matina apostolou

Συνέντευξη της πρωτοεμφανιζόμενης Ματίνας Αποστόλου, η οποία διαχειρίζεται τον γνωστό βιβλιοφιλικό λογαριασμό του Instagram με το όνομα Intellectual thighs. Τα «Σωματίδια», το πρώτο της βιβλίο, κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Ποταμός.

Του Σόλωνα Παπαγεωργίου

Το πρώτο βιβλίο της Ματίνας Αποστόλου, με τίτλο Σωματίδια, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Ποταμός, όμως η ίδια είναι γνωστή στο αναγνωστικό κοινό των social media από το 2019, όταν εμφανίστηκε στο Instagram με το ψευδώνυμο «Intellectual thighs». Κάθε ανάρτηση του προφίλ περιλαμβάνει μια φωτογραφία της, όπου η ίδια κάθεται σταυροπόδι με ένα βιβλίο, μαζί με μια σύντομη κριτική της για το βιβλίο που παρουσιάζεται, γραμμένη πάντα με μπρίο και χιούμορ. Οι λάτρεις της ανάγνωσης που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν πετύχει κάποια φωτογραφία της - ο λογαριασμός της έχει περισσότερους από 18.000 ακολούθους.

Συζητήσαμε μαζί της για το λογοτεχνικό της ντεμπούτο, για τη δραστηριότητά της στην εφαρμογή του Instagram, για την προώθηση της ανάγνωσης μέσω των social media.

Πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματός σας είναι η Αλίκη, μια γυναίκα που από κόρη γίνεται σύντροφος και μητέρα. Την απασχολεί το παρελθόν της, η άσχημη σχέση με τη μητέρα της, η απώλεια ενός αγαπημένου της προσώπου. Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα για σας; Τι καινούριο φέρνει;

Όλες οι ιστορίες έχουν ειπωθεί, το μόνο που μπορώ να φέρω είναι η ματιά μου. Θέλω να γράφω για πράγματα που γνωρίζω, να δώσω οικείες, ρεαλιστικές εικόνες, τον δικό μου ρεαλισμό.

Στα Σωματίδια, η αφήγηση εστιάζει πότε στην ίδια την Αλίκη, πότε στον σύζυγό της, πότε στη μητέρα της. Τα κεφάλαια είναι γραμμένα σαν μικρά διηγήματα, έχουν μια αυτοτέλεια. Πώς γεννήθηκε η ιστορία σας;

Προσπάθησα να πω την ιστορία μιας γυναίκας και της οικογένειάς της με τρόπο ρεαλιστικό. Ήθελα η δομή του βιβλίου να ταιριάζει με τον τρόπο που μαθαίνουμε για τη ζωή ενός ανθρώπου που δεν είναι στο άμεσο περιβάλλον μας. Μαθαίνουμε για αυτόν αποσπασματικά, χωρίς τη «σωστή» χρονολογική σειρά, ακούμε περιγραφές γεγονότων από διαφορετικές πηγές. Ήθελα το κάθε κομμάτι να στέκεται μόνο του, αυτόνομα, και συνολικά όλα μαζί να σχηματίζουν κυρίως την εικόνα της Αλίκης, που είναι η βασική ηρωίδα. Τα κεφάλαια θα μπορούσαν να διαβαστούν με οποιαδήποτε σειρά επιλέξει ο αναγνώστης, νομίζω, όμως, πως αυτή που έχω επιλέξει είναι η πιο ομαλή. Η ιστορία δεν γεννήθηκε ολόκληρη, με οδήγησε κομμάτι κομμάτι στην ολοκλήρωσή της.

Η Ρένα είναι μια γυναίκα που η ζωή τής έπεσε βαριά, και προσπαθώντας να βρει τρόπους να τη διαχειριστεί, έκανε λάθη. Όταν γίνεσαι μητέρα, δεν παίρνεις δώρο κάποιο πακέτο έξτρα ικανοτήτων.

Στο βιβλίο του Η ελιά και η φλαμουριά, ο Δημοσθένης Κούρτοβικ σημειώνει πως στα ελληνικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς η ενδοοικογενειακή σύγκρουση των πρωταγωνιστριών γίνεται συνήθως με τη μητέρα, παρά με τον πατέρα. Σημειώνει δε, πως η μητέρα συχνά παρουσιάζεται ως «θεσμοφύλακας των πατριαρχικών αξιών». Στο δικό σας βιβλίο, όμως, παρότι πράγματι υπάρχει η προαναφερθείσα σύγκρουση, η μητέρα της Αλίκης φαίνεται πως είναι ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας: μεγαλώνει μόνη το παιδί της, έχει προβλήματα με το αλκοόλ, κλπ. Πού ισορροπεί αυτή η σχέση;

Δεν ξέρω αν είναι αντισυμβατική, δεν είμαι σίγουρη πως το συμβατικό είναι το ρεαλιστικό. Η Ρένα μεγαλώνει μόνη το παιδί της, όπως και πολλές άλλες γυναίκες. Έχει προβλήματα με το αλκοόλ, όπως και πολλές γυναίκες, όμως δεν είναι περίεργο που το αλκοόλ είναι ταμπού κυρίως όταν συνδέεται με τις γυναίκες; Δεν είναι περίεργο το ότι έχουμε κάπως συνηθίσει την εικόνα των ανδρών να πίνουν; Όταν, μάλιστα, το αλκοόλ συνδυάζεται με τη δημιουργία μπορεί να λειτουργήσει και ως στοιχείο μυστηρίου και γοητείας. Όμως, μια γυναίκα, ειδικά μια μητέρα που πίνει, κουβαλάει μια άλλη ντροπή, η συμπεριφορά της είναι περισσότερο κατακριτέα. Η Ρένα είναι μια γυναίκα που η ζωή τής έπεσε βαριά, και προσπαθώντας να βρει τρόπους να τη διαχειριστεί, έκανε λάθη. Όταν γίνεσαι μητέρα, δεν παίρνεις δώρο κάποιο πακέτο έξτρα ικανοτήτων. Μια μητέρα μπορεί να συνεχίζει να κάνει λάθη, να βιώνει απογοητεύσεις, να μετανιώνει για τις επιλογές της. Η Αλίκη συγκρούεται με τη μητέρα της και τρέμει στο ενδεχόμενο να της μοιάσει, όμως την καταλαβαίνει. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι πάντα αρκετό.

matina apostolou somatidiaΣτην αρχή κάθε κεφαλαίου, βάζετε ως μότο ένα απόσπασμα από κάποιο άλλο βιβλίο. Στο πρώτο κεφάλαιο είναι ένα κομμάτι από το Όλιβ Κίττριτζ της Ελίζαμπεθ Στράουτ, στο δεύτερο δυο φράσεις από το Jesus' Son του Ντένις Τζόνσον, και ούτω καθεξής. Ποιο ρόλο παίζουν στο βιβλίο σας οι συγκεκριμένες αναφορές;

Το βιβλίο ξεκίνησε ως ένα είδος άσκησης, ήθελα να γράψω ως αναγνώστρια. Τα αποσπάσματα, λοιπόν, ήταν το αρχικό συστατικό. Με αφετηρία τις φράσεις που είχα σημειώσει σε κάποια άλλα βιβλία (τα αποσπάσματα που σημειώνουμε στα βιβλία μας δεν είναι τυχαία, βλέπουμε σε αυτά κάτι δικό μας), σχηματίστηκε η ιστορία μου.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Η περίπτωσή μου είναι κάπως ιδιαίτερη. Εξαιτίας του λογαριασμού μου στο Instagram, ξεκίνησα έχοντας προβάδισμα. Από την άλλη, εξαιτίας αυτής μου της παρουσίας, υπήρχαν ήδη διαμορφωμένες συμπάθειες και αντιπάθειες. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν το βιβλίο μου να βρει έναν εκδοτικό με μικρή και επιλεκτική εκδοτική παραγωγή, που δίνει μεγάλο βάρος στα κείμενα. Ο Ποταμός ήταν για εμένα η καλύτερη επιλογή, γιατί από την πρώτη στιγμή σεβάστηκαν και υποστήριξαν το γραπτό μου και τον τρόπο που ήθελα να το παρουσιάσω.

Γίνατε γνωστή χάρη στο βιβλιοφιλικό προφίλ Intellectual thighs, στο Instagram. Οι αναρτήσεις σας, που παρουσιάζουν βιβλία που διαβάσατε, είναι πολύ δημοφιλείς, και θα έλεγε κανείς πως ξεκίνησαν μια νέα αναγνωστική «μόδα». Πώς προέκυψε η δημιουργία του προφίλ Intellectual thighs;

Απλώς σκέφτηκα να μιλήσω για τα βιβλία που διαβάζω με τον τρόπο που θα μιλούσα σε κάποιον φίλο μου, χωρίς να προσπαθήσω να μιμηθώ και χωρίς να θεωρώ ότι κάνω κάτι σημαντικό. Στις αναρτήσεις μου, προσπαθώ να αποδείξω κάθε φορά πως οτιδήποτε διαβάζουμε μας διαμορφώνει. Και όλο αυτό μέσα σε ένα πλαίσιο ανάλαφρο, που ποτέ δεν περίμενα ότι θα «ερεθίσει» τόσο. Είμαι περήφανη για τον λογαριασμό, για τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, για το ότι έχω συμβάλει στο να διαβαστούν περισσότερα βιβλία, ειδικά από ανθρώπους που δεν είναι συστηματικοί αναγνώστες.

Για ποιον λόγο επιλέξατε να μην φανερώσετε το πρόσωπό σας;

Στον λογαριασμό έχω επιλέξει να μιλήσω για προσωπικά θέματα, μιλώντας όμως με ειλικρίνεια για πράγματα δικά σου, εκθέτεις και τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι τη ζωή σου. Από τη στιγμή λοιπόν που αποφάσισα να κάνω ανοιχτό τον λογαριασμό μου σε ανθρώπους που δεν γνωρίζω, θεώρησα πως η ανωνυμία ήταν ο σωστός τρόπος για να συνεχίσω. Είναι πολλοί οι γνωστοί, οι φίλοι και οι συγγενείς που δεν γνωρίζουν καν ότι έχω γράψει βιβλίο, το προτιμώ, δεν χρειάζεται να μιλήσω, να εξηγήσω παραπάνω.

Πλέον, ο καθένας μπορεί να γράψει μια κριτική στο διαδίκτυο. Αναμφισβήτητα, η επικράτηση αυτής της πολυφωνίας επέφερε αρκετά θετικά αποτελέσματα, εφόσον πια ο κάθε αναγνώστης παρακινείται να συμμετέχει στη συζήτηση για τη λογοτεχνία. Από την άλλη, με το χάος που επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα αναρίθμητα άρθρα και τις ατελείωτες δημοσιεύσεις, ίσως να μην ακούγονται οι πιο… αξιόπιστες φωνές. Ποια είναι η θέση σας για αυτό το θέμα;

Δεν ξέρω ποια φωνή θεωρείται αξιόπιστη. Εκτιμώ πολύ τα κείμενα ανθρώπων που έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να γράφουν τεκμηριωμένες και καλογραμμένες κριτικές, κυρίως όταν καταφέρνουν να κρατήσουν στην άκρη συμπάθειες και εμπάθειες. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δεν έχουν να κάνουν με το μέσο που δημοσιεύονται οι κριτικές. Η άποψή μου είναι πως η λογοτεχνία, η Τέχνη γενικώς, είναι εμπειρίες που βιώνονται. Προσωπικά, καμία κριτική, όσο καλά διατυπωμένη κι αν είναι, δεν θα μπορέσει να με πείσει για τις «ατέλειες» κάποιου κειμένου που μου ταρακούνησε το μυαλό. Ως αναγνώστρια, εμπιστεύομαι για την επιλογή νέων βιβλίων ανθρώπους που τα γούστα μας έχουν ταυτιστεί στο παρελθόν, είτε γράφουν σε sites, σε έντυπα ή στα social media. Και ως άνθρωπος που έγραψε ένα βιβλίο, με ενδιαφέρουν οι παρατηρήσεις όσων το διάβασαν, οπουδήποτε κι αν διατυπώνονται.

politeia link more 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιγόνη Ζόγκα: «Όπως ο Φοίνικας, έτσι και ο έρωτας είναι ταυτόχρονα αληθινός και φανταστικός»

Αντιγόνη Ζόγκα: «Όπως ο Φοίνικας, έτσι και ο έρωτας είναι ταυτόχρονα αληθινός και φανταστικός»

Υπάρχει πραγματικός έρωτας ή είναι μια φενάκη; Μπορούν οι εξωγενείς παράγοντες, ειδικά όταν είναι οριακοί, να επηρεάσουν μια σχέση; Με αφορμή το βιβλίο της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός) συζητούμε με τη συγγραφέα για τον Έρωτα–Φοίνικα που αναγεννάται από τις στάχτες του. 

...
Ελένη Νικολαΐδου: «Όταν επέστρεψαν οι πολιτικοί πρόσφυγες η κυβέρνηση τους φέρθηκε σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας»

Ελένη Νικολαΐδου: «Όταν επέστρεψαν οι πολιτικοί πρόσφυγες η κυβέρνηση τους φέρθηκε σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας»

Με αφορμή το βιβλίο της «Καλή πατρίδα, σύντροφε» (εκδ. Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας), η Ελένη Νικολαΐδου μάς μιλάει για ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και υποφωτισμένα θέματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που έχει να κάνει με τους πολιτικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στην πρώην Ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Εμφυ...

Αλίκη Καγιαλόγλου: «Παπαδιαμάντης, Πεσσόα, Νίτσε: Με συγκινεί βαθιά ότι και οι τρεις στερήθηκαν το γυναικείο –και όχι μόνον– χάδι»

Αλίκη Καγιαλόγλου: «Παπαδιαμάντης, Πεσσόα, Νίτσε: Με συγκινεί βαθιά ότι και οι τρεις στερήθηκαν το γυναικείο –και όχι μόνον– χάδι»

Μια συνομιλία με την πολύτροπη ερμηνεύτρια, με αφορμή την παράστασή της «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου», σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, το Σάββατο 6 Απριλίου στο «STUDIO new star art cinema».

Συντέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα, Χανιά

16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα, Χανιά

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί η 16η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), στο πλαίσιο του οποίου θα υλοποιηθούν διάφορα πρότζεκτ από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους, λειτουργώντας έτσι ως Πολιτιστική και Λογοτεχνική Γέφυρα μετ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη «Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Αστέρες, ηγέτες, γαλαζοαίματοι και καθημερινοί άνθρωποι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δύο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ