drive

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Ξεφυλλίζω ηλεκτρονικά το τελευταίο φωτογραφικό άλμπουμ του Horst Friedrichs, ενός Γερμανού καλλιτέχνη, που έχει φωτογραφήσει, μεταξύ άλλων, τη σκηνή των Μοds και των Rockers – αυτή τη φορά, το βιβλίο (που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες στην Ευρώπη) έχει τίτλο "Drive Style". Σκηνές στο τιμόνι. Σκηνές στο καπό. Σκηνές στα γκαράζ και στα πιτς. Οι άνθρωποι-μοντέλα μοιάζουν με τα αυτοκίνητα-μοντέλα: Welcome to the machine. 

Αν και η τηλεοπτική απεικόνιση των αγώνων αυτοκινήτων είναι συνήθως βαρετή, η Φόρμουλα Ένα παραμένει φωτογενές θέαμα: μια ταινία δράσης με ισχυρισμό coolness. Έχω έναν παγκόσμιο χάρτη και πάνω του σημειώνω με χρωματιστές πινέζες τα γκραν πρι: να μην ξεχάσω να δω τις καλύτερες φάσεις σε streaming ή, λίγο αργότερα, σε βίντεο, όταν όλα θα έχουν τελειώσει. Όσο μεγαλώνω, ο χρόνος λιγοστεύει – χάνω πολλούς αγώνες κι αργώ να αναγνωρίσω τους καινούργιους πρωταθλητές. Συχνά κάνω λόγο για νεκρούς πιλότους, για ξεχασμένα ινδάλματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού: για τον Στέρλινγκ Μος, στον Τζάκι Στούαρτ, τον Φιτιπάλντι. Εξάλλου, έχουν περάσει κιόλας εννιά χρόνια από τότε που πήγα για τελευταία φορά στην Ιντιανάπολη, δεκαπέντε από τότε που ήμουν στο Μόντε Κάρλο – ο Μίκα Χάκινεν σημείωνε τότε την τέταρτη νίκη της σεζόν. Ήμουν εκνευρισμένη εκείνη τη μέρα: δεν έβρισκα να παρκάρω, το πυκνοκατοικημένο πριγκιπάτο ασφυκτιούσε· νοσταλγούσα τους αμερικανικούς δρόμους και τα αμερικανικά πάρκινγκ.

Φέτος, είδα, με συγκίνηση, τον Κίμι Ράικονεν να τερματίζει πρώτος στο γκραν πρι της Αυστραλίας οδηγώντας Lotus: μ' αρέσει το φιλανδικό στιλ οδήγησης αν και, καθώς περνάει ο καιρός, οι Φιλανδοί αρχίζουν να μοιάζουν όλο και περισσότερο με τους επιθετικούς Γερμανούς. Η οδήγηση, ιδιαίτερα εκείνη της Φόρμουλα Ένα, είναι μια μεταφορά· μαρτυρεί μια φιλοσοφία του ζην, μια φιλοσοφία του driving. Drive (ως ρήμα) σημαίνει οδηγώ αλλά, ως ουσιαστικό σημαίνει ορμή, κίνητρο, επιθυμία.

Ακόμα και οι πίστες διαφέρουν μεταξύ τους: λόγου χάρη, οι σουηδικές και οι φιλανδικές είναι πιο γρήγορες από άλλες, πιο ολισθηρές, πιο απαλές. Υπάρχει μακρά παράδοση "φιλανδικού στιλ" τόσο στη Φόρμουλα, όσο και στα ράλλυ: ψυχραιμία μαζί μ' ένα είδος μαξιμαλισμού – ή όλα ή τίποτα. Smoothness.

Η Φόρμουλα Ένα συμπυκνώνει τις ιδέες της γέννησης, της διαδρομής, του θανάτου και του απείρου.

Πάντα θαύμαζα τη Ferrari: η Ferrari δεν απογοητεύει ποτέ. Φέτος ο Φερνάντο Αλόνσο οδήγησε Ferrari για τέταρτη χρονιά –μετά από πολύ καιρό με τη Renault– και ήρθε πρώτος τόσο στο γκραν πρι της Κίνας όσο και σ' εκείνο της Ισπανίας. Όμως, δεν είμαι θαυμάστρια του Αλόνσο: πιστεύω ότι αλλάζει μάρκα υπερβολικά συχνά κι ότι είναι αδίστακτος όπως ήταν ο Σουμάχερ. Αντιθέτως, ο Νίκο Ρόσμπεργκ, νικητής του φετινού γκραν πρι του Μονακό –με Mercedes– μου φαίνεται εξαιρετικά ανθεκτικός, με γερά νεύρα: η κούρσα ήταν επεισοδιακή και, στον τριακοστό γύρο, ο Φελίπε Μάσα τράκαρε στο ίδιο σημείο όπου είχε χάσει τον έλεγχο στις δοκιμές. Το μονοθέσιο καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε από το safety car που έμεινε στον αγώνα για έξι γύρους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μαξ Τσίλτον έπεσε πάνω στον Παστόρ Μαλδονάδο, ο οποίος, με τη σειρά του, στούκαρε στις μπαριέρες. Όταν δεν υπάρχουν θύματα, εμείς το φιλοθεάμον κοινό απολαμβάνουμε τα επεισόδια – έτσι κι αλλιώς, ακολουθούμε μια ταχύτητα που δεν είναι δική μας. Όπως στις φωτογραφίες του Horst Friedrichs, ακολουθούμε θρυλικά μοντέλα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως το E-type της Jaguar, που δεν θα οδηγήσουμε ποτέ.

Στο γκραν πρι του Καναδά πρώτος τερμάτισε ο Σεμπάστιαν Φέτελ και στις 25 Αυγούστου θριάμβευσε στην πίστα του Σπα στο Βέλγιο. Νομίζω πάντως ότι ο Μαρκ Γουέμπερ, παρά τις πρόσφατες αποτυχίες του, είναι πιο σώφρων οδηγός – πιο σώφρων από τον Φέτελ κι από τους τρελούς «φονιάδες» σαν τον Λιούις Χάμιλτον, μολονότι ο Χάμιλτον θεωρείται, από πολλούς, καθαρολόγος, οπαδός της φιλοσοφίας του Άυρτον Σέννα.

drive-style2Παρακολουθώντας τους αγώνες της Φόρμουλα Ένα, διακρίνω τρόπους για να ορμάει κανείς στη ζωή, να προχωρεί ολοταχώς προς το σημείο φυγής, να υπερβαίνει τα εμπόδια, να επιζεί, να βγαίνει νικητής: μερικοί πιλότοι βασίζονται στην τύχη, άλλοι είναι control freaks· όλοι επιδιώκουν να καλύψουν το κενό – η τέχνη της Φόρμουλα Ένα συνοψίζεται στην κάλυψη του κενού που αφήνουν οι άλλοι στο οδόστρωμα. Μερικοί πιλότοι είναι άφοβοι, ασυμβίβαστοι· άλλοι φαίνονται πειθήνια όργανα των βιομηχανιών. Τα πιτς είναι μια μικρογραφία της ύπαρξης όπου όλα έχουν επιταχυνθεί κι όπου η παραμικρή λεπτομέρεια αποβαίνει αποφασιστική, ακόμα και μοιραία. To 1994, στην Ίμολα, στο 7ο lap, σκοτώθηκε ο Σέννα*: έφταιξαν τα χαλάσματα ενός ατυχήματος στην αρχή της κούρσας, κυρίως όμως έφταιξε το ότι ο Σέννα δεν πρόλαβε να επιβραδύνει περισσότερο – η Williams που οδηγούσε ξέφυγε στη στροφή και προσέκρουσε στον τοίχο με 218 χιλιόμετρα την ώρα. Η κολόνα του τιμονιού χτύπησε τον Βραζιλιάνο πιλότο στο κεφάλι, αλλά κανείς δεν ξέρει αν έσπασε πριν ή μετά τη σύγκρουση στον τοίχο. Το πιθανότερο: το πίσω λάστιχο κλάταρε λόγω των θραυσμάτων που βρίσκονταν στην πίστα. Πρωτομαγιά 1994: η μέρα που πέθανε ο Σέννα.

Ταχύτητα: η επιθυμία (drive) να πετάξει κανείς παραμένοντας πάνω στη γη. Καθώς κυλάει ο χρόνος, πέφτω, πέφτω, στο βάθος του σύμπαντος: η επιτάχυνση της βαρύτητας – με κάνει γρήγορη παρότι υπολείπομαι σε βάρος, σε μάζα. Η Φόρμουλα Ένα συμπυκνώνει τις ιδέες της γέννησης, της διαδρομής, του θανάτου και του απείρου – το γεγονός ότι τα ελαττώματά μας είναι προέκταση των προτερημάτων μας. Κυρίως, εκφράζει το άσκοπο, το παράλογο της ύπαρξης και το ένστικτο της επιβίωσης: οδηγώ άρα υπάρχω.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

* Για περισσότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τη ζωή και τον θάνατο του Σέννα, βλ. Βασίλης Τσακίρογλου, Ayrton Senna: Adeus. Το φαινόμενο πίσω από τον μύθο.

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καταγωγή της οικογένειας

Η καταγωγή της οικογένειας

Για την πραγματεία του Φρίντριχ 'Ενγκελς «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» (Στο φως των ερευνών του Λ. Χ. Μόργκαν) (εκδ.  Σύγχρονη Εποχή)

Της Σώτης Τρια...

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Σ' αυτό το βιβλίο, ο Βalthasar Thomass αναλύει τη σκέψη του Σπινόζα γύρω από τα ζητήματα της καλής ζωής, τους όρους της γνώσης, τον προσδιορισμό της αλήθειας, της ηθικής, καθώς και της πολιτικής και αισ...

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Σκέψεις με αφορμή το βιβλίο του Pierre-André Taguieff «Θεωρίες συνωμοσίας» (μτφρ. Αναστασία Καραστάθη, εκδ. Πόλις).

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Ο Pierre-André Taguieff είναι από εκείνους τους ιστορικούς που έχουν αναλάβει τη mission impossible να...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ