REMOUNDOU MAGDALINI 2

Μιλήσαμε με την κα Μαγδαληνή Ρεμούνδου, Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτισμού, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, για τη Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Κολλεγίου, που έχει ήδη ξεχωρίσει με τα ποιοτικά της προγράμματα σε τομείς όπως η σκηνοθεσία, η δημιουργική γραφή ή η δημοσιογραφία. 

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση

Οι καθηγητές της Σχολής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Κολλεγίου είναι διακεκριμένοι επαγγελματίες στον χώρο τους, γνωστοί συγγραφείς, σκηνοθέτες, άνθρωποι του κινηματογράφου ή της δημοσιογραφίας. Ποια είναι η πολιτική σας, σε σχέση με την επιλογή διδακτικού προσωπικού; Αρκεί να είναι κάποιος επώνυμος ή κοιτάτε και άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποια ή κάποιος για να διδάξει στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο;

Τα προγράμματα σπουδών που παρέχει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι προγράμματα δημόσιων Βρετανικών Πανεπιστημίων. Ως εκ τούτου, οι καθηγητές εκτός από καταξιωμένοι επαγγελματίες στον χώρο του Πολιτισμού, θα πρέπει να διαθέτουν και αντίστοιχες σπουδές ακαδημαϊκού επιπέδου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια για τους διδάσκοντες. Ωστόσο, πολύ σημαντικά ονόματα καλλιτεχνών συμμετέχουν στις καθηγητικές ομάδες, επειδή η επαγγελματική τους πορεία είναι αξιοσημείωτη και η διδασκαλία τους αποτελεί πολύτιμη εμπειρία για τους φοιτητές μας. Για παράδειγμα, στο μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής (MA Creative Writing), το οποίο παρέχεται σε συνεργασία με το Oxford Brookes University, διδάσκουν καταξιωμένοι, πολυμεταφρασμένοι και βραβευμένοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό λογοτέχνες. Παραθέτω ορισμένους ενδεικτικά: Χρήστος Οικονόμου (απόσπασμα από διήγημά του ήταν μέρος των περασμένων Πανελληνίων εξετάσεων), Χρήστος Κυθρεώτης (το μυθιστόρημά του με τίτλο «Εκεί που Ζούμε» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα), Μανίνα Ζουμπουλάκη, Κάλλια Παπαδάκη, Γιάννης Μπασκόζος (Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου). Το μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής θα πραγματοποιηθεί φέτος για τέταρτη φορά, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του την έκδοση του βιβλίου «Το Ταξίδι της Γραφής», μια συλλογή διηγημάτων που δημιουργήθηκε την περασμένη χρονιά από τους φοιτητές του προγράμματος στο πλαίσιο των μαθημάτων τους.

REMOUNDOU MAGDALINI 1

Πού επικεντρώνεται η διδασκαλία στο MA Creative Writing, ώστε να φτάσουν σε έκδοση τα διηγήματα των φοιτητών;

Η διδασκαλία ακολουθεί τη μέθοδο student-centered που ορίζεται από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο, από το οποίο λαμβάνουν και τον τίτλο σπουδών οι απόφοιτοι. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής αποτελεί το επίκεντρο της ακαδημαϊκής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να εργάζεται πάνω στο αντικείμενο σπουδών του τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, οι φοιτητές δοκιμάζονται συνεχώς στη γραφή και στις τεχνοτροπίες της, κι αυτή η ακαδημαϊκή προσέγγιση διαφοροποιεί το μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής από άλλα συναφή προγράμματα σπουδών ή σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων, όπου η εκπαιδευτική διαδικασία εστιάζει κυρίως στην ανάγνωση και την ανάλυση της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, διδάσκονται όλα τα είδη γραφής: σενάριο, διήγημα, μυθιστόρημα, ποίηση, παιδική λογοτεχνία, βιογραφίες, διαφήμιση κ.ά. To Oxford Brookes University προσφέρει ένα από τα πλέον διακεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα Δημιουργικής Γραφής στην Ευρώπη, έχοντας θέσει υψηλά ακαδημαϊκά standards, τα οποία ακολουθεί απαρέγκλιτα η καθηγητική ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα. 

Ο φοιτητής αποτελεί το επίκεντρο της ακαδημαϊκής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να εργάζεται πάνω στο αντικείμενο σπουδών του τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. 

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον των σπουδών, τις εγκαταστάσεις σας, άλλες διευκολύνσεις, τι πρέπει να περιμένει ο Έλληνας φοιτητής;

Οι φοιτητές μας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα προγράμματα σπουδών Βρετανικών Πανεπιστημίων στη γλώσσα τους, διαμένοντας στη χώρα τους. To Μητροπολιτικό Κολλέγιο έχει προβεί στη μεγαλύτερη επένδυση εκπαιδευτικού Ομίλου στη χώρα παρέχοντας στους φοιτητές του τη δυνατότητα εξειδίκευσης με τα υψηλότερα standards σε επίπεδο εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Για να εγκριθεί και να υλοποιηθεί ένα Βρετανικό πρόγραμμα σπουδών από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Κολλέγιο πρέπει να έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, τα ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια/studios, την εγκεκριμένη ομάδα καθηγητών, τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης φοιτητών που θα καλύψουν πλήρως τις απαιτήσεις του Βρετανικού προγράμματος. Τα Βρετανικά Πανεπιστήμια επιτηρούν, ελέγχουν και υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων τους, ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητά τους, η οποία αντικατοπτρίζεται στους τίτλους σπουδών. Άλλωστε, η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, όπως του MA Creative Writing, προσφέρει στους αποφοίτους τη δυνατότητα οικονομικής -και όχι μόνο- εξέλιξης στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

asimina proedrou magda remoundou pisw ap tis thimwnies mitropolitiko kollegio 1

Στην φωτογραφία η Μάγδα Ρεμούνδου, Dean της Σχολής Πολιτισμού του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και η σκηνοθέτις και απόφοιτη του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Ασημίνα Προέδρου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2023

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ήταν Χορηγός της 45ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2023 που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-10 Σεπτεμβρίου. Πού στοχεύετε με τέτοιες ενέργειες; Σκοπεύετε να δώσετε συνέχεια;

Το Bachelor Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου υλοποιείται από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο σε συνεργασία με το Queen Margaret University από το 2002. Η μακρά του πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης σκηνοθετών έχει στελεχώσει την αγορά με πολλούς σημαντικούς επαγγελματίες. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι η απόκτηση πολλών εγχώριων αλλά και διεθνών διακρίσεων των πτυχιακών ταινιών των τελειόφοιτων. Οι πτυχιακές ταινίες του προγράμματος συμμετέχουν και συχνά βραβεύονται στο σημαντικότερο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στη Δράμα. Η χορηγία μας στο Φεστιβάλ επιχειρεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των νέων σκηνοθετών. Για παράδειγμα, η Ασημίνα Προέδρου, απόφοιτη του προγράμματος Σκηνοθεσίας, έλαβε με την πτυχιακή της ταινία «Red Hulk» τον Χρυσό Διόνυσο το 2013, ενώ δέκα χρόνια μετά, με την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Πίσω από τις Θημωνιές» θριαμβεύει στις αίθουσες, σαρώνει τα βραβεία στα Φεστιβάλ και έχει προταθεί από την ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία διεθνούς ταινίας των βραβείων Όσκαρ 2024.Επίσης, ο Θανάσης Νεοφώτιστος, νικητής με τον Χρυσό Διόνυσο το 2014 με την πτυχιακή του ταινία «Προσευχή», συνεχίζει να διαπρέπει σε διεθνή φεστιβάλ με τις επόμενες μικρού μήκους ταινίες του, ετοιμάζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλου μήκους ταινία του.

ptyxiaki ergasia tileoptiki ekpompi foitites dimosiografias mitropolitiko kollegio 2023 4

«Δες το Θετικά»: τηλεοπτική εκπομπή από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Στα χρόνια που λειτουργούν τα τμήματα σπουδών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε τομείς όπως Δημοσιογραφία, Σκηνοθεσία, Μουσική Τεχνολογία, Δημιουργική Γραφή και Υποκριτική, έχουν ήδη αποφοιτήσει επαγγελματίες που έχουν διακριθεί στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται. Πώς λειτουργείτε ως ίδρυμα με τους αποφοίτους σας; Κρατάτε επαφή; Συνεχίζετε να τους στηρίζετε κι αφού αποφοιτήσουν;

Ως Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτισμού, αλλά και ως διδάσκουσα, είμαι περήφανη για την εξέλιξη των αποφοίτων μας. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συνεχίζει να επικοινωνεί μαζί τους και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, βοηθώντας τους όποτε το χρειαστούν μέσα από το γραφείο αποφοίτων (alumni office) που έχει θεσπίσει, στα πρότυπα των Βρετανικών κι άλλων διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

* Περισσότερες πληροφορίες για τη Σχολή Πολιτισμού & Επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου μπορείτε να βρείτε εδώ. Επικοινωνία, εδώ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Χρ. Γεωργιάδης: «Εισηγούμαι μια βήμα προς βήμα διαπραγμάτευση με την Τουρκία που ίσως να μην στοχεύει αμέσως σε συνολική λύση»

Χάρης Χρ. Γεωργιάδης: «Εισηγούμαι μια βήμα προς βήμα διαπραγμάτευση με την Τουρκία που ίσως να μην στοχεύει αμέσως σε συνολική λύση»

Συνέντευξη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και συγγραφέα Χάρη Χρ. Γεωργιάδη, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του «Νέος ρεαλισμός – Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή» (εκδ. Παπαζήση). 

...
Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Κλείνει ένας κύκλος αγάπης και γραφής ταυτόχρονα»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Κλείνει ένας κύκλος αγάπης και γραφής ταυτόχρονα»

Μια συζήτηση με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Ελσίνκι» (εκδ. Πατάκη).

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό 

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης είναι ένας τολμηρός και ταυτόχρονα χαμηλών τόνων συγγραφέας. Μέχρι στιγμής έχει ...

Άλκης Χαραλαμπίδης: «Το απλό, καθημερινό αντικείμενο, ακόμη και στην πιο μπανάλ εκδοχή του, αναβαπτίζεται από την τέχνη»

Άλκης Χαραλαμπίδης: «Το απλό, καθημερινό αντικείμενο, ακόμη και στην πιο μπανάλ εκδοχή του, αναβαπτίζεται από την τέχνη»

Συνέντευξη με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, ιστορικό της τέχνης Άλκη Χαραλαμπίδη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Τέχνη εκ των πραγμάτων» (εκδ. University Studio Press). 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

Δύσ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Τα σκυλιά» σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ένα project που δικαιώνει το ελληνικό ρεπερτόριο του Φεστιβάλ Αθηνών είναι «Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά...

Έρση Σωτηροπούλου: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ Τήνου, δεν θα λάβω τα χρήματα του βραβείου»

Έρση Σωτηροπούλου: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ Τήνου, δεν θα λάβω τα χρήματα του βραβείου»

Η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου, με  δήλωσή της, αρνήθηκε να λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ που προσφέρει άγνωστος Ελληνοαμερικανός και το οποίο θα συνόδευε το βραβείο που θα λάβει φέτος στο 10ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Το...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ