Bouzas

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο συγγραφέας Γιάννης Μπούζας, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο παιγνιοθεραπευτής» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το τρίτο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Η αρχική ιδέα προέκυψε όταν διάβασα ένα βιβλίο παιγνιοθεραπείας. Το θέμα μού κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Άρχισα να κρατώ σημειώσεις από βιβλία ψυχολογίας, να παραλληλίζω, να συγκρίνω, να αντιπαραβάλλω μυθιστορηματικές σκέψεις με την ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και εν γένει της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Η απόφαση ότι όλα θα διαδραματίζονταν γύρω από ένα παιχνίδι και τις θεραπευτικές του ιδιότητες, λειτούργησε ως καταλύτης στην επιλογή της τελικής εξέλιξης της δράσης.

Το παιχνίδι που παίζουν οι ήρωες του έργου δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, κρύβει μυστικά.

Κεντρικός ήρωας, ένας «άθεος φιλόσοφος», που καταρρέει. Πώς προσεγγίσατε τον χαρακτήρα του;

Η ανάλυση χαρακτήρων και η αναζήτηση του «αιτιατού» χρίζει ως μια έμφυτη διεργασία σκέψης που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου. Σε μια περίοδο της ζωής μου που ένιωσα έντονα την αδιαφορία του συνανθρώπου και το προσποιητό του ενδιαφέρον, φλέρταρα με την ιδέα της δημιουργίας ενός χαρακτήρα με ελεύθερο πνεύμα, λάτρη της αλήθειας και της ακεραιότητας, χωρίς όμως να προσκολλάται σε δόγματα και θεωρίες, θεούς και θρησκείες. Έτσι γεννήθηκε ο άθεος καθηγητής φιλοσοφίας. Ένας αγνός άνθρωπος που χλευάζει την ματαιοδοξία κι αντιτίθεται σε όλους και σε όλα. Ο δε εξορκισμός που υποβάλλεται ο ήρωας δεν θα πρέπει να λογίζεται ως κατάρρευση, αλλά ως διεργασία κάθαρσης και αναγέννησης της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο ήρωας έρχεται τελικά σε επαφή με έναν καλόγερο, αλλά τα πράγματα δεν εξελίσσονται και πάλι εύκολα. Τι είδους παιχνίδι είναι αυτό που του προτείνεται;

Το παιχνίδι που παίζουν οι ήρωες του έργου δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, κρύβει μυστικά. Όνειρο, παραίσθηση, μυστική ιεροτελεστία ή μια πραγματικότητα διαφορετική από εκείνη που γνωρίζουμε; Το παιχνίδι που προτείνω είναι το παιχνίδι της ζωής και ο Παιγνιοθεραπευτής είναι ο εαυτός μας, η εν δυνάμει εσώτερη δύναμη, η πίστη στην αναγέννηση του ανθρώπου. Άλλωστε, μεγαλύτερη αξία έχει η συμμετοχή στο παιχνίδι, παρά η νίκη.

Ο παιγνιοθεραπευτήςΑθεΐα, θρησκοληψία, διανοητικά ή ψυχικά παιχνίδια: Θα λέγατε ότι ο Παιγνιοθεραπευτής είναι το πιο φιλοσοφικό από τα μυθιστορήματά σας; Σε ποιο βαθμό έχετε επιτρέψει σε ιδέες ή αντιλήψεις σας να το καθορίσουν;

Πράγματι, φιλοσοφικά αλλά και ψυχολογικά αναγνώσματα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις μου από νεαρή ηλικία, αποφεύγω όμως να βάζω φραγμούς ή καλούπια στη θεματολογία. Πολλοί συγγραφείς, σχολές ή λογοτεχνικά ρεύματα μου αρέσουν, ωστόσο, δεν θεωρώ ότι τα γραπτά μου επηρεάζονται (τουλάχιστον συνειδητά) από ιδέες ή αντιλήψεις. Ο παιγνιοθεραπευτής είναι ένα μυθιστόρημα που βασίστηκε πρωτίστως στη δυναμική επίδραση της ψυχολογίας, και δη της παιγνιοθεραπείας στον σύγχρονο άνθρωπο. Οι όποιες φιλοσοφικές και θρησκευτικές προσεγγίσεις −που ενίοτε ξεπροβάλλουν στο προ-σκήνιο−, δεν είναι τίποτα άλλο από τη δημιουργία ενός πλαισίου για να εξελιχθεί η πλοκή, το περιτύλιγμα με άλλα λόγια, για να κατανοήσει ο αναγνώστης τους κανόνες (αν υπάρχουν) του παιχνιδιού.

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο μυθιστόρημα, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Έχω την πεποίθηση –με βάσιμο όμως το ενδεχόμενο να θεωρηθώ υπερφίαλος−, πως ό,τι κι αν ακολουθήσει στην συγγραφική μου πορεία δεν θα φτάσει ποτέ την αρτιότητα του Παιγνιοθεραπευτή. Το μόνο αξιόπιστο κριτήριο για να χαρακτηρίσουμε ένα μυθιστόρημα «μεγάλο» είναι ο χρόνος, και για να χρησιμοποιήσω μια φράση από τη σελ. 41 του βιβλίου, με τη φιλοσοφική έννοια του όρου στην ουσία χρόνος δεν υπάρχει, οπότε και ως στοχαστικός ρεμβασμός δεν με απασχολεί. Από την άλλη, ο Άνθρωπος (ως φυσική εξελικτική οντότητα, τρόπος σκέψης, ψυχοσύνθεσης ή συμπεριφοράς) είναι για μένα θέμα μείζονος σημασίας. Θεωρώ ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει φτάσει σε σημείο απαξίωσης από καθετί που τον περιβάλλει − κοινωνία, συνάνθρωπος, περιβάλλον, φύση. Αν και φαινομενικά ενδιαφέρεται για τον διπλανό, η ικανοποίηση του εαυτού καθοδηγεί τις πράξεις του. Ο θάνατος του ανθρώπου στο έργο είναι το σαπισμένο δέρμα, το γιομάτο πύον και ιδιοτέλεια. Ο νέηλυς άνθρωπος αναδύεται απαλλαγμένος από κάθε πνευματική ή σωματική ατέλεια που τον διακατέχει και αναγεννημένος πορεύεται ελεύθερος προς τη φύση του.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Δημήτρη Μανιάτη: «Με φοβίζει μια γλώσσα που εκβιάζει τα αισθήματα»

5 λεπτά με τον Δημήτρη Μανιάτη: «Με φοβίζει μια γλώσσα που εκβιάζει τα αισθήματα»

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Δημήτρης Μανιάτης για τη συλλογή διηγημάτων του «Η Καγκέλω».  Φωτογραφία: ©Αγγελική Παπαϊωάννου

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε τ...

5 λεπτά με την Ανδρομάχη Μασούρου: «Ο αναγνώστης υπάρχει στα κείμενά μου σαν καθρέφτης, σαν δεύτερος εαυτός»

5 λεπτά με την Ανδρομάχη Μασούρου: «Ο αναγνώστης υπάρχει στα κείμενά μου σαν καθρέφτης, σαν δεύτερος εαυτός»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Ανδρομάχη Μασούρου για τη συλλογή της «Μετά την αντάρα» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή συγγραφής της νέας σας ...

5 λεπτά με την Ελένη Στελλάτου: «Ίσως η συμπόνια να είναι τελικά ένα μέτρο της ανθρώπινης κατάστασης»

5 λεπτά με την Ελένη Στελλάτου: «Ίσως η συμπόνια να είναι τελικά ένα μέτρο της ανθρώπινης κατάστασης»

5 λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ελένη Στελλάτου, για το μυθιστόρημά της «Καιρός των κρυστάλλων» (εκδ. Πόλις). 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η αγρύπνια των Φίννεγκαν» του Τζέιμς Τζόις (κριτική) – Το θαύμα της μετάφρασης: Αναζητώντας τις λέξεις στο λαβύρινθο μιας μεγαλοφυΐας

«Η αγρύπνια των Φίννεγκαν» του Τζέιμς Τζόις (κριτική) – Το θαύμα της μετάφρασης: Αναζητώντας τις λέξεις στο λαβύρινθο μιας μεγαλοφυΐας

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόις (James Joyce) «Αγρύπνια των Φίννεγκαν» (μτφρ. Ελευθέριος Ανευλαβής, εκδ. Κάκτος). 

Γράφει ο Ανδρέας Κωσταγεώργος

Θα ξεκινήσω με το αιφνίδιο πλέξιμο ενός (διττού) παιάνα και...

Πέθανε σε ηλικία 55 ετών η Σόφι Κινσέλα, συγγραφέας του «Ψωνίζω, άρα υπάρχω»

Πέθανε σε ηλικία 55 ετών η Σόφι Κινσέλα, συγγραφέας του «Ψωνίζω, άρα υπάρχω»

Σε ηλικία πενήντα πέντε ετών έφυγε από τη ζωή η Μάντλεν Σόφι Γουίκαμ, ευρέως γνωστή με το συγγραφικό ψευδώνυμο Σόφι Κινσέλα.

Επιμέλεια: Book Press

Σε ηλικία πενήντα πέντε ετών έφυγε από τη ζωή η Μάντλεν Σόφι Γουίκαμ, ε...

Τα 100

Τα 100

Βιντσέντζο Λατρόνικο, Η τελειότητα (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Loggia)

Από τα πλέον σχολιασμένα μέσα στη χρονιά, το βραχύ μυθιστόρημα του Λατρόνικο φωτογραφίζει μια ολόκληρη γενιά (τη γενιά Ζ, δίχως να αφήνει εκτός κάδρου τους millennials). Ίσως γι’ αυτό εξελίχθηκε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μάλκομ Λόουρι [Malcolm Lowry] «Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ίσως πάντα τη...

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Βίκυς Τσελεπίδου «Η αγέλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[ΦΑΙΗ] 

Είχαν πυκνώσει πάλι οι συναντήσεις ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100

Τα 100

Βιντσέντζο Λατρόνικο, Η τελειότητα (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Loggia)

Από τα πλέον σχολιασμένα μέσα στη χρονιά, το βραχύ μυθιστόρημα του Λατρόνικο φωτογραφίζει μια ολόκληρη γενιά (τη γενιά Ζ, δίχως να αφήνει εκτός κάδρου τους millennials). Ίσως γι’ αυτό εξελίχθηκε...

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός: 50 βιβλία του 2025 που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες

Πενήντα βιβλία επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2025, βιβλία που ανοίγουν νέους ορίζοντες σε πολλά και διαφορετικά πεδία γνώσης και στοχασμού.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Πενήντα βιβλία σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, κοινωνι...

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

Διακόσια πενήντα χρόνια (250) κλείνουν σε λίγες μέρες από τη γέννηση της Τζέιν Όστεν [Jane Austen, 16 Δεκεμβρίου 1775 – 18 Ιουλίου 1817], μια από τις πιο επιδραστικές συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η μεταφράστρια πολλών βιβλίων της στα ελληνικά, συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου, προσεγγίζει την ιδιοφυία της σπουδ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ