10 vivlia 728

Από τα πολλλά καλά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, σας προτείνω δέκα, επιλεγμένα από τα μη μυθοπλαστικά βιβλία. Δοκίμια, έρευνες, μελέτες, όλα τους διαβαστερά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Δέκα βιβλία, δέκα ευκαιρίες να γίνουμε σοφότεροι και, γιατί όχι, καλύτεροι άνθρωποι.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Eδώ και λίγο καιρό τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη κυκλοφορούν σε νέες και αισθητικά ανανεωμένες εκδόσεις. Και τούτο γιατί, έπειτα από πολλά χρόνια, τα βιβλία του εκδίδονται στη χώρα μας από νέο εκδότη, τις εκδόσεις Διόπτρα, που έχουν αναλάβει το σύνολο του έργου του.

askitiki DIOPTRAΤιμώντας, λοιπόν, αυτήν τη νέα προσπάθεια για να συστηθεί ξανά στο ελληνικό κοινό ο Νίκος Καζαντζάκης (ο οποίος, βέβαια, ουδέποτε έπαψε να διαβάζεται), ξεκινάμε με ένα δικό του βιβλίο, από τα πιο αγαπημένα του: Της Ασκητική.

Κάθε γενιά διαβάζει την Ασκητική με τον δικό της τρόπο, κάθε γενιά βλέπει σε αυτήν τον δικό της πόλεμο. Επηρεασμένη από τα νιτσεϊκά προτάγματα, η Ασκητική είναι ένα κείμενο γεμάτο ενέργεια, πάθος, και μια μεγαλοστομία χαρακτηριστική της εποχής που γράφτηκε.

Δε χωρούμε πια στις παλιές αρετές κι ελπίδες, στις παλιές θεωρίες και πράξεις. Ο άνεμος του ολέθρου φυσάει· αυτή είναι σήμερα η πνοή του Θεού μας· ας πάμε μαζί του!

Προς (επαν)ανακάλυψη!

evdomades DIOPTRAΑπό τις ίδιες εκδόσεις, κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες ένα βιβλίο που αν και θα θέλαμε να αφορά καταστάσεις που τις έχουμε αφήσει πίσω, η πικρή αλήθεια είναι ότι θα τις βρούμε και πάλι μπροστά μας. Το βιβλίο του παθολόγου από τα Γιάννενα Γιώργου Παππά με τον τίτλο Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες αποτελείται από ημερολογιακές καταγραφές των τελευταίων δύο χρόνων, με την έγνοια να είναι χρήσιμες και να απαντούν χωρίς υστερίες και φανατισμούς σε ερωτήματα όλων μας για τη ζωή μας μέσα στην πανδημία. Ο υπότιτλος είναι εύγλωττος: «Μια αφήγηση για όσα συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια και μια πυξίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας». 

matsoukato EPIKENTROΓια το ίδιο θέμα, αλλά με πολύ πιο φιλόδοξη στόχευση, συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο πρόσφατα κείμενα της διακεκριμένης ιταλοαμερικανίδας οικονομολόγου, Μαριάνα Ματσουκάτο, με τον τίτλο Μην αφήνετε μια κρίση να πάει χαμένη – Μαθήματα από τον Covid-19 (μτφρ. , εκδ. Επίκεντρο). Με άρθρα της στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, η Ματσουκάτο επιχειρεί μια αναδρομή στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τα κράτη την περίοδο της πανδημίας, χαιρετίζοντας την επανάκαμψη του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής ευαισθησίας μέσα σε συνθήκες κρίσης. Και καταθέτει προτάσεις ώστε η υγειονομική αυτή κρίση, που συνεχίζεται, να αποδειχτεί η μεγάλη ευκαιρία της ανθρωπότητας για αλλαγή προς ένα καλύτερο μέλλον, με πρόσημο την πράσινη ανάπτυξη και αυτό που η Ματσουκάτο αποκαλεί «ένα νέο Δημοσιονομικό Σύνταγμα». Φρέσκες ιδέες, με στέρεη γνώση και πραγματισμό.

rossia exthros EPIKENTROΣτις ίδιες εκδόσεις, ο ρωσολόγος και μεταφραστής Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης έχει πρόσφατα εκδώσει δύο κομβικά βιβλία για τη σύγχρονη Ρωσία και τις δυνάμεις, ιδεολογικές και ιδεοληπτικές, που κυριαρχούν στο μυαλό του Πούτιν και των στενών συνεργατών του. Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Ρωσία, ο μεγάλος εχθρός της Δύσης (εκδ. Επίκεντρο), ο Τριανταφυλλίδης συνδυάζει τις γνώσεις του στην Ιστορία, στη γεωπολιτική, στους φιλοσόφους και ιδεολόγους που επηρεάζουν τον Ρώσο Πρόεδρο, συνθέτοντας μια πλούσια και πειστική ερμηνεία των κινήσεων της Ρωσίας σήμερα στην παγκόσμια σκακιέρα.

Το Ρωσία, ο μεγάλος εχθρός της Δύσης, του Βασίλη Β. Τριανταφυλλίδη, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι αποτελεί το πιο έγκυρο και μεστό ανάγνωσμα για τη σύγχρονη Ρωσία, μια χώρα που μας είναι ουσιαστικά άγνωστη.

alvanos EPIKENTROΑλλάζοντας θέμα, αλλά παραμένοντας στα δύστροπα και αντιφατικά πεδία της Ιστορίας: Με το βιβλίο του Ο ελληνικός Εμφύλιος – Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες, ο ιστορικός Ραϋμόνδος Αλβανός ανανεώνει τη σχετική συζήτηση, την ίδια στιγμή που την συνοψίζει: Καταφέρνει να μιλήσει με τρόπο απλό, τόσο για το τραύμα του Εμφυλίου μέσα στον ιστορικό χρόνο, όσο και στο πώς αυτό συνεχίζει ακόμη να διαμορφώνει ταυτότητες και να επηρεάζει τη ζωή μας σήμερα.

valejo METAIXMIOΠαραμένοντας στο χώρο της Ιστορίας, αλλά σε εντελώς άλλο εύρος και αντικείμενο: Για το βιβλίο Πάπυρος της Ισπανίδας Ιρένε Βαγέχο, μια πολιτισμική ιστορία των βιβλίων και της ανάγνωσης, έχουμε μιλήσει αναλυτικά, εκφράζοντας τον θαυμασμό μας για τον πλούτο γνώσης και την ποιοτική γραφή της συγγραφέα. Σημειώναμε τότε: «Από τα έπεα πτερόεντα του προφορικού κόσμου του Ομήρου μέχρι τις τεράστιες βάσεις δεδομένων της σύγχρονης εποχής και τις νέες συνθήκες γραφής και ανάγνωσης στον ψηφιακό κόσμο, το βιβλίο τούτο επιχειρεί κάτι εκπληκτικό και αδιανόητο που μονάχα με τη δύναμη της λογοτεχνικής υποβολής και της ποίησης μπορεί να πραγματωθεί. Δεν διστάζει να συνδέσει τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ με τον Μιχαήλ Μπαχτίν στην ίδια φράση, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την ανάγνωση ως αδιαίρετο όλον». Το βιβλίο της Ιρένα Βαγέχο Πάπυρος, η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη.

metropolis DIOPTRAΑκολουθεί ένα ακόμη σπουδαίο βιβλίο για το οποίο έχουμε επίσης μιλήσει αναλυτικά με άλλη ευκαιρία. Ο λόγος για το Metropolis του Μπεν Γουίλσον, το βιβλίο που μας μιλάει διεξοδικά και με συναρπαστικές λεπτομέρειες για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου, τις Πόλεις. Ο ιστορικός Μπεν Γουίλσον συνθέτει ένα υποβλητικό πανόραμα του ανθρώπινου πνεύματος, συνδέοντας έξυπνα την ιστορία των πόλεων με την οικονομική και κοινωνική ιστορία κάθε εποχής.

Το Metropolis, Η ιστορία των πόλεων, της μεγαλύτερης ανακάλυψης του ανθρώπου, ένα βιβλίο που σε κάνει να δεις τον κόσμο μας με νέα μάτια, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση Βιολέτας Ζεύκη.

MATHMATIKOI COVER siteΜπορεί η ιστορία των μαθηματικών να είναι ένα γοητευτικό ανάγνωσμα; Ναι, κυρίως αν πρόκειται για την ιστορία των ίδιων των μαθηματικών, των ανθρώπων δηλαδή που τα επινόησαν ή τα οδήγησαν σε άλματα μέσα στους αιώνες. Οι Μαθηματικοί – Ο βίος και τα επιτεύγματα σπουδαίων μαθηματικών από τον Ζήνωνα έως τον Poincare, της Ερίκ-Τεμπλ Μπελ, κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και μπορεί να σας αλλάξει την άποψη για τη βασίλισσα των επιστημών και τους ανθρώπους πίσω από αυτήν.

epinoontas pekΠαραμένοντας στην επιστήμη, στα συναρπαστικά νερά της βιολογίας του εγκεφάλου, όπου κάθε χρόνος που περνάει μας κομίζει νέες ανακαλύψεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα το πιο περίπλοκο αντικείμενο στο γνωστό σύμπαν, τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε αυτήν την περίπτωση, τον εγκέφαλο των εφήβων. Το βιβλίο με τον έξοχο τίτλο Επινοώντας τον εαυτό μας - Η μυστική ζωή του εφηβικού εγκεφάλου, της Σάρα-Τζέικ Μπλέικμορ (Μαριλένα Παπαϊωάννου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), παρουσιάζει τα σύγχρονα δεδομένα της νευροεπιστημονικής έρευνας για τις αναπτυξιακές διεργα σίες που συμβαίνουν στον εφηβικό εγκέφαλο, με μια γραφή γεμάτη ενάργεια, ζωντάνια και γλαφυρότητα.

Τέλος, το δέκατο βιβλίο που σας προτείνουμε είναι επανέκδοση ενός σημαντικού βιβλίου του Άρη Μαραγκόπουλου για τον Τζέιμς Τζόις και πρωτίστως για τον Οδυσσέα του. Το Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο – Τόποι και γλώσσες στο Ulysses του Τζέιμς Τζόυς είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια, με αφορμή τότε τα εβδομηνταπεντάχρονα από την έκδοση του εμβληματικού μυθιστορήματος. Φέτος, που γιορτάζουμε τα εκατοντάχρονα, κυκλοφόρησε εκ νέου, σε μια πολυτελή έκδοση, εν είδει λευκώματος, από τις εκδόσεις Τόπος, με μοναδική αλλαγή στον τίτλο την αντικατάσταση του «Οδυσσέας» με το λατινογενές Ulysses, που ήταν και η επιλογή του Τζόις για τίτλο του μυθιστορήματος.

VROMODOYVLINO MARAGOPOULOSΌπως όλα τα βιβλία του Άρη Μαραγκόπουλου για τον Τζέιμς Τζόις, έτσι και τούτο αποτελεί μοναδική κατάθεση γνώσης και αγάπης, τόσο για τον Ιρλανδό υπερσυγγραφέα, όσο και για την πόλη που περνάει με ένα εκατομμύριο τρόπους μέσα από τον λογοτεχνικά πολύτροπο Οδυσσέα του. Το Αγαπημένο Βρωμοδούβλίνο του Άρη Μαραγκόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος, με φωτογραφίες τις Μαρίας Καμπύλη σε εκδοτική επιμέλεια της Άρτεμις Λόη.


* Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Αφαίας και Τελαμώνος (εκδ. Μεταίχμιο). 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το Euro 2024 στη Γερμανία κι όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει τη γιορτή. Σας προτείνουμε τρία πρόσφατα βιβλία, αμιγώς ποδοσφαιρικά, που θα σας βάλουν στο κλίμα της διοργάνωσης. Κεντρική εικόνα: Ο Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώνει την βαρύτιμη κούπα του Euro μέσα στο Στάδιο Ντα Λουζ της...

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η λίστα του δικαστή» (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Ελληνικά Γράμματα) εξετάζουμε την ξεχωριστή περίπτωση του Αμερικανού συγγραφέα που είναι μετρ των δικαστικών θρίλερ (και όχι μόνο), με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Κεντρική εικόνα: © achiev...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναικεία Βραβεία Μυθοπλασίας και non fiction - Women's prize 2024: Νικήτριες οι Γκανεσανάνθαν και Ναόμι Κλάιν

Γυναικεία Βραβεία Μυθοπλασίας και non fiction - Women's prize 2024: Νικήτριες οι Γκανεσανάνθαν και Ναόμι Κλάιν

Και τα δύο βιβλία που βραβεύτηκαν με το Women's prize 2024 εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παρασύρονται από τον εξτρεμισμό. Κεντρική εικόνα: αριστερά η Naomi Klein και δεξιά η V.V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: Book Press

...
Βραβεία Αναγνώστη 2024: Στη Λίζυ Τσιριμώκου το Μεγάλο βραβείο –  Όλοι οι βραβευθέντες και τα βιβλία τους

Βραβεία Αναγνώστη 2024: Στη Λίζυ Τσιριμώκου το Μεγάλο βραβείο – Όλοι οι βραβευθέντες και τα βιβλία τους

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Αναγνώστη 2024 για βιβλία που εκδόθηκαν το 2023. Η τελετή απονομής, διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, στο Μουσείο Μπενάκη. 

Επιμέλεια: Book Press

Το μεγάλο τιμητικό βραβείο για το σύνολο του έργου της απονεμήθηκε στη ...

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη «Μικρές δοκιμές», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το μείζον πρόβλημα στην εποχή μας έχει ...

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον [Len Deighton] «Αποστολή στο Βερολίνο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μάλλον φέρνουν κ...

«Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» της Ναταλί Ρονβό (προδημοσίευση)

«Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» της Ναταλί Ρονβό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Λουξεμβουργιανής συγγραφέως Ναταλί Ρονβό [Nathalie Ronvaux] «Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» (μτφρ. Χάρης Παπαϊωάννου), η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το Euro 2024 στη Γερμανία κι όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει τη γιορτή. Σας προτείνουμε τρία πρόσφατα βιβλία, αμιγώς ποδοσφαιρικά, που θα σας βάλουν στο κλίμα της διοργάνωσης. Κεντρική εικόνα: Ο Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώνει την βαρύτιμη κούπα του Euro μέσα στο Στάδιο Ντα Λουζ της...

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η λίστα του δικαστή» (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Ελληνικά Γράμματα) εξετάζουμε την ξεχωριστή περίπτωση του Αμερικανού συγγραφέα που είναι μετρ των δικαστικών θρίλερ (και όχι μόνο), με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Κεντρική εικόνα: © achiev...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ