alt

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Η Έρση Σωτηροπούλου επανήλθε φέτος με τη συλλογή διηγημάτων Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα (εκδ. Πατάκη). Την εποχή που εκδότες και αναγνωστικό κοινό αναζητούν το επόμενο μυθιστόρημα best seller, η Σωτηροπούλου μας εισάγει, για ακόμη μια φορά, στο μαγικό κόσμο των διηγημάτων της.

 

 

Κυρία Σωτηροπούλου έχετε γράψει βιβλία όλων των κατηγοριών λογοτεχνικού κειμένου (διήγημα, μυθιστόρημα, νουβέλα, ποίηση) αλλά προσωπικά, ως αναγνώστης, σας έχω καταγράψει ως μια σπουδαία διηγηματογράφο. Εσείς σε ποια φόρμα αισθάνεστε πιο οικεία;

Λατρεύω το διήγημα ως αναγνώστης, και πάντα μου κάνει εντύπωση ότι δεν συμμερίζονται κι οι άλλοι αυτόν τον ενθουσιασμό. Ιδιαίτερα οι εκδότες, αλλά και το κοινό. Όταν γράφεις είναι διαφορετικά, ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν είναι το θέμα σου που επιλέγει τη συγκεκριμένη φόρμα ή το ανάποδο. Εκ των υστέρων όλα φαίνονται πιο εύκολα.

Κατά τον Φόκνερ η σειρά δυσκολίας των λογοτεχνικών κειμένων ξεκινάει από την ποίηση, το είδος με τις περισσότερες απαιτήσεις, συνεχίζεται με το διήγημα και καταλήγει στο μυθιστόρημα. Έχοντας καταπιαστεί με όλα τα παραπάνω συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Νομίζω ότι είναι σωστό. Όσο μικρότερη είναι η φόρμα τόσο  περισσότερο είσαι εκτεθειμένος.  Ένα ποίημα πρέπει να είναι τέλειο, αλλιώς είναι χαμένο. Ενώ στις πολλές σελίδες του μυθιστορήματος μπορούν να χωρέσουν ψεγάδια, πλατειασμοί, επαναλήψεις κλπ. Το ζήτημα βέβαια είναι να γράφεται και το μυθιστόρημα με τις απαιτήσεις του διηγήματος ή του ποιήματος. Δεν εννοώ με ποιητικότητα αλλά με λιτότητα, ακρίβεια και ικανότητα σύνθεσης. Και κυρίως μ’αυτό το απροσδιόριστο, τη ζωϊκή ορμή που διαπερνά τα μεγάλα ποιήματα. 

Στα επτά διηγήματα της συλλογής «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» ποιος είναι ο κοινός τόπος που συναντώνται τα διηγήματα;

Είναι διηγήματα γραμμένα τα τελευταία χρόνια, κι έχουν ένα κοινό ρυθμό όπως στη μουσική. Κάθε φορά υπάρχει ένα γεγονός, μια εμπειρία... τραγική, συμβολική ή ακόμα και αστεία, που λειτουργεί σαν μοχλός στην προσωπική συνείδηση του ήρωα. 

Αν σας ζητούσα να χαρακτηρίσετε τη γραφή σας με ένα χρώμα, θα ήταν πιο κοντά στο μπλε ή στο κόκκινο;

Στο κόκκινο. Αλλά και σ’όλους τους τόνους από το πηχτό μαύρο, την καπνιά,  το τρυφερό γκρίζο ώς το εντελώς άσπρο, γιατί όπως έγραφα σ’ένα παλιότερο διήγημα «λευκά είναι τα χειρότερα προαισθήματα».

Που βρίσκονται οι ήρωές σας πριν γίνουν διηγήματα;

Μερικοί βρίσκονται στη ζωή και μεταλλάσσονται όσο γράφω. Άλλοι είναι εντελώς φανταστικοί που όμως γίνονται περισσότερο πραγματικοί από τους ζωντανούς.

b170563Τα θέματα των διηγημάτων της τελευταία σας συλλογής στρέφονται γύρω από τον έρωτα, την ψυχολογία των εφήβων και τη σχέση μιας μητέρας με τα παιδιά της, εκτός των άλλων. Θα επιλέγατε ποτέ, να θέσετε ως κεντρικό θέμα ενός διηγήματός σας (ή ενός μυθιστορήματος) την κρίση, σε όλα τα επίπεδα, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια;

Μα νομίζω ότι η κρίση είναι παντού, δεν χρειάζεται να μπει στη βιτρίνα και να γίνει πρώτο θέμα. Ακόμα κι ένα διήγημα τόσο «εσωτερικό» όσο το Κυριακή θεού στο Άμστερνταμ είναι διάτρητο από εμβολές κρίσης, που άλλωστε δεν είναι μόνο οικονομική ή κοινωνική, κι αυτό που σκιαγραφεί σε τελική ανάλυση είναι την πτώση μιάς γενιάς, της γενιάς που μάς έφερε εδώ που είμαστε σήμερα. Ένα διήγημα δεν έχει μόνο ένα θέμα,  πχ την ψυχολογία των εφήβων, κι αυτό είναι το εκπληκτικό με το διήγημα, ότι μέσα από ένα κεντρικό, συχνά ουδέτερο, θέμα είναι ικανό να περάσει το σφυγμό της κοινωνίας τη δεδομένη στιγμή.  

 

Γράφετε εύκολα κ. Σωτηροπούλου;

Δύσκολα. Και με το ένα δάχτυλο, ποτέ δεν έμαθα τυφλό σύστημα.

Το γράψιμο καλύπτει ανάγκες ή δημιουργεί νέες;

Το γράψιμο φέρνει ισορροπία και μ’αυτή την έννοια καλύπτει ανάγκες, αλλά γράφοντας σκαλίζεις πάλι ένα γεγονός, μια εμπειρία, κι ανοίγεις παλιές πληγές. 

Έχετε εμμονές όταν γράφετε;

Πάντα υπάρχει μια κεντρική ιδέα που είναι η αφορμή για να γραφτεί ένα διήγημα. Και αυτή η κεντρική ιδέα πρέπει να είναι πολύ έντονη, σχεδόν εμμονική, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να καθεσαι ώρες εκεί, μπροστά σ’ένα λευκό χαρτί ή στην οθόνη του υπολογιστή. Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο τι θα πεις, αλλά το πώς θα το πεις.

Παρακολουθείτε τις νέες εκδόσεις; Έχετε ξεχωρίσει κάποιον καινούργιο συγγραφέα;

Παρακολουθώ τι κυκλοφορεί, αλλά δεν είμαι συνεπής. Διαβάζω μόνο ό,τι μ’αρέσει –ευτυχώς δεν είμαι κριτικός. Υπάρχει ένας νέος συγγραφέας, αν και όχι πρωτοεμφανιζόμενος, που θα του άξιζε περισσότερη προσοχή. Ζει στη Βέροια, είναι σχετικά απομονωμένος. Ο Ιγνάτης Χουβαρδάς. Ταλαντούχος, μια ιδιαίτερη φωνή. Το τελευταίο του βιβλίο Θερινό τετράδιο από τις εκδόσεις Οδός Πανός μου άρεσε πολύ. Είναι πολύ μικρό, 60 σελίδες. Κάθε τόσο το ανοίγω και ξαναδιαβάζω.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η

Φώτης Τερζάκης: «Ως συμπεριληπτικό όνομα, η "Ανατολή" είναι ήδη μια ρατσιστική και αποικιοκρατική κατηγορία, ένας τόπος της φαντασίας μας»

Μιλήσαμε με τον Φώτη Τερζάκη με αφορμή την πρόσφατη επανακυκλοφορία της μετάφρασής του της περίφημης μελέτης του Έντουαρντ Σαΐντ (Edward Said) «Οριενταλισμός», στη σειρά «Κάλλιστος» των εκδόσεων Σάλτο.

Στον Κ.Β. Κατσουλάρη 

...
5 λεπτά με τη Μαρία Λουκά

5 λεπτά με τη Μαρία Λουκά

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Λουκά, για το μυθιστόρημά της «Δεκαέξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

Ανδρέας Ασσαέλ: «Η δράση της Οργάνωσης Τοτ είναι άγνωστο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας και μέρος του Ολοκαυτώματος»

Ανδρέας Ασσαέλ: «Η δράση της Οργάνωσης Τοτ είναι άγνωστο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας και μέρος του Ολοκαυτώματος»

Με αφορμή την κυκλοφορία του ιστορικού δοκιμίου του «Στα κάτεργα του θανάτου» (εκδ. University Studio Press), ο Ανδρέας Ασσαέλ μιλά για εγκλήματα των Ναζί στο φαράγγι της Καρυάς και εξηγεί γιατί το βιβλίο του συνιστά μια άρτια τεκμηρίωση της δράσης της Οργάνωσης Τοτ (Todt) στην Ελλάδα. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου (κριτική)

«Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου (κριτική)

«Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου με τον Μάνο Καρατζογιάννη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στο θέατρο «Σταθμός».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο θέατρο «Σταθμός», τη σκηνοθεσία του Κώστ...

Η Ρέιτσελ Κασκ στην Αθήνα: Θα μιλήσει με την Αμάντα Μιχαλοπούλου για το βιβλίο της «Περί γάμου και χωρισμού»

Η Ρέιτσελ Κασκ στην Αθήνα: Θα μιλήσει με την Αμάντα Μιχαλοπούλου για το βιβλίο της «Περί γάμου και χωρισμού»

Στην Αθήνα έρχεται η συγγραφέας Ρέιτσελ Κασκ, όπου θα μιλήσει με την Αμάντα Μιχαλοπούλου για το βιβλίο της «Περί γάμου και χωρισμού» (μτφρ. Ντόρα Δαρβίρη, εκδ. Gutenberg). Την Τρίτη, 27  Μαΐου, στις 7μμ, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Σύνδεση – Η γυναικεία αναζήτηση της αγάπης» της μπελ χουκς (προδημοσίευση)

«Σύνδεση – Η γυναικεία αναζήτηση της αγάπης» της μπελ χουκς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της μπελ χουκς [bell hooks] «Σύνδεση – Η γυναικεία αναζήτηση της αγάπης» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σύνδεση – Η γυναικεία αναζήτηση της αγάπης» της μπελ χουκς (προδημοσίευση)

«Σύνδεση – Η γυναικεία αναζήτηση της αγάπης» της μπελ χουκς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της μπελ χουκς [bell hooks] «Σύνδεση – Η γυναικεία αναζήτηση της αγάπης» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τα καταστρέψατε όλα» της Λάρα Καλέγια (προδημοσίευση)

«Τα καταστρέψατε όλα» της Λάρα Καλέγια (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη βραβευμένη με το «Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) 2021» συλλογή διηγημάτων της Μαλτέζας συγγραφέως Λάρα Καλέγια (Lara Calleja) «Τα καταστρέψατε όλα» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: ...

«Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα-φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 - 1991» του Αχιλλέα Σύρμου (προδημοσίευση)

«Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα-φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 - 1991» του Αχιλλέα Σύρμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή της μελέτης του Αχιλλέα Σύρμου «Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα–φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 – 1991», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; Τέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Τέσσερις ενδιαφέρουσες ποιητικές συλλογές από την περισσότερο ή λιγότερο πρόσφατη εκδοτική σοδειά. Τρία έργα από δόκιμους δημιουργούς και ένα αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο.

Γράφει ο Γιώργος Δρίτσας 

...

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα κλασικά και σύγχρονα μυθιστορήματα μεταφρασμένης λογοτεχνίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα κλασικά και σύγχρονα μυθιστορήματα μεταφρασμένης λογοτεχνίας

Σταντάλ, Φώκνερ, Έσσε, αλλά και σύγχρονες φωνές συγκροτούν μια δεκάδα βιβλίων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και που αξίζει να διαβάσουμε. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μια ανασκόπηση της ελληνικής διηγηματογραφίας των τελευταίων πενήντα ετών σε 50 αντιπροσωπευτικά κείμενα. Σε πόσες κατηγορίες μπορούν να ταξινομηθούν τα διηγήματα (της μνήμης, πολιτικά, ερωτικά, αστυνομικά κ.ά.) και ποιοι οι σημαντικοί εκπρόσωποι της κάθε μιας; Στην κεντρική εικόνα, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος (1...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ