REMOUNDOU MAGDALINI 2

Μιλήσαμε με την κα Μαγδαληνή Ρεμούνδου, Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτισμού, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, για τη Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Κολλεγίου, που έχει ήδη ξεχωρίσει με τα ποιοτικά της προγράμματα σε τομείς όπως η σκηνοθεσία, η δημιουργική γραφή ή η δημοσιογραφία. 

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση

Οι καθηγητές της Σχολής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Κολλεγίου είναι διακεκριμένοι επαγγελματίες στον χώρο τους, γνωστοί συγγραφείς, σκηνοθέτες, άνθρωποι του κινηματογράφου ή της δημοσιογραφίας. Ποια είναι η πολιτική σας, σε σχέση με την επιλογή διδακτικού προσωπικού; Αρκεί να είναι κάποιος επώνυμος ή κοιτάτε και άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποια ή κάποιος για να διδάξει στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο;

Τα προγράμματα σπουδών που παρέχει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι προγράμματα δημόσιων Βρετανικών Πανεπιστημίων. Ως εκ τούτου, οι καθηγητές εκτός από καταξιωμένοι επαγγελματίες στον χώρο του Πολιτισμού, θα πρέπει να διαθέτουν και αντίστοιχες σπουδές ακαδημαϊκού επιπέδου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια για τους διδάσκοντες. Ωστόσο, πολύ σημαντικά ονόματα καλλιτεχνών συμμετέχουν στις καθηγητικές ομάδες, επειδή η επαγγελματική τους πορεία είναι αξιοσημείωτη και η διδασκαλία τους αποτελεί πολύτιμη εμπειρία για τους φοιτητές μας. Για παράδειγμα, στο μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής (MA Creative Writing), το οποίο παρέχεται σε συνεργασία με το Oxford Brookes University, διδάσκουν καταξιωμένοι, πολυμεταφρασμένοι και βραβευμένοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό λογοτέχνες. Παραθέτω ορισμένους ενδεικτικά: Χρήστος Οικονόμου (απόσπασμα από διήγημά του ήταν μέρος των περασμένων Πανελληνίων εξετάσεων), Χρήστος Κυθρεώτης (το μυθιστόρημά του με τίτλο «Εκεί που Ζούμε» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα), Μανίνα Ζουμπουλάκη, Κάλλια Παπαδάκη, Γιάννης Μπασκόζος (Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου). Το μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής θα πραγματοποιηθεί φέτος για τέταρτη φορά, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του την έκδοση του βιβλίου «Το Ταξίδι της Γραφής», μια συλλογή διηγημάτων που δημιουργήθηκε την περασμένη χρονιά από τους φοιτητές του προγράμματος στο πλαίσιο των μαθημάτων τους.

REMOUNDOU MAGDALINI 1

Πού επικεντρώνεται η διδασκαλία στο MA Creative Writing, ώστε να φτάσουν σε έκδοση τα διηγήματα των φοιτητών;

Η διδασκαλία ακολουθεί τη μέθοδο student-centered που ορίζεται από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο, από το οποίο λαμβάνουν και τον τίτλο σπουδών οι απόφοιτοι. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής αποτελεί το επίκεντρο της ακαδημαϊκής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να εργάζεται πάνω στο αντικείμενο σπουδών του τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, οι φοιτητές δοκιμάζονται συνεχώς στη γραφή και στις τεχνοτροπίες της, κι αυτή η ακαδημαϊκή προσέγγιση διαφοροποιεί το μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής από άλλα συναφή προγράμματα σπουδών ή σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων, όπου η εκπαιδευτική διαδικασία εστιάζει κυρίως στην ανάγνωση και την ανάλυση της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, διδάσκονται όλα τα είδη γραφής: σενάριο, διήγημα, μυθιστόρημα, ποίηση, παιδική λογοτεχνία, βιογραφίες, διαφήμιση κ.ά. To Oxford Brookes University προσφέρει ένα από τα πλέον διακεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα Δημιουργικής Γραφής στην Ευρώπη, έχοντας θέσει υψηλά ακαδημαϊκά standards, τα οποία ακολουθεί απαρέγκλιτα η καθηγητική ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα. 

Ο φοιτητής αποτελεί το επίκεντρο της ακαδημαϊκής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να εργάζεται πάνω στο αντικείμενο σπουδών του τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. 

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον των σπουδών, τις εγκαταστάσεις σας, άλλες διευκολύνσεις, τι πρέπει να περιμένει ο Έλληνας φοιτητής;

Οι φοιτητές μας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα προγράμματα σπουδών Βρετανικών Πανεπιστημίων στη γλώσσα τους, διαμένοντας στη χώρα τους. To Μητροπολιτικό Κολλέγιο έχει προβεί στη μεγαλύτερη επένδυση εκπαιδευτικού Ομίλου στη χώρα παρέχοντας στους φοιτητές του τη δυνατότητα εξειδίκευσης με τα υψηλότερα standards σε επίπεδο εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Για να εγκριθεί και να υλοποιηθεί ένα Βρετανικό πρόγραμμα σπουδών από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Κολλέγιο πρέπει να έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, τα ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια/studios, την εγκεκριμένη ομάδα καθηγητών, τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης φοιτητών που θα καλύψουν πλήρως τις απαιτήσεις του Βρετανικού προγράμματος. Τα Βρετανικά Πανεπιστήμια επιτηρούν, ελέγχουν και υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων τους, ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητά τους, η οποία αντικατοπτρίζεται στους τίτλους σπουδών. Άλλωστε, η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, όπως του MA Creative Writing, προσφέρει στους αποφοίτους τη δυνατότητα οικονομικής -και όχι μόνο- εξέλιξης στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

asimina proedrou magda remoundou pisw ap tis thimwnies mitropolitiko kollegio 1

Στην φωτογραφία η Μάγδα Ρεμούνδου, Dean της Σχολής Πολιτισμού του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και η σκηνοθέτις και απόφοιτη του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Ασημίνα Προέδρου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2023

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ήταν Χορηγός της 45ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2023 που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-10 Σεπτεμβρίου. Πού στοχεύετε με τέτοιες ενέργειες; Σκοπεύετε να δώσετε συνέχεια;

Το Bachelor Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου υλοποιείται από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο σε συνεργασία με το Queen Margaret University από το 2002. Η μακρά του πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης σκηνοθετών έχει στελεχώσει την αγορά με πολλούς σημαντικούς επαγγελματίες. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι η απόκτηση πολλών εγχώριων αλλά και διεθνών διακρίσεων των πτυχιακών ταινιών των τελειόφοιτων. Οι πτυχιακές ταινίες του προγράμματος συμμετέχουν και συχνά βραβεύονται στο σημαντικότερο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στη Δράμα. Η χορηγία μας στο Φεστιβάλ επιχειρεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των νέων σκηνοθετών. Για παράδειγμα, η Ασημίνα Προέδρου, απόφοιτη του προγράμματος Σκηνοθεσίας, έλαβε με την πτυχιακή της ταινία «Red Hulk» τον Χρυσό Διόνυσο το 2013, ενώ δέκα χρόνια μετά, με την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Πίσω από τις Θημωνιές» θριαμβεύει στις αίθουσες, σαρώνει τα βραβεία στα Φεστιβάλ και έχει προταθεί από την ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία διεθνούς ταινίας των βραβείων Όσκαρ 2024.Επίσης, ο Θανάσης Νεοφώτιστος, νικητής με τον Χρυσό Διόνυσο το 2014 με την πτυχιακή του ταινία «Προσευχή», συνεχίζει να διαπρέπει σε διεθνή φεστιβάλ με τις επόμενες μικρού μήκους ταινίες του, ετοιμάζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλου μήκους ταινία του.

ptyxiaki ergasia tileoptiki ekpompi foitites dimosiografias mitropolitiko kollegio 2023 4

«Δες το Θετικά»: τηλεοπτική εκπομπή από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Στα χρόνια που λειτουργούν τα τμήματα σπουδών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε τομείς όπως Δημοσιογραφία, Σκηνοθεσία, Μουσική Τεχνολογία, Δημιουργική Γραφή και Υποκριτική, έχουν ήδη αποφοιτήσει επαγγελματίες που έχουν διακριθεί στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται. Πώς λειτουργείτε ως ίδρυμα με τους αποφοίτους σας; Κρατάτε επαφή; Συνεχίζετε να τους στηρίζετε κι αφού αποφοιτήσουν;

Ως Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτισμού, αλλά και ως διδάσκουσα, είμαι περήφανη για την εξέλιξη των αποφοίτων μας. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συνεχίζει να επικοινωνεί μαζί τους και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, βοηθώντας τους όποτε το χρειαστούν μέσα από το γραφείο αποφοίτων (alumni office) που έχει θεσπίσει, στα πρότυπα των Βρετανικών κι άλλων διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

* Περισσότερες πληροφορίες για τη Σχολή Πολιτισμού & Επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου μπορείτε να βρείτε εδώ. Επικοινωνία, εδώ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τη Νίκη Κωνσταντοπούλου: «Η ποίησή μου γεννιέται από μια προσωπική, εσωτερική ανάγκη»

5 λεπτά με τη Νίκη Κωνσταντοπούλου: «Η ποίησή μου γεννιέται από μια προσωπική, εσωτερική ανάγκη»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Νίκη Κωνσταντοπούλου, για τη συλλογή της «Νέος τόπος» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή της συγγραφής της νέας σας συλλογής...

Άκης Παπαντώνης: «Η επιστημονική μου σκευή συνομιλεί με την ανάγκη μου να γράψω λογοτεχνία»

Άκης Παπαντώνης: «Η επιστημονική μου σκευή συνομιλεί με την ανάγκη μου να γράψω λογοτεχνία»

«Όσο μεγαλώνω, γίνομαι ολοένα και πιο ευαίσθητος στην συναισθηματική πλευρά των ηρώων μου» μας είπε ο Άκης Παπαντώνης με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων του «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη).

Συνέντευξη στην Αγγελική Σπηλιοπούλου 

...
5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Ασημίνα Ξηρογιάννη, για τη συλλογή της «Η καρδιά της γινόταν ποτάμι» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή της συγγραφής της ν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ