Rebecca-Skloot

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Τα βιβλία που συνδυάζουν τις ιστορίες με την επιστήμη είναι το όνειρό μου. Έχω φτιάξει κιόλας ένα ράφι: ανάμεσα στους τόμους είναι το «Packing for Mars: The Curious Science of Life in the Void” της Mary Roach, το “Elephants on Acid: And Other Bizarre Experiments” του Αlex Boese και “Η αιώνια ζωής της Henrietta Lacks” της Rebecca Skloot που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Η Ρεμπέκα Σκλουτ είναι “science journalist” –δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα- αλλά, στο βιβλίο της, υπερβαίνει τα όρια της επιστημονικής δημοσιογραφίας την οποία ασκεί σε διάφορα περιοδικά. 

Με αφορμή την ιστορία μιας Αφροαμερικανίδας από τη Βαλτιμόρη που πέθανε από καρκίνο το 1951, σκαρώνει ένα παραμύθι για τη θρησκευτική πίστη, την επιστήμη και τη θεία χάρη. Προτού πεθάνει η Ενριέττα, και χωρίς τη συναίνεσή της, κύτταρά της από τον καρκινικό όγκο του τραχήλου της μήτρας της καλλιεργήθηκαν εργαστηριακά και το αποτέλεσμα είχε απρόβλεπτο επιστημονικό ενδιαφέρον. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα ήταν τα πρώτα ανθρώπινα κύτταρα που, όχι μόνον επιβίωσαν σε μια τέτοια διαδικασία, αλλά αποδείχτηκαν εξαιρετικά ανθεκτικά και αναπαρήχθησαν κατά εκατομμύρια. Χάρη στα HeLa, όπως ονομάστηκε η κυτταρική σειρά από τα αρχικά του ονόματος της νεκρής γυναίκας, προωθήθηκε η ιατρική έρευνα και αναπτύχθηκαν εμβόλια και θεραπευτικά σχήματα για πολλές παθήσεις - μεταξύ αυτών για την πολιομυελίτιδα και το AIDS.

Στο βιβλίο –που είναι γραμμένο σαν ρεπορτάζ: μου θύμισε το “Random Family: Love, Drugs, Trouble, and Coming of Age in the Bronx”- η ιστορία της Ενριέττα και της οικογένειάς της συνυφαίνεται με τις εξελίξεις της γενετικής και της ιατρικής έρευνας: τίθενται ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας καθώς και ερωτηματικά σχετικά με τη νομική αντιμετώπιση της επιστημονικής πρακτικής. Πόσο μας ανήκει το σώμα μας; Και γιατί οι άνθρωποι φοβούνται τόσο τη γενετική, τον «θαυμαστό, καινούργιο κόσμο»; «Η αιώνια ζωή της Ενριέττα Λακς» αντιμετωπίζει τον θάνατο της κεντρικής ηρωίδας σαν ένα μαγικό γεγονός που προκάλεσε μια αλυσίδα από άλλα μαγικά γεγονότα: λείπει το μελόδραμα, λείπουν τα διδάγματα και τα μηνύματα. Πράγματι η επιστήμη μπορεί να εκμεταλλευτεί τους πιο ευάλωτους πολίτες: αυτός είναι ένας τρόπος για να δει κανείς την ιστορία των αθάνατων κυττάρων της Ενριέττα. Υπάρχει κι άλλος τρόπος: η επιστήμη αποτελεί μια υπέροχη δύναμη του μυαλού και του πολιτισμού που μπορεί να απαλλάξει τον άνθρωπο από τις αγωνίες του.

CoverSKLOOTΗ αιώνια ζωή της Henrietta Lacks
Rebecca Skloot
Μτφρ: Νατάσσα Χασιώτη
Zoobus Publications 2011
Σελ. 376, τιμή € 19,92
alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καταγωγή της οικογένειας

Η καταγωγή της οικογένειας

Για την πραγματεία του Φρίντριχ 'Ενγκελς «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» (Στο φως των ερευνών του Λ. Χ. Μόργκαν) (εκδ.  Σύγχρονη Εποχή)

Της Σώτης Τρια...

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Σ' αυτό το βιβλίο, ο Βalthasar Thomass αναλύει τη σκέψη του Σπινόζα γύρω από τα ζητήματα της καλής ζωής, τους όρους της γνώσης, τον προσδιορισμό της αλήθειας, της ηθικής, καθώς και της πολιτικής και αισ...

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Σκέψεις με αφορμή το βιβλίο του Pierre-André Taguieff «Θεωρίες συνωμοσίας» (μτφρ. Αναστασία Καραστάθη, εκδ. Πόλις).

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Ο Pierre-André Taguieff είναι από εκείνους τους ιστορικούς που έχουν αναλάβει τη mission impossible να...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ