ioulita

Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναζητά την οργανική σχέση μεταξύ των τεχνών.

Στον Πάρι Κωνσταντινίδη

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην οδό Πολυγνώτου 9-11 στην Πλάκα φιλοξενεί την Ορχήστρα των Χρωμάτων για δέκα Δευτέρες γεμάτες «λογοτεχνία και μουσική», τις οποίες εμπνεύστηκε και επιμελείται η ποιήτρια Ιουλίτα Hλιοπούλου.

Ο φετινός θεματικός κύκλος ασχολείται με την «Πέμπτη Εποχή»...

...και έχει εμπνευστεί από τα «Παράθυρα στην Πέμπτη Εποχή», μια ενότητα ποιημάτων από την ποιητική συλλογή «Προσανατολισμοί» του Οδυσσέα Ελύτη. Η «Πέμπτη Εποχή», λοιπόν, πραγματεύεται μια διαφορετική –εκτός χρόνου– εποχή. Αποτελεί μια αναφορά στην παιδικότητα και στην αναζήτησή της, κατά την οποία δημιουργούνται οι καταβολές που θα αναπτυχθούν για όλη τη ζωή του ανθρώπου. Αφορά, όμως, και μια άλλη, κρυμμένη αλήθεια, έναν μυστικό χρόνο, κατά τον οποίο ευαισθητοποιείται κανείς ιδιαίτερα, και αυτό αποτελεί σημαντική στιγμή που καθορίζει τη μετέπειτα ζωή του ανθρώπου.

Και με ποιον τρόπο συνδυάζετε τα παραπάνω με την Ορχήστρα των Χρωμάτων; Πώς «παντρεύετε» δηλαδή τη λογοτεχνία με τη μουσική;

Για κάθε βιβλίο που έχουμε επιλέξει, αναθέτουμε σε έναν συνθέτη να γράψει πρωτότυπη μουσική, αφού φυσικά έχει διαβάσει το έργο. Το κείμενο συνήθως δεν είναι αυτούσιο, αλλά κολάζ, το οποίο διατηρεί τη νοηματική ενότητα του συνολικού έργου και ταυτόχρονα αφήνει να φανεί το ύφος του συγγραφέα, καθώς και ο τρόπος εξέλιξης της πλοκής. Η απαγγελία του κειμένου γίνεται από έναν ηθοποιό.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Προερχόμενη από τον χώρο της λογοτεχνίας και ευρισκόμενη στο διοικητικό συμβούλιο της Ορχήστρας των Χρωμάτων, που χάρη στον Γιώργο Κουρουπό ξέρει να συνδυάζει τη μουσική με τις άλλες τέχνες, ήταν φυσικό να αναζητήσω αυτό τον δρόμο. Ξέρετε, με κούραζε όταν η μουσική σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως π.χ. σε λογοτεχνικές βραδιές, λειτουργούσε ως γέφυρα ή «χαλί», ενώ ταυτόχρονα κάποιος διάβαζε απλώς αποσπάσματα, αλλά όχι το σύνολο, ή μία ενότητα του βιβλίου. Η μουσική, η οποία δεν είχε γραφεί για το συγκεκριμένο έργο, μπορεί να ταίριαζε ή όχι. Το αποτέλεσμα ίσως να ήταν συμπαθητικό, αλλά δεν διερευνούσε την οργανική σχέση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των δύο τεχνών. Η μουσική που γράφουν οι συνθέτες για το «Λογοτεχνία και Μουσική» άλλοτε συμπλέκεται με κάθε λέξη, άλλοτε απαντά στον λόγο, άλλοτε δρα αυτόνομα και άλλοτε παράλληλα, αλλά πάντοτε έρχεται σε διάλογο με το έργο.

Τι προσφέρει μια τέτοια βραδιά στο κοινό;

 Στην Ελλάδα όλοι επικαλούνται τον πολιτισμό, συνήθως χωρίς αντίκρισμα.

Προσφέρει μια βραδιά με ευαισθησία, ποιότητα, πνευματικότητα... Δίνει το έναυσμα για να επανέλθει ο αναγνώστης μόνος του στο βιβλίο ή την αφετηρία για να αποκτήσει σχέση με αυτό. Η μουσική ευαισθητοποιεί συναισθηματικά περισσότερο, ίσως, από τον λόγο. Η παράσταση όχι μόνο γνωρίζει στον ακροατή ένα κείμενο, αλλά τον ταξιδεύει σε έναν κόσμο, σε μια ατμόσφαιρα, ώστε να αναζητήσει τη δική του σχέση με τον συγγραφέα ή τον συνθέτη.

Τι κατάφερε ο θεσμός στα δώδεκα χρόνια της ύπαρξής του;

Κατάφερε να έχει ένα φανατικό, σταθερό κοινό, που διευρύνεται ανάλογα με το θέμα της εκάστοτε εκδήλωσης. Κατάφερε να αγαπήσει τις δυσκολίες του χώρου –που δεν αποτελεί αίθουσα συναυλιών– και να μας κινητοποιήσει να βρούμε λύσεις, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε και, αν θέλετε, να εντυπωσιάσουμε τον ακροατή μέσα από μια λιτότητα μέσων, μέσα από την ουσία, και όχι μέσα από τη φαντασμαγορία. Ο χώρος, που έχει πολύ καλή ακουστική, έχει γίνει για εμάς μια ζεστή αγκαλιά.

Υπάρχουν, όμως, και στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν;

Δεν καταφέραμε να ηχογραφήσουμε αυτές τις συναυλίες και να έχουμε ακόμα πυκνότερη δραστηριότητα, καθώς αυτό δεν μας το επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Αν και οι εκδηλώσεις μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, τα λειτουργικά έξοδα –βάσει του ιδρυτικού της ορχήστρας– καταβάλλονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτά, όμως, δεν καταβάλλονται ούτε τακτικά ούτε πάντα στην ώρα τους, με αποτέλεσμα στο παρελθόν οι μουσικοί να είχαν μείνει για πολλούς μήνες απλήρωτοι. Αυτά συνέβησαν και σε καιρούς που δεν υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η σημερινή. Δεν ξέρω κατά πόσο όλοι όσοι βρέθηκαν στα ηνία του Υπουργείου Πολιτισμού είχαν τη γνώση και την ευαισθησία να κατανοήσουν το θέμα του σύγχρονου πολιτισμού και να τον ενισχύσουν. Όλοι επικαλούνται την Ελλάδα και τον πολιτισμό, αλλά στην πράξη συχνά δεν υπάρχει κανένα αντίκρισμα αυτών που λέγονται συνήθως προεκλογικά.

Πάρις Κωνσταντινίδης

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: «Η αθωότητα είναι είδος υπό εξαφάνιση»

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: «Η αθωότητα είναι είδος υπό εξαφάνιση»

«Το θέμα της Αθωότητας, αλλά και του Άνθρωποι και ποντίκια, είναι το Καλό. Το δυσκολότερο, ίσως, θέμα όχι μόνο της λογοτεχνίας, επειδή ακριβώς το Καλό, σε αντίθεση με το Κακό, είναι δραματουργικά άκαμπτο, ανελαστικό» λέει ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Αθωό...

5 λεπτά με την Κλεονίκη Δρούγκα

5 λεπτά με την Κλεονίκη Δρούγκα

Πέντε λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Κλεονίκη Δρούγκα, για τη συλλογή διηγημάτων της «Η αλήθεια είναι πολλές» (εκδ. Νίκας).

Επιμέλεια: Book Press

Εντός της συλλογής διηγημάτων σας εμφανίζονται διάφορα π...

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η "Ανατολή" είναι ήδη μια ρατσιστική και αποικιοκρατική κατηγορία, ένας τόπος της φαντασίας μας»

Μιλήσαμε με τον Φώτη Τερζάκη με αφορμή την πρόσφατη επανακυκλοφορία της μετάφρασής του της περίφημης μελέτης του Έντουαρντ Σαΐντ (Edward Said) «Οριενταλισμός», στη σειρά «Κάλλιστος» των εκδόσεων Σάλτο.

Στον Κ.Β. Κατσουλάρη 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο (γενν. 1928) επίτιμο μέλος της. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Ακαδημία Αθην...

Πάουλο Σκοτ: «Το μυθιστόρημά μου βοήθησε κάποιους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι “λευκοί”»

Πάουλο Σκοτ: «Το μυθιστόρημά μου βοήθησε κάποιους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι “λευκοί”»

«Νομίζω πως οι Φαινότυποι έτυχαν θερμής υποδοχής επειδή δείχνουν το πόσο δύσκολο είναι να χτίσεις γέφυρες μεταξύ ανθρώπων που ζουν στην ίδια χώρα και μιλούν την ίδια γλώσσα, επηρεασμένοι από την αδράνεια που υπάρχει ακόμα εξαιτίας του αποικιοκρατικού παρελθόντος» μας είπε ο Βραζιλιάνος Πάουλο Σκοτ (Paulo Scott), που...

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου

Ποικιλία εκδηλώσεων συναντάμε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) 2025 για την Παρασκευή 20 Ιουνίου : εργαστήρια μετάφρασης, αφιερώματα σε νομπελίστες συγγραφείς, συναντήσεις και συζητήσεις με αγαπημένους πεζογράφους της ισπανόφωνης λογοτεχνίας και προβολές ταινιών. Κεντρική εικόνα: Φερνάντο Αραμπ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ