alt

Ο Κώστας Βραχνός με το βιβλίο του «Πρώτα ο Θεός» (εκδ. Νεφέλη) μας εισάγει σε έναν ιδιοσυγκρασιακό κόσμο γεμάτο ιδιαίτερους ήρωες και μισοτελειωμένες ιστορίες. Σαράντα πέντε μικρές αφηγήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μαύρο χιούμορ και ανατρεπτική ματιά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;
Πρόκειται για μία συλλογή 45 βραχειών ιστοριών –διηγήματα δεν τις λες– με ποικίλη και αλλόκοτη θεματολογία, αλλά τρόπον τινά κοινή στόχευση: την αβίαστη πρόκληση ενός κατά βάθος ευχάριστου αισθήματος αμηχανίας. Στο εν λόγω πλαίσιο, προτείνω τον όρο «ρωπογραφήματα», υπό την έννοια ότι οι ιστορίες αυτές πραγματεύονται ευτελή ζητήματα με σοβαρό τρόπο (ή σοβαρά ζητήματα με ευτελή τρόπο), ευτελείς λεπτομέρειες σοβαρών ζητημάτων ή σοβαρές λεπτομέρειες ευτελών ζητημάτων, με αποκλειστική μέριμνα την ανάδειξη ή την προάσπιση της παράδοξης πλευράς της επονομαζόμενης πραγματικότητας.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;
Κανένας συγγραφέας. Μάλλον ένας ακόμα άνθρωπος που παίζει γράφοντας και που δείχνει τα αποτελέσματα του παιχνιδιού του με σκοπό την κοινοποίηση και το μοίρασμα της όποιας χαράς συναρτάται με αυτά. Αντιλαμβάνομαι τη γραφή σαν ένα είδος αυνανισμού με κοινωνικές συνέπειες. Κανείς δεν απαντάει σε κανέναν. Ζει ή σκοτώνει, αξιοποιεί ή χαραμίζει κατά το δοκούν τον επίγειο χρόνο που του αναλογεί, εμπλουτίζοντας ή ασχημίζοντας κατάτι τον κόσμο, μα κυρίως αφήνοντάς τον ως έχει.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».
Η λέξη «αυτοσχεδιασμός» αποτελεί κατά τη γνώμη μου τον ακριβέστερο χαρακτηρισμό τού όλου εγχειρήματος. Τόσο για την αυθορμησία της δημιουργίας όσο ενδεχομένως και για την αμφιλεγόμενη σοβαρότητα του αυθόρμητου δημιουργήματος και, κατά προέκταση, του αυθόρμητου δημιουργού. Σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζω τη λέξη «αυτοσχεδιάζω» με τη λέξη «καινοτομώ». Ούτε, όμως, και με την απουσία «μεθόδου», αφού ο κάθε γράφων διαθέτει συνειδητά και ασυνείδητα ένα εξελιγμένο φίλτρο αφομοίωσης κι ένα διακριτό στίγμα γραφής, ανεξαρτήτως αυτοχαρακτηρισμών κι επικλήσεων. Δόξα τω Θεώ, είχα την αγαθή τύχη να μπορώ να συμβουλεύομαι ανά πάσα στιγμή την Ολίβια και τον Γιάννη, ενώ πολύ με βοήθησαν οι αντιδράσεις της Γιούλικας και της Εύας.

Η λέξη «αυτοσχεδιασμός» αποτελεί κατά τη γνώμη μου τον ακριβέστερο χαρακτηρισμό τού όλου εγχειρήματος. Τόσο για την αυθορμησία της δημιουργίας όσο ενδεχομένως και για την αμφιλεγόμενη σοβαρότητα του αυθόρμητου δημιουργήματος και, κατά προέκταση, του αυθόρμητου δημιουργού. Σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζω τη λέξη «αυτοσχεδιάζω» με τη λέξη «καινοτομώ».

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;
Η τέχνη ή, καλύτερα, η υποκειμενική πρόσληψή της, λίγο-πολύ σε όλες τις μορφές της, συνιστά πρωτογενή παράγοντα διαμόρφωσης της ίδιας της ικανότητας αντίληψης, άρα και της δημιουργικότητας και της ταυτότητας. Το πώς αυτό συμβαίνει σχετίζεται με το μυστήριο του εκάστοτε προσώπου.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;
Ένεκα ιδιοσυγκρασίας διατηρώ κατά βάση μία ταυτολογική, νομοτελειακή, μοιρολατρική και –ντρέπομαι γι' αυτό– ελαφρώς μηδενιστική αίσθηση για τα πράγματα, η οποία έρχεται σε μετωπιαία σύγκρουση με οποιαδήποτε πεποίθηση παραγνώρισης, θυματοποίησης, ηρωοποίησης ή συνομωσιολογίας. Στην ίδια λογική εντάσσω και τα μικρά θαύματα της ζωής, που φαινομενικά ανατρέπουν τα δεδομένα της πραγματικότητας, μα στην ουσία επιβεβαιώνουν τον εξωφρενικό χαρακτήρα του υπάρχειν. Ένα τέτοιο μικρό θαύμα είναι ότι γράφτηκε το βιβλιαράκι κι ένα ακόμα ότι η Νεφέλη το εξέδωσε. Και ως τέτοιο το απολαμβάνω.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΠρώτα ο Θεός
Κώστας Βραχνός
Νεφέλη 2017
Σελ. 72, τιμή εκδότη €7,70

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλίας Σωτήρχος: «Ήταν πρόκληση να μπει ένας μεγαλύτερος άνδρας στη θέση μιας νέας κοπέλας και να αφηγηθεί την ιστορία πειστικά»

Ηλίας Σωτήρχος: «Ήταν πρόκληση να μπει ένας μεγαλύτερος άνδρας στη θέση μιας νέας κοπέλας και να αφηγηθεί την ιστορία πειστικά»

Ο Ηλίας Σωτήρχος μας συστήθηκε πρόσφατα με το βιβλίο του «[Αντι]κοινωνικά Δίκτυα» (εκδ. Γραφή). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Μ...

Ιγνάτιος Συμεωνίδης: «Μια ιστορία πρέπει να έχει στιβαρό σκελετό, διαδρόμους και δωμάτια»

Ιγνάτιος Συμεωνίδης: «Μια ιστορία πρέπει να έχει στιβαρό σκελετό, διαδρόμους και δωμάτια»

Ο Ιγνάτιος Συμεωνίδης μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά του «Τα γυμνοβράγχια το κάνουν καλύτερα» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τί...

Σταυρούλα Δεμένεγα: «Κάθε συγγραφέας αποτυπώνει με τον τρόπο του την κοινή μας πραγματικότητα»

Σταυρούλα Δεμένεγα: «Κάθε συγγραφέας αποτυπώνει με τον τρόπο του την κοινή μας πραγματικότητα»

Η Σταυρούλα Δεμένεγα μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Στιγμές αταξίας» (εκδ. Ιωλκός). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δε γνωρίζει τίποτε για εσάς; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

Για το βιβλίο του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν (Byung-Chul Han) «Το πνεύμα της ελπίδας – Κατά της κοινωνίας του φόβου» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Opera). Εικόνα: Ο «Θεριστής» του βαν Γκογκ. 

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Ό...


«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

Για το βιβλίο της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον [Laura Mersini-Houghton] «Πριν από το big bang – Η προέλευση του σύμπαντος και τί βρίσκεται πέρα από αυτό» (μτφρ. Σταύρος Πανέλης, εκδ. Τραυλός).

Γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς

Στο Πριν από το Big Bang, η διά...

«Ζούκερμαν δεσμώτης» του Φίλιπ Ροθ – Έργα και ημέρες ενός βλάσφημου

«Ζούκερμαν δεσμώτης» του Φίλιπ Ροθ – Έργα και ημέρες ενός βλάσφημου

Για τη μυθιστορηματική τριλογία του Φίλιπ Ροθ (Philip Roth) «Ζούκερμαν δεσμώτης» (μτφρ. Σπύρος Βρετός, εκδ. Πόλις). 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ