synent_velissari

«Η χαρά του διαβάσματος ξεκινά από την κούνια»

 Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελισσάρη μιλάει στον Κώστα Κατσουλάρη για την Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρονιά.


Τελικά, τρίτωσε το… καλό. Μπορούμε σήμερα να πούμε με ασφάλεια ότι η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου έχει γίνει θεσμός;

Όπως ξέρετε, οι δύο πρώτες διοργανώσεις της  Έκθεσης γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Είναι αλήθεια ότι έως τώρα έλειπε μια τέτοια έκθεση από την Ελλάδα. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με την κίνηση αυτή έδωσε στο παιδί το δικαίωμα της πρώτης του έκθεσης, κι αυτό με τη σειρά του πήρε τη σκυτάλη! Ήδη, από την πρώτη χρονιά, την επισκέφθηκαν 100.000 παιδιά. Είναι κάτι πολύ ωραίο, πολύ συγκινητικό. Ναι, τα τρία χρόνια είναι το σκαλοπάτι για να αρχίσουμε να μιλάμε για θεσμό!

Φαντάζομαι ότι αυτό που όλοι θέλουμε να ξέρουμε όταν απολαμβάνουμε ένα αγαθό είναι: Ποιος πληρώνει; Με άλλα λόγια, σε ποιον βαθμό η  Έκθεση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και σε ποιον βαθμό στηρίζεται σε κρατικά χρήματα;

Αυτή την  έκθεση την ήθελε το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ζήτησε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου να την διοργανώσει με τη διαβεβαίωση ότι θα τη χρηματοδοτεί κάθε χρόνο. Την πρώτη χρονιά το έκανε, τη δεύτερη χρονιά δεν το έκανε, η τρίτη χρονιά μάς βρίσκει σε οικονομική κρίση, αλλά ακόμη με την ελπίδα ότι γι’ αυτήν τη μεγάλη καμπάνια για την ανάγνωση, που αποτελεί η Έκθεση (πολύ δυνατό πολιτιστικό προφίλ, με 120 εκδηλώσεις για κάθε ηλικία και κάθε γούστο), το υπουργείο θα είναι σε θέση να στείλει την επιταγή. Το έχουμε ανάγκη όλοι, κυρίως οι εκδότες που σήκωσαν πέρυσι όλο το οικονομικό βάρος.

Τι είναι αυτό που λείπει ακόμη από αυτή την Έκθεση και θα θέλατε μελλοντικά να πραγματοποιήσετε;

Χωρίς αμφιβολία, μια γωνιά για τους εφήβους, έναν χώρο πιο ειδικό γι’ αυτούς, που θα τους ανήκει αποκλειστικά. Βεβαίως, στο πολιτιστικό πρόγραμμα γίνονται ήδη πολλές εκδηλώσεις για εφήβους, τις οποίες φέτος θα παρακολουθήσουν 30 γυμνάσια και λύκεια. Ποτέ δεν είχαμε τόσους εφήβους στην Έκθεση! Είναι καλό σημάδι. Αλλά πράγματι πιστεύω ότι τους ανήκει μια πιο «τρελή» γωνιά!

«Ο φόρτος εργασίας του σχολείου, ένοχος για τον περιορισμό της ανάγνωσης»

Όλοι συμφωνούμε ότι το στοίχημα της αναγνωσιμότητας παίζεται στις μικρές ηλικίες και στα σχολεία. Ωστόσο, στην πράξη, μόλις τα παιδιά μεγαλώσουν λίγο, τα παραδίδουμε βορά στην τηλεόραση, σε μια τηλεόραση από τις χειρότερες της Ευρώπης. Μπορεί, αναρωτιέμαι, να υπάρξει σοβαρή πολιτική αύξησης της αναγνωσιμότητας, χωρίς πρώτα να χτυπηθεί ο «εχθρός», η ασύδοτη και ανεξέλεγκτη τηλεόραση;

Το διάβασμα και η χαρά του ξεκινάνε από την κούνια. Πολλοί το λένε, και εμείς ως Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το υποστηρίζουμε με πάθος. Αν κοιτάξουμε τις στατιστικές για το βιβλίο, και οι γονείς το έχουν καταλάβει. Τα τελευταία χρόνια το παιδικό βιβλίο γνωρίζει φοβερή άνθηση ‒ σχεδόν ένα από τα τέσσερα βιβλία που κυκλοφορούν είναι παιδικό.  Οι γονείς διαβάζουν βιβλία στα μικρά παιδιά τους. Μετά είναι το θέμα. Και ξέρετε πότε αρχίζει το πρόβλημα; Όταν πάνε στο δημοτικό. Τότε πολλά παιδιά διακόπτουν το διάβασμα, γιατί οι γονείς εγκαταλείπουν αυτή τη συνήθεια, θεωρώντας ότι η φιλαναγνωσία είναι πια δουλειά του σχολείου. Να όμως που η καλλιέργεια της ανάγνωσης δεν γίνεται με ίδιο ρυθμό σε κάθε παιδί. Μάλιστα, συχνά χρειάζονται ένα, ίσως δύο, καμιά φορά και τρία χρόνια μέχρι η ανάγνωση να γίνει συνήθεια και να μην απαιτείται πια προσπάθεια. Η μετάβαση στο γυμνάσιο αποτελεί ένα ακόμη βασικό στάδιο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Ο επόμενος ένοχος είναι πιο πολύ ο φόρτος εργασίας στα σχολεία παρά η τηλεόραση. Τα περάσματα από τη μια ηλικία στην άλλη αποτελούν πάντα πολύ ευαίσθητες περιόδους, που θέλουν ειδική προσοχή.

Είστε πέντε χρόνια στο τιμόνι του ΕΚΕΒΙ. Εκτός από περισσότερα χρήματα, υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να ζητήσετε από την Πολιτεία και που θα βοηθούσε στο έργο σας;

Έχω φιλοδοξίες για την πολιτική βιβλίου που ζητούν άλλα οικονομικά μέσα…, οπότε μόνον περισσότερα ευρώ θα ζητήσω όταν θα δούμε φως στο οικονομικό τούνελ!

Μπροστά μας έχουμε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα. Έχετε την αίσθηση ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια υπόθεση που «ανεβαίνει» ή μήπως υπάρχει κάποια στασιμότητα; Ίσως, σκέφτομαι, αν του χρόνου είχαμε την Ισπανία ή τη Μεγάλη Βρετανία τιμώμενη χώρα, να δημιουργούνταν τα events που είναι απαραίτητα ώστε να αποκτήσει η Έκθεση μεγαλύτερο έρεισμα στην πόλη, γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι σε αυτό το σημείο δεν τα πάμε πολύ καλά…

Η Γαλλία ήταν η πρώτη τιμώμενη χώρα το 2008, πέρυσι ήταν η Γερμανία, φέτος η Κίνα… Η Ιταλία θα είναι το 2011 και έχουμε σχέδια με την Ισπανία και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με ήχους και χρώματα. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν πέρυσι τιμώμενη χώρα στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη φέτος κυριολεκτικά θα πλημμυρίσει από Κινέζους (περισσότεροι από 200 συγγραφείς και εκδότες), το κινεζικό περίπτερο θα είναι τέσσερις φορές πιο μεγάλο από το συνηθισμένο και οι Κινέζοι διοργανωτές προγραμματίζουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Ποτέ δεν είχαμε ανοίξει τόσο μεγάλο παράθυρο προς τις ξένες λογοτεχνίες. Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για να γνωρίσει καλύτερα το κοινό τους ξένους συγγραφείς. Και αυτό το παράθυρο το ανοίγει το ΕΚΕΒΙ κάθε χρόνο στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στην Έκθεση Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου, με την ακρίβεια ενός ωρολογοποιού.

* Για περισσότερες πληροφορίες www.ekebi.gr & www.childrensbookfair.gr

Κώστας Κατσουλάρης

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Αθηνά Λατινοπούλου

5 λεπτά με την Αθηνά Λατινοπούλου

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Αθηνά Λατινοπούλου με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Και γύρω... καμιά Αριάδνη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λένε «ένα καλό μυθιστόρημα χρειάζεται ένα μεγά...

Δήμητρα Κολλιάκου: «Βλέπω την Καλυψώ μου ως μια ξεπεσμένη και ανάλγητη Ευρώπη»

Δήμητρα Κολλιάκου: «Βλέπω την Καλυψώ μου ως μια ξεπεσμένη και ανάλγητη Ευρώπη»

Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Καλυψώ» (εκδ. Πατάκη) συνομιλήσαμε με τη Δήμητρα Κολλιάκου για τις πολλαπλές σημασίες της ομηρικής θεάς, για τη μετανάστευση, τη γυναικεία χειραφέτηση, τον «ξένο» που έρχεται να διασαλεύσει τις ισορροπίες κ.ά.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

...
Δήμητρα Χριστοδούλου: «Ο κόσμος γύρω μας έχει σκάσει σε κομμάτια και θρύψαλα»

Δήμητρα Χριστοδούλου: «Ο κόσμος γύρω μας έχει σκάσει σε κομμάτια και θρύψαλα»

Με αφορμή τη βράβευσή της, με το «Βραβείο Μάκης Λαχανάς», στο 12ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, ρωτήσαμε τη Δήμητρα Χριστοδούλου για τη σχέση της με τη σύγχρονη ποίηση, τους νέους ποιητές αλλά και τον ρόλο της ποίησης στα χρόνια που η ίδια γράφει.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο [Santiago Roncagliolo] «Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Ιερά Εξέταση επί τω έργω © Britannica. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

Για την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 414 π.Χ. οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη βραβεύτηκαν στα Μεγάλα Διονύσια. Μιαν ιδιαίτερα αισθαντική προσέγγιση των «Ορνίθων» κάνει φέτος ο Άρης Μπινιάρ...

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

Για το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Φόκνερ [William Faulkner] «Ο αχός και το πάθος», σε νέα μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Orbis Literæ» των εκδόσεων Gutenberg.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Η ιστορία χα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Φρανς Κάφκα, από τον Κωνσταντίνου Κυριακού «Η δίκη του Κάφκα», με εισαγωγή του Μάνου Στεφανίδη, η οποία θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη «Πριν από τον χρόνο μηδέν» (μτφρ.
 Ευγενία Τσελέντη), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα πόδια της μόνο ε...

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ταϊβανέζου συγγραφέα Τσιανγκ-Σενγκ Κούο [Chiang-Sheng Kuo] «Ο χορδιστής του πιάνου» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Αυγούστου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Ολοκληρώνουμε σήμερα, με τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα μας από όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Κώ...

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, τα 15 δημοφιλέστερα «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ