pillow-books_04

της Σώτης Τριανταφύλλου

Τελευταία, ίσως εξαιτίας του ότι αποφάσισα να γράψω την αυτοβιογραφία μου (το εγχείρημα παραξένεψε κι εμένα την ίδια), με κατέλαβε η ακαταμάχητη νυχτερινή διάθεση να χώσω τη μύτη μου στα προσωπικά των άλλων: την έχωσα στη ζωή του Χάρολντ Πίντερ (η Αντόνια Φρέιζερ εξέδωσε μια βιογραφία με τίτλο «Must You Go?» για τον έρωτα και τον γάμο της με τον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα)

και της Πάτι Σμιθ («Just Kids»), που με απογοήτευσε σχεδόν όσο η λαίδη Αντόνια: αυτολογοκρισία, εξομάλυνση, συμμόρφωση· μελίρρυτη πρόζα, ακύμαντη, γαλίφικη... Να μη θίξουμε κανέναν, να αρέσουμε σε όλους... Προπάντων, να αποδείξουμε ότι είμαστε «φυσιολογικοί», συμπαθείς κι αθώοι· ότι η ζωή μας ήταν στρωτή και υπέροχη. Just kids... Τα βαρετά βιβλία δεν διευκολύνουν τον ύπνο, όπως θα περίμενε κανείς: σηκώνομαι από το κρεβάτι και ψάχνω στις βιβλιοθήκες για κάτι συναρπαστικό· όχι, η τελευταία μου σκέψη προτού κοιμηθώ δεν θα είναι το πώς η Πάτι Σμιθ ανακάλυψε τον Αρθούρο Ρεμπό...

Έτσι, ανακαλύπτω το πιο συναρπαστικό Pillow Book εδώ και πολύ-πολύ καιρό: η ανακάλυψη μοιάζει μεταφυσική, αλλά δεν είναι· επειδή εδώ και μερικά χρόνια γράφω ένα βιβλιαράκι με τίτλο «Για την αγάπη της γεωμετρίας», είναι φυσικό να «πέσει στα χέρια μου» –όπως λέμε– η βιογραφία του Ρώσου μαθηματικού Γκρίσα Πέρελμαν (εκδόσεις Τραυλός). Ευγνωμονώ αυτόν τον εκδοτικό οίκο που εκτελεί ανεπίγνωστα μια-μια τις επιθυμίες μου: ένα βιβλίο για τον μαθηματικό Κουρτ Γκέντελ, που ήταν τρελός για δέσιμο, ένα άλλο για τον καβγά του Νεύτωνα με τον Λάιμπνιτς..., ένα τρίτο για το θεώρημα του Φερμά, για το οποίο συζητούσαμε με τον φίλο μου τον Χρήστο· δηλαδή, εκείνος μιλούσε κι εγώ άκουγα... Διαβάζοντας τη βιογραφία του Γκρίσα Πέρελμαν, σκέφτομαι, αναπόφευκτα, τον θάνατο του Χρήστου: γεγονός τρομερό για μένα· επίσης, σκέφτομαι ότι, επειδή δεν μου φτάνει το μυαλό να διαβάζω μαθηματικά, αρκούμαι στις βιογραφίες των επιστημόνων· τα μαθηματικά, η φυσική, είναι χαμένη υπόθεση: ίσως, αν είχα περισσότερες ζωές, να προλάβαινα να ρίξω μια ματιά σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο. Αλλά δεν έχω. Μέσα από την εξιστόρηση της ζωής του Πέρελμαν, η Ρωσοεβραία δημοσιογράφος Μάσα Γκέσεν ρίχνει μια ματιά τόσο στον κόσμο των μαθηματικών όσο και στη διαδρομή μιας ιδιοφυΐας. Ο Πέρελμαν, ένα παιδί-θαύμα από το τότε Λένινγκραντ (γεννήθηκε το 1966), πρότεινε μιαν απόδειξη;; την εικασία του Πουανκαρέ, όμως η συμβολή του στα μαθηματικά –ιδιαίτερα στη μη-ευκλείδεια γεωμετρία– είναι πολύ ευρύτερη. Παρά το επιστημονικό περιεχόμενο, το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από οποιονδήποτε – σχεδόν: η Μάσα Γκέσεν περιγράφει την παιδική και εφηβική ηλικία του Πέρελμαν στη Σοβιετική Ένωση, τους κύκλους των σοβιετικών και αμερικανικών μαθηματικών, την εξέλιξη και τα ερωτήματα της γεωμετρίας στον εικοστό και στον εικοστό πρώτο αιώνα, τις διαφωνίες, τις πικρές διενέξεις ανάμεσα στους επιστήμονες· προπάντων, το πώς οι ιδιοφυΐες αναδύονται ακόμα και σε άγονο περιβάλλον, το πώς καταφέρνουν να αναπνέουν σε περιβάλλον ασφυκτικό. Οι ιδιοφυΐες είναι μοιραίες· οι αριθμοί και τα σχήματα μοιάζουν έργο ενός ασύλληπτου θεού. Σκέφτομαι ότι, αν ζούσε ο Χρήστος, θα ήταν ενθουσιασμένος για τούτη την εκδοτική παραγωγή, για το πώς τα μαθηματικά έγιναν υλικό της λογοτεχνίας· μια μόδα σχεδόν. Σκέφτομαι, και με τούτη την ευκαιρία, πως με τον Χρήστο μάς ένωνε, εκτός των άλλων, η αγάπη για τη γεωμετρία.

Σώτη Τριανταφύλλου

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καταγωγή της οικογένειας

Η καταγωγή της οικογένειας

Για την πραγματεία του Φρίντριχ 'Ενγκελς «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» (Στο φως των ερευνών του Λ. Χ. Μόργκαν) (εκδ.  Σύγχρονη Εποχή)

Της Σώτης Τρια...

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Σ' αυτό το βιβλίο, ο Βalthasar Thomass αναλύει τη σκέψη του Σπινόζα γύρω από τα ζητήματα της καλής ζωής, τους όρους της γνώσης, τον προσδιορισμό της αλήθειας, της ηθικής, καθώς και της πολιτικής και αισ...

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Σκέψεις με αφορμή το βιβλίο του Pierre-André Taguieff «Θεωρίες συνωμοσίας» (μτφρ. Αναστασία Καραστάθη, εκδ. Πόλις).

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Ο Pierre-André Taguieff είναι από εκείνους τους ιστορικούς που έχουν αναλάβει τη mission impossible να...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε η συγγραφέας των παιδιών Αγγελική Βαρελλά

Πέθανε η συγγραφέας των παιδιών Αγγελική Βαρελλά

Σε ηλικία 92 ετών, πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά. Φωτογραφία: Άρης Ρούπινας

Επιμέλεια: Book Press

Ο κόσμος του βιβλίου και ειδικότερα ο κόσμος του βιβλίου για παιδιά αποχαιρετά σήμερα τη συγγραφέα ...

«Στους δρόμους» του Συλβαίν Πρυντόμ (κριτική) – Η πρόκληση μιας νέας ζωής

«Στους δρόμους» του Συλβαίν Πρυντόμ (κριτική) – Η πρόκληση μιας νέας ζωής

Σκέψεις και παρατηρήσεις για το αυτοκίνητο ως σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας, καθώς και σύμβολο κοινωνικής θέσης, με αφορμή το μυθιστόρημα του Συλβαίν Πρυντόμ (Sylvain Prudhomme) «Στους δρόμους» (μτφρ. Έφη Κορομηλά, εκδ. Στερέωμα).

Του Ηλία Καφάογλου 

...
«Εμμανουήλ και Αικατερίνη» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική)

«Εμμανουήλ και Αικατερίνη» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική)

Για το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη «Εμμανουήλ και Αικατερίνη – Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια» (εκδ. Καστανιώτη).

Της Άλκηστης Σουλογιάννη

Όσοι ακολουθούμε συστηματικά τη ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Μια λίστα με 10 σημαντικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Women’s Prize for Fiction. Τα δέκα βιβλία αναδείχθηκαν μέσω ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 20.000 αναγνώστες. Και τα 10 έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Στη φωτογραφία, η Μέρι Σέλεϊ.

...
40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμενους μήνες. Δείτε τα και διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο του καλοκαιριού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης...

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

Από τα πολλλά καλά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, σας προτείνω δέκα, επιλεγμένα από τα μη μυθοπλαστικά βιβλία. Δοκίμια, έρευνες, μελέτες, όλα τους διαβαστερά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Δέκα βιβλία, δέκα ευκαιρίες να γίνουμε σοφότεροι και, γιατί όχι, καλύτεροι άνθρωποι.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ