REMOUNDOU MAGDALINI 2

Μιλήσαμε με την κα Μαγδαληνή Ρεμούνδου, Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτισμού, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, για τη Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Κολλεγίου, που έχει ήδη ξεχωρίσει με τα ποιοτικά της προγράμματα σε τομείς όπως η σκηνοθεσία, η δημιουργική γραφή ή η δημοσιογραφία. 

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση

Οι καθηγητές της Σχολής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Κολλεγίου είναι διακεκριμένοι επαγγελματίες στον χώρο τους, γνωστοί συγγραφείς, σκηνοθέτες, άνθρωποι του κινηματογράφου ή της δημοσιογραφίας. Ποια είναι η πολιτική σας, σε σχέση με την επιλογή διδακτικού προσωπικού; Αρκεί να είναι κάποιος επώνυμος ή κοιτάτε και άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποια ή κάποιος για να διδάξει στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο;

Τα προγράμματα σπουδών που παρέχει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι προγράμματα δημόσιων Βρετανικών Πανεπιστημίων. Ως εκ τούτου, οι καθηγητές εκτός από καταξιωμένοι επαγγελματίες στον χώρο του Πολιτισμού, θα πρέπει να διαθέτουν και αντίστοιχες σπουδές ακαδημαϊκού επιπέδου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια για τους διδάσκοντες. Ωστόσο, πολύ σημαντικά ονόματα καλλιτεχνών συμμετέχουν στις καθηγητικές ομάδες, επειδή η επαγγελματική τους πορεία είναι αξιοσημείωτη και η διδασκαλία τους αποτελεί πολύτιμη εμπειρία για τους φοιτητές μας. Για παράδειγμα, στο μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής (MA Creative Writing), το οποίο παρέχεται σε συνεργασία με το Oxford Brookes University, διδάσκουν καταξιωμένοι, πολυμεταφρασμένοι και βραβευμένοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό λογοτέχνες. Παραθέτω ορισμένους ενδεικτικά: Χρήστος Οικονόμου (απόσπασμα από διήγημά του ήταν μέρος των περασμένων Πανελληνίων εξετάσεων), Χρήστος Κυθρεώτης (το μυθιστόρημά του με τίτλο «Εκεί που Ζούμε» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα), Μανίνα Ζουμπουλάκη, Κάλλια Παπαδάκη, Γιάννης Μπασκόζος (Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου). Το μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής θα πραγματοποιηθεί φέτος για τέταρτη φορά, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του την έκδοση του βιβλίου «Το Ταξίδι της Γραφής», μια συλλογή διηγημάτων που δημιουργήθηκε την περασμένη χρονιά από τους φοιτητές του προγράμματος στο πλαίσιο των μαθημάτων τους.

REMOUNDOU MAGDALINI 1

Πού επικεντρώνεται η διδασκαλία στο MA Creative Writing, ώστε να φτάσουν σε έκδοση τα διηγήματα των φοιτητών;

Η διδασκαλία ακολουθεί τη μέθοδο student-centered που ορίζεται από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο, από το οποίο λαμβάνουν και τον τίτλο σπουδών οι απόφοιτοι. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής αποτελεί το επίκεντρο της ακαδημαϊκής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να εργάζεται πάνω στο αντικείμενο σπουδών του τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, οι φοιτητές δοκιμάζονται συνεχώς στη γραφή και στις τεχνοτροπίες της, κι αυτή η ακαδημαϊκή προσέγγιση διαφοροποιεί το μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής από άλλα συναφή προγράμματα σπουδών ή σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων, όπου η εκπαιδευτική διαδικασία εστιάζει κυρίως στην ανάγνωση και την ανάλυση της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, διδάσκονται όλα τα είδη γραφής: σενάριο, διήγημα, μυθιστόρημα, ποίηση, παιδική λογοτεχνία, βιογραφίες, διαφήμιση κ.ά. To Oxford Brookes University προσφέρει ένα από τα πλέον διακεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα Δημιουργικής Γραφής στην Ευρώπη, έχοντας θέσει υψηλά ακαδημαϊκά standards, τα οποία ακολουθεί απαρέγκλιτα η καθηγητική ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα. 

Ο φοιτητής αποτελεί το επίκεντρο της ακαδημαϊκής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να εργάζεται πάνω στο αντικείμενο σπουδών του τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. 

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον των σπουδών, τις εγκαταστάσεις σας, άλλες διευκολύνσεις, τι πρέπει να περιμένει ο Έλληνας φοιτητής;

Οι φοιτητές μας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα προγράμματα σπουδών Βρετανικών Πανεπιστημίων στη γλώσσα τους, διαμένοντας στη χώρα τους. To Μητροπολιτικό Κολλέγιο έχει προβεί στη μεγαλύτερη επένδυση εκπαιδευτικού Ομίλου στη χώρα παρέχοντας στους φοιτητές του τη δυνατότητα εξειδίκευσης με τα υψηλότερα standards σε επίπεδο εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Για να εγκριθεί και να υλοποιηθεί ένα Βρετανικό πρόγραμμα σπουδών από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Κολλέγιο πρέπει να έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, τα ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια/studios, την εγκεκριμένη ομάδα καθηγητών, τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης φοιτητών που θα καλύψουν πλήρως τις απαιτήσεις του Βρετανικού προγράμματος. Τα Βρετανικά Πανεπιστήμια επιτηρούν, ελέγχουν και υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων τους, ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητά τους, η οποία αντικατοπτρίζεται στους τίτλους σπουδών. Άλλωστε, η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, όπως του MA Creative Writing, προσφέρει στους αποφοίτους τη δυνατότητα οικονομικής -και όχι μόνο- εξέλιξης στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

asimina proedrou magda remoundou pisw ap tis thimwnies mitropolitiko kollegio 1

Στην φωτογραφία η Μάγδα Ρεμούνδου, Dean της Σχολής Πολιτισμού του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και η σκηνοθέτις και απόφοιτη του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Ασημίνα Προέδρου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2023

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ήταν Χορηγός της 45ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2023 που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-10 Σεπτεμβρίου. Πού στοχεύετε με τέτοιες ενέργειες; Σκοπεύετε να δώσετε συνέχεια;

Το Bachelor Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου υλοποιείται από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο σε συνεργασία με το Queen Margaret University από το 2002. Η μακρά του πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης σκηνοθετών έχει στελεχώσει την αγορά με πολλούς σημαντικούς επαγγελματίες. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι η απόκτηση πολλών εγχώριων αλλά και διεθνών διακρίσεων των πτυχιακών ταινιών των τελειόφοιτων. Οι πτυχιακές ταινίες του προγράμματος συμμετέχουν και συχνά βραβεύονται στο σημαντικότερο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στη Δράμα. Η χορηγία μας στο Φεστιβάλ επιχειρεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των νέων σκηνοθετών. Για παράδειγμα, η Ασημίνα Προέδρου, απόφοιτη του προγράμματος Σκηνοθεσίας, έλαβε με την πτυχιακή της ταινία «Red Hulk» τον Χρυσό Διόνυσο το 2013, ενώ δέκα χρόνια μετά, με την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Πίσω από τις Θημωνιές» θριαμβεύει στις αίθουσες, σαρώνει τα βραβεία στα Φεστιβάλ και έχει προταθεί από την ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία διεθνούς ταινίας των βραβείων Όσκαρ 2024.Επίσης, ο Θανάσης Νεοφώτιστος, νικητής με τον Χρυσό Διόνυσο το 2014 με την πτυχιακή του ταινία «Προσευχή», συνεχίζει να διαπρέπει σε διεθνή φεστιβάλ με τις επόμενες μικρού μήκους ταινίες του, ετοιμάζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλου μήκους ταινία του.

ptyxiaki ergasia tileoptiki ekpompi foitites dimosiografias mitropolitiko kollegio 2023 4

«Δες το Θετικά»: τηλεοπτική εκπομπή από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Στα χρόνια που λειτουργούν τα τμήματα σπουδών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε τομείς όπως Δημοσιογραφία, Σκηνοθεσία, Μουσική Τεχνολογία, Δημιουργική Γραφή και Υποκριτική, έχουν ήδη αποφοιτήσει επαγγελματίες που έχουν διακριθεί στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται. Πώς λειτουργείτε ως ίδρυμα με τους αποφοίτους σας; Κρατάτε επαφή; Συνεχίζετε να τους στηρίζετε κι αφού αποφοιτήσουν;

Ως Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτισμού, αλλά και ως διδάσκουσα, είμαι περήφανη για την εξέλιξη των αποφοίτων μας. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συνεχίζει να επικοινωνεί μαζί τους και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, βοηθώντας τους όποτε το χρειαστούν μέσα από το γραφείο αποφοίτων (alumni office) που έχει θεσπίσει, στα πρότυπα των Βρετανικών κι άλλων διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

* Περισσότερες πληροφορίες για τη Σχολή Πολιτισμού & Επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου μπορείτε να βρείτε εδώ. Επικοινωνία, εδώ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Καμπύλης: «Κυριαρχεί η δημοσιογραφία της ντουντούκας, που δεν ασκεί έλεγχο αλλά ασκεί/υπηρετεί εξουσία»

Τάκης Καμπύλης: «Κυριαρχεί η δημοσιογραφία της ντουντούκας, που δεν ασκεί έλεγχο αλλά ασκεί/υπηρετεί εξουσία»

Συνέντευξη με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Τάκη Καμπύλη με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Το κόμμα του καλού θεού» (εκδ. Καστανιώτη). 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

Η τέχνη μιμείται τη ζωή; Κι όμως, κάποιες φο...

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Η Γαλλία μου επέτρεψε μια δημιουργική και προσωπική ελευθερία που με έκανε τον συγγραφέα που είμαι»

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Η Γαλλία μου επέτρεψε μια δημιουργική και προσωπική ελευθερία που με έκανε τον συγγραφέα που είμαι»

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χρήστο Μαρκογιαννάκη που ζει μόνιμα στο Παρίσι και εκδίδει τα βιβλία του σε γαλλικό εκδοτικό οίκο. Το τελευταίο του βιβλίο «Οmero, le fils caché» (εκδ. Plon Roman) εξετάζει τη θρυλική σχέση Κάλλας-Ωνάση και ενός, υποτιθέμενου, «κρυμμένου» παιδιού τους. Κεντρική εικόνα: © Βασίλης Λαμπ...

5 λεπτά με την Φραντζέσκα Μάνγγελ

5 λεπτά με την Φραντζέσκα Μάνγγελ

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με τη Φραντζέσκα Μάνγγελ με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το εκμαγείο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Book Press

Το όνομα Αθέατη, ο τόπος που αναπτύσσεται ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

«Η εμμονή» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η εμμονή» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η εμμονή» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν ήθελε να μου πει το όνομά της.

...
Ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το σύνολο του έργου του

Ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το σύνολο του έργου του

O Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τίμησε το περασμένο Σάββατο (2/12) σε μια σεμνή τελετή τον Γιώργο Μαρκόπουλο, καθώς και τον Κύπριο ομότεχνό του Αντώνη Πιλλά.

Επιμέλεια: Book Press

Tο Βραβείο «Λογοτέχνη για το σύν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

«Η εμμονή» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η εμμονή» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η εμμονή» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν ήθελε να μου πει το όνομά της.

...
«Μερικές ακόμα σημειώσεις ενός πορνόγερου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι (προδημοσίευση)

«Μερικές ακόμα σημειώσεις ενός πορνόγερου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τσαρλς Μπουκόβσκι [Charles Bukowski] «Μερικές ακόμα σημειώσεις ενός πορνόγερου» (νέα μτφρ. Γιάννης Λειβαδάς), που κυκλοφορεί στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ