trikalioti

Μιλήσαμε με την Αντωνία Τρικαλιώτη για το μυθιστόρημά της «Η συνέχεια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή.

Επιμέλεια: Book Press

Στο μυθιστόρημά σας Η συνέχεια παρουσιάζετε ένα δυστοπικό μέλλον στο οποίο οι μηχανές έχουν επικρατήσει. Ο πρωταγωνιστής σας, ο Τάλως, είναι μια προμηθεϊκή φιγούρα που καλείται να συμφιλιώσει τα ανδροειδή με τους ανθρώπους. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τον ενδιαφέροντα κεντρικό ήρωα που πλάσατε;

Ο Τάλως είναι ένα ανδροειδές (στο βιβλίο τα ονομάζω ανθρωποειδή, γνωρίζοντας πως είναι λάθος, γιατί με ξενίζει ο συσχετισμός της γλώσσας με το αρσενικό φύλο, αφού τα δικά μου ανδροειδή έχουν και θηλυκά χαρακτηριστικά) που δεν καλείται από κάποια συνθήκη να γίνει ο Προμηθέας για τους ανθρώπους. Ό,τι κάνει ο Τάλως, όποιον ρόλο παίζει, ή αρνείται για την ανθρωπότητα, γίνεται για τη δική του προσωπική εσωτερική αναζήτηση. Και αυτός ήταν εξαρχής ο σκοπός μου, να μπούμε στην ψυχολογία ενός ανδροειδούς, που για να πρωταγωνιστήσει σίγουρα έχει και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κάποιες ιδιότητες που απ’ όσο γνωρίζει ο ίδιος δεν τις έχουν τα υπόλοιπα ανδροειδή, που πλέον αυτοαποκαλούνται Συνεχιστές ως οι συνεχιστές της ανθρωπότητας. Να δούμε την οπτική την τεχνητής νοημοσύνης, όταν αυτή έχει αποκτήσει συνειδητότητα.

grafi trikalioti i sinexeia

Για εμένα ο Τάλως είναι μια αυτοτελής ύπαρξη, με την ικανότητα και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, και ίσως τα προβλήματά του ξεκινάνε από το ότι έτσι εκλαμβάνει και ο ίδιος τον εαυτό του. Η δυστοπία, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ανθρωπότητα, όλα τα γεγονότα της πλοκής δεν υπάρχουν εκεί για να πραγματευτώ το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά για να βρει ο Τάλως τον εαυτό του κι εμείς τον Τάλω. Ο Τάλως λοιπόν είναι ένας σύνθετος χαρακτήρας, για τον οποίο δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί έτσι θα στερούσα από τους αναγνώστες την πλήρη εμπειρία της ανάγνωσης, και αυτή η ιστορία είναι η ιστορία του Τάλου κι όχι της ανθρωπότητας ή της τεχνητής νοημοσύνης.

Το βιβλίο σας εντάσσεται στην κατηγορία της «επιστημονικής φαντασίας», ένα είδος που δεν έχει ευδοκιμήσει ιδιαίτερα στη χώρα μας. Καθώς γράφατε, αισθανθήκατε πως βρισκόσασταν σε αχαρτογράφητα νερά; Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Η επιστημονική φαντασία είναι μέρος της ταυτότητάς μου, όχι μόνο όταν δημιουργώ αλλά σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Ακόμη κι όταν εργαζόμουν σε μία υπηρεσία και κάποια νέα γυναίκα διαμαρτυρήθηκε για άδικες ηλεκτρονικές κληρώσεις, ζητώντας επίμονα να μάθει ποιος ευθύνεται γι’ αυτές και ποιος τις κάνει, της απάντησα ότι φταίει ο SKYNET (το κακό τεχνητό νευρωνικό δίκτυο των ταινιών «Terminator»).

Γνώριζα πολύ καλά πως αυτό το είδος δεν ευδοκιμεί εδώ και μου επιβεβαιώθηκε όταν επικοινώνησα με εκδοτικούς οίκους που ειδικεύονται στο φανταστικό, με τους περισσότερους να μου απαντάνε πως εκδίδουν μόνο ξένους συγγραφείς, χωρίς να τους έχω στείλει έστω τη σύνοψη του έργου μου.

Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκομαι όταν επιλέγω να βγω από την comfort zone μου και να μη γράψω επιστημονική φαντασία. Γνώριζα πολύ καλά πως αυτό το είδος δεν ευδοκιμεί εδώ και μου επιβεβαιώθηκε όταν επικοινώνησα με εκδοτικούς οίκους που ειδικεύονται στο φανταστικό, με τους περισσότερους να μου απαντάνε πως εκδίδουν μόνο ξένους συγγραφείς, χωρίς να τους έχω στείλει έστω τη σύνοψη του έργου μου. Ήταν συνειδητή απόφαση να γράψω κάτι που απευθύνεται σε περιορισμένο αναγνωστικό κοινό της χώρας, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλησα να συστηθώ. Όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο για πρώτη φορά, προσέχουμε το πιο χαρακτηριστικό στην εμφάνισή του, όπως σε εμένα κάποιος θα έβλεπε πρώτα την κινητική μου αναπηρία και μετά τα υπόλοιπα, έτσι και οι αναγνώστες ήθελα να δουν σε εμένα πρώτα την κουλτούρα της επιστημονικής φαντασίας. Τοποθετώντας όμως τη Συνέχεια στο προσεχές μέλλον και ενισχύοντάς τη με σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς, θεωρώ πως έχω κάνει το μυθιστόρημά μου προσιτό σε όλους τους αναγνώστες.

Η μεγαλύτερη δυσκολία κατά τη συγγραφή του ήταν το ότι έπρεπε να τη συνδυάσω με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, και με τον ακτιβισμό, εθελοντισμό και άλλες δραστηριότητες που κάνω. Σε αντίθεση όμως με τη συγγραφή άρθρων ή στρατηγικών για επαγγελματικούς ή ακτιβιστικούς λόγους, το να γράφω τη Συνέχεια ήταν μια όαση στην καταπίεση της δημιουργικότητάς μου, κι έτσι αποφάσισα να γράψω κάτι που θα απολαμβάνω και όχι κάτι που θα είχε ενδεχομένως ευρύτερο κοινό. Οι δυσκολίες συνεπώς ξεκίνησαν μετά το τέλος της συγγραφής.

politeia deite to vivlio 250X102

Από πού προήλθε το αρχικό ερέθισμα για την ιστορία σας; Το έδωσε η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης που σημειώνεται σήμερα;

Για εμένα η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι τόσο νέα όσο για την ευρύτερη κοινωνία, τόσο λόγω της λατρείας μου για την επιστημονική φαντασία όσο και λόγω του μεταπτυχιακού μου στα πληροφορικά συστήματα. Ένα αρχικό ερέθισμα ήταν πως υπάρχει πια επιστημονικός κλάδος για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης. Η σύλληψη της ιδέας όμως δεν είναι τόσο ρομαντική όσο θα μπορούσε για να μπει σε μια λεζάντα στη συνέντευξη. Όπως είπα και προηγουμένως, ήταν μια συνειδητή απόφαση να συστηθώ μέσω ενός μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, που ακολούθησε μετά από μία εξίσου συνειδητή απόφαση να ασχοληθώ σοβαρά με τη συγγραφή, αφού μέχρι τώρα είχα ασχοληθεί εντατικά με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που πραγματικά μου αρέσει. Θεώρησα πως πρέπει να εκμεταλλευτώ τη γλώσσα της τεχνολογίας με την οποία είμαι εξοικειωμένη, που πλέον αναμειγνύεται με το φιλοσοφικό πεδίο της ηθικής. Και τέλος, σκέφτηκα όλα αυτά να τα προσεγγίσω από την απέναντι πλευρά, των μηχανών, με μία αρχική διάθεση να πάρω το μέρος τους που στην πορεία μετατοπίζεται πολλές φορές από το ένα στρατόπεδο στο άλλο.

Γενικότερα, πρώτα σκέφτεστε μια πλοκή ή έναν χαρακτήρα; Ποιος είναι ο οδηγός σας όταν γράφετε;

Μόλις είδα την ερώτησή σας αυθόρμητα σκέφτηκα: «Μα, τι λέει; Και βέβαια έχω πρώτα στο μυαλό μου την πλοκή, αφού αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό, πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει»; Όμως, αμέσως μετά, αναλογιζόμενη όσα έργα μου έχουν μεγάλη φόρμα, διαπίστωσα πως ανεξαιρέτως σε κάθε περίπτωση σκέφτηκα πρώτα τον χαρακτήρα, και η μόνη σκέψη που προηγείται είναι το γενικότερο είδος και το ύφος της ιστορίας.

Κι ενώ οδηγός μου γράφοντας είναι το τι θέλω να πω, και πώς θέλω αυτό να χτιστεί, χρησιμοποιώντας ξεκάθαρα τη λογική, στην πορεία, το συναίσθημα ή το ένστικτο «με υποχρεώνει» να εμβαθύνω σε μια πτυχή της ιστορίας, που πριν φτάσει η στιγμή της δεν είχα δει πως είναι τόσο σημαντική, ή να δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα σε έναν βοηθητικό χαρακτήρα...

Αν εξαιρέσουμε τα σύντομα διηγήματα, που η πλοκή και ο χαρακτήρας γεννιούνται κάπως παράλληλα και μου είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία, ως τη στιγμή που γράφω την τελευταία λέξη, στις μεγάλες φόρμες, αφού βρω τον κεντρικό μου χαρακτήρα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, αποφασίζω την πλοκή πριν αρχίσω να γράφω και στη συνέχεια δεν παρεκκλίνω σχεδόν καθόλου από αυτή. Σε αυτό συμβάλει το ότι κάποιες φορές χρησιμοποιώ ως έμπνευση σύντομες ιστορίες της μιας σελίδας που έχουν ξεπηδήσει πηγαία σε ανύποπτες στιγμές στο παρελθόν, επομένως ξέρω πώς θέλω να κυλήσει η ιστορία και με ποιον τρόπο να την αναπτύξω. Κι ενώ οδηγός μου γράφοντας είναι το τι θέλω να πω, και πώς θέλω αυτό να χτιστεί, χρησιμοποιώντας ξεκάθαρα τη λογική, στην πορεία, το συναίσθημα ή το ένστικτο «με υποχρεώνει» να εμβαθύνω σε μια πτυχή της ιστορίας, που πριν φτάσει η στιγμή της δεν είχα δει πως είναι τόσο σημαντική, ή να δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα σε έναν βοηθητικό χαρακτήρα που γνωρίζοντάς τον διαπιστώνω πως η συμβολή του μπορεί να γίνει πολύτιμη. Το τελευταίο μου έχει συμβεί στο Η Συνέχεια.

Ποιοι συγγραφείς σάς έχουν επηρεάσει άμεσα;

Επειδή γράφω από έξι ετών, ενώ ξεκίνησα να διαβάζω λογοτεχνία στα είκοσι, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί η επιρροή κάποιων συγγραφέων άμεση. Σε αυτό το διάστημα των 14 παιδικών-εφηβικών χρόνων, που συνέχισα να γράφω, ερχόμουν σε επαφή με έργα μόνο μέσω του κινηματογράφου, άρα άμεση επιρροή πιθανώς να είχε ο Φίλιπ Ντικ ή και σεναριογράφοι φαντασίας των δεκαετιών '80 και '90.

Ως ενήλικη αναγνώστρια και δημιουργός, επηρεάστηκα και έμαθα κυρίως από τον Ίταλο Καλβίνο, γιατί είδα πως ένα έργο μπορεί να ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού, να είναι βαθύτερα ανθρωπιστικό και κοινωνιολογικό ακόμη και σε σύγκριση με ένα δοκίμιο και παράλληλα να είναι χιουμοριστικό. Κι όλα αυτά με απόλυτη μαεστρία, ενώ τα έργα του είναι τόσο διαφορετικά που κανείς δεν μπορεί να του βάλει ταμπέλα κι αυτό είναι κάτι που λατρεύω γενικότερα και όχι μόνο στην τέχνη.

Πολλοί λένε ότι ένα καλό μυθιστόρημα χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα. Ποια είναι η γνώμη σας; Ποιο είναι το θέμα πίσω από το δικό σας μυθιστόρημα;

Το τι ορίζεται ως καλό στην τέχνη είναι τόσο υποκειμενικό που είναι επικίνδυνο να πούμε αν ένα καλό μυθιστόρημα χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα ή όχι. Έχουμε δει μυθιστορήματα που δεν έχουν καν θέμα κι όμως έχουν μεγάλη καλλιτεχνική αξία, γιατί κάποιοι δημιουργοί είναι άριστοι στο να γράφουν χωρίς να πρέπει να πιαστούν από ένα βασικό θέμα και πολλοί αναγνώστες το προτιμούν αυτό.

Προσωπικά, δεν μπορώ να γράψω αν δεν έχω ένα μεγάλο θέμα, αλλά και ως θεατής ή αναγνώστρια επιζητώ να υπάρχει θέμα, χωρίς να αφορίζω όσα βιβλία δεν έχουν. Ίσως μάλιστα να είναι αδυναμία μου το ότι δεν μπορώ να απολαύσω εξίσου κάτι χωρίς δυνατό θέμα και το ότι δεν μπορώ να το δημιουργήσω. Ενδεχομένως με τα χρόνια να ξεκλειδώσω κι αυτή την πίστα.

Για κάποιους αναγνώστες το θέμα της Συνέχειας μπορεί να είναι οι κίνδυνοι που διατρέχει η ανθρωπότητα από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, για εμένα όμως είναι η συνύπαρξή μας με τις τεχνητές οντότητες που αναπόφευκτα θα αποκτήσουν συνείδηση. Πόσο και τι χώρο θα αφήσουν οι μεν στους δε, και το αντίστροφο, σε αυτόν τον κόσμο, τη στιγμή που στην κοινωνία μας οι άνθρωποι δεν αφήνουν χώρο ούτε καν για το ίδιο τους το είδος όταν ένας άνθρωπος παρεκκλίνει από την «κανονικότητα».


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Αντωνία Τρικαλιώτη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1981. Είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα πληροφοριακά συστήματα. Έχει εργαστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και ως επιστημονική συνεργάτιδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

trikalioti 500

Ο θεατρικός της μονόλογος «Το κορίτσι κι η αλεπού» διακρίθηκε το 2024 στον 8ο Πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, στην κατηγορία του μονόπρακτου. Ενώ δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά με το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου. Είναι ανάπηρη ακτιβίστρια, συνιδρύτρια του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας i-living και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Επί σειρά ετών, συμβάλει εθελοντικά ως επιστημονικά υπεύθυνη ή ως μέλος ομάδων εργασίας των περιφερειών, των υπουργίων, του ευρωπαϊκού δικτύου και του ΟΗΕ, συνδιαμορφώνοντας στρατηγικές για τα δικαιώματα των αναπήρων ατόμων με πλούσια σχετική αρθρογραφία.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κοντογιώργης: «Η κοραϊκή και η καποδιστριακή προσέγγιση του ελληνισμού είναι διαμετρικά αντίθετες»

Γιώργος Κοντογιώργης: «Η κοραϊκή και η καποδιστριακή προσέγγιση του ελληνισμού είναι διαμετρικά αντίθετες»

Ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Κοντογιώργης μιλά με αφορμή το βιβλίο «Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας» των Ιακωβάκη Ρίζου Νερουλού και Ιωάννη Καποδίστρια, από τις εκδόσεις Αρμός. Ο Γ. Κοντογιώργης έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης.

...
Βασίλης Καραποστόλης: «Είναι ανάγκη να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πάνω από το κράτος»

Βασίλης Καραποστόλης: «Είναι ανάγκη να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πάνω από το κράτος»

Συνέντευξη με τον Βασίλη Καραποστόλη με αφορμή το βιβλίο του με συλλογή άρθρων «Όταν η γνώση είναι ζωή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Είναι ανάγκη να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πάνω από το κράτος και το κράτος πιο πάνω από τους εκάστοτε κρατούντες».

Στον ...

Στέλιος Βραδέλης: «Το λάθος του ενός αποκαλύπτει τη γύμνια ενός συστήματος που έχουν δημιουργήσει άλλοι, ακατάλληλοι και επικίνδυνοι»

Στέλιος Βραδέλης: «Το λάθος του ενός αποκαλύπτει τη γύμνια ενός συστήματος που έχουν δημιουργήσει άλλοι, ακατάλληλοι και επικίνδυνοι»

Μια επίκαιρη συνέντευξη με τον Στέλιο Βραδέλη, με αφορμή το βιβλίο του «Ο λάθος άνθρωπος στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή - 'Η όταν η ανθρώπινη βλακεία γίνεται φονική», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδρα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη κι από την Καλαμάτα ως την Ξάνθη, όλη η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με μια σειρά εκδηλώσεων να λαμβάνει χώρα από τη Δευτέρα 17 ως την Κυριακή 23 Μαρτίου. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον περσινό Μαραθώνιο Ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠ...

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

Για την παράσταση «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μια «over the top πολιτική persona», μια σειρά από «συνεχείς μεταμορφώσεις ενός αλλόκοτου πλάσματος που το υποδύεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως περφόρμερ». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ