kazolea katerina

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Κατερίνα Καζολέα με αφορμή το θεατρικό της έργο «Η δαμασκηνιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Έχετε συγγράψει ήδη αρκετά θεατρικά έργα. Τι σας ώθησε τούτη τη φορά, με τη «Δαμασκηνιά», να περάσετε στην έκδοση;

Η επιθυμία να δω τους ήρωες ενσαρκωμένους στη σκηνή. Ένιωσα τους χαρακτήρες αυτούς πολύ «ζωντανούς» για να μείνουν στο χαρτί.

Επίσης, υπάρχει καιρός που γράφεις και καιρός που εκδίδεις. Για μένα ο καιρός της συγγραφής είναι εποχή εσωστρέφειας. Η έκδοση είναι μια κίνηση εξωστρέφειας, που εκθέτει όχι μόνο το έργο στην κρίση των άλλων, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό σου. Το δεύτερο δεν είναι πάντα εύκολο.

vakxikon kazolea damaskinia

Πώς θα περιγράφατε το έργο σας, με λίγα λόγια, σε κάποιον που δεν το έχει διαβάσει; Και δευτερευόντως, σε ποιο θεατρικό είδος ανήκει; (δράμα, κωμωδία κ.λπ)

Είναι ένα έργο που διαδραματίζεται σε ένα παρηκμασμένο καφέ-μπαρ, στην άκρη μιας κωμόπολης. Ο ιδιοκτήτης του είναι ναυτικός και το έχει αφήσει να το λειτουργεί η λαντζέρισσα, που κατοικεί μαζί με την έφηβη κόρη της, τη Λορέτα, σε ένα δωμάτιο πίσω από το μπαρ. Ολημερίς χαρτοπαίζουν εκεί τρεις άντρες, μόνιμοι θαμώνες, που παρακολουθούν τη Λορέτα να μεγαλώνει και της αφηγούνται ιστορίες από τη ζωή τους. Στο τέλος κάνουν αυτό που νομίζουν ότι θα τους λυτρώσει, ενώ θα τους αφήσει στην απόλυτη ερήμωση. Το έργο πραγματεύεται την αναζήτηση του πατέρα, την αλήθεια και το ψέμα, τη δυσκολία της σύνδεσης και τη δυσκολία του αποχωρισμού.

Καταλήγει σε μια δραματική πράξη, αλλά μέχρι να συμβεί, είναι ένα ανάλαφρο έργο, παρά τους σκοτεινούς υπαινιγμούς.

Στον πυρήνα της ιστορίας σας βρίσκεται η φυγή μιας κοπέλας, από τον στενό κύκλο της επαρχίας, προς την πόλη. Είναι η φυγή δυνατή, ή πάντα το μέρος που αφήνουμε πίσω θα μας ακολουθεί; 

Πιστεύω πως όπου και να πάμε μας ακολουθεί ό,τι περιέχουμε και αυτό σίγουρα συνδέεται με τον τόπο που αφήνουμε πίσω μας. Στη «Δαμασκηνιά» υπάρχει, όμως, έντονη αντιδιαστολή ανάμεσα στη φυγή και το ταξίδι από τη μια πλευρά, και στη ρίζα ή την άγκυρα από την άλλη πλευρά.

Πιστεύω πως όπου και να πάμε μας ακολουθεί ό,τι περιέχουμε και αυτό σίγουρα συνδέεται με τον τόπο που αφήνουμε πίσω μας.

Ποιο ρόλο παίζει η δαμασκηνιά στο έργο σας και δίνει και τον τίτλο. Είναι ένα δέντρο σημαντικό στις ανατολικές θρησκείες, μια και κάτω από μια δαμασκηνιά θρυλείται ότι γεννήθηκε ο Λάο Τσε, ο συγγραφέας του Τάο. Υπάρχει κάποια, έστω μακρινή, σχέση;

Πάντα υπάρχει μια σχέση, και χαίρομαι που το ρωτάτε.

Η δαμασκηνιά είναι το δέντρο της αυλής. Κάποια στιγμή η λαντζέρισσα το στολίζει με λαμπιόνια, ενώ σε άλλο σημείο μοιάζει σαν φάντασμα. Εν τέλει ταυτίζεται με ένα κορίτσι.

Μια από τις αφετηρίες για το έργο ήταν τα κομμένα κλαδιά μιας δαμασκηνιάς που είδα σε ένα πεζοδρόμιο. Ήταν στη διατομή τους τόσο κόκκινα ώστε έμοιαζε σαν να υπάρχει αίμα στην εσωτερική κυκλοφορία του δέντρου.

Τάο σημαίνει δρόμος. Τα επαγγέλματα των τριών ηρώων στο έργο (ναυτικός/νταλικέρης/σιδηροδρομικός) είναι συνεχής δρόμος, η Λορέτα θέλει και αυτή να βγει στον δρόμο της αναζήτησης…

Μια από τις αφετηρίες για το έργο ήταν τα κομμένα κλαδιά μιας δαμασκηνιάς που είδα σε ένα πεζοδρόμιο. Ήταν στη διατομή τους τόσο κόκκινα ώστε έμοιαζε σαν να υπάρχει αίμα στην εσωτερική κυκλοφορία του δέντρου.

Επιπλέον, το Τάο ως ρήμα στα κινέζικα συνδέεται με τα «ονόματα» και το «ονοματίζω», κάτι που θίγεται επίσης στο θεατρικό αυτό έργο.

Έχετε ασχοληθεί και σε επίπεδο σπουδών και επαγγελματικά με τη σύγχρονη τέχνη, και ως κριτικός τέχνης. Αυτή σας η παιδεία αντανακλάται κάπως μέσα στη «Δαμασκηνιά»;

Η «Δαμασκηνιά» είναι από τα έργα στα οποία ξεφεύγω από την παρακαταθήκη της τέχνης. Έχω γράψει θεατρικά, τα οποία χτίζονται γύρω από κάποιον πίνακα και άλλα τα οποία αναφέρονται στη σχέση του καλλιτέχνη (ζωγράφου, μουσικού ή συγγραφέα) με το έργο του. Στη «Δαμασκηνιά» οι ήρωες είναι απλοί, καθημερινοί τύποι, ρεαλιστικοί, παρότι το έργο επεκτείνεται σε συμβολικά και μεταφυσικά κανάλια.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου επέλεξα τον πίνακα του Leighton, γιατί συνδέεται με τα πρότυπα των Προραφηλιτών ζωγράφων, που θαύμαζαν την όμορφη γυναίκα, αλλά τους φόβιζε ο νέος της ρόλος και η ανεξαρτησία της. Την προτιμούσαν όμορφη και υποταγμένη.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Θάνο Πιπιλή: «Η ίδια η ζωή έχει περισσότερη φαντασία από όσα επινοούμε εμείς»

5 λεπτά με τον Θάνο Πιπιλή: «Η ίδια η ζωή έχει περισσότερη φαντασία από όσα επινοούμε εμείς»

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Θάνος Πιπιλής, για τη συλλογή διηγημάτων του «Το χαμένο κινητό και άλλες ιστορίες ατυχίας» (εκδ. Καπόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμά...

Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου: «Αν οι γυναίκες βγουν πιο μπροστά ο κόσμος θα γίνει καλύτερος»

Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου: «Αν οι γυναίκες βγουν πιο μπροστά ο κόσμος θα γίνει καλύτερος»

«Για μένα, η ενδυνάμωση δεν είναι "τάση". Είναι σκοπός ζωής και κοινωνική ανάγκη» μας είπε, μεταξύ άλλων, η Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Καπετάνισσα πρόσω ολοταχώς! – Χάρτης πλεύσης για να κυβερνήσεις με επιτυχία τη ζωή σου» (εκδ. Αρμός).

...
5 λεπτά με τον Βίκτωρα Ψευτάκη: «Γράφοντας ήθελα να σταθώ στην τρυφερότητα των ανθρώπων»

5 λεπτά με τον Βίκτωρα Ψευτάκη: «Γράφοντας ήθελα να σταθώ στην τρυφερότητα των ανθρώπων»

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Βίκτωρ Ψευτάκης για το μυθιστόρημά του «Ό,τι σε κάνει να ξεχνάς» (εκδ. Στερέωμα). 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ορχάν Παμούκ στα Χανιά: Το 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου «ξεκινά» δυνατά

Ο Ορχάν Παμούκ στα Χανιά: Το 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου «ξεκινά» δυνατά

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026, στις 20:00, ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ θα βρίσκεται στα Χανιά για να συμμετάσχει σε προφεστιβαλική εκδήλωση στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων....

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 4η – Αδιαχώρητο την τελευταία μέρα, ουρές για τη Νικολούλη, κλείσιμο με ένα βιβλίο για τα Τέμπη

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 4η – Αδιαχώρητο την τελευταία μέρα, ουρές για τη Νικολούλη, κλείσιμο με ένα βιβλίο για τα Τέμπη

Η τέταρτη και τελευταία ημέρα της ΔΕΒΘ μας βρήκε μέχρι το βράδυ σε εκδηλώσεις, συνεντεύξεις και συζητήσεις. Με μεγάλη προσέλευση του κοινού ολοκληρώθηκε το τετραήμερο. 

Γράφει η Φανή Χατζή

Στην τελευταία μέρα της 22ης ...

Βραβεία της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης: Οι συγγραφείς που τιμήθηκαν και το σκεπτικό της κάθε επιτροπής

Βραβεία της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης: Οι συγγραφείς που τιμήθηκαν και το σκεπτικό της κάθε επιτροπής

Η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης απένειμε το Μεγάλο Βραβείο της στην ποιήτρια Φανή Αθανασιάδου για το σύνολο του έργου της, και τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων σε πεζογραφία και ποίηση στην Κατερίνα Σερίφη και στη Δήμητρα Σιούκα αντίστοιχα. Το σκεπτικό της κάθε κριτικής επιτροπής. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός κεφαλαίου, από το μυθιστόρημα του Κυριάκου Κεντρωτή «Γεια σου καμάρι μου», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ο δρόμος χωρίς λεύκες»

...
«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν [Robert D. Kaplan] «Έρημη χώρα» (μτφρ. Σπύρος Κατσούλας), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άσφαλώς, στον 21ο αιώνα...

«Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» της Ρενέ Καραμπάς (προδημοσίευση)

«Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» της Ρενέ Καραμπάς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ρενέ Καραμπάς [Rene Karabash] «Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» (μτφρ. Σπύρος Ν. Παππάς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Όλα τα βιβλία και όλοι οι συγγραφείς της έρευνας για τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025). 463 βιβλία, 241 συγγραφείς, με τις ψήφους που συγκέντρωσε κάθε βιβλίο και κάθε συγγραφέας ξεχωριστά. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

Τα αποτελέσματα της έρευνας του bookpress.gr και του βιβλιοπωλείου Πολιτεία για τα «Καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)». Με τη συμμετοχή 55 ειδικευμένων αναγνωστών από τον χώρο του βιβλίου.

Συντονισμός - επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι ενώνει και τι χωρίζει τον κόσμο μας σήμερα; Από την Ελληνική Επανάσταση, την Κατοχή και τον  Εμφύλιο, στο παγκόσμιο σκηνικό την εποχή της προεδρίας του Τραμπ και στις νέες δ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ