στις 23 Μαΐου από τις εκδόσεις Περικείμενο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Κάθε μεμονωμένη επικράτεια]

Εγώ σωπ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως τον Βενιζέλο κι από τη μάχη του Στάλιγκραντ έως τη σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλέγουμε δώδεκα ιστορικά βιβλία που ανοίγουν διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» (εκδ. Αλεξάνδρεια).&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ