amor towles

Σε συνέντευξή του στο Hindu, ο πεζογράφος Άμορ Τόουλς [Amor Towles] μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Λεωφόρος Λίνκολν», που έκανε μεγάλη αίσθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη χρονιά. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση Ρηγούλας Γεωργιάδου.

Επιμέλεια: Book Press

«Όταν γράφω μια ιστορία, πάντα προσπαθώ να καταλάβω τι είδους άνθρωποι είναι οι πρωταγωνιστές μου.»

Στις πρώτες σελίδες του νέου μυθιστορήματος του Άμορ Τόουλς, με τίτλο Λεωφόρος Λίνκολν, ο δεκαοκτάχρονος Έμετ επιστρέφει στο σπίτι του, έχοντας εκτίσει ποινή δεκαπέντε μηνών σε αναμορφωτήριο. Στο πορτμπαγκάζ του κρύβονται δυο πρώην συγκρατούμενοι του, ο ευφυής Ντάτσες και ο αργόστροφος Γούλι. Ο Έμετ είναι μια ηρωική φιγούρα, ενώ ο Ντάτσες θυμίζει περισσότερο αντιήρωα.

«Ο πατέρας του Ντάτσες είναι ένας αποτυχημένος σαιξπηρικός ηθοποιός. Ξέρει να χειρίζεται τη γλώσσα και βλέπει τον κόσμο με σαιξπηρικό τρόπο. Αυτές είναι δυο διαφορετικές αρχετυπικές φιγούρες Αμερικανών, δυο άνθρωποι με διαφορετική ανατροφή - ένας Νεοϋορκέζος και ένας διανοούμενος από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες, και αυτές ήταν οι δύο κύριες φωνές που ήθελα οπωσδήποτε να υπάρχουν στο βιβλίο μου.

»Ο Έμετ είναι ήρωας και ο Ντάτσες αντιήρωας. Ο Γούλι, ο Μπίλι και η Σάλι είναι δορυφόροι που περιστρέφονται γύρω από αυτούς τους δύο».

amor towles lincolnΗ πλοκή του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται μέσα σε ένα διάστημα δέκα ημερών. Ο συγγραφέας μίλησε για την περίοδο που διαδραματίζεται η ιστορία, για τον Ιούνιο του 1954:

«Η δεκαετία του '30 καθορίστηκε από τη Μεγάλη Ύφεση. Αμέσως μετά ακολούθησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος, όπως και η Ύφεση, επηρέασε τον κόσμο. Υπήρξε αυτή η απίστευτη περίοδος, διάρκειας σχεδόν 20 χρόνων, όπου ολόκληρος ο κόσμος βρέθηκε εγκλωβισμένος σε ένα τούνελ, εξαιτίας αυτών των δύο φοβερών γεγονότων που συνέβησαν το ένα μετά το άλλο.

»Το '54, στις ΗΠΑ, οι στρατιώτες επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά από τον πόλεμο της Κορέας, μορφώθηκαν και αποφάσισαν να ζήσουν σε ένα διαφορετικό μέρος. Η οικονομία πήγαινε σχετικά καλά και η αγορά εργασίας ήταν εξαιρετική. Όμως, πλέον όλα ήταν διαφορετικά. Ανέκαθεν η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και το Σικάγο χαρακτηρίζονταν από μια πολυπολιτισμικότητα, όμως παλαιότερα κάθε κοινότητα είχε τη δική της γειτονιά. Όλα αυτά άλλαξαν μετά από τον πόλεμο. Οι Ιταλοί, οι Εβραίοι και οι Ιρλανδοί νέοι ταξίδεψαν μαζί στο εξωτερικό και πολέμησαν στην ίδια μονάδα. Όταν γύρισαν σπίτι, δεν υπήρχε πια η παλιά τους γειτονιά. Κατέφυγαν στα προάστια ή σε μια νέα πόλη».

Ο συγγραφέας μίλησε για την πορεία που διαγράφουν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου:

«Το βιβλίο μου δεν έχει να κάνει με όσα συμβαίνουν στον δρόμο του ταξιδιού, μα περισσότερο με όσα συμβαίνουν στα σταυροδρόμια. Τα σταυροδρόμια είναι ένα από τα κλασσικότερα στοιχεία που αναφέρονται στην αμερικανική μπλουζ. Στις ιστορίες της μυθολογίας, θα συναντήσεις τον διάβολο σε κάποιο σταυροδρόμι. Η λέξη ‘’δρόμος’’ θα μπορούσε να συνδεθεί με διάφορα πράγματα – με μια απόδραση, με την επιστροφή στο σπίτι, με ένα σταυροδρόμι όπου συμβαίνει κάτι μοιραίο. Η συγκεκριμένη λέξη μπορεί να αντιπροσωπεύσει διαφορετικά πράγματα και για αυτόν τον λόγο, η συμβολική της χρήση είναι τόσο ελκυστική».

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άχμαντ Αλ Καρμαλάουι: «Αυτό που σήμερα θεωρούμε παράδοση είναι ο χθεσινός νεωτερισμός»

Άχμαντ Αλ Καρμαλάουι: «Αυτό που σήμερα θεωρούμε παράδοση είναι ο χθεσινός νεωτερισμός»

«Η μουσική, πέρα από το μεγαλύτερό μου πάθος, είναι και ένα σύμβολο πνευματικότητας στο μυθιστόρημά μου, γιατί συνδέεται με τις βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης» είπε ο Άχμαντ Αλ Καρμαλάουι (Ahmad Al Qarmalawi) με αφορμή το μυθιστόρημά του «Καλοκαιρινές βροχές» (μτφρ. Κατερίνα Μιχαήλ, εκδ. ...

Χάρι Κούνζρου: «Η αρρενωπότητα βρίσκεται σε βαθιά κρίση εδώ και αρκετό καιρό»

Χάρι Κούνζρου: «Η αρρενωπότητα βρίσκεται σε βαθιά κρίση εδώ και αρκετό καιρό»

«Πώς θα καταπολεμήσουμε το αναδυόμενο κύμα του ακροδεξιού αυταρχισμού; Μόνο αν συνεργαστούμε, αν δημιουργήσουμε κοινότητες και σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον» μας είπε ο Χάρι Κούνζρου (Hari Kunzru) με αφορμή το μυθιστόρημά του «Κρέας για τους λύκους» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Δώμα).

...
Νάιαλ Ουίλιαμς: «Η αγάπη και ο θάνατος είναι οι δύο δυνάμεις που διαμορφώνουν τον άνθρωπο»

Νάιαλ Ουίλιαμς: «Η αγάπη και ο θάνατος είναι οι δύο δυνάμεις που διαμορφώνουν τον άνθρωπο»

«Η γενικότερη αίσθησή μου είναι πως, όσο κι αν υπάρχουν κανόνες, κοινωνικές συμβάσεις και περιορισμοί, οι άνθρωποι προσπαθούν διαρκώς να τους παρακάμψουν. Ο άνθρωπος είναι απίστευτα ευρηματικό πλάσμα» μας είπε ο Νάιαλ Ουίλιαμς (Niall Williams) με αφορμή το μυθιστόρημά του «Η ώρα του βρέφους» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ