Η νεαρή συγγραφέας Eloghosa Osunde μίλησε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Them για το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο «Αλήτες». Το βιβλίο κυκλοφορεί σήμερα 22 Φεβρουαρίου στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.
Επιμέλεια: Book Press
Οι πρωταγωνιστές του λογοτεχνικού ντεμπούτου της Ελογκόσα Οσούντε είναι κουήρ άτομα που ζουν στη μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας, στο χαοτικό Λάγος. Είναι αλήτες, απόκληροι, κοινωνικά περιθωριοποιημένοι εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.
Η συγγραφέας μίλησε για τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Νιγηρία:
«Υπάρχουν κουήρ άτομα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, όμως δεν απειλείται η ζωή όλων στον ίδιο βαθμό. Υπάρχει μια φράση στο βιβλίο -μετά από τους στίχους ενός τραγουδιού του θρυλικού μουσικού Fela Kuti- που μιλάει για αυτό: ‘’Οι αλήτες στην εξουσία’’. Είναι ίδιοι με εσάς, αλλά επειδή έχουν δύναμη, επειδή έχουν μαξιλαράκια ασφαλείας, ρυθμίζουν τους νόμους ώστε να αποστασιοποιηθούν από εσάς.
»Τα κουήρ άτομα είναι πολύ πιθανό να στιγματιστούν, να γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι, όμως στη Νιγηρία, το πραγματικό έγκλημα είναι η απουσία των αρχών κι έτσι, τα αίτια της βίας είναι πολύ πιο σύνθετα και περίπλοκα. Εξαιτίας αυτού, οι νόμοι είναι σαν ένα ταβάνι. Πολλοί άνθρωποι ζουν κάτω από το ταβάνι επειδή είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν έτσι, όμως υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις και ζουν μια γεμάτη ζωή πάνω από το ταβάνι, πέρα από τον νόμο. Τα κουήρ άτομα δεν είναι ευάλωτα εφόσον έχουν δύναμη - κοινωνική, οικονομική, διανοητική, πνευματική, ή κάποια άλλη μορφή δύναμης».
Στη συνέντευξή της, η Οσούντε μίλησε για τον τόπο όπου εκτυλίσσεται η ιστορία της, για το πυκνοκατοικημένο Λάγος της Νιγηρίας:
«Πριν από δύο μήνες, έμαθα τον όρο "genius loci". Είχα ήδη τελειώσει με τη συγγραφή του βιβλίου μου, αλλά μου άρεσε η φράση καθώς μπορούσε να απεικονίσει με ακρίβεια την πλευρά του Λάγος που παρουσιάζεται στο μυθιστόρημά μου. Κάθε μέρος προστατεύεται από ένα πνεύμα και το πνεύμα του Λάγος με γοητεύει περισσότερο από τα υπόλοιπα, καθώς είναι χαώδες, εγωιστικό, αγενές, παιχνιδιάρικο, όμορφο, παθιασμένο, αρχαίο, νέο, είναι γεμάτο με ζωντάνια και ταυτοχρόνως, έχει παθητική στάση. Είναι τόσο πληθωρικό, επικίνδυνο, πλούσιο, βάναυσο, χωρίς να απολογείται σε κανέναν και χωρίς να έχει τύψεις. Καθοδηγεί εμένα και όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου μου με συγκεκριμένους τρόπους και ταυτοχρόνως, μας απωθεί κιόλας.
»Το Λάγος είναι ένα μέρος όπου φανερώνεται ο πραγματικός εαυτό σας -δεν φανερώνονται μόνο οι όμορφες πλευρές σας, αλλά και οι αποκρουστικές-, ένα μέρος όπου φανερώνεται η σχέση που διατηρείτε με την εξουσία. Αυτό τον ρόλο έπαιξε στη ζωή μου, αυτός είναι ο ρόλος που παίζει και στο βιβλίο μου».
Τέλος, η συγγραφέας μίλησε για τις συντηρητικές ομάδες που προσπαθούν να λογοκρίνουν τα έργα που μιλούν για την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό:
«Τα βιβλία καίγονται για κάποιον λόγο. Περιέχουν πληροφορίες που θεωρούνται επικίνδυνες από τους κυβερνώντες. Τα βιβλία που θεωρούνται επικίνδυνα είναι τα βιβλία που αξίζει να διαβαστούν, επειδή ανατρέπουν την τάξη πραγμάτων: αμφισβητούν όσα στοιχεία προηγουμένως θεωρούνταν δεδομένα. Η ανάγνωση και η εκπροσώπηση των κουήρ ατόμων στη λογοτεχνία είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους νέους, ειδικά στη Νιγηρία. Θα είχαμε γλυτώσει από πολλά βάσανα αν είχαμε έρθει σε επαφή με ιστορίες που παρουσιάζουν βιώματα που θυμίζουν τα δικά μας, ιστορίες που μας παρουσιάζουν όπως είμαστε, με ακριβή τρόπο - ακόμα και όταν αντιμετωπίζουμε τα προσωπικά προβλήματά μας».