synent_velissari

«Η χαρά του διαβάσματος ξεκινά από την κούνια»

 Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελισσάρη μιλάει στον Κώστα Κατσουλάρη για την Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρονιά.


Τελικά, τρίτωσε το… καλό. Μπορούμε σήμερα να πούμε με ασφάλεια ότι η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου έχει γίνει θεσμός;

Όπως ξέρετε, οι δύο πρώτες διοργανώσεις της  Έκθεσης γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Είναι αλήθεια ότι έως τώρα έλειπε μια τέτοια έκθεση από την Ελλάδα. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με την κίνηση αυτή έδωσε στο παιδί το δικαίωμα της πρώτης του έκθεσης, κι αυτό με τη σειρά του πήρε τη σκυτάλη! Ήδη, από την πρώτη χρονιά, την επισκέφθηκαν 100.000 παιδιά. Είναι κάτι πολύ ωραίο, πολύ συγκινητικό. Ναι, τα τρία χρόνια είναι το σκαλοπάτι για να αρχίσουμε να μιλάμε για θεσμό!

Φαντάζομαι ότι αυτό που όλοι θέλουμε να ξέρουμε όταν απολαμβάνουμε ένα αγαθό είναι: Ποιος πληρώνει; Με άλλα λόγια, σε ποιον βαθμό η  Έκθεση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και σε ποιον βαθμό στηρίζεται σε κρατικά χρήματα;

Αυτή την  έκθεση την ήθελε το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ζήτησε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου να την διοργανώσει με τη διαβεβαίωση ότι θα τη χρηματοδοτεί κάθε χρόνο. Την πρώτη χρονιά το έκανε, τη δεύτερη χρονιά δεν το έκανε, η τρίτη χρονιά μάς βρίσκει σε οικονομική κρίση, αλλά ακόμη με την ελπίδα ότι γι’ αυτήν τη μεγάλη καμπάνια για την ανάγνωση, που αποτελεί η Έκθεση (πολύ δυνατό πολιτιστικό προφίλ, με 120 εκδηλώσεις για κάθε ηλικία και κάθε γούστο), το υπουργείο θα είναι σε θέση να στείλει την επιταγή. Το έχουμε ανάγκη όλοι, κυρίως οι εκδότες που σήκωσαν πέρυσι όλο το οικονομικό βάρος.

Τι είναι αυτό που λείπει ακόμη από αυτή την Έκθεση και θα θέλατε μελλοντικά να πραγματοποιήσετε;

Χωρίς αμφιβολία, μια γωνιά για τους εφήβους, έναν χώρο πιο ειδικό γι’ αυτούς, που θα τους ανήκει αποκλειστικά. Βεβαίως, στο πολιτιστικό πρόγραμμα γίνονται ήδη πολλές εκδηλώσεις για εφήβους, τις οποίες φέτος θα παρακολουθήσουν 30 γυμνάσια και λύκεια. Ποτέ δεν είχαμε τόσους εφήβους στην Έκθεση! Είναι καλό σημάδι. Αλλά πράγματι πιστεύω ότι τους ανήκει μια πιο «τρελή» γωνιά!

«Ο φόρτος εργασίας του σχολείου, ένοχος για τον περιορισμό της ανάγνωσης»

Όλοι συμφωνούμε ότι το στοίχημα της αναγνωσιμότητας παίζεται στις μικρές ηλικίες και στα σχολεία. Ωστόσο, στην πράξη, μόλις τα παιδιά μεγαλώσουν λίγο, τα παραδίδουμε βορά στην τηλεόραση, σε μια τηλεόραση από τις χειρότερες της Ευρώπης. Μπορεί, αναρωτιέμαι, να υπάρξει σοβαρή πολιτική αύξησης της αναγνωσιμότητας, χωρίς πρώτα να χτυπηθεί ο «εχθρός», η ασύδοτη και ανεξέλεγκτη τηλεόραση;

Το διάβασμα και η χαρά του ξεκινάνε από την κούνια. Πολλοί το λένε, και εμείς ως Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το υποστηρίζουμε με πάθος. Αν κοιτάξουμε τις στατιστικές για το βιβλίο, και οι γονείς το έχουν καταλάβει. Τα τελευταία χρόνια το παιδικό βιβλίο γνωρίζει φοβερή άνθηση ‒ σχεδόν ένα από τα τέσσερα βιβλία που κυκλοφορούν είναι παιδικό.  Οι γονείς διαβάζουν βιβλία στα μικρά παιδιά τους. Μετά είναι το θέμα. Και ξέρετε πότε αρχίζει το πρόβλημα; Όταν πάνε στο δημοτικό. Τότε πολλά παιδιά διακόπτουν το διάβασμα, γιατί οι γονείς εγκαταλείπουν αυτή τη συνήθεια, θεωρώντας ότι η φιλαναγνωσία είναι πια δουλειά του σχολείου. Να όμως που η καλλιέργεια της ανάγνωσης δεν γίνεται με ίδιο ρυθμό σε κάθε παιδί. Μάλιστα, συχνά χρειάζονται ένα, ίσως δύο, καμιά φορά και τρία χρόνια μέχρι η ανάγνωση να γίνει συνήθεια και να μην απαιτείται πια προσπάθεια. Η μετάβαση στο γυμνάσιο αποτελεί ένα ακόμη βασικό στάδιο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Ο επόμενος ένοχος είναι πιο πολύ ο φόρτος εργασίας στα σχολεία παρά η τηλεόραση. Τα περάσματα από τη μια ηλικία στην άλλη αποτελούν πάντα πολύ ευαίσθητες περιόδους, που θέλουν ειδική προσοχή.

Είστε πέντε χρόνια στο τιμόνι του ΕΚΕΒΙ. Εκτός από περισσότερα χρήματα, υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να ζητήσετε από την Πολιτεία και που θα βοηθούσε στο έργο σας;

Έχω φιλοδοξίες για την πολιτική βιβλίου που ζητούν άλλα οικονομικά μέσα…, οπότε μόνον περισσότερα ευρώ θα ζητήσω όταν θα δούμε φως στο οικονομικό τούνελ!

Μπροστά μας έχουμε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα. Έχετε την αίσθηση ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια υπόθεση που «ανεβαίνει» ή μήπως υπάρχει κάποια στασιμότητα; Ίσως, σκέφτομαι, αν του χρόνου είχαμε την Ισπανία ή τη Μεγάλη Βρετανία τιμώμενη χώρα, να δημιουργούνταν τα events που είναι απαραίτητα ώστε να αποκτήσει η Έκθεση μεγαλύτερο έρεισμα στην πόλη, γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι σε αυτό το σημείο δεν τα πάμε πολύ καλά…

Η Γαλλία ήταν η πρώτη τιμώμενη χώρα το 2008, πέρυσι ήταν η Γερμανία, φέτος η Κίνα… Η Ιταλία θα είναι το 2011 και έχουμε σχέδια με την Ισπανία και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με ήχους και χρώματα. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν πέρυσι τιμώμενη χώρα στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη φέτος κυριολεκτικά θα πλημμυρίσει από Κινέζους (περισσότεροι από 200 συγγραφείς και εκδότες), το κινεζικό περίπτερο θα είναι τέσσερις φορές πιο μεγάλο από το συνηθισμένο και οι Κινέζοι διοργανωτές προγραμματίζουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Ποτέ δεν είχαμε ανοίξει τόσο μεγάλο παράθυρο προς τις ξένες λογοτεχνίες. Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για να γνωρίσει καλύτερα το κοινό τους ξένους συγγραφείς. Και αυτό το παράθυρο το ανοίγει το ΕΚΕΒΙ κάθε χρόνο στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στην Έκθεση Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου, με την ακρίβεια ενός ωρολογοποιού.

* Για περισσότερες πληροφορίες www.ekebi.gr & www.childrensbookfair.gr

Κώστας Κατσουλάρης

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κατερίνα Μάρκου: «Ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες»

Κατερίνα Μάρκου: «Ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες»

Οι εκδόσεις Παπαζήση συμπληρώνουν φέτος 95 συναπτά χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου. Συνομιλήσαμε με τη διευθύντρια των εκδόσεων Κατερίνα Μάρκου για την κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της εκδοτικής επιχείρησης. 

Συνέντευξη στον Κώστα Α...

Αντιγόνη Ζόγκα: «Όπως ο Φοίνικας, έτσι και ο έρωτας είναι ταυτόχρονα αληθινός και φανταστικός»

Αντιγόνη Ζόγκα: «Όπως ο Φοίνικας, έτσι και ο έρωτας είναι ταυτόχρονα αληθινός και φανταστικός»

Υπάρχει πραγματικός έρωτας ή είναι μια φενάκη; Μπορούν οι εξωγενείς παράγοντες, ειδικά όταν είναι οριακοί, να επηρεάσουν μια σχέση; Με αφορμή το βιβλίο της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός) συζητούμε με τη συγγραφέα για τον Έρωτα–Φοίνικα που αναγεννάται από τις στάχτες του. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Αρκετοί συγγραφείς και ποιητές ζήτησαν να αποσυρθούν οι υποψηφιότητές τους από βραβεία που αναμένεται να δώσει η PEN America το επόμενο διάστημα θεωρώντας πως δεν έχει πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Κεντρική εικόνα: η συγγραφέας και ποιήτρια Camonghne Felix, η οποία είναι μεταξύ των διαμαρτυρόμενων.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ