alt

Η μεταφράστρια Ισμήνη Κανσή αποχαιρετά τον Eduardo Galeano, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, με μια επιστολή της προς αυτόν.

Της Ισμήνης Κανσή

Αγαπητέ Εδουάρδο,

Πάει ένας χρόνος που έφυγες και 37 από τότε που σε γνώρισα. Σε συνάντησα πριν ακόμα μάθω ποιος είσαι. Καθόσουνα λίγες θέσεις πιο πέρα από εμένα, περιμένοντας να μιλήσεις, κι εγώ, που είχα πάει κυρίως να ακούσω τον Χούλιο Κορτάσαρ, αγνοούσα ότι κάποτε θα μετέφραζα τα βιβλία σου. Από όλους εκείνους τους ομιλητές (εξόριστοι λατινοαμερικάνοι συγγραφείς) που είχαν έρθει να καταθέσουν την μαρτυρία τους στο δικαστήριο Μπέρτραντ Ράσελ στο Καράκας της Βενεζουέλας, εσύ ήσουνα εκείνος που περισσότερο μας γοήτευσε με την ομιλία του. Όσοι σε έχουν ακούσει, ξέρουν τι εξαιρετικός ρήτορας ήσουν. Θαύμασα την ετοιμότητά σου, και το αισιόδοξο μήνυμα που έστελνες. Είπες: εμείς οι εξόριστοι συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, δεν θα πρέπει να κλαίμε και να γράφουμε μόνο για το μαρτυρικό παρελθόν μας, αντίθετα θα πρέπει να βρούμε τρόπους να εμψυχώσουμε όσους έμειναν πίσω και αυτή τη στιγμή υποφέρουν και αγωνίζονται, θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και να τους πούμε ότι αργά ή γρήγορα θα νικήσουμε. Όταν θα επιστρέψουμε, στις βαλίτσες μας δεν θα πρέπει να φέρνουμε μόνο δάκρυα… Βγήκαμε όλοι από την αίθουσα με φτερά στους ώμους. Η Μάγδα Κοτζιά, από τις εκδόσεις Εξάντας, που έμελλε να πεθάνει την ίδια ακριβώς μέρα με σένα, στις 13 Απριλίου του 2015, και στην ίδια ακριβώς ηλικία, 74 ετών, δέχτηκε αμέσως να βγάλουμε το Μέρες και Νύχτες αγάπης και πολέμου, και ήταν η πρώτη που σε έκανε γνωστό στο ελληνικό κοινό.

Μου ζητάνε να μιλήσω για σένα, χωρίς να ξέρουν ότι μου είναι πολύ δύσκολο να το κάνω, δίχως να πέσω σε συναισθηματισμούς, γιατί εσύ, πέρα από τα γραπτά σου, είσαι κυρίως ο λόγος, και πώς να μιλήσω για την ευγλωττία σου, τη μεγαλοψυχία, το ήθος, την ακεραιότητα του χαρακτήρα σου, το χιούμορ σου, με τι λόγια, πού να τα βρω;

Ήσουνα ένας άνθρωπος απλός, σου άρεσε να περνάς απαρατήρητος, χωνόσουνα στις διαδηλώσεις, κι εκεί, όταν σε αναγνώριζαν, σχηματιζόταν ένα πηγαδάκι και συζητούσες με τον κόσμο. Δεν μιλούσες για τον εαυτό σου, δεν έλεγες ποτέ εγώ, εγώ, εγώ… Σου άρεσε να ακούς, έκανες πολλές ερωτήσεις, ενδιαφερόσουνα για τους πάντες, άκουγες, άκουγες, παρατηρούσες, και σημείωνες νοερά.

Ήσουνα ένας άνθρωπος απλός, σου άρεσε να περνάς απαρατήρητος, χωνόσουνα στις διαδηλώσεις, κι εκεί, όταν σε αναγνώριζαν, σχηματιζόταν ένα πηγαδάκι και συζητούσες με τον κόσμο. Δεν μιλούσες για τον εαυτό σου, δεν έλεγες ποτέ εγώ, εγώ, εγώ… Σου άρεσε να ακούς, έκανες πολλές ερωτήσεις, ενδιαφερόσουνα για τους πάντες, άκουγες, άκουγες, παρατηρούσες, και σημείωνες νοερά. Δεν ήθελες να είσαι το επίκεντρο, με όλα τα φώτα στραμμένα πάνω σου, απεχθανόσουνα τις γιορτές προς τιμή σου, γιατί δεν μπορούσες να απολαύσεις την παρέα των ανθρώπων, όμως η μοίρα το έφερε να γίνεις διάσημος. altΕίχες την ατυχία να χαρίσει ο Τσάβες το βιβλίο σου στον Ομπάμα, και λέω ατυχία, γιατί απ’ όλα σου τα βιβλία, ήταν εκείνο ακριβώς που δεν ήθελες να ξαναδιαβάσεις. Είχες πει: θα ήθελα αυτό το βιβλίο να το πάρει το Αρχαιολογικό Μουσείο και να το φυλάξει στα συρτάρια του. Εκεί ανήκει. Ισχυριζόσουνα πως το καλύτερό σου έργο είναι η Μνήμη της Φωτιάς. Το κοινό επέλεξε τους Καθρέφτες.

altΕξορίστηκες από δύο χώρες. Δυο φορές είχες στήσει το σπιτικό σου, και τις δυο φορές αναγκάστηκες να φύγεις σε μια νύχτα για να γλιτώσεις τη ζωή σου. Άφησες πίσω τα πράγματα, τα βιβλία, τις συνήθειές σου. Όμως, όπως έλεγες και ο ίδιος, είχαν ήδη χαθεί τόσες ζωές, που ήταν αδύνατον να θρηνήσεις για πράγματα. Κι όμως, ποτέ δεν το έβαλες κάτω, δεν μεμψιμοιρούσες, δεν είχες κάνει λάβαρο τα βάσανά σου, μιλούσες για ελπίδα, μια θλιμμένη ελπίδα, είπαν κάποιοι, γιατί η ελπίδα σφυρηλατείται μέσα από πολλά βάσανα. Στη πρώτη σου εξορία γνώρισες την Ελένα. Η Ελένα είχε περάσει ανάλογες τρικυμίες με τις δικές σου. Με το πραξικόπημα της Αργεντινής το 1976, φύγατε και οι δυο εξόριστοι στην Ισπανία. Άφησες πάλι πίσω τη ζωή σου, τα βιβλία, τους συντρόφους, τον κόσμο σου, φίλους σκοτωμένους και φυλακισμένους. Πώς να δεθείς λοιπόν με τα πράγματα; Έδινες τόση λίγη σημασία στον υλικό κόσμο, και δινόσουνα ολόκληρος στους ανθρώπους και τις ιδέες. Θυμάμαι που έλεγες: με τα χρόνια, έχασα πολλά μαλλιά, αλλά καμία ιδέα. Κανένας συγγραφέας δεν τήρησε στη ζωή του τα πιστεύω του όσο εσύ.

Αγαπούσες τη σιωπή. Έλεγες: τη σιωπή πρέπει να διακόπτουν μόνο τα λόγια με νόημα. Οι μοναδικές λέξεις που αξίζει να υπάρχουν, είναι εκείνες που υπερέχουν της σιωπής. Και τα κενά ανάμεσα στις ιστορίες που γράφεις, είναι ακριβώς αυτές οι σιωπές, ώστε να πολλαπλασιάζεται το νόημα των λέξεων.

Περιφρονούσες τα αξιώματα, και ποτέ δεν σε απασχόλησαν τα μεγάλα βραβεία, είχες άλλους σκοπούς στη ζωή, πολύ ανώτερους. Δεν μίλαγες πικρόχολα για κανένα. Δεν κατηγορούσες τους ανθρώπους για τις αδυναμίες τους, τους έβρισκες πάντα μια δικαιολογία. Αντίθετα, το είχες κάνει σκοπό της ζωής σου να καταγγέλλεις τους ισχυρούς και τους δυνάστες της ανθρωπότητας, την υποκρισία, την απληστία… Αγαπούσες τη σιωπή. Έλεγες: τη σιωπή πρέπει να διακόπτουν μόνο τα λόγια με νόημα. Οι μοναδικές λέξεις που αξίζει να υπάρχουν, είναι εκείνες που υπερέχουν της σιωπής. Και τα κενά ανάμεσα στις ιστορίες που γράφεις, είναι ακριβώς αυτές οι σιωπές, ώστε να πολλαπλασιάζεται το νόημα των λέξεων. Όταν διαβάζεις ένα κείμενο θέλεις να ξαποστάσεις, για να αφομοιώσεις καλύτερα εκείνο που μόλις διάβασες. Τα κείμενά σου είναι μικρές ιστορίες με πολύ περιεχόμενο. Η επιδίωξή σου: να λες πολλά με λίγα λόγια. Μια φορά είχες πει πως όταν ήσουν μικρός βαριόσουνα τις πυκνογραμμένες σελίδες, γι’ αυτό άρχισες να σχεδιάζεις σκίτσα, που έλεγαν ιστορίες χωρίς πολλά λόγια.

Αγαπούσες την τέχνη, την μουσική, και σε μάγευε η Ιστορία. Πατρίδα σου ήταν ολόκληρη η Λατινική Αμερική, ολόκληρος ο κόσμος. Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός σου μας γοήτευαν. Ένα από τα ωραία σου: ο κουρέας με ταπεινώνει όταν με χρεώνει μισό κούρεμα. Κι ένα άλλο: αν τα μαλλιά ήταν τόσο σημαντικά, θα βρισκόντουσαν μέσα στο κεφάλι, όχι απ’ έξω.

Η αφήγησή σου είναι ποιητική: είσαι ένας ποιητής της Ιστορίας. Μιλάς για τους ασήμαντους, τους αδικημένους, τους πολλούς. Συνήθιζες να λες: την Ιστορία βασικά την έγραψαν εκείνοι που δεν μπορούσαν να την γράψουν, χωρίς να ξέρουν ότι την έγραψαν.

Γιατί σας αρέσει ο Γκαλεάνο; ρωτώ. Μου απαντούν: γιατί τα λέει διαφορετικά. Αφηγείσαι ιστορίες της Ιστορίας, από την άλλη όχθη της επίσημης Ιστορίας. Η αφήγησή σου είναι ποιητική: είσαι ένας ποιητής της Ιστορίας. Μιλάς για τους ασήμαντους, τους αδικημένους, τους πολλούς. Συνήθιζες να λες: την Ιστορία βασικά την έγραψαν εκείνοι που δεν μπορούσαν να την γράψουν, χωρίς να ξέρουν ότι την έγραψαν. altΚαι άλλοι έχουν μιλήσει για όλα αυτά, όμως δικός σου λόγος είναι μπαμ, μπαμ, μπαμ. Σφαίρες: απέριττος, λακωνικός, περιεκτικός. Όταν όλοι οι υπόλοιποι συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής έγραφαν μέσα σε εκείνο που ονομάστηκε μαγικός ρεαλισμός, εσύ ξάφνιασες με το γράψιμό σου. Αγνοώντας τους περιορισμούς ενός συγκεκριμένου είδους γραφής, περνούσες τα σύνορα με άνεση και αξιοπρέπεια ανάμεσα στη δημοσιογραφία, το δοκίμιο, την λογοτεχνία, συνδυάζοντας την Ιστορία και την έρευνα, το συναίσθημα και την αισθητική. Κανείς δεν μιμήθηκε το ύφος σου. Θα μείνεις ο μοναδικός εκπρόσωπος του είδους σου. Έλεγες: δεν μπορούν να με κατατάξουν σε ένα είδος; θαυμάσια, έτσι νιώθω ελεύθερος, δεν με περιορίζουν σε τετραγωνάκι.

altΣτην Ελλάδα έχεις ένα σπίτι στην οδό Πανεπιστημίου, όπου είσαι προνομιούχος ένοικος. Στις εκδόσεις Πάπυρος, (εσύ και η Ελένα το προφέρατε παπίρο) στον Παπίρο λοιπόν, όλοι σε αγαπούν και σε θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Το κτίριο είναι παλιό, από αυτά που σου αρέσουν. Έχει στην πρόσοψή του μια τεράστια αφίσα από το εξώφυλλο ενός βιβλίου σου, θα το αναγνωρίσεις. Ανέβα τις σκάλες, το πρώτο που θα δεις είναι τα βιβλία σου παραταγμένα στη σειρά. Ευθεία είναι το δωμάτιο της διεύθυνσης. Μπες μέσα και περίμενε. Όταν σε δουν, θα τρελαθούν όλοι από τη χαρά τους.

Ονειρεύομαι, προσπαθώ να σε αντιγράψω, το όνειρο τέλειωσε. Θα μας λείψεις. Τώρα που ο λόγος σου έπαψε, μας μένουν μοναδική παρηγοριά τα γραπτά σου.

Θέλω να με συγχωρέσεις που δεν κατάφερνα πάντα να βρω αυτό που θα περίμενες από μένα, και να παραβλέψεις τις αστοχίες μου. Άλλωστε η σκέψη σου, εσύ ο ίδιος, είσαστε πιο σημαντικοί, και αυτό νομίζω όλοι το έχουν καταλάβει. Εμείς οι μεταφραστές, είμαστε ένα φέρυ-μποτ γεμάτο λέξεις που πηγαινοέρχεται από την μια όχθη στην άλλη. Συχνά σε αυτά τα πηγαινέλα, οι λέξεις πέφτουν στο νερό και μουσκεύουν.

Βέβαια, δεν ήταν λίγες οι φορές που με είχες "πρήξει". Πώς εσύ, ένας άνθρωπος πάντα στο πλευρό των αδικημένων και των ασήμαντων, δεν σκέφτηκες πώς θα μεταφράζαμε εμείς, οι ταπεινοί μεταφραστές των «μικρών γλωσσών» τα περίφημα λογοπαίγνιά σου; Θέλω να με συγχωρέσεις που δεν κατάφερνα πάντα να βρω αυτό που θα περίμενες από μένα, και να παραβλέψεις τις αστοχίες μου. Άλλωστε η σκέψη σου, εσύ ο ίδιος, είσαστε πιο σημαντικοί, και αυτό νομίζω όλοι το έχουν καταλάβει. Εμείς οι μεταφραστές, είμαστε ένα φέρυ-μποτ γεμάτο λέξεις που πηγαινοέρχεται από την μια όχθη στην άλλη. Συχνά σε αυτά τα πηγαινέλα, οι λέξεις πέφτουν στο νερό και μουσκεύουν. Σε είχα ακούσει μια φορά να λες πόσο σχολαστικός είσαι με τις μεταφράσεις των βιβλίων σου, πόσο σε δυσαρεστούσε που στα γαλλικά ή στα αγγλικά αυτό το είχαν αποδώσει έτσι, κι έτρεμα ότι θα στραφείς προς το μέρος μου και θα μου πεις: «εσύ τη γλίτωσες, γιατί δεν ξέρω ελληνικά».

Τελειώνω, όπως εσύ άρχιζες τα βιβλία σου: αυτές οι λέξεις και η σκέψη μας είναι αφιερωμένες στην Ελένα Βιγιάγρα.

ΥΓ.: Θα κλείσω με δυο χαρούμενες αναμνήσεις.

altΕγώ το είχα καταλάβει από την αρχή πόσο φεμινιστής ήσουν. Θυμάμαι πόσο σου άρεσε να παρατηρείς τους ανθρώπους γύρω σου, έκανες εύστοχα σχόλια για τους Έλληνες, και μου έρχεται στο νου εκείνη τη φορά σε ένα καφενείο στη Βουλιαγμένη, που δίπλα μας καθόταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και η γυναίκα χειρονομούσε, μιλώντας σε έντονο ύφος. Εσύ την παρατηρούσες και γελούσες μ’ εκείνο το δίχως ήχο γέλιο σου, και στράφηκες να μου πεις: οι Ελληνίδες είναι γλωσσοκοπάνες. Μου αρέσουν.

Συχνά σου έκαναν αδιάκριτες ερωτήσεις για να σε παγιδέψουν, ίσως τις έκαναν καλοπροαίρετα, όπως για παράδειγμα τι γνώμη έχεις για την Κουβανική Επανάσταση (αυτό πια δεν έλειπε ποτέ από το μενού). Κι εσύ απαντούσες με ένα ανέκδοτο δικής σου εφεύρεσης, που έμοιαζε με τα σκιτσάκια που σκάρωνες στο περιοδικό σου. Δεν θυμάμαι ποια ακριβώς ερώτηση σου είχαν κάνει για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κι εσύ επανέλαβες το αστείο με τον μάγειρα. Ο μάγειρας ενός γνωστού ξενοδοχείου κάλεσε τα ζώα που επρόκειτο να μαγειρέψει (την κότα, την πάπια, το γουρουνάκι, τον λαγό, το μοσχαράκι) και τους είπε: Εδώ είμαστε μια δημοκρατική κουζίνα, μπορείτε να αποφασίσετε με τι τρόπο θέλετε να σας σφάξουμε. Τότε τα ζώα του είπαν, μα εμείς δεν θέλουμε να πεθάνουμε, και ο μάγειρας απάντησε: αυτό αποκλείεται, ξεχάστε το.

* Η ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΝΣΗ είναι μεταφράστρια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο συγγραφέας και η εποχή του – Τι αναζητάμε σε ένα λογοτεχνικό έργο;

Ο συγγραφέας και η εποχή του – Τι αναζητάμε σε ένα λογοτεχνικό έργο;

Υφίσταται ο διαχωρισμός μορφής / περιεχομένου; Τι αναζητάμε στο έργο ενός συγγραφέα; Ταυτιζόμαστε με τους χαρακτήρες και τις κοινωνικές συνθήκες ή είμαστε «ανοιχτοί» στην αποδόμηση της τρέχουσας ηθικής και αισθητικής;

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
Το νόημα των Χριστουγέννων και οι σκοτεινές ρίζες τους: Από τα Σατουρνάλια στη Μαράια Κάρεϊ

Το νόημα των Χριστουγέννων και οι σκοτεινές ρίζες τους: Από τα Σατουρνάλια στη Μαράια Κάρεϊ

Ποιο είναι το νόημα των Χριστουγέννων; Από πού ξεκίνησαν και τι έφτασαν να σημαίνουν για πολλούς ανθρώπους της σημερινής εποχής, μέσα στο καταναλωτικό κλίμα των ημερών; Μια ανορδόδοξη αναδρομή από το «άστρο της Βηθλεέμ» έως τη Βικτωριανή εποχή και τον Ντίκενς, κι από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο (σήμερα, ακριβώς) μέχρι τ...

Επιλέγω ένα βιβλίο για δώρο: Το μήνυμα της αγάπης και της σύνδεσης

Επιλέγω ένα βιβλίο για δώρο: Το μήνυμα της αγάπης και της σύνδεσης

Ένα βιβλίο για δώρο: Το μήνυμα της αγάπης και της σύνδεσης αποκτά αυτές τις μέρες βαθύτερο νόημα.

Γράφει η Μαρία Καμπάνταη

Στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι επιλογές δώρων που κάνουμε αντικατοπτρί...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» (κριτική) – Μποέμικος τρόπος ζωής, ταξίδια, στέκια, πρόσωπα

«Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» (κριτική) – Μποέμικος τρόπος ζωής, ταξίδια, στέκια, πρόσωπα

Για την αυτοβιογραφία του Γιώργου Χρονά «Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» (εκδ. Οδός Πανός). Κεντρική εικόνα: Ο Γιώργος Χρονάς με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

Ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Χρονάς (1948), από τους πιο σημα...

Πώς φωσφορίζει η ομορφιά – Φιλικό ραβασάκι προς τον Διονύση Σαββόπουλο

Πώς φωσφορίζει η ομορφιά – Φιλικό ραβασάκι προς τον Διονύση Σαββόπουλο

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον «Σάκο Εκστρατείας» του μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του Διονύση Σαββόπουλου «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» (εκδ. Πατάκη), γράφει στον Νιόνιο ένα ραβασ...

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (κριτική) − Ήρωες που ερωτεύονται, αντιδρούν, ρισκάρουν

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (κριτική) − Ήρωες που ερωτεύονται, αντιδρούν, ρισκάρουν

Για τη συλλογή διηγημάτων «Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan], που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Μαρτίνας Ασκητοπούλου.

Γράφει η Τζέμη Τασάκου

«Ψηλά πεύκα βουρτσίζο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γιάρα Μοντέιρο [Yara Monteiro] «Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

22 ...

«Βαλτιμόρη» της Γελένα Λένγκολντ (προδημοσίευση)

«Βαλτιμόρη» της Γελένα Λένγκολντ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γελένα Λένγκολντ [Jelena Lengold] «Βαλτιμόρη» (μτφρ. Γιούλη Σταματίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΕΞΙ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

Ρωτήσαμε τους συντάκτες και σταθερούς συνεργάτες της Book Press ποιο ήταν το αγαπημένο τους βιβλίο από τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Οκτώ βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας και επτά μεταφρασμένης είναι οι κατηγορίες που κυριαρχούν, αλλά δεν λείπουν και τα δοκίμια ή κι ένα βιβλίο-έκπληξη για αναγνώστες κάθε ηλικίας...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ