kleoniki drougka kentriki eikona

Πέντε λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Κλεονίκη Δρούγκα, για τη συλλογή διηγημάτων της «Η αλήθεια είναι πολλές» (εκδ. Νίκας).

Επιμέλεια: Book Press

Εντός της συλλογής διηγημάτων σας εμφανίζονται διάφορα πρόσωπα, ένας μαθητής που δέχεται bullying, μια έγκυος γυναίκα που βρίσκεται σε δίλημμα για το αν θα κρατήσει το παιδί της, ένα κακοποιός που κλέβει ένα αμάξι κ.ά. Ποια στοιχεία ενώνουν τους ήρωές σας μεταξύ τους;

Το νήμα που ενώνει τους ήρωες των διηγημάτων είναι η εσωτερική τους πάλη, η ανάγκη τους για επιλογή και η στάση που διατηρούν σε κρίσιμες καμπές της ζωής τους. Όλοι οι Χαρακτήρες βρίσκονται σε καταστάσεις που δοκιμάζουν τα όριά τους, την ηθική και την αντοχή τους. Ένα ακόμα κοινό στοιχείο είναι η αμφισημία τους. Κανείς τους δεν είναι απόλυτα καλός ή κακός· είναι ανθρώπινοι, με αδυναμίες, φόβους και ελπίδες και οι ιστορίες τους δεν είναι απλώς περιγραφές γεγονότων, αλλά εμβαθύνσεις στην ψυχολογία τους και στις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν.

nikas drougka i alitheia einai polles 1

Σε πολλές από τις ιστορίες σας, όσα διακυβεύονται δεν γίνονται αντιληπτά παρά μονάχα στο τέλος. Πώς εξηγείται αυτή η επιλογή; Έχει να κάνει με κάποια άποψή σας για την «αλήθεια», που ως όρος αναφέρεται αρκετά στη σύνοψη του οπισθόφυλλου;

Η επιλογή σχετίζεται με την ίδια τη φύση της «αλήθειας», όπως την αντιλαμβάνομαι στη ζωή και τη λογοτεχνία. Η αλήθεια σπάνια αποκαλύπτεται άμεσα· κρύβεται πίσω από παρεξηγήσεις, φόβους, προκαταλήψεις ή ακόμα και την καθημερινότητα που αποσπά την προσοχή λόγω των καταιγιστικών ρυθμών της. Όπως και στη ζωή, έτσι και στις ιστορίες μου η πλήρης εικόνα δεν δίνεται εξαρχής. Οι ήρωες κινούνται σε μια πραγματικότητα που γι’ αυτούς και για τον/την αναγνώστη/τρια φαίνεται αρχικά ασαφής ή αποσπασματική. Αυτή η αφηγηματική τεχνική αντανακλά τη δυναμική της ανθρώπινης εμπειρίας: σπάνια κατανοούμε αμέσως τη σημασία όσων μας συμβαίνουν και μόνο εκ των υστέρων μπορούμε να συνδέσουμε τις λεπτομέρειες και να δούμε την πλήρη εικόνα.

politeia deite to vivlio 250X102

Όλα τα διηγήματα της συλλογής είναι σύντομα και ορισμένα, μάλιστα, έχουν εξαιρετικά μικρή έκταση, μικρότερη της μιας σελίδας. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας που ασχολείται με τη «μικρή φόρμα»;

Η μεγαλύτερη δυσκολία στη «μικρή φόρμα» είναι η οικονομία λόγου. Ο συγγραφέας πρέπει να χωρέσει έναν ολόκληρο κόσμο σε ελάχιστες λέξεις, να αποδώσει Χαρακτήρες, συναισθήματα και ατμόσφαιρα χωρίς την πολυτέλεια της εκτενούς περιγραφής. Κάθε λέξη μετράει, κάθε πρόταση πρέπει να εξυπηρετεί τον σκοπό της αφήγησης.

Μια άλλη πρόκληση είναι η δημιουργία νοήματος και έντασης μέσα σε αυτό το περιορισμένο πλαίσιο, καθώς δεν υπάρχει χώρος για περιττές σκηνές ή υποπλοκές. Ο/Η συγγραφέας οφείλει να επιλέξει προσεκτικά το σημείο εισόδου και εξόδου της ιστορίας, να αιχμαλωτίσει τον/την αναγνώστη/τρια από την πρώτη γραμμή και να του/της αφήσει κάτι να σκεφτεί ακόμα και μετά την τελευταία. Συχνά, αυτό που δεν λέγεται είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που γράφεται. Ο/Η αναγνώστης/τρια καλείται να συμπληρώσει τα κενά, να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές και να ανακαλύψει το κρυμμένο βάθος πίσω από την επιφανειακή απλότητα.

Όπως μια κάμερα μπορεί να επιλέξει να δείξει ή να κρύψει κάτι, έτσι και η γραφή μπορεί να καθοδηγήσει τον/την αναγνώστη/τρια μέσα από εστιασμένες λεπτομέρειες, αφήνοντας χώρο για την προσωπική του/της ερμηνεία.

Έχετε ασχοληθεί εκτενώς και με τον κινηματογράφο. Η τέχνη αυτή επηρέασε με κάποιον τρόπο τα λογοτεχνικά σας γραπτά;

Η κινηματογραφική αφήγηση έχει μια ιδιαίτερη αίσθηση ρυθμού και οικονομίας, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στη μικρή φόρμα. Οι σκηνές πρέπει να είναι δυνατές και λειτουργικές, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα σενάριο, όπου κάθε στιγμή εξυπηρετεί την εξέλιξη της ιστορίας. Αυτή η συνειδητή προσέγγιση στη δομή και το «μοντάζ» των αφηγηματικών στοιχείων καθορίζει και τη δική μου λογοτεχνική τεχνική. Όπως μια κάμερα μπορεί να επιλέξει να δείξει ή να κρύψει κάτι, έτσι και η γραφή μπορεί να καθοδηγήσει τον/την αναγνώστη/τρια μέσα από εστιασμένες λεπτομέρειες, αφήνοντας χώρο για την προσωπική του/της ερμηνεία.

Η επινόηση δίνει φωνή στις αλήθειες που δεν λέγονται εύκολα

Ανάμεσα στα αληθινά γεγονότα και την επινόηση, πού γέρνει η πλάστιγγα;

Η πλάστιγγα γέρνει προς την επινόηση, αλλά πατάει γερά πάνω στην αλήθεια. Ακόμα και όταν γράφω καθαρή μυθοπλασία, υπάρχει πάντα ένας πυρήνας αληθινών εμπειριών, συναισθημάτων ή καταστάσεων που με εμπνέουν. Δεν πρόκειται απαραίτητα για προσωπικά βιώματα, αλλά για εικόνες και στιγμές που έχω συναντήσει στη ζωή ή έχω παρατηρήσει στους άλλους. Αυτά τα στοιχεία, όμως, δεν παραμένουν ατόφια – μετασχηματίζονται, ανασυντίθενται και αποκτούν νέα υπόσταση μέσα από τη διαδικασία της γραφής.

Η επινόηση δίνει φωνή στις αλήθειες που δεν λέγονται εύκολα, ενώ η πραγματικότητα παρέχει το υλικό για να γεννηθούν ιστορίες που, αν και φανταστικές, μοιάζουν αληθινές.


Δυο λόγια για τη συγγραφέα 

Η Κλεονίκη Δρούγκα είναι πτυχιούχος Φιλοσοφικής ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος. Οι καλλιτεχνικοί προσανατολισμοί της στρέφονται σε κινηματογράφο, ποίηση, πεζογραφία. Έχει εκδώσει βιβλία επιστημονικού ενδιαφέροντος, τρεις ποιητικές συλλογές [Οκλαδόν με τον Χρόνο (2022), Ξεκάθαρο κρύο (2023), Με δανεικό μολύβι (2024)] και έχει συμμετάσχει σε ποικίλες συλλογικές εκδόσεις.

Επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, εισηγήσεις της σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, ποιήματα-διηγήματα σε ποικίλα ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει γράψει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και διδάσκει Σενάριο στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή-Σενάριο» (Π.Δ.Μ.) και στο πρόγραμμα «Συγγραφή, Επεξεργασία και Αξιολόγηση Σεναρίων» ΚΕΔΙΒΙΜ, στο οποίο είναι Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Αλεξιάδης: «Το φως δεν σημαίνει μόνο αλήθεια ή λύτρωση, αλλά και την ωμή, ανελέητη αποκάλυψη»

Στέφανος Αλεξιάδης: «Το φως δεν σημαίνει μόνο αλήθεια ή λύτρωση, αλλά και την ωμή, ανελέητη αποκάλυψη»

«Όλοι έχουμε συνδυάσει το φως με το καλό ενώ το σκοτάδι με το κακό. Προσπάθησα να καταδείξω ότι το φως δεν σημαίνει μόνο αλήθεια ή λύτρωση, αλλά και την ωμή, ανελέητη αποκάλυψη, τη στιγμή που το σκοτάδι υποχωρεί και αποκαλύπτονται πράγματα που ίσως θα έπρεπε να μείνουν θαμμένα» μας είπε ο Στέφανος Αλεξιάδης μιλ...

5 λεπτά με τον Στέλιο Φούντα

5 λεπτά με τον Στέλιο Φούντα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Στέλιος Φούντας για τη συλλογή «Τρία πρόσωπα και άλλα διηγαίματα» (εκδ. Αρμός).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

Γωγώ Ατζολετάκη: «Οι άνθρωποι της

Γωγώ Ατζολετάκη: «Οι άνθρωποι της "γκρίζας ζώνης" δεν είναι προϊόντα προς απόσυρση»

«Ήθελα εδώ και χρόνια να γράψω ένα μυθιστόρημα για την τρίτη ηλικία. Εδώ χρειάζεται να πω πως όλα τα βιβλία μου έχουν μια κεντρική θεματολογία. Δεν γράφω, δηλαδή, για να διηγηθώ απλώς μια ιστορία. Γράφω για να επισημάνω κάτι ή για να ευαισθητοποιήσω» μας είπε η Γωγώ Ατζολετάκη, μιλώντας για το μυθιστόρημά της «...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Δάφνες και πικροδάφνες» των Κεχαΐδη/Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη

«Δάφνες και πικροδάφνες» των Κεχαΐδη/Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη

Η θρυλική πολιτική σάτιρα «Δάφνες και πικροδάφνες» των Κεχαΐδη/Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας τιμά τ...

«Ένας Αιγύπτιος, ένας Βαβυλώνιος και ένας Βίκινγκ μπαίνουν σε ένα μπαρ» του Θεόδωρου Παπακώστα – Μιλώντας για την ιστορία και τη μυθολογία με μια φίλη στο ποτό σας

«Ένας Αιγύπτιος, ένας Βαβυλώνιος και ένας Βίκινγκ μπαίνουν σε ένα μπαρ» του Θεόδωρου Παπακώστα – Μιλώντας για την ιστορία και τη μυθολογία με μια φίλη στο ποτό σας

Για το δοκίμιο εκλαϊκευμένης ιστορίας του Θεόδωρου Παπακώστα «Ένας Αιγύπτιος, ένας Βαβυλώνιος και ένας Βίκινγκ μπαίνουν σε ένα μπαρ» (εκδ. Key Books).

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Στο δοκίμιο του ...

«Μπουμπουλίνας 18» & «Εγώ, μια δούλα» στο Φεστιβάλ Αθηνών: Για τον φανερό και για τον κρυφό φασισμό

«Μπουμπουλίνας 18» & «Εγώ, μια δούλα» στο Φεστιβάλ Αθηνών: Για τον φανερό και για τον κρυφό φασισμό

Για τις παραστάσεις «Μπουμπουλίνας 18» της Κίττυς Αρσένη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη και «Εγώ, μια δούλα» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Μπουμπουλίνας 18».

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα μπλουζ της οδού Γκλιμπ Πόιντ σε πρόζα και στίχο» του Βρασίδα Καραλή (προδημοσίευση-βίντεο)

«Τα μπλουζ της οδού Γκλιμπ Πόιντ σε πρόζα και στίχο» του Βρασίδα Καραλή (προδημοσίευση-βίντεο)

Προδημοσιεύση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βρασίδα Καραλή «Τα μπλουζ της οδού Γκλιμπ Πόιντ» (μτφρ. Σοφία Τρουλλινού), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Petites Maisons. Μαζί, ένα πολύ προσωπικό βίντεο με τον συγγραφέα στο Σίδνεϊ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Η κοιλάδα της αταξίας» του Φρήντριχ Ντύρρενματτ (προδημοσίευση)

«Η κοιλάδα της αταξίας» του Φρήντριχ Ντύρρενματτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Φρήντριχ Ντύρρενματτ [Friedrich Dürrenmatt] «Η κοιλάδα της αταξίας» (σε νέα μτφρ. του Βασίλη Πατέρα, με επίμετρο της Πελαγίας Τσινάρη), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Με στέβια και αγαύη» του Γιώργου Μπουρονίκου (προδημοσίευση)

«Με στέβια και αγαύη» του Γιώργου Μπουρονίκου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο θεατρικό του Γιώργου Μπουρονίκου «Με στέβια και αγαύη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΖΕΝΙΕ: Συγγνώμη που θα ρωτήσω: Παιδιά δεν έχε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Πέντε κλασικά «τούβλα» για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα; Πέντε κλασικά «τούβλα» για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Ουγκό, Σταντάλ, Αν Μπροντέ, Αραγκόν και Αγκάθα Κρίστι: Πέντε κλασικά «τούβλα», πολυσέλιδα και βαριά, που στηρίζουν το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι μας.

Γράφει η Φανή Χατζή

Πέντε χορταστικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, βαρι...

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που επανεκδόθηκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που επανεκδόθηκαν πρόσφατα

Δεκαπέντε βιβλία ελληνικής πεζογραφίας, πρόσφατα και παλιότερα, που εκδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Δεκαπέντε βιβλία ελληνικής πεζογραφίας, πρόσφατα και παλιότερα, που εκδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, φέρνουν ξανά στις πρ...

Άγνωστες πτυχές της Ιστορίας, απλοί άνθρωποι, λοξές αφηγήσεις: Οκτώ ελληνικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Άγνωστες πτυχές της Ιστορίας, απλοί άνθρωποι, λοξές αφηγήσεις: Οκτώ ελληνικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Άγνωστες πτυχές της Ιστορίας ξεδιπλώνονται, ο παραλογισμός εισβάλλει, οι «απλοί» άνθρωποι παλεύουν κόντρα στις εξελίξεις, τους Άλλους και τους ίδιους τους εαυτούς τους – αυτά και πολλά ακόμα συναντάμε σε οκτώ μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ