alt

Με τις «Μεσημβρινές Συνευρέσεις» (εκδ. Μελάνι) τράβηξε την προσοχή αναγνωστών και Τύπου παρουσιάζοντας οκτώ διηγήματα για τη σαρκική επαφή, τη φαντασίωση και την απελπισία. Με το νέο της μυθιστόρημα «Εθισμός» (εκδ. Μελάνι) επιχειρεί να αφηγηθεί τους λογής εθισμούς που μπορεί να κυριεύσουν έναν σύγχρονο άνθρωπο, με πρώτο τον συναισθηματικό.

 Του Κώστα Αγοραστού

Στο τελευταίο σας μυθιστόρημα, Εθισμός (εκδ. Μελάνι), παρακολουθούμε την καθημερινότητα των ηρώων σας και τους κάθε λογής εθισμούς και εξαρτήσεις τους. Πείτε μου πώς προέκυψαν οι χαρακτήρες των ηρώων και η ιστορία;

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται ν’ αλλάξουν αυτά που τους ενοχλούν στη ζωή τους, όχι λόγω έλλειψης κατανόησης του τι συμβαίνει ή περιορισμένης διάνοιας, αλλά επειδή οι έξεις και οι συναισθηματικές εξαρτήσεις τούς έχουν παγιδεύσει σ’ έναν τρόπο σκέψης και στάσης που δύσκολα μεταβάλλεται. Ακόμα και φαινομενικά αθώες συνήθειες μπορεί να έχουν τη ρίζα τους σε βαθύτερες εξαρτήσεις αλλά αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτό. Η ιδέα της ψυχικής εξάρτησης και του εθισμού με απασχολούσε έντονα και θέλησα να φτιάξω μια ιστορία που να αποδίδει την καθημερινότητα ηρώων που οι ζωή τους ορίζεται από τις εμμονές τους. Συχνά δεν καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να είσαι αυτόνομος ή αυτάρκης και να συνευρίσκεσαι με τους άλλους από επιλογή και όχι από παθολογική ανάγκη. Ζούμε σε μία κοινωνία που παράγει εξαρτημένες προσωπικότητες, δεν μεγαλώνουμε με τρόπο που να ενθαρρύνει την ανεξάρτητη σκέψη και δράση. Οι φοβίες των άλλων κάνουν επιτακτική την ανάγκη τους να μας ελέγχουν με το να μας γίνονται απαραίτητοι. Αυτό είναι νομίζω κάτι που φαίνεται στην περίπτωση του Πέτρου και την σχέση αγάπης-μίσους με τη μητέρα του, σχέση που εν μέρει αιτιολογεί την δυσκολία του να συνδεθεί με άλλες γυναίκες, την απουσία σαφούς αντίληψης για τον εαυτό του και τη χαλαρή σχέση με την πραγματικότητα, η οποία στην περίπτωσή του οδηγεί στην παράνοια.

Έχετε κάνει διδακτορική διατριβή στην Ψυχολογία με θέμα τη συγκρότηση της προσωπικότητας. Πόσο σας βοήθησε αυτό στο να προσδώσετε τα ακριβή χαρακτηριστικά και τις συγκεκριμένες αντιδράσεις στους ήρωές σας;

Το ερώτημά σας θέτει το ζήτημα στη σωστή του διάσταση. Η έρευνα και η εργασία στο χώρο της ψυχολογίας με έχει βοηθήσει να κατανοώ καλύτερα τα βαθύτερα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αυτό όμως από μόνο του δεν παράγει λογοτεχνία.  Επικρατεί μία σύγχυση σε τμήμα του αναγνωστικού κοινού και των δημοσιογράφων: θεωρούν ότι όποιος σπουδάζει ψυχολογία μπορεί να γίνει συγγραφέας, ή ότι όποιος γράφει μυθιστορήματα είναι ψυχολόγος. Η σύγχυση αυτή έχει ενταθεί λόγω της εμπορικής επιτυχίας βιβλίων που υποτίθεται ότι παρέχουν συνταγές ευτυχίας, όπως στην περίπτωση του Μπουκάι, ή μια λογοτεχνικά επικαλυμμένη ψυχολογία, όπως στα αφηγηματικά κείμενα του Γιάλομ. Και οι δυο χρησιμοποιούν τη λογοτεχνία ως εργαλείο. Αντίθετα, τα δικά μου κείμενα δεν αποτελούν εκλαΐκευση κάποιας θεωρίας, ούτε επιχειρούν να ‘διδάξουν’ κάτι. Υπηρετούν την τέχνη του μυθιστορήματος και αποβλέπουν σε λογοτεχνικές αξίες.

Το πραγματικά ελκυστικό για μένα ήταν να μιλήσω για το πώς η συναισθηματική εξάρτηση είναι ένας εθισμός ο οποίος δεν γίνεται πάντα αντιληπτός ως τέτοιος από το περιβάλλον, παίζει ωστόσο καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις και τις επιλογές ενός ατόμου.

Θέλετε να μου δώσετε έναν ορισμό για τον εθισμό;

Εθισμός, με απλά λόγια, είναι μια φυσική ή ψυχική εξάρτηση σε κάποια ουσία ή δραστηριότητα παρά τις αρνητικές συνέπειες που έχει για το άτομο. Τη στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι η ενασχόλησή μας με κάτι είναι υπερβολική, ότι ξοδεύουμε πολύ χρόνο και πολλή σκέψη στο συγκεκριμένο "αντικείμενο", ότι το πρόγραμμα της ημέρας μας ορίζεται από αυτή τη συνήθεια, όταν νιώθουμε άβολα ή ντρεπόμαστε να παραδεχτούμε την έκταση που έχει πάρει η ενασχόλησή μας, όταν τέλος έχουμε αποφασίσει να περιορίσουμε ή να σταματήσουμε την συγκεκριμένη συμπεριφορά αλλά δεν μπορούμε να το καταφέρουμε, τότε ξέρουμε ότι έχουμε εθιστεί.

Εθιζόμαστε σε ουσίες, στο αλκοόλ, στο τσιγάρο αλλά και σε ανθρώπους και σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Πόσο δελεαστικό υπήρξε για εσάς το να περιγράψετε, μέσα σε ένα κείμενο πεζογραφίας, όλες αυτές τις μορφές του εθισμού;

Το πραγματικά ελκυστικό για μένα ήταν να μιλήσω για το πώς η συναισθηματική εξάρτηση είναι ένας εθισμός ο οποίος δεν γίνεται πάντα αντιληπτός ως τέτοιος από το περιβάλλον, παίζει ωστόσο καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις και τις επιλογές ενός ατόμου. Αν και ο εθισμός σε ουσίες ή σε τελετουργικές συμπεριφορές που έχουν ως ίδιον την επανάληψη γίνονται εύκολα αντιληπτές σαν κάτι εξαιρετικά προβληματικό και αυτοκαταστροφικό, δεν αντιλαμβανόμαστε πάντα τις πολλαπλές εκφάνσεις της ψυχικής εξάρτησης. Κι αυτό είναι ένα θέμα που με γοητεύει πολύ λογοτεχνικά.

altΙσχύει η παρατήρηση πως ένας προσεκτικός ανα-γνώστης θα εντοπίσει στο βιβλίο σας πρόσωπα και καταστάσεις από τον εκδοτικό χώρο της Αθήνας;

Ισχύει, κυρίως όσον αφορά επιμέρους στοιχεία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς των ηρώων από τον χώρο του βιβλίου και του θεάτρου. Συγκεκριμένες τακτικές, τρόποι επικοινωνίας, ή αντιδράσεις θα είναι νομίζω εύκολα αναγνωρίσιμες σε όσους έχουν σχέση με την καλλιτεχνική ζωή στη χώρα μας. Τα γεγονότα όμως που συνθέτουν την ιστορία του βιβλίου μου είναι επινοημένα.

Εσείς, θα λέγατε ότι είστε εθισμένη στο γράψιμο;

Το γράψιμο είναι κάτι που μου βγαίνει αβίαστα και που πάντα απολαμβάνω, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Αυτό δεν περιορίζεται στην πεζογραφία, αλλά αφορά το ερευνητικό έργο και την αρθρογραφία μου. Θα μπορούσα λοιπόν να παραδεχτώ ότι είμαι εθισμένη στο γράψιμο αλλά όχι ειδικά στο λογοτεχνικό. Ακούω συχνά νέους ή επίδοξους συγγραφείς να παραπονιούνται ότι τους παίρνει μήνες να γράψουν μία σελίδα, ή ότι μεσολαβούν πολλά χρόνια από τη στιγμή που ξεκινούν ώσπου να ολοκληρώσουν ένα σύντομο μυθιστόρημα. Πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί εμμένουν σε κάτι που δεν φαίνεται να εκφράζει πηγαία συγγραφική δημιουργικότητα. Οφείλεται μήπως στον παρωχημένο τρόπο σκέψης ορισμένων, σύμφωνα με τον οποίο ο καλός συγγραφέας γράφει με κόπο κάτι βασανιστικά δύσκολο; Αυτό μπορώ να το καταλάβω στην περίπτωση του Χέγκελ, αλλά όχι για τους δημιουργούς μιας νουβέλας.

Η λογοτεχνία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη ζωή μου, όμως μπορώ να φανταστώ ότι ίσως έρθει κάποια εποχή που θα θέλω να ασχοληθώ με κάτι τελείως διαφορετικό. Από αυτή την άποψη η συγγραφή είναι για μένα ενσυνείδητη επιθυμία και όχι "τυφλή" ανάγκη.

Θα ήθελα να μου μιλήσετε για την επιλογή του ονόματος της ηρωίδας σας. Πριν από πολλά χρόνια είχε εμφανιστεί στα εκδοτικά πράγματα μια συγγραφέας με το όνομα Έλσα Ροζάκη, η οποία μέσα σε λίγο καιρό, με την κυκλοφορία του βιβλίου της «Οι ξανθιές το γλεντάνε» κατάφερε να γίνει αστικός μύθος. Δεν φωτογραφήθηκε ποτέ, δεν έδωσε παρά μόνο μια συνέντευξη και ζούσε στο εξωτερικό. Μερικούς μήνες μετά, μέσα από το περιοδικό  «Οδός Πανός», αναγγέλθηκε η είδηση του θανάτου της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Λονδίνο. Η δική σας Έλσα Ροζάκη, αποτελεί αναφορά σε εκείνη την περσόνα;

Όταν άρχισα να γράφω το βιβλίο και έδωσα ονόματα στους κεντρικούς χαρακτήρες αγνοούσα αυτά που λέτε. Επέλεξα το όνομα Έλσα Ροζάκη γιατί ήταν εύηχο και γιατί θεώρησα ότι "ταίριαζε" στην ηρωίδα μου. Όσον αφορά στις γυναικείες μορφές του βιβλίου, στόχος μου ήταν να απομακρυνθώ από τα στερεότυπα που επικρατούν για τις Ελληνίδες και που συχνά αναπαράγονται και στην τρέχουσα λογοτεχνία. Αποφάσισα να κρατηθώ μακριά από ηθικολογίες ή την προσπάθεια να δημιουργήσω συμπαθητικούς και αποδεκτούς χαρακτήρες. Νομίζω ότι αποτελεί στοίχημα για κάθε λογοτέχνη να κατασκευάζει ρεαλιστικούς και ‘οικείους’ χαρακτήρες ακόμα και όταν βιώνουν τις πιο ακραίες καταστάσεις.

Διαβάζοντας το βιβλίο σας εντόπισα μόνο μόλις δύο συγγραφικές αναφορές. Θέλετε να μου μιλήσετε για τους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Θα αναφέρω μόνο μερικά ονόματα συγγραφέων που αγάπησα στο παρελθόν: Φώκνερ, Κόνραντ, Κάρβερ, Ντοστογιέφκσι, Πλατόνοφ, Τσέχωφ, Γιουρσενάρ, Μπωβουάρ, Νταίμπλιν, Πεσόα, Πίντερ, και  Άλμπυ. Τα τελευταία χρόνια με έχουν εντυπωσιάσει λόγω της αφηγηματικής τεχνικής τους κάποια κείμενα του Τομπάιας Γουλφ, της Άλις Μόνρο, του Νιλ Λαμπιούτ, της Χάισμιθ, του Κολμ Τόιμπιν, του Φέιμπερ και του Γουίλιαμ Μάξγουελ.  Γενικά όμως δεν έχω εμμονή με κάποιον συγγραφέα - με εντυπωσιάζουν κείμενα και όχι ονόματα.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Υπάρχουν στον υπολογιστή μου αρκετά διηγήματα υπό επεξεργασία που ίσως οδηγήσουν σε μία νέα συλλογή. Δεν βιάζομαι όμως να παράγω νέα κείμενα, πιστεύω ότι θα νιώσω αυτή την επιθυμία όταν και αν θα έχω να πω κάτι καινούργιο.

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διονύσης Μπουγάς: «Το παρελθόν είναι σαν μια παλιά πλέιλιστ στο Σπότιφαϊ»

Διονύσης Μπουγάς: «Το παρελθόν είναι σαν μια παλιά πλέιλιστ στο Σπότιφαϊ»

Ο Διονύσης Μπουγάς μιλά με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Αυτό είναι! – Το βιβλίο που θα ήθελα να είχα διαβάσει νωρίτερα στη ζωή μου!» (εκδ. Key Books). Ένας οδηγός αυτογνωσίας από έναν «προπονητή ζωής».

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου 

...
Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Συνέντευξη με τον Άρη Μαραγκόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Απάρνηση» (εκδ. Τόπος).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Το πρόσφατο μυθιστόρημά σας ...

Γιώργος Κοντογιώργης: «Η κοραϊκή και η καποδιστριακή προσέγγιση του ελληνισμού είναι διαμετρικά αντίθετες»

Γιώργος Κοντογιώργης: «Η κοραϊκή και η καποδιστριακή προσέγγιση του ελληνισμού είναι διαμετρικά αντίθετες»

Ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Κοντογιώργης μιλά με αφορμή το βιβλίο «Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας» των Ιακωβάκη Ρίζου Νερουλού και Ιωάννη Καποδίστρια, από τις εκδόσεις Αρμός. Ο Γ. Κοντογιώργης έχει την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι η ποίηση; Το ερώτημα είναι αδύνατον να απαντηθεί με πληρότητα, μια και η ίδια η φύση της ποίησης διαφεύγει κάθε ορισμού, κάθε περιορισμού, κάθε κλειστής ταυτότητας. Ίσως εξίσου προκλητικό θα ήταν να ρωτήσει κανείς, «τι κάνει η ποίηση;», ερώτημα που επίσης επιδέχεται πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Κεντρική ...

«Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη

«Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη

Για την παράσταση «Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια;» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο θέατρο «Φούρνος». Μια επινοημένη συνέντευξη με «την ιέρεια των προπαγανδιστικών ταινιών του Γ’ Ράιχ».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
Γιατί να διαβάζουμε σήμερα τον Γιώργο Ιωάννου (1927-1985); Σκέψεις με αφορμή τα σαράντα χρόνια από τον θάνατό του

Γιατί να διαβάζουμε σήμερα τον Γιώργο Ιωάννου (1927-1985); Σκέψεις με αφορμή τα σαράντα χρόνια από τον θάνατό του

Σκέψεις για την πεζογραφία του Γιώργου Ιωάννου, με αφορμή τα σαράντα χρόνια από τον θάνατό του. Στην κεντρική εικόνα, σχέδιο στο οποίο απεικονίζεται ο συγγραφέας, που κόσμησε το πόστερ της εκδήλωσης «1927-1985 | 40 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Ιωάννου» στη Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ