tonia michalis

Συνέντευξη με την Τόνια Τσακίρη, με αφορμή το βιβλίο της «Αόρατοι άνθρωποι - Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη» (εκδ. Παπαδόπουλος).

Συνέντευξη στον Κ.Β. Κατσουλάρη

Αφηγείστε τη ζωή ενός άστεγου, του Μιχάλη Σαμόλη, με ευτυχή κατάληξη. Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρει κανείς από αυτήν την ιστορία; 

Ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο. Ο Μιχάλης ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, την εποχή της κρίσης τα έχασε όλα και βρέθηκε στον δρόμο με μια βαλίτσα. Όποια δυσκολία και αν σας έρθει, δεν πρέπει να παραιτηθείτε. Μπορείτε να τη ξεπεράσετε, αρκεί να βρείτε τη δύναμη μέσα σας και τον αληθινό σκοπό της ζωής σας, όπως ο Μιχάλης, που είναι να ενημερώνει τα παιδιά και όλους για τη σκοτεινή Αθήνα και πώς να αποφεύγουν αυτά τα μονοπάτια ή και αν παραστατήσουν να γνωρίζουν τις δομές και τις ΜΚΟ στις οποίες μπορεί να ζητήσουν βοήθεια. 

papadopoulos tsakiri aoratoi anthropoi

Μήπως προβάλλοντας μια θετική αφήγηση, παροτρύνονται, άθελά σας, άνθρωποι να αφεθούν και να βγουν στον δρόμο;

Η εξιστόρηση της ζωής του Μιχάλη Σαμόλη περιλαμβάνει πολλά δυσάρεστα γεγονότα και πώς κατάφερε να τα ξεπεράσει, με στόχο να εμπνεύσει τους αναγνώστες, να τους ταρακουνήσει και να τους δώσει δύναμη, αισιοδοξία και να βλέπουν τους αόρατους με άλλο μάτι. Επίσης, ο Μιχάλης μπορεί να δηλώνει πλέον ευτυχισμένος, αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή του είναι ειδυλλιακή. Ζει ακόμη σε δύσκολες συνθήκες, όμως έχει επιλέξει να βρίσκει την ευτυχία σε μικρά πράγματα. Η περιγραφή της αλήθειας του Μιχάλη μόνο δύναμη μπορεί να προσφέρει σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα προκειμένου να μην βρεθούν στον δρόμο, αλλά και αν βρεθούν που σίγουρα δεν παροτρύνονται από ένα βιβλίο, μα από άλλες συνθήκες, να ξέρουν που να απευθυνθούν έτσι ώστε να ζητήσουν βοήθεια. 

Ο ήρωας της αφήγησης, ο Μιχάλης Σαμόλης, ζει σε ξενώνα αστέγων. Γιατί είναι τόσο δύσκολο για πολλούς άστεγους να φύγουν από τον δρόμο, να μην κοιμούνται έξω;

Είναι δύσκολο γιατί ο ξενώνας δεν είναι ξενοδοχείο. Υπάρχουν κανόνες και κανονισμοί που αναφέρουν ρητά ότι δεν μπορείς να καπνίζεις στο δωμάτιό σου, ότι το αλκοόλ και τα ναρκωτικά απαγορεύονται, ότι οι πόρτες κλειδώνουν κάθε βράδυ στις 10.30. Μάλιστα οι άστεγοι είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν ότι δεν θα παραβιάσουν τους κανόνες. Είχα και εγώ η ίδια αυτή την απορία και όταν ρώτησα τον Μιχάλη Σαμόλη μου απάντησε ότι πολλοί από αυτούς που κοιμούνται στον δρόμο δεν θέλουν να ακολουθήσουν τους κανόνες.

Αυτοί που διανυκτερεύουν κάτω από τον ουρανό με τα αστέρια για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν συνήθως ψυχολογικά προβλήματα ή έχουν εθιστεί στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά, οπότε δεν μπορούν και δεν θέλουν να ακολουθήσουν τους κανόνες. Η περίπτωση του Μιχάλη Σαμόλη όπως και άλλων είναι διαφορετική. Είναι οι νεοάστεγοι, οι οποίοι ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας, όμως η οικονομική κρίση της Ελλάδας τους ανάγκασε να βρεθούν στον δρόμο. Αυτή η κατηγορία αστέγων συνήθως βρίσκουν ξανά τα πατήματά τους.

 tonia tsakiri 1

Η Τόνια Τσακίρη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα με τον σύζυγο και τις δύο κόρες τους. Είναι δημοσιογράφος και έχει εργαστεί σε μεγάλες εφημερίδες και ιστοσελίδες της Ελλάδας και της Αυστραλίας. Κατέχει μεταπτυχιακό «Communication & Technology» από το Brunel University στο Λονδίνο και πιστοποίηση στο coaching από το ΕΚΠΑ. Λατρεύει τα ταξίδια και τη θάλασσα, ενώ ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.

Τι είναι οι «Αόρατες διαδρομές»; Ποιος τις διοργανώνει και ποιος τις ακολουθεί;

Οι ξεναγήσεις (περιηγήσεις τις αποκαλεί η Σχεδία, καθώς οι οδηγοί δεν διαθέτουν πτυχίο ξεναγού) της Σχεδίας απευθύνονται σε μαθητές, τουρίστες και Αθηναίους που θέλουν να δουν ‘την άλλη πλευρά’ της πόλης τους. Αυτοί οι περίπατοι ονομάζονται ‘Αόρατες Διαδρομές’ και έχουν σχεδιαστεί για να μεταδώσουν την πραγματικότητα του κοινωνικού αποκλεισμού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε όποιον ενδιαφέρεται να ακούσει.

Κατά τη διάρκεια μιας δίωρης βόλτας στο κέντρο της Αθήνας, οι συμμετέχοντες στέκονται διακριτικά κοντά και μαθαίνουν για σημαντικούς κοινωνικούς θεσμούς που λειτουργούν στην πόλη, από συσσίτια μέχρι ξενώνες, από κέντρα φιλοξενίας έως κινητές ιατρικές μονάδες. Αυτές οι υποστηρικτικές δομές έχουν αυξηθεί σε μέγεθος, σημασία και ζήτηση κατά τα χρόνια της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης. Ο περίπατος είναι ένας τρόπος να εκπαιδεύσουν τους Αθηναίους να παρατηρούν και να αποδέχονται τους συμπολίτες τους που έχουν χτυπηθεί από τη μοίρα ή από λάθος επιλογές.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό μέρος της περιοδείας είναι οι προσωπικές ιστορίες του ίδιου του πωλητή/οδηγού, που μοιράζεται γενναία μαζί σας τις προσωπικές του μάχες, τις μικρές νίκες και τις συντριπτικές του ήττες. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε και εσείς τη σκοτεινή πλευρά της Αθήνας, δεν έχετε παρά να τηλεφωνήσετε στο περιοδικό Σχεδία για να κλείσετε μια θέση στον περιήγηση, η οποία μπορεί να διοργανωθεί κάθε μέρα της βδομάδας. 

Ένα πολύ σημαντικό μέσο βιοπορισμού για τους άστεγους είναι το γνωστό και αγαπητό περιοδικό Σχεδία. Ο ΜΣ μάλιστα έχει χτυπήσει και τατουάζ με τη λέξη Σχεδία, για να θυμάται πόσο σημαντική υπήρξε γι’ αυτόν. Μπορεί κάθε άστεγος να γίνει πωλητής και να συμμετέχει;

Οι πωλητές της Σχεδίας μπορεί να είναι άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι, γενικά άνθρωποι που ζουν και επιβιώνουν βαθιά κάτω από το όριο της φτώχειας. Υπάρχουν μικροπωλητές που κάποτε ζούσαν σε παγκάκια και τώρα έχουν μετακομίσει σε ξενώνες, ή ακόμα και σε φθηνά, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που ζουν σε δικά τους, ιδιόκτητα σπίτια, αλλά δεν έχουν ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Όλοι αυτοί πουλάνε τη Σχεδία για να μπορέσουν να εξοικονομήσουν χρήματα για να επανασυνδέσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν οι πωλητές στο περιοδικό εξαρτάται από τις αντοχές και την ηλικία τους. Η διάρκεια εργασίας τους είναι ανάλογη με την ηλικία τους. Και είναι λογικό. Όσο πιο ηλικιωμένος είναι ένας πωλητής τόσο περισσότερο παραμένει γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολη η εύρεση εργασίας σε μεγάλες ηλικίες. Υπάρχουν περίπου 20 άτομα από παλιά, και δυο-τρεις από το πρώτο τεύχος.

Ποιο είναι το σημαντικότερο μάθημα που πήρατε εσείς, προσωπικά, από την ιστορία του Μιχάλη Σαμόλη;

Ένα από τα βασικά life moto του Μιχάλη που κυριαρχεί και στο βιβλίο είναι ότι «Η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά πράγματα και όχι στα μεγάλα», αφού ο ίδιος αν και άστεγος δηλώνει πλέον ότι είναι ευτυχισμένος. Προσπαθώ πλέον να δείχνω ευγνωμοσύνη για ό,τι έχω, να εκτιμώ την καθημερινότητά μου και να ζω κυρίως στο τώρα. 

Αν έπρεπε να παρθεί ένα μέτρο από την Πολιτεία υπέρ των Αστέγων, ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά την άποψή σας; (στο ερώτημα αυτό απαντά κι ο ίδιος ο κ. Σαμόλης, θα θέλαμε και τη δική σας γνώμη) 

Τόνια Τσακίρη: Αν δεν υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί. Δεν πρέπει να γεμίσει η Αθήνα με άλλους ξενώνες, αλλά να δοθεί εργασία και επίδομα στέγασης, όπως στη Φιλανδία, έτσι ώστε να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία. Υπάρχει και στην Ελλάδα ένα παρόμοιο πρόγραμμα, αλλά δεν εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα.

Απάντηση Μιχάλη Σαμόλη: Το πιο σημαντικό και μάλιστα το νούμερο ένα στη λίστα αναγκών ενός άστεγου αποτελεί η ψυχολογική υποστήριξη. Μετά ακολουθεί το φαγητό και η στέγη. Η Πολιτεία καθώς και ΜΚΟ παρέχουν ψυχολογική βοήθεια στους αόρατους ανθρώπους, αλλά αν δεν υπάρχει ένα πιο συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συνέπεια δεν πρόκειται να ορθοποδήσουν αυτοί οι άνθρωποι. 

politeia deite to vivlio 250X102 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Τσεκούρας: «Σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να γίνει ταινία από τον Ντέιβιντ Λιντς»

Δημήτρης Τσεκούρας: «Σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να γίνει ταινία από τον Ντέιβιντ Λιντς»

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Τσεκούρα με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το τρίτο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε ...

5 λεπτά με την Ευτυχία Κατελανάκη

5 λεπτά με την Ευτυχία Κατελανάκη

5 λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Ευτυχία Κατελανάκη, για την ποιητική της συλλογή «λοιπόν,» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Ο τίτλος «λοιπόν,» είναι μια πόρτα ή ένας δρόμος; Πώς μας βοηθάει τα πλησιάσουμε τα ποιήματα αυτής της συλλογή...

5 λεπτά με την Άννα Λυμπεροπούλου

5 λεπτά με την Άννα Λυμπεροπούλου

5 λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Άννα Λυμπεροπούλου, για το βιβλίο της Θεοί και Θεατρίνοι (εκδ. Κέδρος).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το δεύτερο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2024 (για τις εκδόσεις 2023). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξαν οι αρμόδιες Επιτροπές: α) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, β) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Οι Βραχείες Λίσ...

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

Για το βιβλίο-μαρτυρία της Κάτια Χόγιερ [Katja Hoyer] «Πέρα από το Τείχος – Ανατολική Γερμανία, 1949-1990» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος). Κεντρική εικόνα από το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Ο...

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Λόρα Ντερν και ο Νίκολας Κέιτζ στην «Ατίθαση καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η ερωτική επιθυμία στο μεγαλύτερο μέρος της κλασικής λογο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ