eros

Την 14η Φεβρουαρίου αναγνωστικά ίχνη για τον έρωτα γέμισαν την οθόνη του υπολογιστή. Μπρικνέρ, Μαλβίνα, Κούντερα, Χειμωνάς, Παπαγιώργης, Τσαγκαρουσιάνος, Ζατέλη, Μονέ, φανερώθηκαν σε ένα ιμπρεσιονιστικό κείμενο για τους μόνους δυνατούς χρόνους του ίμερου, τους παρελθοντικούς, και την φυσική του έγκλιση, την προστακτική.

Της Μυρένας Σερβιτζόγλου

Σχεδόν σαράντα χρόνια πριν, το 1977, ο Πασκάλ Μπρικνέρ γράφει τη Νέα ερωτική αναρχία. Καίτοι εν πολλοίς μεταμοντέρνο, το βιβλίο είναι καταρχήν εξ-αιρετικό. O Γάλλος συγγραφέας προτείνει αισθηματική, ερωτική και σεξουαλική απορρύθμιση (desordre) προκειμένου να επανακτηθεί η ηδονή, όλες οι ηδονές. Εξετάζει τα σεξουαλικά συμβόλαια, τα μυθιστορηματικά δόγματα της ηδονής, την προστακτική του “σ' αγαπώ”, την πορνεία ως αφαίρεση, την ερωτική αθωότητα της γενετικής πειθαρχίας. Αναλύει τις πολιτικές της κατάκτησης και ευαγγελίζεται την επέλαση 2 erotiki anarxiaμίας ελαφράς ταξιαναρχίας. Ο Μπρικνέρ επιθυμεί να απογυμνώσει το υποκείμενο από κάθε θρησκευτική, ψυχαναλυτική, κοινωνική και πολιτική κατασκευή. Φιλοδοξεί να αποδομήσει ακόμη και την ίδια αυτή την ερωτική επιθυμία. Καταλύει κάθε αρχή, -επιθυμία, ηδονή, συναίσθημα, συμβόλαια, επιταγές-, και διακηρύσσει την δυνατότητα του ανθρώπου να επιλέγει και να νοηματοδοτεί δίχως την αναγκαιότητα μίας κατάληξης. Πρωτίστως, ο Μπρικνέρ  διαμηνύει. Το τελετουργικό ανάμεσα σε δύο σώματα, το συναίσθημα γυμνό από κάθε επιδίωξη ή προστακτική ανταπόδοσης, τον ενεστώτα της ηδονής, την πανηγυρική πολυπλοκότητα και πολυαρχία.

2 malvinaΤα πρώτα κείμενα της Μαλβίνα Κάραλη στη Γυναίκα είχαν κυκλοφορήσει μέσα του '90 σε μία συνολική έκδοση Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες. Η Μαλβίνα δεν έγραφε για τον έρωτα. Έγραψε για τον Μπρικνέρ, τον Κούντερα, τον Χειμωνά, τον Παπαγιώργη, τον Τσαγκαρουσιάνο. Η γραφή της λειτούργησε σαν χάρτης προσανατολισμού και μύησης στην ξένη και ελληνική σύγχρονη ερωτική φιλολογία. Ερωτική όχι γιατί μιλάει για τον έρωτα. Αλλά γιατί το σώμα της γραφής της λειτουργεί ως έρως: σαγηνεύει, εκπλήσσει και ταράσσει. Οι λέξεις  χτυπάνε σαν κεραυνός.

2 kounderaΣτην Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι  το 1983 ο Μίλαν Κούντερα, καθιστά σχεδόν απτό τον έρωτα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τον κόβει σε φέτες. Ο Τόμας είναι ερωτευμένος με την Τερέζα, αλλά κάνει έρωτα και με την Σαμπίνα. Γιατί “ο έρωτας δεν εκδηλώνεται με την επιθυμία να κάνεις έρωτα, αυτή η επιθυμία ταιριάζει σε αναρίθμητο πλήθος γυναικών, αλλά με την επιθυμία του μοιρασμένου ύπνου, αυτή η επιθυμία δεν αφορά παρά μία και μόνη γυναίκα.” Ο Κούντερα  ορίζει άπαξ δια παντός τον ερωτικό ίλιγγο. Δεν είναι ο φόβος μήπως πέσουμε, είναι η λαχτάρα να γκρεμοτσακιστούμε.

Η νεωτερικότητα του Κούντερα συνοψίζεται στην θεμελίωση των εννοιών του κιτς και του ειδυλλίου. Κιτς είναι η απόλυτη άρνηση της λειτουργίας της αφόδευσης του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι η άρνηση των απεκκρίσεων και περιττωμάτων κάθε συστήματος. Ο Κούντερα πνέει τα μένεα, η μόνη αξιοπρέπεια της ύπαρξής μας είναι η συνειδητοποίηση της μη “Πορείας προς τα εμπρός”. Για τον Κούντερα η φαντασίωση της συνεχούς προόδου της ανθρωπότητας είναι το κιτς, και είναι πολιτική υπόθεση.

Ο Τσέχος που αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, χαρίζει μόνο στον Θεό και το σκύλο το ειδύλλιο. Ο άνθρωπος δεν μπορεί παρά μόνο με τον Θεό του ή τον σκύλο να χαρεί την ειδυλλιακή αγάπη, που βασίζεται στην επανάληψη, καθώς μόνο όταν εκλείπει η εξέλιξη, εκλείπουν οι συγκρούσεις. Το πιο οξυδερκές κείμενο για τον έρωτα ο Κούντερα το είχε γράψει ακόμη στην πατρίδα, στην μητρική του γλώσσα το '68. Είναι το πρώτο κεφάλαιο Κανείς δεν γελάσει στους Γελοίους Έρωτες. Ο Κούντερα είχε υποψιασθεί εγκαίρως ότι οι έρωτες της νεότητας, κι όχι μόνο (;) ανήκουν μάλλον στο είδος της κωμικού παρά του τραγικού.

2 xeimonasΣτον Εχθρό του ποιητή ο Γιώργος Χειμωνάς σκηνοθετεί το 1990 δύο γυναίκες να εκφέρουν λόγο περί έρωτος. Η Ελένη Ξένου απευθύνεται στον ποιητή σε άπταιστο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. “Δεν υπάρχει ευτελέστερη ανανδρία από την ειλικρίνεια.” Και συνεχίζει: “Υπάρχει μονάχα η ώρα που ο νους αισθάνεται κι αυτήν την ώρα όλα ανοίγουν και όλα κινδυνεύουν να μην έχουν υπάρξει ποτέ. Κι ούτε κανένας άνθρωπος καταστράφηκε ποτέ από έναν άλλο άνθρωπο. Φύγετε λοιπόν πηγαίνετε να καταστραφείτε μόνος σας. Ποτέ δεν είχατε τους ανθρώπους που θέλατε ενώ σας είχαν πάντα οι άνθρωποι που σας ήθελαν.”

Η Κυβέλη σπαράζει σε ενικό, όλο της το σώμα είναι χαρακωμένο από το ανθρώπινο συναίσθημα. “Η ψυχή μας είναι το παν κι ο νους μας μια κούφια βέβηλη τάξη. Όταν κάποιος σε κάνει να αισθανθείς ετοιμοθάνατος είναι το σημάδι ότι σε δείχνει ο έρωτας κι από την δικαιοσύνη του είσαι καταδικασμένος. Η μοναδική αξιοπρέπεια της ζωής και του θανάτου μας είναι να μη μάθει κανείς κι ο πιο αγαπημένος. Προπαντός ο πιο αγαπημένος να μη μάθει ποτέ από που έρχεσαι. Πώς έζησες και πως αγάπησες και πως πεθαίνεις. Μονάχα μια γυναίκα μπορεί να καταλάβει πως είναι δυνατό μέσα σε μια ψυχή ανθρώπου να υπάρχουν μαζί ο θάνατος και η στοργή. Που δεν είναι ούτε έχθρα ούτε αγάπη. Θεέ μου αυτά τα άναρθρα. Τα άγνωστα ονόματα της ψυχής μας. Ρήμαξαν την ζωή μου.”

2 papagiorgisΑν τύχει και δεν έχει διαβάσει κανείς τον Ιμέρο και κλινοπάλη, υποθέτει ότι ο Κωστής Παπαγιώργης είναι παπάς, ή έστω παπαδοπαίδι, με τον ίδιο τρόπο που κάποιος αμύητος περνά τον Εμβέρ Χότζα για χότζα. Ο Παπαγιώργης γράφει το 1988 για το πάθος της ζηλοτυπίας, την ομορφιά και την ηδονή. Ο συγγραφέας δοκιμιογραφεί με την βαριά πένα του πολύπειρου, που έχει μαντέψει το ανέφικτο. “Γενικά ο ίμερος πρέπει να έχει κάτι το ευάλωτο για να φουντώσει.” Ακόμη και όταν όλα γίνονται για την ηδονή και την χειροπιαστή ύπαρξη της γυναίκας, δεν σημαίνει ότι η ψυχή απουσιάζει. Απεναντίας, ό,τι κάνει το σώμα διαδραματίζεται στο κατώφλι μιας απροσδιόριστης εσωτερικότητας. Τελεί υπό την παρακολούθηση μίας ανεξέλεγκτης έσωθεν οράσεως.

2 papagiorgis 2Στον Παπαγιώργη διαβάζει κανείς Προυστ, “Αγάπη είναι ο χώρος και ο χρόνος που έγιναν αισθητοί στην καρδιά” και Μπύχνερ, “Είναι το νερό που φωνάζει γιατί έχει καιρό να πνιγεί κανείς”. Ο συγγραφέας καταλήγει μνημονεύοντας Μπωντλαίρ: “Ένα βράδυ πήρα την ομορφιά στα γόνατά μου. Την βρήκα πικρή και τη βλαστήμησα.” Την πιο διορατική του ατάκα για τον έρωτα ο Παπαγιώργης την εμπνέεται αργότερα, 1993, όταν γράφει για την φιλία το Γειά σου Ασημάκη, σε μνήμη του φίλου του, Χρήστου Βακαλόπουλου. “Ανάλογοι έρωτες, κουραφέξαλα όπως όλοι, γίνονται μεγάλοι επειδή τους ζουν άμαθοι άνθρωποι, κατάλληλοι δηλαδή για να τρελαθούν από τα βάσανα της καρδιάς που τυφλώνεται, λατρεύοντας τις παραισθησιογόνες στερήσεις της.”

2 tsagaroussianosΑπό το Τέταρτο του Χατζιδάκι και την Ελευθεροτυπία, στο 01 και τη LIFO, τα πρώτα κείμενα του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου έγιναν οι Μοναξιές, και οι συνεντεύξεις του το Αντίο, Παλιέ Κόσμε. Το δωρικό ύφος γραφής σε αγαστή παραλληλία με το λομβαρδιανό ίχνος του νησιού του, εκβάλλουν σε κείμενά που δεν μιλάνε για τον έρωτα, αλλά είναι τα ίδια ερωτικά. Τα κείμενα στο Ημερολόγιο της LIFO αποκτούν ειδικό κλέος όταν εκείνος ταξιδεύει, ή τον επισκέπτεται ο “πτέρως”.

2 zateliΣτο Και με το φως του λύκου επανέρχονται το 1993, στο εισαγωγικό κεφάλαιο της Πρώτης σφαγής, εξιστορείται ο έρωτας και ο γάμος της Φεβρωνίας με τον Θεαγένη, τον πατέρα του νεογέννητου παιδιού της κόρης της, η οποία κατέληξε αυτόχειρ από τον πόθο της για εκείνον. Η Φεβρωνία αναλαμβάνει στωικά την ανατροφή όχι μόνο από το εγγόνι της, αλλά και των ευάριθμων παιδιών του άντρα της εκτός γάμου. Στα δεκαοχτώ του η μητέρα του τον είχε βαφτίσει εκ νέου Ησύχιο, προκειμένου να ξορκίσει αυτήν ακριβώς την ανησυχία των γυναικών για τον γιο της. Αλλά εις μάτην. Στο ζατελικό σύμπαν οι γυναίκες πέφτουν στο κεφάλι του, όπως σε άλλους πέφτουν οι συμφορές. Η Περσινή Αρραβωνιαστικιά σκοτώνει για τον έρωτα, αλλά πεθαίνει για την αγάπη. Κατά τα δώδεκα έτη φωτός και σκότους με τον σύζυγό της, η Ζυράννα Ζατέλη μοίραζε τον χρόνο ανάμεσα στην πατρίδα του συζύγου της και τη δική της. Είναι πολύ ύποπτο να ζει κανείς συνέχεια μαζί με κάποιον, και απάνθρωπο να μένει πάντα μοναχός.

2 persini aravoniastikiaΌταν ξεκινούσε για Τίρανα εκείνο που την ενοχλούσε περισσότερο ήταν η εικόνα της αλβανικής σημαίας. Το κόκκινο, μετά την γαλανόλευκη, της έκαιγε τα μάτια, και τον δικέφαλο αετό μόνο ως μεταβυζαντινό μπορούσε να τον εννοήσει. Όταν, λοιπόν, εκείνο το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων εισήλθε με φόρα αργοπορημένος και κοντοστάθηκε στο άνοιγμα της πόρτας, συνειδητοποίησε ότι τον ουρανό της Αλβανίας τον μετράνε με το πέταγμά τους και βορειοηπειρωτικά γεράκια. Κι αγάπησε τον ουρανό. Και συμφιλιώθηκε με την σημαία.”

Ο Μονέ πέρασε την ζωή του ζωγραφίζοντας νούφαρα,  χωρίς ουδέποτε να του περάσει από το μυαλό να κόψει ένα για να το 'χει στην κάμαρή του. Διατηρούσε, δε, την πεποίθηση ότι δεν του ανήκουν καν οι πίνακες του, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στο κοινό μετά τον θάνατο του σύμφωνα με δική του επιθυμία. Αυτό ήταν το ήθος του. Αυτό είναι ήθος.

Ορισμένοι γράφουνε με τον τρόπο που ζωγράφιζε ο Mονέ. Τουλάχιστον, ως προς την πρώτη συνθήκη. Έρωτας είναι λόγος πάνω στον λόγο του έρωτα. Η μύχια αναδίπλωση της μη ισοδύναμης πράξης. 

 * Η ΜΥΡΕΝΑ ΣΕΡΒΙΤΖΟΓΛΟΥ είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδοιπορικό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα

Οδοιπορικό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα

Η πόλη, οι άνθρωποι, οι συνήθειες, αλλά και το έντονο αναγνωστικό ενδιαφέρον στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όλα όσα κατέγραψε ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Αλισάνογλου κατά την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα.

Γράφει ο Γιώργος Αλισάνογλου

...
Για τον διάλογο στη λογοτεχνία: Σκέψεις, παραδείγματα, αντικρούσεις

Για τον διάλογο στη λογοτεχνία: Σκέψεις, παραδείγματα, αντικρούσεις

Είναι τόσο χρήσιμοι οι διάλογοι στη λογοτεχνία; Μήπως η πραγματική «δύναμη» ενός κειμένου βρίσκεται στην περιγραφή και την αφήγηση και λιγότερο στα διαλογικά μέρη, ειδικά αν αυτά είναι ανέμπνευστα; Κεντρική εικόνα: ο Τσαρλς Ντίκενς. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
Ποιος είναι ο Γιον Φόσε, ο Νορβηγός συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023

Ποιος είναι ο Γιον Φόσε, ο Νορβηγός συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023

Τα έργα του Γιον Φόσε (θεατρικά, πεζογραφικά και ποίηση) είναι ποτισμένα από το σκοτεινό τοπίο της πατρίδας του, αλλά με μια διάθεση ελπίδας απέναντι στη φθορά και τον θάνατο. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Αν κάποιος δει εντατικά του μαύρους πίνακες ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος του Πέτερ Χάντκε [Peter Handke] από τον τόμο «Άπαντα τα ποιήματα» (μτφρ. Ιωάννα Διαμαντοπούλου-Νότντουρφτ), ο οποίος θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ΤΙ ...

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

Για το μυθιστόρημα της Σελέστ Ινγκ [Celeste Ng] «Οι χαμένες μας καρδιές» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο). Kεντρική εικόνα, από διαμαρτυρία ασιατών για διακρίσεις απέναντί τους, ειδικά στην περίοδο του κορωνοϊού. Η ενίσχυση του μίσους ενάντια στους Ασιάτες είναι ένα από τα θέματα του μυθιστορήματος της Σ...

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), θα απονεμηθούν εφέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα για το 2022. Η ανακοίνωση των νικητών και ταυτόχρονα η απονομή θα γίνουν την Πέμπτ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορα...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Από τη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα στην Αθήνα του Όθωνα και στη Σέριφο του 1916. Επιλέγουμε τέσσερα ιστορικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που παίρνουν έμπνευση από πραγματικά ιστορικά γεγονότα για να «χτίσουν» τις ιστορίες τους. Κεντρική εικόνα: Μια όψη της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα (© Ευθύμ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ