Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους
Της Ελένης Κορόβηλα
Αυτή την εβδομάδα τo βιβλίο Το Ταξίδι του Φερεϋντούν του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο Το ταξίδι του Φερεϋντούν δεν θα είχε υπάρξει ποτέ αν κάποια στιγμή δεν είχαν συναντηθεί οι δρόμοι δύο ανθρώπων από χώρες τόσο μακρινές αλλά και με τόσο στενά δεμένη ιστορία όπως η Ελλάδα και η Περσία, το σημερινό Ιράν. Δεν θα είχε υπάρξει αν οι δρόμοι της ζωής δεν οδηγούσαν ορισμένες φορές τους ανθρώπους σε μέρη αναπάντεχα και υπό συνθήκες πέρα από τη βούληση του καθενός. Στις περιπτώσεις που με φυσικό τρόπο ο νέος τόπος και η νέα γλώσσα γίνονται πατρίδα οι δεσμοί που δημιουργούνται είναι οι πιο στέρεοι και οι πιο αυθεντικοί. Το βιβλίο προέκυψε όταν ο συγγραφέας του Γρηγόρης Χαλιακόπουλος θέλησε να αφηγηθεί την ιστορία ενός ανθρώπου που σε κάποια στιγμή της ζωής του, μη έχοντας άλλη επιλογή, ξεκινά το μακρύ ταξίδι που τον φέρνει στην Ελλάδα. Ο Πέρσης ποιητής Φερεϋντούν Φαριάντ (Χοραμσάρ, 1949 – Αθήνα, 2012) που αγαπούσε πολύ την πατρίδα του, τους μύθους, τις παραδόσεις και τον σπουδαίο πολιτισμό της, βρήκε από πολύ νωρίς στην Ελλάδα μια δεύτερη πατρίδα που την αγάπησε εξίσου, όπως αγάπησε και τους ποιητές της. Στην Ελλάδα έζησε από το 1985 έως το θάνατό του πριν από 2 χρόνια. Με τις μεταφράσεις του έκανε γνωστή την ελληνική ποίηση στους Πέρσες.
Το μακρύ ταξίδι του μικρού Φερεϋντούν από το Χοραμσάρ ξεκινά όταν ο πόλεμος του στερεί ό,τι πολυτιμότερο είχε: την οικογένειά του και το σπίτι του. Με οδηγό έναν χαρταετό, που σαν άλλος φωτεινός αστέρας θα διώχνει τις σκιές από τον δρόμο του, ο μικρός θα ξεκινήσει το ταξίδι της ζωής του. Αν και η αφετηρία του σημαδεύεται από το τραυματικό γεγονός της απώλειας και τις ισοπέδωσης, το παιδί με πίστη στα όνειρά του θα γράψει τις λευκές σελίδες στο βιβλίο της ζωής του που έμελλε να ολοκληρωθεί πολύ μακριά από τον τόπο που γεννήθηκε.
Η έννοια του ξένου, του ανθρώπου που χάνει την πατρίδα του, που αναγκάζεται να την εγκαταλείψει και να αναζητήσει νέο κέλυφος για να ζήσει ειρηνικά απολαμβάνοντας τα δικαιώματά του παρουσιάζεται στους μικρούς αναγνώστες του βιβλίου σαν ένα μαγικό παραμύθι από τα βάθη της Ανατολής. Ήρωας του παραμυθιού είναι ένα αγόρι με θετική ματιά που προσέρχεται στον κόσμο κομίζοντας το μήνυμα της αγάπης των λαών, της ειρηνικής συνύπαρξης και του σεβασμού στα δικαιώματα των άλλων.
Στο τέλος του βιβλίου, τα παιδιά αλλά και οι γονείς και οι δάσκαλοί τους, θα βρουν ένα κατατοπιστικό χρονολόγιο που παρακολουθεί τη ζωή του Φερεϋντούν Φαριάντ δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τους σημαντικούς σταθμούς της αλλά και υπενθυμίζοντας τις αρχαίες ρίζες των σχέσεών μας με την Περσία.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται
Το βιβλίο απευθύνεται στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού.
Ποιος είναι ο συγγραφέας
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας το 1958. Κατέληξε στη συγγραφή περνώντας από διάφορες επαγγελματικές διαδρομές. Η προσωπική γνωριμία του με τον Φερεϋντούν Φαριάντ τον ενέπνευσε να γράψει αυτή την ιστορία. Με αφορμή το βιβλίο του έχει επισκεφθεί σχολεία όπου συνομιλεί με τα παιδιά για το θέμα των επιλογών στις οποίες εξαναγκάζονται εκατομμύρια άνθρωποι.
Ποια είναι η εικονογράφος
Το κείμενο που με τρυφερότητα, σεβασμό και αγάπη έγραψε ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, εικονογράφησε με όμορφα χρώματα και ποιητικές εικόνες η Φιρουζέ Αχλαγί, η οποία γεννήθηκε στην Περσία. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και ζει μεταξύ Φρανκφούρτης και Αθήνας, όπου έχει κάνει εκθέσεις ζωγραφικής.
Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά
Τα παιδιά θα αγαπήσουν το βιβλίο για την απλή και ταυτόχρονα ποιητική του προσέγγιση σε ένα θέμα που συνήθως προκαλεί αμηχανία ενώ συχνά φτάνει στα αυτιά τους ως αιτία δεινών. Η ίδια η γλυκιά μορφή του Φερεϋντούν, θα τους δώσει μια θετική εικόνα για τον «ξένο», ενώ ο χαρταετός που τον κατευθύνει στα βήματά του θα ερεθίσει τη φαντασία τους.
Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς
Οι γονείς που συχνά αναζητούν βιβλία με αφηγήσεις και όχι με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για να προσεγγίσουν δύσκολα θέματα όπως αυτό των προσφύγων, θα βρουν στο Ταξίδι του Φερεϋντούν ένα βιβλίο που με τρόπο λυρικό συμπυκνώνει την ουσία της ευγενέστερης ιδέας του να είναι κανείς Έλληνας: «Είναι ο άνθρωπος εκείνος που αγαπά την ειρήνη, τα γράμματα, τους ανθρώπους και πάνω απ' όλα, σέβεται την ιστορία και τη θρησκεία του κάθε λαού. Η έννοια αυτή ονομάζεται ελληνισμός και είναι συνώνυμη του πολιτισμού».
Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Εικονογράφηση: Φιρουζέ Αχλαγί
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2013
Τιμή € 12,00, σελ.44