tsavalos photo

Έμπειρος δημοσιογράφος περί τα μουσικά, έχοντας βιβλία για τους Πινκ Φλόιντ, Κουίν και Ρόλινγκ Στόουνς στο ενεργητικό του, με την «Ντοπαμίνη» (εκδ. Βακχικόν) επιχειρεί μια ορμητική κάθοδο στον χώρο της πεζογραφίας.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Η «Ντοπαμίνη» είναι σκοτεινή, είναι βίαιη, είναι σατιρική, είναι αστεία και ψηλαφεί την λιγότερο φωτισμένη πλευρά της ανθρώπινης ψυχής και ύπαρξης. Είναι γεμάτη από μουσική και ποπ κουλτούρα και, πρωτίστως και κυρίως, είναι ένα μεγάλο λογοτεχνικό ταξίδι χωρίς ευδιάκριτο προορισμό και χωρίς ποτέ ο αναγνώστης να ξέρει σε ποια στεριά θα τον βγάλει η επόμενη σελίδα. Αν σας αρέσουν τα ελαφριά αναγνώσματα, μείνετε μακριά. Αν σας αρέσει η «Ναυτία» του Σαρτρ, ο «Ξένος» του Καμί, ο Μπρετ Ιστον Ελις, ο Ιρβιν Γουέλς, ο Μισέλ Ουελμπέκ, ο Ντον ΝτεΛίλο και ο Τσακ Πάλανιουκ, πλησιάστε άφοβα.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Όλα τα πραγματικά πολύ σπουδαία πράγματα έχουν ήδη γραφτεί δεκαετίες πριν. Δεν πιστεύω ότι φέρνω τίποτα καινούργιο στη λογοτεχνία, παρά μόνο την προσωπική μου αλήθεια και την αντικειμενική μου υποκειμενικότητα. Αυτό δηλαδή που πρέπει να έχει υπόψη (και σκοπό) του ο κάθε νέος συγγραφέας.

tsavalos exofΠείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Εργάζομαι ως δημοσιογράφος οπότε μου ήταν σχετικά εύκολο όχι μόνο να γράψω, αλλά και να παραμείνω απολύτως πειθαρχημένος σε θέματα ύφους, μορφής, δομής, διαλόγων κτλ. Η μόνη συμβουλή που ακολούθησα είναι αυτή που έδωσε ο Στίβεν Κινγκ στο βιβλίο του, «On Writing»: «μην περάσεις ούτε μια ημέρα δίχως να γράψεις έστω 50 λέξεις. Γράφε κάθε μέρα, έστω και λίγο, ελάχιστο». Και αυτό έκανα επί τρεισήμισι μήνες.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες ­–κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Η «Ντοπαμίνη» είναι ένα μυθιστόρημα με το απολύτως δικό του, «προσωπικό» μουσικό soundtrack: σχεδόν 60-65 τραγούδια ξεκινάνε ή και κλείνουν το κάθε κεφάλαιο και συνοδεύουν ιδανικά και με ξεκάθαρο νόημα τα διαδραματιζόμενα εντός αυτών. Οπότε, το κάθε κεφάλαιο, εκτός του ότι διαβάζεται, «ακούγεται» κιόλας. Η «ταύτιση» του κάθε κεφαλαίου με τραγούδια ήταν μια απολύτως συνειδητή επιλογή που αφενός με βοήθησε να καταλάβω εγώ ο ίδιος τι ήθελα να πω και πού να καταλήξω και αφετέρου συνέδραμε ώστε να ανακαλύψω ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ένα τραγούδι που είναι αφιερωμένο ακόμη και στην πιο σπάνια και εξειδικευμένη ανθυπο-κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Λιγότερες είναι οι επιρροές από την έτερη μεγάλη μου αγάπη, το σινεμά. Αλλά και οι σινεφίλ θα βρουν πολλές κινηματογραφικές αναφορές στις σελίδες του.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Τα γνωστά και αναμενόμενα: στην αρχή μερικές απορρίψεις – αλλά δεν κρατάμε κακίες και μούτρα στο χώρο αυτό, το πιθανότερο είναι να βρήκαν τη «Ντοπαμίνη» ελαφρώς ακατάλληλη για τα συντηρητικά ελληνικά λογοτεχνικά ειωθότα ή, εντέλει, να μην τους άρεσε όντως το βιβλίο. Σε κάθε περίπτωση, η κάθε απόρριψη και η κάθε κλειστή πόρτα πάνω στην οποία πέφτεις, όντως ξεκλειδώνει πράγματα μέσα σου που δεν γνώριζες, όπως, λόγου χάρη, το να προσπαθήσεις να βρεις όλα εκείνα τα «αντικλείδια» που θα σε οδηγήσουν στην πολυπόθητη έκδοση. Και εκεί είναι που απαιτείται και η γενναιότητα ή η τόλμη κάποιων εκδοτών προκειμένου να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος για αμφότερες τις πλευρές.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Μπίλιος: «Στο βιβλίο ακούμε τα ζώα να μας μιλούν για την εμπειρία τους με τους ανθρώπους»

Γιώργος Μπίλιος: «Στο βιβλίο ακούμε τα ζώα να μας μιλούν για την εμπειρία τους με τους ανθρώπους»

Ο Γιώργος Μπίλιος μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά του «Τοκ ζώου» (εκδ. Γραφή).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

...
Μαρίνα Αγαθαγγελίδου: «Καθώς έγραφα, σκεφτόμουν τις σκηνές σαν πλάνα μιας ταινίας»

Μαρίνα Αγαθαγγελίδου: «Καθώς έγραφα, σκεφτόμουν τις σκηνές σαν πλάνα μιας ταινίας»

Η Μαρίνα Αγαθαγγελίδου μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Ρεπεράζ» (εκδ. Πατάκη). © εικόνας: Natalia Reich

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το κ...

Δήμητρα Γεράση: «Πηγαίνω όπου με πάνε οι ήρωές μου»

Δήμητρα Γεράση: «Πηγαίνω όπου με πάνε οι ήρωές μου»

Η Δήμητρα Γεράση μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Η πρώτη συνάντηση» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Φασισμός» των Ίαν Νταντ και Ντόριαν Λίνσκι (κριτική) – Τα φαιά πρόσωπα του φασισμού στο παρελθόν και σήμερα

«Φασισμός» των Ίαν Νταντ και Ντόριαν Λίνσκι (κριτική) – Τα φαιά πρόσωπα του φασισμού στο παρελθόν και σήμερα

Για η μελέτη των Ίαν Νταντ (Ian Dunt) και Ντόριαν Λίνσκι (Dorian Lynskey) «Η ιστορία μιας ιδέας: Φασισμός» (μτφρ. Κωστής Πανσέληνος, εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Ο Μουσολίνι και οι μελανοχίτωνες στην Πορεία προς τη Ρώμη. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Ιστορία του αστικού φαινομένου – Η ανάδυση των πόλεων της Φλάνδρας κατά τον Μεσαίωνα»: Εκδήλωση για τη μελέτη της Νικολέττας Γιαντσή-Μελετιάδη

«Ιστορία του αστικού φαινομένου – Η ανάδυση των πόλεων της Φλάνδρας κατά τον Μεσαίωνα»: Εκδήλωση για τη μελέτη της Νικολέττας Γιαντσή-Μελετιάδη

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στις 19:00, οι εκδόσεις University Studio Press διοργανώνουν εκδήλωση για τη μελέτη της Νικολέττας Γιαντσή-Μελετιάδη «Ιστορία του αστικού φαινομένου – Η ανάδυση των πόλεων της Φλάνδρας κατά τον Μεσαίωνα», στον χώρο Eteron.

...

1η Λογοτεχνική Συνάντηση Πάτρας: Κεντρικές εκδηλώσεις για τους Γιάννη Ατζακά & Αντώνη Φωστιέρη – Αναλυτικά το πρόγραμμα

1η Λογοτεχνική Συνάντηση Πάτρας: Κεντρικές εκδηλώσεις για τους Γιάννη Ατζακά & Αντώνη Φωστιέρη – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025 το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Διαπολιτισμός και οι εκδόσεις Διαπολιτισμός Πάτρας διοργανώνουν την 1η Λογοτεχνική Συνάντηση Πάτρας, με κεντρικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Γιάννη Ατζακά και τον Αντώνη Φωστιέρη.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μάλκομ Λόουρι [Malcolm Lowry] «Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ίσως πάντα τη...

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Βίκυς Τσελεπίδου «Η αγέλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[ΦΑΙΗ] 

Είχαν πυκνώσει πάλι οι συναντήσεις ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Πενήντα βιβλία επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2025, βιβλία που ανοίγουν νέους ορίζοντες σε πολλά και διαφορετικά πεδία γνώσης και στοχασμού.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Πενήντα βιβλία σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, κοινωνι...

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

Διακόσια πενήντα χρόνια (250) κλείνουν σε λίγες μέρες από τη γέννηση της Τζέιν Όστεν [Jane Austen, 16 Δεκεμβρίου 1775 – 18 Ιουλίου 1817], μια από τις πιο επιδραστικές συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η μεταφράστρια πολλών βιβλίων της στα ελληνικά, συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου, προσεγγίζει την ιδιοφυία της σπουδ...

Τέσσερις νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τέσσερις νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τέσσερις ποιητικές συλλογές από Έλληνες δημιουργούς κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Εικόνα: «Ο γέρος κιθαρίστας» του Πικάσο. 

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερα νέα ποιητικά βιβλία μόλις κυκλοφόρησαν από τι...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ