vivlos 728

Μια έρευνα από τον συγγραφέα και εκδότη James Chapman αποκαλύπτει τα έντεκα βιβλία που διαβάστηκαν περισσότερο σε όλον τον κόσμο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Πρώτη στη λίστα, η Βίβλος, με σχεδόν 4 δισεκατομμύρια πωλήσεις. 

Επιμέλεια: Book Press

Αν και τα περισσότερα από τα βιβλία που ακολουθούν είναι... κανονικά βιβλία, τα τρία πρώτα ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία: αποτελούν Ιερά Κείμενα, για τους περισσότερους από τους αναγνώστες τους. Ως εκ τούτου, είναι μεν «εκτός συναγωνισμού», αλλά η απάλλειψή τους από μια τέτοια λίστα θα έδινε μια λανθασμένη εικόνα, αφου κυκλοφορούν κανονικά ως βιβλία και πωλούνται κατά... δισεκατομμύρια. 

Στην κορυφή της λίστας, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκεται Το Βιβλίο, η Αγία Γραφή. Παρομοίως, αν και στο γράφημα ράβδων (βλ. παρακάτω) δεν έχει ενταχθεί το Κοράνι, το άρθρο που παρουσιάζει το διάγραμμα τοποθετεί το ιερό κείμενο του Ισλάμ στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο μας, τα τελευταία 50 χρόνια. 

enteka pio polidiabasmena

Από τα ευρήματα της έρευνας γίνεται αντιληπτό πόσο μεγάλο ρεύμα, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν τα έργα της νεανικής λογοτεχνίας που εντάσσονται παράλληλα στο είδος του φανταστικού (Χάρι Πότερ, Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Λυκόφως). 

Παρόλο που δεν αναφέρονται στη λίστα, τα κλασικά μυθιστορήματα Ιστορία δύο πόλεων (Ντίκενς), Ο μικρός πρίγκιπας (Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί) και Και δεν έμεινε κανένας (Αγκάθα Κρίστι) συγκαταλέγονται στα δημοφιλέστερα βιβλία όλων των εποχών. Ωστόσο, τα τελευταία πενήντα χρόνια, φαίνεται πως οι πωλήσεις αυτών των βιβλίων μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην συμπεριλαμβάνονται στη λίστα (ή, το πιθανότερο, οι πωλήσεις άλλων αυξήθηκαν με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό).

Υπάρχουν επίσης κάποια άλλα πολύ δημοφιλή μυθιστορήματα, όπως είναι ο Δον Κιχώτης, ή ο Κόμης Μοντεχρίστος, τα οποία θα ήταν ενδεχομένως στα δέκα πρώτα, αν τα στοιχεία από τις πωλήσεις εκτείνονταν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. 

Ακολουθούν τα έντεκα βιβλία της λίστας, από το πιο πολυδιαβασμένο στο λιγότερο.

enteka pio polidiabasmena i agia grafiΗ Αγία Γραφή (εκδ. Ελληνική Βιβλική Εταιρεία)

Σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, η Αγία Γραφή είναι το πιο πολυδιαβασμένο και πολυμεταφρασμένο βιβλίο όλων των εποχών. Ολόκληρη η Βίβλος είναι διαθέσιμη σε 554 γλώσσες ενώ αποσπάσματά της έχουν μεταφραστεί σε 2,932 γλώσσες συνολικά. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, την περίοδο που εξετάζει η έρευνα του Τζέιμς Τσάπμαν, πωλήθηκαν 3.9 δισεκατομμύρια αντίτυπα της Αγίας Γραφής.

enteka pio polidiabasmena to iero koraniΤο Ιερό Κοράνι (εκδ. Κάκτος)

Για τους μουσουλμάνους, το Κοράνι είναι η καταγραφή του λόγου του Θεού, που υπαγορεύτηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στον προφήτη Μωάμεθ. Πρόκειται για το σημαντικότερο κείμενο του ισλαμικού πολιτισμού, το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στον ισλαμικό κόσμο, με αρκετές πωλήσεις και αλλού.

Στίχοι του Κορανίου απαγγέλλονται από τους πιστούς σε καθημερινή βάση, κατά τη διάρκεια των προσευχών τους. 

mao tse tungΤο μικρό κόκκινο βιβλίο (Quotations from chairman Mao Tse-tung), του Μάο Τσε Τουνγκ

Το μικρό κόκκινο βιβλίο περιέχει κείμενα και ομιλίες του κομουνιστή ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ, του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το εγχειρίδιο άρχισε να εκδίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού του κράτους το 1964 και να διανέμεται στους πολίτες της Κίνας με στόχο τη αναδιαμόρφωση της κοινωνίας με βάση τα ιδεώδη του μαοϊσμού. Για ένα διάστημα, η ανάγνωση του Μικρού κόκκινου βιβλίου ήταν υποχρεωτική στα σχολεία, αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον. Το Μικρό Κόκκινο ΒΙβλίο διαβάστηκε πολύ και στον δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70, όταν τα εμπνευσμένα από τον μαοϊσμό πολιτικά κινήματα ήταν στο απόγειό τους. 

enteka pio polidiabasmena o harry potterΗ σειρά βιβλίων με τον Χάρι Πότερ (εκδ. Ψυχογιός, μτφρ. Μάια Ρούτσου, Καίτη Οικονόμου), της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Η σειρά-φαινόμενο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με πρωταγωνιστή τον νεαρό, ορφανό Χάρι Πότερ, ο οποίος ταξιδεύει στη σχολή Χόγκουαρτς, αποκτά νέους φίλους και εχθρούς, και ανακαλύπτει τον κόσμο της μαγείας. Τα επτά βιβλία της Ρόουλινγκ αγαπήθηκαν κυρίως από το νεανικό αναγνωστικό κοινό, αλλά και από πολλούς ενήλικες: μέχρι σήμερα, έχουν πουληθεί περισσότερα από 600 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της σειράς.

Η απήχηση των μυθιστορημάτων αυξήθηκε χάρη στην κυκλοφορία των γνωστών κινηματογραφικών διασκευών, και για μια περίοδο, οι αναγνώστες συνήθιζαν να σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία, για να παραλάβουν πρώτοι τα νέα μυθιστορήματα με τον Χάρι Πότερ.

enteka pio polidiabasmena i sintrofia toy daxtylidioyΟ άρχοντας των δαχτυλιδιών (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Ευγενία Χατζηθανάση - Κόλλια), του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν

Τα τρία μυθιστορήματα του Άρχοντα των δακτυλιδιών παρουσιάζουν τον αγώνα των φυλών της Μέσης Γης ενάντια στον σκοτεινό ηγεμόνα Σάουρον, ο οποίος επιθυμεί να υποδουλώσει όλους τους λαούς του κόσμου του, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του Ενός Δαχτυλιδιού.

Η σειρά του Τόλκιν διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της λογοτεχνίας του φανταστικού και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη μαζική κουλτούρα. Όλα τα μεταγενέστερα βιβλία που εντάσσονται στο είδος του φανταστικού είναι, ως έναν βαθμό, επηρεασμένα από την τριλογία του Άρχοντα. Μετά από την κυκλοφορία των ταινιών του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον, οι πωλήσεις των βιβλίων αυξήθηκαν κατακόρυφα: το 2003 οι πωλήσεις έφταναν τα 50 εκατομμύρια αντίτυπα, και μέσα σε τέσσερα χρόνια, το 2007, ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια.enteka pio polidiabasmena o alchimistis

Ο αλχημιστής (εκδ. Λιβάνη, μτφρ. Μαρία Φερρέιρα - Χιδίρογλου), του Πάουλο Κοέλο

Το διάσημο μπεστ σέλερ του Πάουλο Κοέλο με πρωταγωνιστή έναν νεαρό βοσκό από την Ανδαλουσία που αποφασίζει να ταξιδέψει ως την Αίγυπτο, για να βρει έναν θησαυρό θαμμένο στις Πυραμίδες. Παρά τις ενστάσεις των κριτικών λογοτεχνίας, το έργο του Κοέλο αγαπήθηκε από το κοινό, ενέπνευσε θεατρικές διασκευές και κυκλοφόρησε στη μορφή του γκράφικ νόβελ από τον εκδοτικό οίκο Harper Collins. Σύμφωνα με την έρευνα του Τσάπμαν, μέσα σε τριάντα πέντε περίπου χρόνια πουλήθηκαν περίπου 65 εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου.

enteka pio polidiabasmena kwdikas da vinciΚώδικας Da Vinci (εκδ. Ψυχογιός, μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής), του Νταν Μπράουν

Στο μυθιστόρημα μυστηρίου του Νταν Μπράουν πρωταγωνιστεί ο ακαδημαϊκός Ρόμπερτ Λάνγκτον, ο οποίος καλείται να διαλευκάνει τον φόνο του έφορου του Μουσείου του Λούβρου. Το βιβλίο, το τέταρτο λογοτεχνικό πόνημα του Νταν Μπράουν, εμφανίστηκε στις λίστες με τα ευπώλητα των New York Times, αναδεικνύοντας τον συγγραφέα ως έναν από τους «πιο επιδραστικούς ανθρώπους για το 2004», σύμφωνα με το περιοδικό Times.

Άλλες πηγές αναφέρουν πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί περισσότερα από 80 εκατομμύρια αντίτυπα του μυθιστορήματος, τοποθετώντας το σε υψηλότερη θέση στη λίστα. Η έρευνα του Τσάπμαν κάνει λόγο για «μονάχα» 57 εκατομμύρια.  

enteka pio polidiabasmena likofosΗ σειρά Λυκόφως (εκδ. Ψυχογιός, μτφρ. Βασιλική Λατσίνου), της Στέφανι Μέγερ

Η σειρά μυθιστορημάτων για εφήβους της Στέφανι Μέγερ είναι μια από τις πιο επιτυχημένες, και ταυτοχρόνως, πιο αμφιλεγόμενες λογοτεχνικές σειρές των τελευταίων ετών. Στα βιβλία της Μέγερ πρωταγωνιστεί η νεαρή Μπέλα Σουάν, η οποία ερωτεύεται τον μυστηριώδη συμμαθητή της Έντουαρντ Κάλεν, ο οποίος κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό.

Όπως και με τον Κώδικα Da Vinci, υπάρχουν καταγραφές που υποστηρίζουν πως η σειρά Λυκόφως έχει σημειώσει υψηλότερες πωλήσεις από αυτές που αναφέρει ο Τσάπμαν. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του με τίτλο Twilight exposed! The inside story of a billion dollar franchise, ο Μαρκ Στάιν σημειώνει πως οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια αντίτυπα.

enteka pio polidiabasmena osa pairnei o anemosΌσα παίρνει ο άνεμος (εκδ. Λιβάνη, μτφρ. Γιάννης Κουχτσόγλου), της Μάργκαρετ Μίτσελ

Το μοναδικό λογοτεχνικό έργο της Μάργκαρετ Μίτσελ, το οποίο τιμήθηκε με Πούλιτζερ και ενέπνευσε την ομότιτλη κινηματογραφική διασκευή του Βίκτορ Φλέμινγκ. Το Όσα παίρνει ο άνεμος, ένα μυθιστόρημα που δεν έχει αγαπηθεί τόσο παρ’ ημίν, αποτελεί διαχρονικό μπεστ σέλερ στην Αμερική. Μάλιστα, το 2004, μια έρευνα της εταιρείας Harris Poll υποστήριξε πως το Όσα παίρνει ο άνεμος ήταν το δεύτερο πιο αγαπητό βιβλίο στις ΗΠΑ, μετά από τη Βίβλο.

enteka pio polidiabasmena skepsou kai ploutiseΣκέψου και πλούτισε (εκδ. Κλειδάριθμος, μτφρ. Ευαγγελία Σταυροπούλου), του Ναπόλεον Χιλ

Το βιβλίο αυτοβοήθειας του Ναπολέοντα Χιλ, το οποίο κυκλοφόρησε την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης και περιγράφει δεκατρία βήματα που οδηγούν στην οικονομική επιτυχία. Παρόλο που η φερεγγυότητα του ίδιου του Χιλ έχει αμφισβητηθεί ουκ ολίγες φορές, οι βιογράφοι του αναφέρουν πως το Σκέψου και πλούτισε πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε πενήντα χρόνια.

enteka pio polidiabasmena to imerologio tis annas frankΤο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (εκδ. Πατάκη, μτφρ. Ρένα Χατχούτ)

Τ0ο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ περιγράφει την καθημερινή ζωή μιας οικογένειας Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για δυο ολόκληρα χρόνια, τα μέλη της οικογένειας Φρανκ έμεναν σε ένα μυστικό κρησφύγετο, για να γλυτώσουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ολλανδικά, χάρη στον πατέρα της Άννας, τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος Όττο Φρανκ. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που καταδεικνύουν τη θηριωδία του ναζισμού.

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ