5 λεπτά με τον Νίκο Μάντζιο

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Νίκος Μάντζιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Η λίμπιντο των αγγέλων» (εκδ. Γραφή).

Επιμέλεια: Book Press

Γιατί κυριαρχεί η αντίληψη ότι τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία; Είναι ταμπού ή προτιμάμε να έχουμε στο μυαλό μας αυτά τα άτομα ως «αθώους, ασεξουαλικούς αγγέλους» όπως γράφετε και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου; Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η εσφαλμένη πεποίθηση στην κοινωνία;

Σίγουρα το θέμα της σεξουαλικότητας στην αναπηρία είναι ένα θέμα ταμπού, ειδικά στην ελληνική κοινωνία η οποία είναι βαθιά συντηρητική και υποκριτική στο ζήτημα αυτό. Τα περισσότερα από τα άτομα με αναπηρία έχουν σεξουαλική συνείδηση και ορμές, μπορούν να λειτουργήσουν μια χαρά στο κομμάτι αυτό, αλλά δεν μπορούν να το γράψουν στο μέτωπο ή να το κρεμάσουν καρτελάκι στο πέτο τους.

Οι ίδιοι δεν αισθάνονται ούτε άγγελοι ούτε ασεξουαλικοί. Εμείς τους έχουμε δώσει αυθαίρετα και από άγνοια αυτή την ετικέτα. Αισθανόμαστε αμήχανα όταν βλέπουμε άτομο με αναπηρία, ειδικά νεαρό, κι ακόμα πιο αμήχανα –που αγγίζει τα όρια της αποστροφής– όταν σκεφτόμαστε αυτά τα άτομα να κάνουν σεξ, ακόμα και να φλερτάρουν. Θεωρούμε ότι έχουν άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα από το να σκεφτούν τον έρωτα, δηλαδή τη ζωή!

Ένα γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι, ότι από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του βιβλίου μου, άνοιξε ένας δημόσιος διάλογος γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας στην αναπηρία, θέμα το οποίο αγγίζεται δύσκολα και τις περισσότερες φορές επιδερμικά. Θεωρώ ότι η τέχνη –και εν προκειμένω η λογοτεχνία– έχει το πλεονέκτημα, θέματα «βαριά», όπως το συγκεκριμένο, να το περνάει πιο εύκολα στην κοινωνία, να το καθιστά πιο εύπεπτο. Συνεντεύξεις, όπως αυτή που κάνουνε, καλή ώρα, είναι επίσης μια σημαντική διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Ανάπηρος δεν σημαίνει de facto και καλός άνθρωπος.

Τα τελευταία 15 χρόνια διδάσκετε σε δομές Ειδικής Αγωγής. Ποιο είναι το πρώτο στερεότυπο που καταρρίφθηκε μέσα από τη συνύπαρξή σας με άτομα με αναπηρία; Υπάρχει κάποια ιστορία που σας συντάραξε;

Καταρρίφθηκε το στερεότυπο της ομορφιάς. Το τι θεωρούμε ωραίο κορμί, είναι γονιδιακά ριζωμένο στο DNA μας. Επίσης, το στερεότυπο της καλοσύνης. Το να θεωρούμε δηλαδή ότι τα άτομα με αναπηρία ότι δεν έχουν σχέση με την αμαρτία, ότι είναι αγγελούδια. Ανάπηρος δεν σημαίνει de facto και καλός άνθρωπος. Μπορεί να είναι τόσο μ@λ@κ@ς, όσο και οποιοσδήποτε μη ανάπηρος. Η κοινωνία των αναπήρων έχει την ίδια δομή και χαρακτηριστικά όπως και ημών, των «κανονικών» ανθρώπων.

Ο θεσμός του σεξουαλικού βοηθού είναι ακόμα άγνωστος στην Ελλάδα με αποτέλεσμα, γυναίκες κυρίως, να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης. 

Στη διάρκεια της 15χρονης θητείας μου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς και στην τετράχρονη έρευνα για τη συγγραφή του μυθιστορήματος η «Λίμπιντο των αγγέλων», είδα και άκουσα πολλές ιστορίες, από αυτές που να μην κοιμάσαι τα βράδια, ούτε εσύ ούτε η συνείδησή σου. Αρχαιοελληνικές τραγωδίες που δεν τις χωράει ανθρώπου νους. Ιστορίες που «μεταβάλλουν εντός σου και τον ρυθμό του κόσμου», όπως θα έλεγε και ο καταραμένος ποιητής μας, ο Γεώργιος Βιζυηνός. Μια τέτοια, τη μεταφέρω στο μυθιστόρημά μου, βαπτισμένη βέβαια στην κολυμβήθρα της μυθοπλασίας: την ιστορία της Γαρυφαλλιάς και του γιού της, του Ελπιδοφόρου.

Έχετε πει ότι η έμπνευση για να γράψετε αυτό το βιβλίο ήρθε ύστερα από μια διάλεξη του Δημήτρη Ζώρζου για τους σεξουαλικούς βοηθούς. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη των σεξουαλικών βοηθών και, στη χειρότερη, τους συγχέουν με τους σεξεργάτες. Πώς θα εξηγούσατε στο ευρύ κοινό την υπηρεσία των σεξουαλικών βοηθών;

Ο σεξουαλικός βοηθός είναι σεξεργάτης/τρια που κάνει μια συγκαταβατική σεξουαλική εργασία, δηλαδή πρωταρχική και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συναίνεση, για αυτό και από τη συγκεκριμένη υπηρεσία αποκλείονται τα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση. Παρέχει υπηρεσίες σε ΑμεΑ με σεβασμό και σε ασφαλές πλαίσιο. Η επαφή με το άτομο με αναπηρία γίνεται βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου και κατόπιν συνεννόησης και καθορισμού των ορίων μεταξύ τους.

Οι σεξουαλικοί βοηθοί έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα αναπηρίας, γνωρίζουν δηλαδή τα ειδικά χαρακτηριστικά αρκετών από τις βλάβες και πώς να το διαχειριστούν σωματικά προκειμένου να προσφέρουν σεξουαλική ικανοποίηση. Συγκεκριμένα μπορούν να βοηθήσουν στη διερεύνηση των σωματικών αναγκών, των σεξουαλικών αναγκών, το τι μπορούν και τι όχι να κάνουν στο σεξ, ανάλογα με την αναπηρία και τη βλάβη τους.

Ο/η σεξουαλικός/η βοηθός, μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών, έρχεται να καλύψει την ανάγκη για πρόσβαση των ΑμεΑ στο σεξ. Φυσικά με κάποιο χρηματικό αντίτιμο ώστε να γίνεται ξεκάθαρο ότι η σχέση δεν είναι συναισθηματική. Σκεφτείτε, ένας άντρας ανάπηρος, έχει την επιλογή να απευθυνθεί σε κάποια πόρνη, η γυναίκα όμως, όχι.

Ο θεσμός του σεξουαλικού βοηθού είναι ακόμα άγνωστος στην Ελλάδα με αποτέλεσμα, γυναίκες κυρίως, να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης.

Η λίμπιντο των αγγέλωνΗ πλοκή ή οι χαρακτήρες είναι ο οδηγός σας όταν γράφετε;

Κοινότυπα θα μπορούσα να απαντήσω και τα δύο. Όταν έχεις γράψει το βιβλίο, είναι αδύνατον να θυμηθείς αν ένα συγκεκριμένο συμβάν, μια κορύφωση ή μια ανατροπή, πχ, την προσδιόρισε ένας ήρωας ή η ίδια η πλοκή. Δεν έχει βέβαια και καμία σημασία. Θεωρώ όμως ότι οι ήρωες είναι οι οδηγοί που πάνε την ιστορία μπροστά. Ο Raymond Chandler, Αμερικανός συγγραφέας, έλεγε ότι αν κολλήσεις στην πλοκή, εμφάνισε έναν τύπο με πιστόλι. Να ξέρετε πάντως ότι η γραφή αρχίζει να γίνεται μαγική από τη στιγμή που οι ήρωες αυτονομούνται και κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς εσύ, ο συγγραφέας, να μπορείς να το ελέγξεις.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο βιβλίο σας;

Νομίζω το θέμα της συμπερίληψης. Της αποδοχής της διαφορετικότητας οποιασδήποτε μορφής. Της κατάρριψης των στερεοτύπων. Της ενσυναίσθησης, του μπαίνω δηλαδή στη θέση του άλλου. Αυτό ειδικά, αν γινόταν ουσιαστικά και όχι υποκριτικά, θα έλυνε ένα σωρό κοινωνικά προβλήματα.

Η σεξουαλικότητα στην αναπηρία πρέπει να αποτελέσει μέρος της γενικότερης συζήτησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα. Τα άτομα με αναπηρία έχουν κι αυτά δικαίωμα στο φλερτ και στον έρωτα, δηλαδή στη ζωή. Το να αρνούμαστε τη σεξουαλικότητά τους, είναι σαν αν αρνούμαστε την ίδια την ανθρώπινη φύση τους. Να μην ξεχνάμε όμως ότι «Η λίμπιντο των αγγέλων» δεν είναι μια επιστημονική μελέτη αλλά ένα μυθιστόρημα, με τους ήρωές του, την πλοκή του, τις κορυφώσεις του και το χιούμορ του. Αξίζει να διαβαστεί για την ίδια τη χαρά της ανάγνωσης κι όχι μόνο για το θέμα του.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Mε αφορμή το βιβλίο του «Βία και καταναλωτισμός» (εκδ. Αρμός) συζητάμε με τον ψυχαναλυτή και συγγραφέα Κώστα Νασίκα για την ψευδεπίγραφη ευμάρεια των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά και πώς η τροφή μπορεί να γίνει «όπλο» στους απεργούς πείνας και σε εκείνους που νηστεύουν. 

Συνέντ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ