lapata kentriki

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Φιλομήλα Λαπατά με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά της «Η κάθαρση», το τελευταίο μέρος της τριλογίας Οι Κόρες της Ελλάδας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

Ολοκληρώθηκε η Τριλογία «Οι κόρες της Ελλάδας», με τον τελευταίο τίτλο, «Κάθαρση». Τώρα που τέλειωσε αυτός ο κύκλος, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε αυτό που είχατε φανταστεί και αυτό που τελικά προέκυψε ως έργο;

Όχι. Δεν υπάρχουν διαφορές. Άρχισα με το πρώτο βιβλίο της σειράς την «Επιστροφή (1770-1840)» γνωρίζοντας πολύ καλά το θέμα μου για όλη τη σειρά «Οι κόρες της Ελλάδας» (εκδ. Ψυχογιός), τον άξονα κάθε βιβλίου καθώς και την κεντρική ιδέα αυτού. Συνέχισα με τον «Διχασμό (1840-1880)» και ολοκλήρωσα με την «Κάθαρση (1880-1900)». Η μόνη διαφορά υπήρξε στο ότι επιθυμούσα να συνεχίσω με ένα ακόμα βιβλίο για την περίοδο (1900-1920). Άλλαξα, όμως, γνώμη στην πορεία της συγγραφής, φοβούμενη μην κουράσω τους αναγνώστες, και αποφάσισα να κλείσω τη σειρά ως τριλογία.

psichogios lapata katharsi

Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή αριστοτελική έννοια, για το σωστό τέλος μια τραγωδίας. Έχετε βάλει και απόσπασμα ως προμετωπίδα. Θα χαρακτηρίζατε το μυθιστόρημα αυτό «τραγωδία»; Αν ναι, ποια είναι τα στοιχεία μιας τραγωδίας;

Όχι, δεν θα χαρακτήριζα το συγκεκριμένο μυθιστόρημα «τραγωδία», αν και η τραγωδία στην Αρχαία Ελλάδα ήταν μια αναπαράσταση ολοκληρωμένων πράξεων ήθους και κύρους με την τραγική τελείωση να επέρχεται νομοτελειακά με την κάθαρση. Στην περίπτωση του βιβλίου μου, η κάθαρση των λογοτεχνικών ηρώων μου είναι ανάγκη της ψυχής και συντελείται σε πολλά επίπεδα. Για μια από τις πρωταγωνίστριες είναι ακραία, γιατί η ανάγκη της για λύτρωση είναι πιο ισχυρή από τη θέλησή της.

Πιστεύω, και το έχω βιώσει και η ίδια, πως κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής μας έχουμε την ανάγκη, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε άμεσα, να κλείσουμε ανοιχτούς λογαριασμούς ζωής για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω.

Πού βρίσκεστε εσείς, με την προσωπική σας ιστορία, τα δικά σας πάθη, μέσα σε αυτό το βιβλίο; Ταυτίζεστε με την κεντρική σας ηρωίδα ή δεν δουλεύετε τόσο συναισθηματικά;

Δουλεύω και συναισθηματικά. Ποτέ δεν γράφω στα βιβλία μου για συναισθήματα που δεν έχω νιώσει στο πετσί μου. Κατά κάποιον τρόπο, το θεωρώ ανέντιμο απέναντι στους αναγνώστες μου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως έχω κάνει και η ίδια τις εκκαθαρίσεις μου πριν ξεκινήσω να γράφω το μυθιστόρημα.

psichogios lapata dixasmos

Το τέλος του 19ου αιώνα ήταν για την Ελλάδα μια δύσκολη καμπή, αλλά και μια εποχή ελπίδας. Πώς εγγράφεται η ατμόσφαιρα αυτή στην «Κάθαρση»;

Για όλη τη σειρά «Οι κόρες της Ελλάδας», και ειδικά στην «Κάθαρση» σκοπός μου ήταν να καταγράψω το λαογραφικό στοιχείο της Αθήνας και της Ελλάδας γενικότερα, μέσα από την καθημερινή ζωή των Αθηναίων. Και τα τρία βιβλία είναι ατμοσφαιρικά και αποτέλεσμα μεγάλης και εκτενούς έρευνας στη ιστορία της Ελλάδας, της Αθήνας και των κατοίκων της. Προσπάθησα να ανασυνθέσω, με δικό μου τρόπο, την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής της ιστορίας με επιμέρους ιστορίες που δένουν με την κεντρική και πλουτίζουν την πλοκή.

Οι ήρωές σας, και πρωτίστως οι ηρωίδες σας, κινούνται ωθούμενες από τρεις δυνάμεις: Τις κοινωνικές επιταγές, τις προσωπικές επιλογές τους και το πεπρωμένο. Ποια δύναμη από τις τρεις αποβαίνει πιο καθοριστική;

Δυστυχώς, εκείνη την εποχή στην οποία αναφέρομαι υπερίσχυαν οι κοινωνικές επιταγές. Τα ταξικά σύνορα ήταν αυστηρά περιφραγμένα. Οι ζωές, ιδίως των γυναικών, ήταν περιορισμένες και σημαδεμένες από την εποχή. Το παν ήταν το «ανήκειν» στην τάξη σου. Δεν μπορούσες να αποδράσεις από αυτή. Για όσους το τολμούσαν, οι συνέπειες ήταν αβάσταχτες. Βέβαια, υπήρχαν και οι εξαιρέσεις. Γυναίκες (μετρημένες στα δάχτυλα) ξέφευγαν από αυτόν τον κανόνα. Ή τουλάχιστον το προσπαθούσαν. Να σκεφθείτε πως, ενώ στην Επανάσταση του 1821, αλλά και στα 400 χρόνια σκλαβιάς, είχαμε γυναίκες που έλαβαν μέρος στον αγώνα, κάποιες μάλιστα πρωταγωνίστησαν εκείνη την εποχή, καθώς η γενναιότητα ήταν και γυναικεία υπόθεση (Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογέννους, η Μανιάτισσα Ιωάννα Πετράκου, η Μεσολογγίτισσα Αλτάνη Ιγγλέζου, οι Σουλιώτισσες κλπ), κατόπιν στην απελευθέρωση το γυναικείο φύλο απείχε από τα κοινά. Από το 1860 μόνο τρεις γυναίκες Αθηναίες είχαν το κουράγιο να αψηφήσουν τις κοινωνικές επιταγές και να λαμβάνουν μέρος στα διάφορα συλλαλητήρια έξω από τα Ανάκτορα, τα οποία, σύμφωνα με τις ιστορικές μου έρευνες, ήταν συχνά. Σε αυτές τις τρεις Αθηναίες αφιέρωσα ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο.

psichogios lapata epistrofi

Ένα ερώτημα που συχνά θέτουν κάποιοι για τα ιστορικά μυθιστορήματα, είναι το εξής: Γιατί να μην διαβάσω το έργο ενός ιστορικού για εκείνη την εποχή; Τι παραπάνω θα μου δώσει ένα μυθιστόρημα, με τον κίνδυνο που πάντα υπάρχει, αφού δεν είναι ειδικός, να μην γνωρίζει σε βάθος τα γεγονότα και την εποχή;

Προσωπικά, δεν είμαι ιστορικός. Και έχετε δίκιο να αναρωτιέστε. Δεν γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι άλλοι συγγραφείς οι οποίοι καταπιάνονται με ιστορικά θέματα. Θα σας πω τον τρόπο με τον οποίο συγγράφω εγώ τα μυθιστορήματά μου. Ας πάρουμε τη σειρά «Οι κόρες της Ελλάδας».

  • Κατ' αρχή, μελετώ αμέτρητα ιστορικά και επιστημονικά βιβλία για την εποχή που με ενδιαφέρει πριν αρχίσω το γράψιμο. Κρατώντας πάντα το ιστορικό υπόβαθρο αυτούσιο και 100% ακριβές δίχως να ξεφεύγει ή να αλλάζω καμία λεπτομέρεια, σας διαβεβαιώνω πως επισκέπτομαι όλα τα μέρη στα οποία θα αναφερθώ.
  • Συμβουλεύομαι ιστορικά και παλαιά συμβολαιογραφικά αρχεία.
  • Παίρνω συνεντεύξεις από παλαιές αθηναϊκές οικογένειες, κάποιες από τις οποίες μοιράζονται μαζί μου οικογενειακές ιστορίες και μυστικά. Εγώ, στην πορεία της συγγραφής, ανακυκλώνω αυτές τις ιστορίες και αλλάζω ονόματα.
  • Μελετώ εφημερίδες της εποχής. Μελετώ αγγελίες των εφημερίδων.
  • Συλλέγω φωτογραφίες πινάκων της εποχής (ειδικά πριν το 1865) και κατόπιν κανονικές φωτογραφίες της πόλης. «Χτίζω» τους χώρους όπου μέσα τους θα κινηθούν οι ήρωές μου, βασιζόμενη σε περιγραφές αρχοντικών της Αθήνας, αλλά κάνοντας και η ίδια αυτοψία σε κάποια από αυτά που σώζονται μέχρι σήμερα.
  • Χαρακτηρίζω και τα πρόσωπα που περιβάλλουν τους ήρωές μου, γιατί τα δευτερεύοντα πρόσωπα είναι πολύ σημαντικά στην πλοκή.
  • Μελετώ ενδυμασίες, ενδυματολογικά στοιχεία και διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κοινωνική θέση όλων των ηρώων μου, εδέσματα, ταβέρνες, τιμές αγαθών, τρόπο ομιλίας, κανόνες ηθικής, συμπεριφορές, νοοτροπίες, έθιμα, συνήθειες.

Τα βιβλία μου δεν είναι διδακτικά. Σκοπός μου πάντα είναι να καταγράψω το πολιτιστικό, ηθογραφικό, πολιτειακό και κοινωνικό στοιχείο της Αθήνας και της Ελλάδας γενικότερα, μέσα από την καθημερινή ζωή των Αθηναίων.

* Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος. 

politeia deite TA vivlia 250Χ102

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Τσεκούρας: «Σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να γίνει ταινία από τον Ντέιβιντ Λιντς»

Δημήτρης Τσεκούρας: «Σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να γίνει ταινία από τον Ντέιβιντ Λιντς»

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Τσεκούρα με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το τρίτο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε ...

5 λεπτά με την Ευτυχία Κατελανάκη

5 λεπτά με την Ευτυχία Κατελανάκη

5 λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Ευτυχία Κατελανάκη, για την ποιητική της συλλογή «λοιπόν,» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Ο τίτλος «λοιπόν,» είναι μια πόρτα ή ένας δρόμος; Πώς μας βοηθάει τα πλησιάσουμε τα ποιήματα αυτής της συλλογή...

5 λεπτά με την Άννα Λυμπεροπούλου

5 λεπτά με την Άννα Λυμπεροπούλου

5 λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Άννα Λυμπεροπούλου, για το βιβλίο της Θεοί και Θεατρίνοι (εκδ. Κέδρος).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το δεύτερο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2024 (για τις εκδόσεις 2023). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξαν οι αρμόδιες Επιτροπές: α) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, β) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Οι Βραχείες Λίσ...

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

Για το βιβλίο-μαρτυρία της Κάτια Χόγιερ [Katja Hoyer] «Πέρα από το Τείχος – Ανατολική Γερμανία, 1949-1990» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος). Κεντρική εικόνα από το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Ο...

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Λόρα Ντερν και ο Νίκολας Κέιτζ στην «Ατίθαση καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η ερωτική επιθυμία στο μεγαλύτερο μέρος της κλασικής λογο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ