Margaritis kyriakos

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Κυριάκο Μαργαρίτη με αφορμή το νέο του βιβλίο «Σαμψών» (εκδ. Ίκαρος). 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

Ο Κυριάκος Μαργαρίτης, σε κάποια άλλη εποχή, θα μπορούσε να είναι ένας κλασικός λόγιος. Άνθρωπος του θεού, αλλά με έναν δικό του, ολότελα ιδιοσυγκρασιακό τρόπο. Η τραυματική ιστορία του τόπου του, της Κύπρου, αποτελεί εδώ και χρόνια το βασικό corpus της δουλειάς του.

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας, Σαμψών (εκδ. Ίκαρος) που «αρπάζει» τα ιστορικά γεγονότα από τα καψαλισμένα μαλλιά τους και τους δίνει πολλές στροφές. Λογοτεχνικές και μη. Είναι ο ιδιαίτερος τρόπος γραφής του Κυριάκου Μαργαρίτη που σε κάνει να ασχοληθείς εντατικά μαζί του. Στη συνέντευξη που ακολουθεί εξηγεί πολλά.  

«Εννέα», «Σαμψών» και έπεται το «Συμβάν 74». Το ιστορικό τραύμα μένει ανεπούλωτο μέσα σου;

Λες τα βιβλία μου να είναι συμπτώματα; Πολύ πιθανόν. Δεν θα τα απέδιδα, πάντως, σε ένα ιστορικό τραύμα. Εμένα με ενοχλεί που δεν είμαι υπεράνθρωπος, το φέρω βαρέως. Και μιλώ βέβαια για την αγιότητα, την κατά χάριν ομοίωση με τον Θεό. Αυτός είναι ο στόχος, αυτό και το έλλειμμα. Το τραύμα μου, δηλαδή, είναι η πτώση και η αμαρτία, ο χωρισμός από τον Λόγο. Η Ιστορία μού επιτρέπει απλώς να το εξετάσω παραμένοντας αναφορικός και συγκεκριμένος: πρόσωπα, πράγματα κτλ. Ακόμα και πλοκή, να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όλα, όμως, λειτουργούν αναγωγικά, κάτι που νομίζω ότι φαίνεται στα κείμενα, ενίοτε καθ’ υπερβολήν, ακριβώς για να προλάβω την αντανακλαστική αντίδραση για το ιστορικό τραύμα. Τις προάλλες έλεγα σε μια φίλη ότι το να διαβάσει κανείς τα βιβλία μου από ενδιαφέρον για την κυπριακή ιστορία θα ήταν σαν να διαβάζει τον Μόμπι Ντικ από ενδιαφέρον για τις φάλαινες. Με συγχωρείς για την αντιπαραβολή, αλλά πιστεύω ότι είναι ακριβής σε επίπεδο πρόθεσης. Η Κύπρος είναι το κήτος μου. Πώς το λένε οι Αμερικανοί; Go big or go home. Ε, στη δική μου περίπτωση, αυτά τα δύο είναι το ίδιο πράγμα.

Tα ιστορικά γεγονότα με απαλλάσσουν από την επινόηση χαρακτήρων και πλοκής, ώστε να επικεντρωθώ σε αυτό που πραγματικά με απασχολεί, που είναι η αναμέτρηση του Μύθου με την Ιστορία, η εισβολή του Λόγου στη Σάρκα.

Τα βιβλία σου, αν και έχουν έναν ιστορικό καμβά, λειτουργούν με πολυεπίπεδο τρόπο. Δεν «ενδιαφέρεσαι» να καταγράψεις μόνο τα γεγονότα. Τι θέλεις να καταγραφεί σ’ αυτή την τριλογία;

Μου αρέσει που αναφέρεις τον καμβά, είναι μια καλή λέξη. Είναι αυτό που λέγαμε και προηγουμένως. Δεν έχω ταλέντο στη μυθοπλασία, Διονύση, το κεφάλι μου είναι εντελώς κούφιο. Και τα ιστορικά γεγονότα με βοηθούν να αντισταθμίσω αυτή την ανεπάρκεια, με απαλλάσσουν από την επινόηση χαρακτήρων και πλοκής, ώστε να επικεντρωθώ σε αυτό που πραγματικά με απασχολεί, που είναι η αναμέτρηση του Μύθου με την Ιστορία, η εισβολή του Λόγου στη Σάρκα, τελικά η ένωση του Θεού με τον Άνθρωπο. Είναι μια πνευματική περιπέτεια, που πιστεύω ότι συνιστά την αληθινή κοινή ανθρώπινη μοίρα. Και προσπαθώ να την παρακολουθήσω με όρους αφηγηματικούς, με παραδείγματα από την κυπριακή και παγκόσμια ιστορία, και από τη δική μου ζωή. Λίγο σαν να γίνομαι και πειραματόζωο, αλλά τι να κάνουμε; Αν δεν συμμετάσχω στην περιπέτεια, είμαι χαμένος.

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά βιβλία για τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου. Πιστεύεις πως όσο απομακρυνόμαστε από την «εστία» των γεγονότων, τόσο περισσότερο μπορούμε να εμβαθύνουμε στην ουσία τους;

Δεν είμαι βέβαιος ότι ισχύει η διαπίστωση, ότι έχουν γραφτεί πάρα πολλά βιβλία για την υπόθεση της Κύπρου. Νομίζω ότι έχουμε αυτή την εντύπωση εξαιτίας μιας υπερέκθεσης, ας πούμε, του Κυπριακού Ζητήματος, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1990 και μέχρι τις αρχές του αιώνα μας. Σε αυτό το κλίμα μεγάλωσα, το καταλαβαίνω. Θα παρακαλούσα, ωστόσο, τους φίλους αναγνώστες να αναρωτηθούν πόσα σημαντικά μυθιστορήματα έχουν υπόψιν για αυτά τα έρμα τα δραματικά γεγονότα. Εγώ πιστεύω ότι, αν εξαιρέσουμε την ποίηση, ελάχιστα σημαντικά πράγματα έχουν γραφτεί, ακόμα και σε επίπεδο ιστοριογραφίας, και εν μέρει είναι εύλογο. Ο Φάκελος της Κύπρου έχει υποστεί ένα καταστροφικό μοντάζ, λείπουν οι πιο κρίσιμες σκηνές. Αν κάτι όντως αφθονεί, είναι οι προσωπικές μαρτυρίες, που είναι όλες συγκινητικές, αλλά σπανίως μας διαφωτίζουν. Είναι σαν στιγμιότυπα χωρίς πλαίσιο, σαν τρέιλερ. Στο μεταξύ, ο κόσμος βαρέθηκε και εγκαταλείπει την αίθουσα. Και η ταινία δεν άρχισε καν. Άντε μετά να διεκδικήσεις το Όσκαρ. Τέλος πάντων. Όσο για την απόσταση από τα γεγονότα, νομίζω ότι αυτό που επισημαίνεις ισχύει για τους ιστορικούς, αλλά όχι για τη λογοτεχνία. Μην ξεχνάς ότι ο Αισχύλος έγραψε τους Πέρσες οχτώ χρόνια μετά τον πόλεμο. Και πήρε και το Όσκαρ.

Ξαφνικά βρέθηκε μπροστά μου ο Νίκος Σαμψών, που δεν είναι κι ο πιο αξιαγάπητος άνθρωπος, κι αυτό λίγο με δυσκόλεψε. Τελικά, όμως, πιστεύω να πήγαν όλα καλά.

Γράφεις ότι αυτό το βιβλίο είναι το πιο σκληρό, το πιο ζόρικο. Τι σε δυσκόλεψε τόσο πολύ;

Εντάξει, μη με παίρνετε κι εντελώς στα σοβαρά, ίσως ήθελα να κάνω λίγο τον ήρωα, δεν σου δίνονται συχνά τέτοιες ευκαιρίες. Στα σοβαρά τώρα, δυσκολεύτηκα γιατί εμένα μου αρέσει να γράφω για πράγματα που αγαπώ, όλη η εργασία μου αυτή είναι, μια ομολογία πίστεως, μια ερωτική εξομολόγηση, τέτοια πράγματα. Είμαι όλος θετική ενέργεια, πώς να σ’ το πω; Ε, και ξαφνικά βρέθηκε μπροστά μου ο Νίκος Σαμψών, που δεν είναι κι ο πιο αξιαγάπητος άνθρωπος, κι αυτό λίγο με δυσκόλεψε. Τελικά, όμως, πιστεύω να πήγαν όλα καλά. Το βιβλίο το έγραψα σε δεκαεννιά μέρες, νεράκι.

margaritis kyriakos2

Ο Κυριάκος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. Το 1998 εξέδωσε το πρωτόλειο Ο Γιωρκής ο Καρπασίτης. Το 2002 βρέθηκε στην Αθήνα για σπουδές κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη στην Κύπρο, για τη συλλογή διηγημάτων Μικροί ερωτικοί θρήνοι. Έχει εκδώσει οχτώ παιδικά βιβλία (2001-2011) και πέντε μυθιστορήματα (2006-2013), και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και δοκίμια για την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Από το 2014 γράφει ένα πολύτομο έργο, βασισμένο στη μεσαιωνική και βυζαντινή χρονογραφία, υπό τον γενικό τίτλο Νέα Κρόνακα. Από το 2015 αρθρογραφεί στο περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία. Από το 2017 συνεργάζεται με το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, με κείμενα για το σχέδιο, τη ζωγραφική, τα κόμικς και το animation. Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος το μυθιστόρημα Κρόνακα. Το 2020 και το 2021 κυκλοφόρησαν τα δοκίμια Φοντάνα Αμορόζα. Ποίηση και ποιητική του Κυριάκου Χαραλαμπίδη και Το μεγάλο ελληνικό μυθιστόρημα. Ο υπαρξιακός ρεαλισμός στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και τα δύο από τις εκδόσεις Αρμός.

Ο Σαμψών υπήρξε μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία. Γράφεις στο σημείωμα που συμπληρώνει το βιβλίο σου ότι έκανες ενδελεχή έρευνα γύρω από τα έργα και τις ημέρες του. Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγεις;

Δεν θυμάμαι να λέω κάπου ότι έκανα ενδελεχή έρευνα. Αν μου ξέφυγε, το αποσύρω και ζητώ συγγνώμη. Πέρα από κάποια βιβλία που έχουν εξαντληθεί, την έρευνά μου μπορεί να την κάνει ο καθένας μέσα σε ένα απόγευμα. Και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και ιστορικές ανακρίβειες στο κείμενο, που ελπίζω να μην είναι καταστροφικές. Τόσα ήξερα, τόσα έγραψα. Εγώ μυθιστόρημα κάνω. Και γι’ αυτό δεν μπορώ να αποκαλύψω εδώ και το συμπέρασμά μου. Θα ήταν σπόιλερ, που σημαίνει καταστροφή.

Θα έλεγες ότι τα τελευταία σου βιβλία εντάσσονται στη χορεία των ιστορικών μυθιστορημάτων ή σου φαίνεται δεσμευτική αυτή τη κατηγοριοποίηση;

Κοίταξε, Διονύση, εγώ θέλω κυρίως τα βιβλία μου να ενταχθούν στη χορεία των μπεστ σέλερ, κι ας τα πουν και εγχειρίδια αυτοβοήθειας, δεν έχω πρόβλημα. Τα είδη τα αγαπώ πάρα πολύ, μεγάλωσα με ιπποτικές και θαλασσινές περιπέτειες, και έχω περάσει πολύ ωραία βράδια στη ζωή μου με ιστορίες γοτθικού τρόμου, με αστυνομικά και μυστήρια, ακόμα και με λίγη επιστημονική φαντασία. Και επιστρέφω σε όλα αυτά, τα μελετώ συνέχεια, κλέβω τεχνικές και μηχανισμούς, γιατί με βοηθούν στη δουλειά μου. Από κει και πέρα, έχω μια κάπως μπαχτινική αντίληψη για το μυθιστόρημα, που πιστεύω ότι δεν είναι ένα λογοτεχνικό είδος, παρά ένας άλλος και ουσιωδώς νέος τρόπος αφήγησης, ο οποίος σχετίζεται με τα παραδοσιακά είδη (ακόμα και με αυτά που εγγράφονται στο μυθιστόρημα) περίπου ως παρασιτικός οργανισμός, αλλά ζωοποιός και αναστάσιμος, που ανακινεί τις νεκρές σημασίες, και τις στήνει μπροστά μας εν ετέρα και ζώσα μορφή. Στον Σαμψών επιχειρώ να το κάνω αυτό με το νουάρ, το αγαπημένο μου είδος, αλλά και με το γουέστερν και το θρίλερ, και με τα υπερηρωικά κόμικς. Υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα.

Το μυθιστόρημα σχετίζεται κατά έναν αναστάσιμο τρόπο και με την Ιστορία και την πραγματικότητα, με τη ζωή εν γένει. Θα το θέσω εδώ με έναν όρο του Μπαχτίν, που εύχομαι να περιγράφει και το δικό μου εγχείρημα, ως εξής: μυθιστορηματοποίηση.

Ποια πρέπει να είναι η σχέση της λογοτεχνίας με την επίσημη Ιστορία κατά τη γνώμη σου;

Νομίζω ότι ισχύει το ίδιο όπως στη σχέση του μυθιστορήματος με τα παραδοσιακά είδη. Το μυθιστόρημα, εννοώ, σχετίζεται κατά έναν αναστάσιμο τρόπο και με την Ιστορία και την πραγματικότητα, με τη ζωή εν γένει. Θα το θέσω εδώ με έναν όρο του Μπαχτίν, που εύχομαι να περιγράφει και το δικό μου εγχείρημα, ως εξής: μυθιστορηματοποίηση. Και με έναν ακριβέστερο και πιο περιεκτικό όρο, από τον άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, ας πω ακόμα κι αυτό: λογοποίηση. Είναι η πνευματική περιπέτεια μεταβολής του θανάτου σε αρχή της ζωής. Η μεγάλη έξοδος από την τραγωδία.

Τα ποικίλα παραθέματα, αναφορές και αντιγραφές έχουν οργανικό ρόλο στα βιβλία σου (και στο τελευταίο). Ποιον σκοπό επιτελούν;

Σ’ ευχαριστώ που το λες αυτό, ότι έχουν οργανικό ρόλο, γιατί στενοχωριέμαι λίγο όταν το περνούν για μεταμοντέρνο εφέ. Σε μένα το μετά είναι κυρίως η ζωή μετά τον Χριστό, δηλαδή η ζωή μετά του Χριστού. Κατανοείς. Πέρα λοιπόν από τα ιστορικά παραθέματα, που υπηρετούν κάπως στενότερα την οικονομία της αφήγησης, και πέρα από κάποια παραμόνιμα σημεία αναφοράς, που καλλιεργούν την πνευματική ατμόσφαιρα και την κυρίαρχη αίσθηση του κειμένου, οι αντιγραφές μου επιτελούν τον πανούργο σκοπό μιας άκρας διεύρυνσης, συγκροτούν τις συνάψεις της υπόθεσης, πυροδοτούν τις αναγωγές από το μερικό στην ολότητα, και εκπληρώνουν εν προόδω αυτό που εύχονται: την Ένωση όλων με όλους και με όλα, εν Θεώ Λόγω. Τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζομαι εγώ.

ikaros margaritis sampsonΠοια είναι η σχέση σου με τη θρησκεία; Υπάρχουν παραθέματα από την Παλαιά Διαθήκη, αλλά και μια «ιερατική» αύρα στο βιβλίο.

Μακάρι να υπήρχε ιερατική αύρα, Διονύση, και εκτός εισαγωγικών! Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να είμαι ένας εκκλησιαστικός συγγραφέας. Αλλά για να κάνεις κάτι τέτοιο δεν αρκούν μερικά παραθέματα, χρειάζεται να είσαι κι ένας εκκλησιαστικός άνθρωπος. Να, βλέπεις; Επιστρέψαμε στην αρχή της κουβέντας, στο πρωταρχικό τραύμα, στον χωρισμό από τον Θεό. Γι’ αυτό επικαλούμαι την Ένωση, κατά τον τελευταίο λόγο και του αγίου Πορφυρίου: Ἵνα ὦσιν ἕν… Υπάρχει τεράστια δουλειά για να γίνει, και ακόμη δεν άρχισα, δεν έχω βάλει αρχή. Με θρησκείες και ιδεολογίες, και φιλοσοφικά συστήματα, εύχομαι να μην έχω καμία σχέση, απεταξάμην. Στη μονομαχία Προκρούστη και Θησέα, εγώ είμαι με τον Θησέα, γιατί τέτοιος είμαι, υποστηρίζω τους νικητές. Υπονοώ, ελπίζω σαφέστατα, το ευαγγελικό: Ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε· ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον. Όπως καταλαβαίνεις, το μπεστ σέλερ είναι μονόδρομος, το ίδιο και το Όσκαρ, το Νόμπελ κτλ. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν, και καλά Χριστούγεννα να έχουμε όλοι.


Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Μπλε ήλιος» (εκδ. Μεταίχμιο). 

politeia deite to vivlio 250X102

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πολυμενάκος: «Ήθελα να γράψω μια ιστορία προσαρμογής και επιβίωσης»

Γιώργος Πολυμενάκος: «Ήθελα να γράψω μια ιστορία προσαρμογής και επιβίωσης»

«Επέλεξα τη σπονδυλωτή δομή γιατί πιστεύω πως έτσι λειτουργεί η μνήμη μας, αλλά και η ίδια η ζωή όταν την κοιτάμε προς τα πίσω» μας είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πολυμενάκος για το μυθιστόρημά του «Ιστορίες από μια αθέατη θάλασσα» (εκδ. Γραφή).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Π...

5 λεπτά με τον Γιώργο Πισσάνη: «Το βιβλίο μου είναι μια απόπειρα να αποκτήσουν φωνή όσοι δεν ακούγονται»

5 λεπτά με τον Γιώργο Πισσάνη: «Το βιβλίο μου είναι μια απόπειρα να αποκτήσουν φωνή όσοι δεν ακούγονται»

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιώργος Πισσάνης, για τη νουβέλα του «Οι ανώνυμοι» (εκδ. Ιωλκός).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

Νίκος Αμανίτης: «Περισσότερο και από βιογραφία του Νίκου Μπαλόγιαννη, το βιβλίο είναι βιογραφία μιας εποχής»

Νίκος Αμανίτης: «Περισσότερο και από βιογραφία του Νίκου Μπαλόγιαννη, το βιβλίο είναι βιογραφία μιας εποχής»

«Με ενδιέφερε η εποχή, ίσως περισσότερο και από τον βίο των ηρώων μου» μας λέει μεταξύ άλλων ο Νίκος Αμανίτης, με αφορμή το βιβλίο του «Ο αγνοούμενος του Ματαρόα» (εκδ. Μεταίχμιο).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Είδαμε το βραβευμένο «Father Mother Sister Brother» του Τζιμ Τζάρμους (κριτική) – Αναζητώντας τον ομφάλιο λώρο μετά την ενηλικίωση

Είδαμε το βραβευμένο «Father Mother Sister Brother» του Τζιμ Τζάρμους (κριτική) – Αναζητώντας τον ομφάλιο λώρο μετά την ενηλικίωση

Για την τελευταία και βραβευμένη ταινία του Τζιμ Τζάρμους (Jim Jarmusch) «Father Mother Sister Brother», που παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα το «Father Mother Sis...

Διαβάζοντας με τον Αλέξανδρο Σωτηρίου – «Τα αιμάτινα βιβλία του Μπουκόφσκι με έκαναν να αγαπήσω βαθιά τη λογοτεχνία»

Διαβάζοντας με τον Αλέξανδρο Σωτηρίου – «Τα αιμάτινα βιβλία του Μπουκόφσκι με έκαναν να αγαπήσω βαθιά τη λογοτεχνία»

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σωτηρίου. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Επισκεφτήκαμε τη μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή

«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Επισκεφτήκαμε τη μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή

Επισκεφτήκαμε την έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή «Από τον Μονέ στον Γουόρχολ», που χαρτογραφεί την πορεία της ζωγραφικής από την αρχή της νεωτερικότητας, τον Ιμπρεσιονισμό, ως την pop art. Κάποιες εντυπώσεις. Εικόνα: Το πορτραίτο του Μαν Ρέι από τον Άντι Γουόρχολ στην έκθεση. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν [Ingeborg Bachmann] «Μάλινα» (Εισαγωγή – Μτφρ – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις πότλατς.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) «2052, Το μυθιστόρημα των τριών», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν καν...

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα οκτασέλιδα ποίησης του «Μπιλιέτου» – Επιλογές από την πρόσφατη σοδειά

Τα οκτασέλιδα ποίησης του «Μπιλιέτου» – Επιλογές από την πρόσφατη σοδειά

Επιλογές από την πρόσφατη σοδειά των οκτασέλιδων του «Μπιλιέτου» (2023 – 2025). Στο κέντρο της εικόνας, πίνακας του Γιάννη Δημητράκη (1958-2022).

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

Οι καλαίσθητες και ποιοτικές εκδόσεις «Μπιλιέτο» συνεχίζουν την τύπωσ...

Καζαντζάκης, γυναίκες που αγωνίζονται, σύγχρονη Ιστορία, διασκευές μυθιστορημάτων: 10 γκράφικ νόβελ του 2025 που ξεχωρίζουν

Καζαντζάκης, γυναίκες που αγωνίζονται, σύγχρονη Ιστορία, διασκευές μυθιστορημάτων: 10 γκράφικ νόβελ του 2025 που ξεχωρίζουν

Γυναίκες που αγωνίζονται ανά τον κόσμο, η σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, διασκευές μυθιστορημάτων και μια ιδιότυπη δίτομη βιογραφία του Καζαντζάκη: 10 γκράφικ νόβελ από τη σοδειά του 2025 που ξεχωρίζουν. Εικόνα: Σχέδιο του Antonin από το «Καζαντζάκης – Ο πολύβουος κόσμος, 1921-1957» (μτφρ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, ...

Μυστήριο, αγωνία, τρόμος: 15 θρίλερ του 2025 που μας καθήλωσαν

Μυστήριο, αγωνία, τρόμος: 15 θρίλερ του 2025 που μας καθήλωσαν

Μυστήριο, αγωνία, ανατριχίλες, ατμόσφαιρα που ανεβάζει τους σφυγμούς και προκαλεί πολλές φορές μέχρι και τρόμο. 15 θρίλερ που μας καθήλωσαν αυτή τη χρονιά.

Γράφει η Φανή Χατζή

Τα θρίλερ είναι από τα πλέον αγαπημένα είδη του αναγνωστικού κοινού και...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ