10 vivlia 728

Από τα πολλλά καλά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, σας προτείνω δέκα, επιλεγμένα από τα μη μυθοπλαστικά βιβλία. Δοκίμια, έρευνες, μελέτες, όλα τους διαβαστερά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Δέκα βιβλία, δέκα ευκαιρίες να γίνουμε σοφότεροι και, γιατί όχι, καλύτεροι άνθρωποι.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Eδώ και λίγο καιρό τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη κυκλοφορούν σε νέες και αισθητικά ανανεωμένες εκδόσεις. Και τούτο γιατί, έπειτα από πολλά χρόνια, τα βιβλία του εκδίδονται στη χώρα μας από νέο εκδότη, τις εκδόσεις Διόπτρα, που έχουν αναλάβει το σύνολο του έργου του.

askitiki DIOPTRAΤιμώντας, λοιπόν, αυτήν τη νέα προσπάθεια για να συστηθεί ξανά στο ελληνικό κοινό ο Νίκος Καζαντζάκης (ο οποίος, βέβαια, ουδέποτε έπαψε να διαβάζεται), ξεκινάμε με ένα δικό του βιβλίο, από τα πιο αγαπημένα του: Της Ασκητική.

Κάθε γενιά διαβάζει την Ασκητική με τον δικό της τρόπο, κάθε γενιά βλέπει σε αυτήν τον δικό της πόλεμο. Επηρεασμένη από τα νιτσεϊκά προτάγματα, η Ασκητική είναι ένα κείμενο γεμάτο ενέργεια, πάθος, και μια μεγαλοστομία χαρακτηριστική της εποχής που γράφτηκε.

Δε χωρούμε πια στις παλιές αρετές κι ελπίδες, στις παλιές θεωρίες και πράξεις. Ο άνεμος του ολέθρου φυσάει· αυτή είναι σήμερα η πνοή του Θεού μας· ας πάμε μαζί του!

Προς (επαν)ανακάλυψη!

evdomades DIOPTRAΑπό τις ίδιες εκδόσεις, κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες ένα βιβλίο που αν και θα θέλαμε να αφορά καταστάσεις που τις έχουμε αφήσει πίσω, η πικρή αλήθεια είναι ότι θα τις βρούμε και πάλι μπροστά μας. Το βιβλίο του παθολόγου από τα Γιάννενα Γιώργου Παππά με τον τίτλο Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες αποτελείται από ημερολογιακές καταγραφές των τελευταίων δύο χρόνων, με την έγνοια να είναι χρήσιμες και να απαντούν χωρίς υστερίες και φανατισμούς σε ερωτήματα όλων μας για τη ζωή μας μέσα στην πανδημία. Ο υπότιτλος είναι εύγλωττος: «Μια αφήγηση για όσα συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια και μια πυξίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας». 

matsoukato EPIKENTROΓια το ίδιο θέμα, αλλά με πολύ πιο φιλόδοξη στόχευση, συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο πρόσφατα κείμενα της διακεκριμένης ιταλοαμερικανίδας οικονομολόγου, Μαριάνα Ματσουκάτο, με τον τίτλο Μην αφήνετε μια κρίση να πάει χαμένη – Μαθήματα από τον Covid-19 (μτφρ. , εκδ. Επίκεντρο). Με άρθρα της στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, η Ματσουκάτο επιχειρεί μια αναδρομή στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τα κράτη την περίοδο της πανδημίας, χαιρετίζοντας την επανάκαμψη του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής ευαισθησίας μέσα σε συνθήκες κρίσης. Και καταθέτει προτάσεις ώστε η υγειονομική αυτή κρίση, που συνεχίζεται, να αποδειχτεί η μεγάλη ευκαιρία της ανθρωπότητας για αλλαγή προς ένα καλύτερο μέλλον, με πρόσημο την πράσινη ανάπτυξη και αυτό που η Ματσουκάτο αποκαλεί «ένα νέο Δημοσιονομικό Σύνταγμα». Φρέσκες ιδέες, με στέρεη γνώση και πραγματισμό.

rossia exthros EPIKENTROΣτις ίδιες εκδόσεις, ο ρωσολόγος και μεταφραστής Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης έχει πρόσφατα εκδώσει δύο κομβικά βιβλία για τη σύγχρονη Ρωσία και τις δυνάμεις, ιδεολογικές και ιδεοληπτικές, που κυριαρχούν στο μυαλό του Πούτιν και των στενών συνεργατών του. Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Ρωσία, ο μεγάλος εχθρός της Δύσης (εκδ. Επίκεντρο), ο Τριανταφυλλίδης συνδυάζει τις γνώσεις του στην Ιστορία, στη γεωπολιτική, στους φιλοσόφους και ιδεολόγους που επηρεάζουν τον Ρώσο Πρόεδρο, συνθέτοντας μια πλούσια και πειστική ερμηνεία των κινήσεων της Ρωσίας σήμερα στην παγκόσμια σκακιέρα.

Το Ρωσία, ο μεγάλος εχθρός της Δύσης, του Βασίλη Β. Τριανταφυλλίδη, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι αποτελεί το πιο έγκυρο και μεστό ανάγνωσμα για τη σύγχρονη Ρωσία, μια χώρα που μας είναι ουσιαστικά άγνωστη.

alvanos EPIKENTROΑλλάζοντας θέμα, αλλά παραμένοντας στα δύστροπα και αντιφατικά πεδία της Ιστορίας: Με το βιβλίο του Ο ελληνικός Εμφύλιος – Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες, ο ιστορικός Ραϋμόνδος Αλβανός ανανεώνει τη σχετική συζήτηση, την ίδια στιγμή που την συνοψίζει: Καταφέρνει να μιλήσει με τρόπο απλό, τόσο για το τραύμα του Εμφυλίου μέσα στον ιστορικό χρόνο, όσο και στο πώς αυτό συνεχίζει ακόμη να διαμορφώνει ταυτότητες και να επηρεάζει τη ζωή μας σήμερα.

valejo METAIXMIOΠαραμένοντας στο χώρο της Ιστορίας, αλλά σε εντελώς άλλο εύρος και αντικείμενο: Για το βιβλίο Πάπυρος της Ισπανίδας Ιρένε Βαγέχο, μια πολιτισμική ιστορία των βιβλίων και της ανάγνωσης, έχουμε μιλήσει αναλυτικά, εκφράζοντας τον θαυμασμό μας για τον πλούτο γνώσης και την ποιοτική γραφή της συγγραφέα. Σημειώναμε τότε: «Από τα έπεα πτερόεντα του προφορικού κόσμου του Ομήρου μέχρι τις τεράστιες βάσεις δεδομένων της σύγχρονης εποχής και τις νέες συνθήκες γραφής και ανάγνωσης στον ψηφιακό κόσμο, το βιβλίο τούτο επιχειρεί κάτι εκπληκτικό και αδιανόητο που μονάχα με τη δύναμη της λογοτεχνικής υποβολής και της ποίησης μπορεί να πραγματωθεί. Δεν διστάζει να συνδέσει τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ με τον Μιχαήλ Μπαχτίν στην ίδια φράση, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την ανάγνωση ως αδιαίρετο όλον». Το βιβλίο της Ιρένα Βαγέχο Πάπυρος, η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη.

metropolis DIOPTRAΑκολουθεί ένα ακόμη σπουδαίο βιβλίο για το οποίο έχουμε επίσης μιλήσει αναλυτικά με άλλη ευκαιρία. Ο λόγος για το Metropolis του Μπεν Γουίλσον, το βιβλίο που μας μιλάει διεξοδικά και με συναρπαστικές λεπτομέρειες για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου, τις Πόλεις. Ο ιστορικός Μπεν Γουίλσον συνθέτει ένα υποβλητικό πανόραμα του ανθρώπινου πνεύματος, συνδέοντας έξυπνα την ιστορία των πόλεων με την οικονομική και κοινωνική ιστορία κάθε εποχής.

Το Metropolis, Η ιστορία των πόλεων, της μεγαλύτερης ανακάλυψης του ανθρώπου, ένα βιβλίο που σε κάνει να δεις τον κόσμο μας με νέα μάτια, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση Βιολέτας Ζεύκη.

MATHMATIKOI COVER siteΜπορεί η ιστορία των μαθηματικών να είναι ένα γοητευτικό ανάγνωσμα; Ναι, κυρίως αν πρόκειται για την ιστορία των ίδιων των μαθηματικών, των ανθρώπων δηλαδή που τα επινόησαν ή τα οδήγησαν σε άλματα μέσα στους αιώνες. Οι Μαθηματικοί – Ο βίος και τα επιτεύγματα σπουδαίων μαθηματικών από τον Ζήνωνα έως τον Poincare, της Ερίκ-Τεμπλ Μπελ, κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και μπορεί να σας αλλάξει την άποψη για τη βασίλισσα των επιστημών και τους ανθρώπους πίσω από αυτήν.

epinoontas pekΠαραμένοντας στην επιστήμη, στα συναρπαστικά νερά της βιολογίας του εγκεφάλου, όπου κάθε χρόνος που περνάει μας κομίζει νέες ανακαλύψεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα το πιο περίπλοκο αντικείμενο στο γνωστό σύμπαν, τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε αυτήν την περίπτωση, τον εγκέφαλο των εφήβων. Το βιβλίο με τον έξοχο τίτλο Επινοώντας τον εαυτό μας - Η μυστική ζωή του εφηβικού εγκεφάλου, της Σάρα-Τζέικ Μπλέικμορ (Μαριλένα Παπαϊωάννου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), παρουσιάζει τα σύγχρονα δεδομένα της νευροεπιστημονικής έρευνας για τις αναπτυξιακές διεργα σίες που συμβαίνουν στον εφηβικό εγκέφαλο, με μια γραφή γεμάτη ενάργεια, ζωντάνια και γλαφυρότητα.

Τέλος, το δέκατο βιβλίο που σας προτείνουμε είναι επανέκδοση ενός σημαντικού βιβλίου του Άρη Μαραγκόπουλου για τον Τζέιμς Τζόις και πρωτίστως για τον Οδυσσέα του. Το Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο – Τόποι και γλώσσες στο Ulysses του Τζέιμς Τζόυς είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια, με αφορμή τότε τα εβδομηνταπεντάχρονα από την έκδοση του εμβληματικού μυθιστορήματος. Φέτος, που γιορτάζουμε τα εκατοντάχρονα, κυκλοφόρησε εκ νέου, σε μια πολυτελή έκδοση, εν είδει λευκώματος, από τις εκδόσεις Τόπος, με μοναδική αλλαγή στον τίτλο την αντικατάσταση του «Οδυσσέας» με το λατινογενές Ulysses, που ήταν και η επιλογή του Τζόις για τίτλο του μυθιστορήματος.

VROMODOYVLINO MARAGOPOULOSΌπως όλα τα βιβλία του Άρη Μαραγκόπουλου για τον Τζέιμς Τζόις, έτσι και τούτο αποτελεί μοναδική κατάθεση γνώσης και αγάπης, τόσο για τον Ιρλανδό υπερσυγγραφέα, όσο και για την πόλη που περνάει με ένα εκατομμύριο τρόπους μέσα από τον λογοτεχνικά πολύτροπο Οδυσσέα του. Το Αγαπημένο Βρωμοδούβλίνο του Άρη Μαραγκόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος, με φωτογραφίες τις Μαρίας Καμπύλη σε εκδοτική επιμέλεια της Άρτεμις Λόη.


* Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Αφαίας και Τελαμώνος (εκδ. Μεταίχμιο). 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Διαβάζοντας με τη Μάρια Φλωράτου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρια...

«Όταν οι καλοί άνθρωποι σκέφτονται λάθος» των Νάντλερ & Σαπίρο (κριτική) – «Πώς η φιλοσοφία μπορεί να μας σώσει από τον εαυτό μας»

«Όταν οι καλοί άνθρωποι σκέφτονται λάθος» των Νάντλερ & Σαπίρο (κριτική) – «Πώς η φιλοσοφία μπορεί να μας σώσει από τον εαυτό μας»

Για το βιβλίο των Στίβεν Νάντλερ και Λόρενς Σαπίρο [Steven Nadler, Lawrence Shapiro] «Όταν οι καλοί άνθρωποι σκέφτονται λάθος» (μτφρ. Παρασκευή Παπαδοπούλου, εκδ.Διόπτρα) –  ένα βιβλίο για το τι κάνει πολλούς καλοπροέραιτους ανθρώπους να σκέφτονται εντελώς λάθος και πώς μπορούμε (αν μπορούμε) να τους αλλάξ...

Ηλίας Μπιστολάς: «Ένα μικρό βιβλίο που καταπιάνεται με μεγάλα θέματα»

Ηλίας Μπιστολάς: «Ένα μικρό βιβλίο που καταπιάνεται με μεγάλα θέματα»

Πρόσφατα ο Ηλίας Μπιστολάς μας συστήθηκε με το μυθιστόρημα «Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα» (εκδ. Τόπος), «ένα σχετικά μικρό σε έκταση βιβλίο το οποίο καταπιάνεται με μεγάλα θέματα».

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ανθολογία κειμένων του Κώστα Κουτσουρέλη «Η Πλάνη του Γκαίτε – Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν αληθε...

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τσαρλς Σέιφ [Charles Seife] «Ο πραγματικός Χόκινγκ – Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα» (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

«Το σκοτάδι παραμένει» των Γουίλιαμ ΜακΊλβανι & Ίαν Ράνκιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ ΜακΊλβανι [William McIlvanney], το οποίο ολοκλήρωσε ο Ίαν Ράνκιν [Ian Rankin] «Το σκοτάδι παραμένει» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ