athinodoros metalides 1

Μια επίκαιρη συνέντευξη με τον Αθηνόδωρο Μεταλλίδη, με αφορμή το βιβλίο του «Intelligence: το ηθικό δίλημμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποιότητα. «Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις απειλές, καταλήγουν να βλάπτουν το αξιακό τους σύστημα».

Συνέντευξη στον Κ.Β. Κατσουλάρη

To βιβλίο Intelligence: το ηθικό δίλημμα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποιότητα, είναι μια μελέτη του Δρ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Αθηνόδωρου Μεταλλίδη με αντικείμενο την ηθική της δράσης των υπηρεσιών πληροφοριών. Πρόκειται για μια συμβολή στην περιορισμένη ελληνική βιβλιογραφία που αφορά τον νεοπαγή κλάδο των Σπουδών Πληροφόρησης (Intelligence Studies) και τη μελέτη του υπό το πρίσμα της ηθικής φιλοσοφίας. Το βιβλίο συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση που αφορά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης και ειδικότερα στην προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών που μπορεί να περιστέλλονται από τη δράση των υπηρεσιών πληροφοριών. Η έκδοση προλογίζεται από τον Ανδρέα Λιαρόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, ειδικευμένο σε θέματα πληροφόρησης, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, στρατηγικής, ευρωπαϊκής άμυνας και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

poiotita metallidis intelligence to ithiko dillima

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου Intelligence: το ηθικό δίλημμα; Γιατί σας απασχόλησε η intelligence;

Η εντύπωση που σχηματίζει ο περισσότερος κόσμος για το αντικείμενο της δουλειάς των υπηρεσιών πληροφοριών προέρχεται συνήθως μέσα από την κατασκοπική λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα πεδία για τη δράση των υπηρεσιών έχει μάλλον συνωμοσιολογικό χαρακτήρα ή αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό και σπανίως αποδίδει ρεαλιστικά την πραγματικότητα. Για τη συγγραφή του βιβλίου με απασχόλησε το γεγονός ότι η ύπαρξη και η λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών βασίζεται σε ένα παράδοξο. Ενώ προβλέπεται η σύστασή τους από τη νομοθεσία κάθε κράτους, η λειτουργία τους συχνά παραβιάζει την εθνική νομοθεσία αλλά και ευθέως τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και την εθνική νομοθεσία άλλων κρατών. Τα τελευταία χρόνια, ο ακαδημαϊκός κόσμος άρχισε να προσεγγίζει ποικιλοτρόπως και με ενδιαφέρον τον χώρο με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός νέου επιστημονικού γνωστικού αντικειμένου που ονομάζεται intelligence studies (σπουδές πληροφόρησης).

politeia deite to vivlio 250X102

Πού διδάσκεται η intelligence;

Η intelligence (πληροφόρηση) αποτελεί τον λιγότερο κατανοητό και τον λιγότερο θεωρητικά επεξεργασμένο τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Πολλοί ακαδημαϊκοί την αντιλαμβάνονται ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Διδάσκεται πλέον σε αρκετά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όμως προς το παρόν ο κλάδος κυριαρχείται από τον αγγλοσαξονικό κόσμο, καθώς από εκεί προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής βιβλιογραφίας. Στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, αλλά και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού εξετάζουν αυτό το νέο γνωστικό αντικείμενο με διάφορες προσεγγίσεις όπως η ερευνητική, η ιστορική, η συγκριτική έρευνα, η προσέγγιση μέσω της μαζικής κουλτούρας αλλά και η έρευνα που ασχολείται με την εξέταση των βασικών δημόσιων αντιπαραθέσεων γύρω από σημαντικά πολιτικά θέματα όπως η λογοδοσία, η αποτελεσματικότητα και τα ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας των υπηρεσιών πληροφοριών.

Στο βιβλίο σας κάνετε αναφορές σε πολιτικές θεωρίες και θεωρίες ηθικής φιλοσοφίας. Πώς σχετίζεται η φιλοσοφία με την intelligence;

Η σχέση τους δεν είναι προφανής. Ωστόσο, η φιλοσοφία θα μπορούσε να μας προσφέρει ένα θεωρητικό πλαίσιο για την intelligence ως αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης. Κάθε γνωστικό πεδίο που θέλει να θεωρείται επιστήμη έχει ανάγκη από θεωρητικές βάσεις. Επιπλέον, ο Walter Laqueur βρίσκει ότι οι βασικές υποθέσεις στη δουλειά της πληροφόρησης μερικές φορές έχουν φιλοσοφικό χαρακτήρα. Ο πνευματικός κόσμος, ήδη από τον 19ο αιώνα, είχε δείξει ενδιαφέρον για την πληροφόρηση, ενώ τον 20ό αιώνα καταξιωμένοι συγγραφείς όπως ο Graham Green, o Somerset Maugham, o Ian Fleming και ο John le Carré είχαν εργαστεί σε υπηρεσίες πληροφοριών. Το ίδιο ισχύει και με τον απρόσμενα μεγάλο αριθμό φιλοσόφων που έχουν εργασθεί ως αναλυτές σε υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Mario Caligiuri αναφέρεται κυρίως σε ονόματα φιλοσόφων που προέρχονται από την αναλυτική φιλοσοφία και τη σχολή της Φραγκφούρτης.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της έρευνας;

Στη μελέτη της πληροφόρησης υπάρχει πάντοτε το πρόβλημα της πρόσβασης στα υπό εξέταση δεδομένα. Το γεγονός ότι αυτά σχεδόν στο σύνολό τους είναι διαβαθμισμένα και απόρρητα θέτει περιορισμούς στην έρευνα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία, ιδίως εάν θέλει κανείς να εστιάσει την έρευνά του σε σημαντικές χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Παρότι η μυστικότητα της πληροφόρησης θέτει περιορισμούς στην πρόσβαση πηγών, για τις περιπτωσιολογικές μελέτες που αναπτύσσονται στο βιβλίο έγινε προσπάθεια να προσφερθεί όσο το δυνατόν καλύτερη τεκμηρίωση από τη διεθνή βιβλιογραφία, από δημοσιεύσεις ελεύθερα προσβάσιμες και από αποχαρακτηρισμένα επίσημα έγγραφα. Η βιβλιογραφία βασίζεται κυρίως σε αμερικανικές, ιταλικές, γαλλικές και ελληνικές πηγές.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες ανακύπτει από το δίλημμα πληροφόρησης το οποίο είναι παρεπόμενο του παραδόξου που εμφανίζεται όταν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις απειλές, καταλήγουν να βλάπτουν το αξιακό τους σύστημα.

Ποιος είναι ο σκοπός της έρευνας;

Βασικός σκοπός του βιβλίου είναι να αναδείξει τη δυνατότητα των κρατών να διαθέτουν αποτελεσματικές υπηρεσίες πληροφοριών χωρίς να παραβιάζονται καταχρηστικά και αδικαιολόγητα οι κανόνες, οι διαδικασίες και οι θεσμοί της δημοκρατίας. Η σχετική επιστημονική συζήτηση αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ αυτών που θεωρούν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο, ώστε να προστατεύονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες και εκείνων που πιστεύουν ότι ο υπερβολικός έλεγχος επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητά τους. Έχει παρατηρηθεί ότι με την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών και μεθόδων από τις υπηρεσίες πληροφοριών ανακύπτει το δίλημμα πληροφόρησης που περιλαμβάνει δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την αντιστάθμιση μεταξύ της ελευθερίας των πολιτών και της ασφάλειας του κράτους. Το δεύτερο αφορά την αντιρρόπηση μεταξύ της ανάγκης για δημοκρατικό έλεγχο πεπραγμένων και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών πληροφοριών. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες ανακύπτει από το δίλημμα πληροφόρησης το οποίο είναι παρεπόμενο του παραδόξου που εμφανίζεται όταν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις απειλές, καταλήγουν να βλάπτουν το αξιακό τους σύστημα. Το δίλημμα πληροφόρησης υποχρεώνει τους διαμορφωτές πολιτικής να συμβιβάσουν τον στόχο της εθνικής ασφάλειας με τις δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες. Ο δημόσιος διάλογος για το ρόλο της ηθικής και του προσδιορισμού της αποδεκτής δράσης των υπηρεσιών πληροφοριών είναι κρίσιμος, καθώς συναρτάται με το είδος της κοινωνίας και της δημοκρατίας που επιθυμούμε.

Για ποιο λόγο η ηθική αφορά τη δράση των υπηρεσιών πληροφοριών;

Ο τομέας της πληροφόρησης χρειάζεται να μελετηθεί υπό το πρίσμα της ηθικής περισσότερο από όσο οι υπόλοιπες κυβερνητικές δραστηριότητες όπως η διπλωματία ή άλλοι τομείς της δημόσιας διοίκησης. Η ανάγκη αυτή εδράζεται στο ειδικό της χαρακτηριστικό που είναι η μυστικότητα. Επιπλέον, η αποτελεσματική της εξάσκηση φαίνεται πως αναπόφευκτα συνεπιφέρει πράξεις οι οποίες συχνά είναι αντίθετες με τους κοινά αποδεκτούς ηθικούς κανόνες. Το βιβλίο αποβλέπει στη δημιουργία ενός συνεκτικού ηθικού πλαισίου για τη δράση των υπηρεσιών πληροφοριών. Παραλληλίζει την πληροφόρηση με πόλεμο και προτείνει ένα σύνολο αρχών δίκαιης πληροφόρησης βασισμένο στη θεωρία δίκαιου πολέμου το οποίο θέτει περιορισμούς στη δράση των υπηρεσιών, ενώ δικαιολογεί την εφαρμογή πρακτικών που θεωρούνται αμφιλεγόμενες, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η πληροφόρηση δεν υπάρχει ως αυτοσκοπός, αλλά πάντα υπηρετεί έναν σκοπό. Επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της χρήσης των διαθέσιμων πόρων και βοηθά τους διαμορφωτές πολιτικής να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις. Επομένως, ως κρατική λειτουργία, η πληροφόρηση δεν μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμα εξαίρεσης από την ηθική.

Με δεδομένο ότι στο εξωτερικό η μελέτη της πληροφόρησης εστιάζει και στο θέμα που σας απασχολεί, η δικής σας μελέτη γιατί είναι πρωτότυπη;

Οι σχετικές μελέτες στο εξωτερικό εστιάζουν στο ζήτημα της ηθικής όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών. Η πρωτοτυπία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση στην ηθική της πληροφόρησης. Ασχολείται με όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της όπως είναι η συλλογή πληροφοριών, η ανάλυση, η διανομή, αλλά και οι επιχειρήσεις μυστικής δράσης. Επιπροσθέτως, εξετάζει την ηθική δικαιολόγηση των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο και το ζήτημα της πρακτικής του whistleblowing, με άλλα λόγια την πρακτική της καταγγελίας κάποιας ανήθικης ή παράνομης συμπεριφοράς από μέλη ενός νόμιμου οργανισμού, τα οποία διαθέτουν το προνόμιο της πρόσβασης σε πληροφορίες. Επιπλέον, εξ όσων γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μελέτη με το συγκεκριμένο θέμα στην ελληνική γλώσσα.

Το βιβλίο προσφέρει στους διαμορφωτές αποφάσεων, στα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και στους πολίτες που ενδιαφέρονται για την εθνική ασφάλεια και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια δημοκρατία, ένα κείμενο προβληματισμού.

Σε ποιους απευθύνεται η έρευνα; Σε ποιους είναι χρήσιμη;

Το βιβλίο έχει χρησιμότητα για τους νομοθέτες προκειμένου να ορίσουν τα όργανα ελέγχου και τα κριτήρια για τη λογοδοσία που αφορά τη δράση των υπηρεσιών πληροφοριών. Επιπλέον, χρησιμεύει στους νομικούς, καθώς όπως η θεωρία δίκαιου πολέμου ενέπνευσε τις αρχές του διεθνούς δικαίου που ρυθμίζει τις ένοπλες συγκρούσεις, έτσι και η θεωρία δίκαιης πληροφόρησης θα μπορούσε κατ’ αναλογία μελλοντικά να λειτουργήσει ως πηγή για τη ρύθμιση των υποθέσεων της πληροφόρησης από το διεθνές δίκαιο. Γενικότερα, το βιβλίο προσφέρει στους διαμορφωτές αποφάσεων, στα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και στους πολίτες που ενδιαφέρονται για την εθνική ασφάλεια και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια δημοκρατία, ένα κείμενο προβληματισμού.


Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Αθηνόδωρος Μεταλλίδης γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα το κομματικό σύστημα και τις εκλογές στην Ελλάδα. Απέκτησε μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Στρατηγικές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη διπλωματική του εργασία ανέλυσε την πληροφόρηση (intelligence) ως παράγοντα στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές με τίτλο διατριβής, «Το δίλημμα πληροφόρησης: ηθική, ασφάλεια και υπηρεσίες πληροφοριών».

athinodoros metalides 3

Έχει εργαστεί στο Τορίνο, στις Βρυξέλλες και στη Λευκωσία, στους οργανισμούς Istituto di CommercioEstero, Italtel S.p.A. και Camera di Commercio Italiana καθώς επίσης και ως μεταφραστής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Συνέντευξη με τον Άρη Μαραγκόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Απάρνηση» (εκδ. Τόπος).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Το πρόσφατο μυθιστόρημά σας ...

Γιώργος Κοντογιώργης: «Η κοραϊκή και η καποδιστριακή προσέγγιση του ελληνισμού είναι διαμετρικά αντίθετες»

Γιώργος Κοντογιώργης: «Η κοραϊκή και η καποδιστριακή προσέγγιση του ελληνισμού είναι διαμετρικά αντίθετες»

Ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Κοντογιώργης μιλά με αφορμή το βιβλίο «Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας» των Ιακωβάκη Ρίζου Νερουλού και Ιωάννη Καποδίστρια, από τις εκδόσεις Αρμός. Ο Γ. Κοντογιώργης έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης.

...
Βασίλης Καραποστόλης: «Είναι ανάγκη να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πάνω από το κράτος»

Βασίλης Καραποστόλης: «Είναι ανάγκη να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πάνω από το κράτος»

Συνέντευξη με τον Βασίλη Καραποστόλη με αφορμή το βιβλίο του με συλλογή άρθρων «Όταν η γνώση είναι ζωή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Είναι ανάγκη να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πάνω από το κράτος και το κράτος πιο πάνω από τους εκάστοτε κρατούντες».

Στον ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Συνέντευξη με τον Άρη Μαραγκόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Απάρνηση» (εκδ. Τόπος).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Το πρόσφατο μυθιστόρημά σας ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από τ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη κι από την Καλαμάτα ως την Ξάνθη, όλη η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με μια σειρά εκδηλώσεων να λαμβάνει χώρα από τη Δευτέρα 17 ως την Κυριακή 23 Μαρτίου. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον περσινό Μαραθώνιο Ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ