nikolaidou250

Με αφορμή το καινούργιο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου Χορεύουν οι ελέφαντες (εκδ. Μεταίχμιο) μιλήσαμε μαζί της για τα ιστορικά μυθιστορήματα, τα μαθήματα δημιουργικής γραφής και φυσικά για την υπόθεση Πολκ, η οποία αποτέλεσε και τη βάση του νέου της μυθιστορήματος. 

Στον Κώστα Αγοραστό 

Κυρία Νικολαΐδου, στο νέο σας βιβλίο, με πρόσχημα την Υπόθεση Πολκ, μιλάτε και πολλά και διαφορετικά ζητήματα της Ελλάδας του Εμφυλίου, όπως και της Ελλάδας του σήμερα. Αν σας ζητούσα να μου αναφέρετε τα πιο σημαντικά, ποια θα ήταν αυτά;

Η δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει τον ψυχρό πόλεμο στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα τρανταχτό έγκλημα και μια διαβόητη για τις μεθοδεύσεις της δικαστική υπόθεση, η οποία δίνει την αφορμή να συζητηθούν θέματα, όπως: Τι συμβαίνει, όταν μια χώρα βρίσκεται σε βρασμό; Πώς επεμβαίνουν οι ξένοι στα εσωτερικά ενός κράτους; Πώς ένας μηχανισμός μπορεί να σμπαραλιάσει τη ζωή ενός ανθρώπου; Ως μυθιστορηματικό υλικό η υπόθεση αυτή αποτυπώνει, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο κατά τη γνώμη μου, την ελληνική περιπέτεια. Με αφορμή την ιστορική διάσταση του γεγονότος, συζητείται επίσης η στρέβλωση του ελληνικού σχολείου. Η παράνοια των Πανελλαδικών εξετάσεων. Και το γιατί είναι τόσο δύσκολο να διδάξεις έναν έξυπνο μαθητή.

Βρίσκετε αναλογίες, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα του Εμφυλίου και στην Ελλάδα του σήμερα;

Η φράση με την οποία εκκινεί το μυθιστόρημα «Όλοι οι απατεώνες στην Ελλάδα είναι στην κυβέρνηση» δεν αποτελεί επινόηση. Πρόκειται για φράση που ξεστόμισε Έλληνας πολίτης σε ξένο δημοσιογράφο το 1948. Δε νομίζετε ότι τα σχόλια περιττεύουν;

Με το Χορεύουν οι ελέφαντες, συνδυάσατε ιστορία και επινόηση, όπως λέτε και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Μπήκατε ποτέ στον πειρασμό να δώσετε απάντηση στο μυστήριο της δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ;

Φυσικά. Δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος ασχολήθηκε με την υπόθεση και δε βασανίστηκε από το ερώτημα. Θα μου επιτρέψετε να κρατήσω τις εικασίες για τον εαυτό μου. Η υπόθεση, μετά από τόσα χρόνια, παραμένει ανεξιχνίαστη. Ποτέ δε θα μάθουμε τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ.

Ένας από τους ήρωες του βιβλίου σας, ο καθηγητής Σουκιούρογλου, κατηγορεί το μαθητή του ότι, μετά την έρευνά του για την υπόθεση της κατηγορίας του Γκρη ως δολοφόνου του δημοσιογράφου, δεν επιχειρεί να ερμηνεύσει τα γεγονότα, αλλά περιορίζεται στην ανώδυνη και ασφαλή περιγραφή. Το βιβλίο σας ποια από τις δύο τακτικές ακολουθεί;

Η συγγραφή δεν είναι κατηχητικό – και ευτυχώς. Ο συγγραφέας δε σηκώνει το δάχτυλο, δεν υψώνει το φρύδι. Οι ήρωές μου σαφώς παίρνουν θέση. Υπερασπίζονται ο καθένας τη δράση και τα πιστεύω του. Όμως ο αφηγητής δεν παίρνει θέση. Απεχθάνομαι την αφηγηματική καθοδήγηση, ταιριάζει σε μπροσούρα, όχι σε μυθιστόρημα.

altΘα κατατάσσατε το βιβλίο σας στην κατηγορία του ιστορικού μυθιστορήματος;

Δε μου αρέσουν οι ταξινομήσεις. Τις βρίσκω βολικές για τους γραμματολόγους και ασφυκτικές για τα βιβλία. Ναι, το βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ιστορικό μυθιστόρημα. Όπως και πολιτικό μυθιστόρημα. Ή μυθιστόρημα μαθητείας. Και άλλα πολλά. Προσωπικά θα προτιμούσα το μυθιστόρημα, σκέτο.

Γιατί επιλέξατε την τεχνική των πολλαπλών αφηγητών έναντι της τριτοπρόσωπης αφήγησης, σε όλη την έκταση του κειμένου;

Το αντίθετο: επέλεξα να αντικρίσω μια ανοιχτή βεντάλια πρωτοπρόσωπων αφηγητών με την τριτοπρόσωπη αφήγηση. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα αντιληφθεί ότι σε κάθε κεφάλαιο αρχικά μιλούν οι ήρωες της υπόθεσης. Οι αφηγήσεις τους αποδίδουν την αναβράζουσα εμπειρία τους, αλληλοσυμπληρώνονται ή αλληλοαναιρούνται. Κάθε φορά το κεφάλαιο κλείνει με την ένδειξη «οι άλλοι κρίνουν». Εκεί ακούγονται σε τρίτο πρόσωπο τα γεγονότα, ανιχνεύονται οι πηγές. Εκεί το τρίτο μάτι των ανθρώπων, που στέκονται έξω από την υπόθεση, κρίνει τα συμβάντα.

Το ζήτημα της δημόσιας εκπαίδευσης είναι κάτι που σας απασχολεί ιδιαίτερα στο βιβλίο. Λέει κάπου ένας ήρωάς σας για το εκπαιδευτικό σύστημα ότι το βρίσκει «πνευματοκτόνο, ιδεοληπτικό και μεγαλομανές». Συμφωνείτε κι εσείς με αυτό;

Εσείς όχι;

Εργάζεστε και ως φιλόλογος, απ’ ότι βλέπω στο βιογραφικό σας, οπότε ίσως συμπεράνει κανείς ότι το alter ego σας στο βιβλίο είναι ο καθηγητής Σουκιούρογλου. Από τη μέχρι τώρα πείρα σας, ποια είναι η σχέση των μαθητών με τη λογοτεχνία;

Όσο  alter ego μου είναι ο καθηγητής Σουκιούρογλου τόσο είναι και οι μαθητές της Γ΄ λυκείου, ο Μηνάς και η Εβελίνα, η μάνα του Γκρη ή ο Διευθυντής της Ασφάλειας Τζιτζιλής. Θέλω να πω: ο συγγραφέας δεν υποδύεται αλλά ενσαρκώνεται τους ήρωές του. Κυριολεκτώ. Φοράει τη σάρκα και τα κόκαλά τους, έτσι γράφει.

Όσον αφορά τη λογοτεχνία, στο σχολείο ισχύει αυτό που ισχύει παντού. Υπάρχει μια μερίδα μαθητών που είναι βιβλιόφιλοι, κάποιοι δαχτυλοδεικτούμενοι βιβλιοφάγοι και άλλοι που βαρυγκομούν και μόνο στην ιδέα ότι θα χρειαστεί να διαβάσουν συνεχή γραπτό λόγο σε οποιαδήποτε μορφή.

Από το 2008 διδάσκετε Δημιουργική Γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πόσο σας βοήθησε στο γράψιμό σας;

Πολύ. Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να αποτυπώσω αυτήν την, όχι μόνο ωφέλιμη αλλά και ξεσηκωτική συγγραφικά, εμπειρία. Το πρώτο που αντιλαμβάνονται διδάσκοντες και διδασκόμενοι στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τον πλέον έκτυπο τρόπο, είναι πως τα συγγραφικά προβλήματα μπορεί να είναι κοινά, όμως οι λύσεις όχι. Αυτό ενεργοποιεί το συγγραφικό δόλο και προσφέρει συγγραφικά καύσιμα. Καθώς οι λογοτεχνικές δοκιμές και τα σχεδιάσματα των μεταπτυχιακών φοιτητών συζητούνται διεξοδικά στην ομάδα - στο πλαίσιο μιας άτυπης, για ορισμένους βάναυσης, συγγραφικής δημοκρατίας, όπου αυτό που μετράει είναι το δοκιμαζόμενο κάθε φορά κείμενο και όχι το ονοματεπώνυμο και το εργογραφικό του επίδοξου συγγραφέα - γίνεται αντιληπτό πως συνταγές δεν υπάρχουν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Όταν συζητούνται θέματα συγγραφικής ταυτότητας και συγγραφικής ιδεολογίας, η συγγραφική συνείδηση εμπεδώνεται. Η τεχνική και η επινοητικότητα δοκιμάζονται. Αποκαλύπτονται και συζητιούνται τα παράδοξα της συγγραφής, για παράδειγμα η χρησιμότητα της συγγραφικής τεμπελιάς. Το να μη γράφεις, σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του γραψίματος. Το να ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου και να σκέφτεσαι με το μυαλό, τις εμπειρίες και τη γλώσσα των ηρώων σου αποτελεί συγγραφική πράξη.

Ένας καλός συγγραφέας και ένας καλός δάσκαλος πού συναντιούνται;

Πουθενά. Όπως δε συναντιούνται, απαραίτητα, ο καλός επιστήμονας με τον καλό δάσκαλο. Η διδασκαλία είναι μια τέχνη που προϋποθέτει φυσική παρουσία, η συγγραφή και η ανάγνωση ευδοκιμούν στην απουσία. Ένα “εγώ”, αυτό του συγγραφέα, συνομιλεί με ένα “εσύ”, αυτό του αναγνώστη, μέσα από ένα “αυτό”, που είναι το βιβλίο. Εκτός κι αν πιστεύετε στη διδακτική λογοτεχνία. Από την άλλη, ένας καλός δάσκαλος, όπως κι ένας καλός συγγραφέας, γνωρίζουν πως η γνώση (όπως και η αφήγηση) δεν είναι διανοητική γυμναστική. Είναι εμπειρία, πράγματα που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας –και βεβαίως με το μυαλό μας-, πράγματα που σχετίζονται με την κοινωνική πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

Θεωρείτε ότι από τότε που ξεκίνησαν τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και στη χώρα μας έχουμε καλύτερους συγγραφείς;

Έχουμε, ίσως, πιο υποψιασμένους συγγραφείς. Σίγουρα πιο υποψιασμένους αναγνώστες.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κατερίνα Μάρκου: «Ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες»

Κατερίνα Μάρκου: «Ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες»

Οι εκδόσεις Παπαζήση συμπληρώνουν φέτος 95 συναπτά χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου. Συνομιλήσαμε με τη διευθύντρια των εκδόσεων Κατερίνα Μάρκου για την κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της εκδοτικής επιχείρησης. 

Συνέντευξη στον Κώστα Α...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο συγγραφέας και μεταφραστής Κώστας Καλτσάς, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 35ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και μεταφραστή Κώστα Καλτσά, με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματός του «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός). Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ