CHOUNTIS ARMOS PHOTO

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Ιωάννης Χουντής, με αφορμή το βιβλίο του «Ο Ρομαντισμός στην εξουσία – Όψεις πολιτικής ιδεολογίας του Λόρδου Βύρωνα και η δράση του στην Ελληνική Επανάσταση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς οδηγηθήκατε στο θέμα του βιβλίου σας;

Θυμάμαι τον Λόρδο Βύρωνα ήδη από τις διηγήσεις της γιαγιάς μου, Ανδρομάχης. Ύστερα, στα πανεπιστημιακά χρόνια. Πάντα μία γνώριμη φιγούρα. Κάποια στιγμή, προχωρώντας προς το διδακτορικό μου στην Ιστορία των Ιδεών, αποφάσισα να διερευνήσω τις πολιτικές απόψεις του Βύρωνα, ένα θέμα που δεν έχει τύχει ως σήμερα ιδιαίτερης μελέτης. Αποτέλεσμα αυτής της διετούς έρευνας, αυτό το βιβλίο.

Ποιες ήταν αλήθεια οι πολιτικές απόψεις του Λόρδου Βύρωνα; Με σημερινούς όρους, θα τον λέγαμε αριστερό ή δεξιό;

Οι απόψεις του Βύρωνα για την πολιτική διαφοροποιούνται με βάση τα δύο δίπολα, που εισάγω στο βιβλίο ως ερμηνευτικό πλαίσιο: Θεωρία-Πράξη, Εξωτερικό (Ηπειρωτική Ευρώπη, Η.Π.Α.) – Εσωτερικό (Μεγάλη Βρετανία). Έτσι, στην θεωρία μπορεί να προσλαμβάνεται ως επαναστατικός και ονειροπόλος, αλλά στην πράξη, στο πεδίο, όπως στο Μεσολόγγι το 1824, ιδιαίτερα ρεαλιστής και στρατηγικός. Όσον αφορά τις μεγάλες επαναστάσεις του 18ου και του 19ου αιώνα, όταν αφορούν στο Εξωτερικό φαίνεται ένθερμος υποστηρικτής. Τρέμει, εν τούτοις, την πιθανότητα κοινωνικής επανάστασης στην Αγγλία, καθώς αυτό θα σήμαινε την απώλεια των αριστοκρατικών προνομίων του.

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό «δεξιό» ή «αριστερό», αυτοί οι όροι ανάγονται στην Βικτωριανή Εποχή (συντηρητισμός – σοσιαλισμός), που έπεται αυτής του Βύρωνα. Ως ιστορικός των ιδεών είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός και επιφυλακτικός ως προς τους αναχρονισμούς. Θα επέμενα, όσο περίπλοκο και δύσκολο και αν ακούγεται αυτό, σε ορολογία 18ου αιώνα, χαρακτηρίζοντάς τον ως παραδοσιακό Ουίγο. Με λίγα λόγια, πολιτικός φιλελευθερισμός, σεβασμός στα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, εθνικισμός στην Ηπειρωτική Ευρώπη και θρησκευτική ανεκτικότητα, αιτήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την εποχή του.

CHOUNTIS ARMOS PHOTO 2

Ο Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι είναι υπ. Διδάκτωρ της Ιστορίας των Ιδεών στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στην Σκωτία. Η έρευνά του εστιάζει στην πολιτική σκέψη του 18ου αιώνα και κυρίως του στοχαστή Edmund Burke. Είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία και την Ιστορία. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά όπως τα The Byron Journal, The European Journal of the History of Economic Thought και το Journal of Eighteenth-Century Studies, ενώ έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε διεθνή συνέδρια. Επίσης, αρθρογραφεί συχνά στην διεθνή έκδοση των New York Times/ English Kathimerini για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις και ιστορικά ζητήματα. Το βιβλίο του για τον Λόρδο Βύρωνα αποτελεί τον καρπό συστηματικής μελέτης στην Ελλάδα και την Βρετανία, εστιάζοντας σε ως σήμερα παραμελημένες πτυχές της δράσης και της ζωής του ποιητή.

Τι πίστευε για τους Έλληνες πριν έρθει στην Ελλάδα; Άλλαξε άποψη όταν βρέθηκε και έζησε στη χώρα μας;

Φοιτώντας στο Cambridge, έχοντας κλασικά διαβάσματα, ο Βύρων εξιδανίκευσε τους Έλληνες. Αργότερα, κατά το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα (1810-1811) άρχισε να διαμορφώνει μία πολύ πιο ρεαλιστική γνώμη, με βάση τις εμπειρίες του και τις επαφές τους με τους Έλληνες. Όταν επέστρεψε το 1823-1824 δεν διακατεχόταν από κανένα ψήγμα εξιδανίκευσης. Γνώριζε πολύ καλύτερα από τους περισσότερους Φιλέλληνες τα προτερήματα αλλά και τις στρεβλώσεις του ελληνικού χαρακτήρα (κυρίως τη διχόνοια), κάτι που διαπιστώνουμε με ενδιαφέρον, ως άσκηση εθνικής αυτεπίγνωσης, στις επιστολές του από εκείνη την περίοδο.

Πώς τον αντιμετώπισαν οι Έλληνες;

Με ένα μείγμα γνήσιου θαυμασμού αλλά και διάθεση για εκμετάλλευση. Ξεκινώντας από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο ως τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Ο Βύρων φθάνει στην Ελλάδα κατά τον δεύτερο επαναστατικό εμφύλιο (Ρουμελιώτης εναντίον Πελοποννησίων). Έτσι, η κάθε μερίδα, προσπαθεί να τον προσεταιριστεί κολακεύοντάς τον για να κερδίσει το κύρος και τα χρήματά του. Για μεγάλο διάστημα αυτός μένει στην Κεφαλονιά και ανταλλάσσει αναλυτικά υπομνήματα με τον Κολοκοτρώνη και τον Μαυροκορδάτο – εδώ φαίνεται η στρατηγική του σκέψη. Τελικά, λόγω της πρότερης γνωριμίας του με τον Μαυροκορδάτο, της αγγλοφιλίας του τελευταίου και τις αριστοκρατικής του καταγωγής, επιλέγει το Μεσολόγγι.

choudis romadismos coverΠόσο σημαντική ήταν η συμβολή του Λόρδου Βύρωνα στην υπόθεση της Ελληνικής Επανάστασης; Πού τελειώνει ο μύθος και πού αρχίζει η ιστορική πραγματικότητα;

Ο Βύρων συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της Επανάστασης, σε συμβολικό και πρακτικό επίπεδο. Σε συμβολικό επίπεδο, ειδικά ο πρόωρος χαμός του, από κοινού με την διεθνή του φήμη και ακτινοβολία έστρεψαν τα μάτια της Ευρώπης στην Ελλάδα. Σε πρακτικό επίπεδο, ο Βύρων χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου και εξασφάλισε την μετάβαση των Ελλήνων απεσταλμένων στο City του Λονδίνου, όπου εκταμιεύτηκαν τα πρώτα δάνεια του Αγώνα, που χωρίς αυτά -παρά την δαιμονοποίησή τους- θα ήταν αδύνατη αφενός η αναγνώριση των Ελλήνων ως δικαίων εμπολέμων και όχι ως ανταρτών και αφετέρου η ναυπήγηση του στόλου.

Ο Λόρδος Βύρων καλλιέργησε συνειδητά τον μύθο του. Ήταν, αν θέλετε, ο πρώτος πραγματικός celebrity. Διαμόρφωσε την persona του μέσα από την ποίησή του και την πόζα της ζωής του. Η ιστορική φυσιογνωμία, όμως, παραμένει εκεί, διαθέσιμη να την ανακαλύψουμε. Είναι ο Βύρων των επιστολών του προς οικείους, ο Βύρων των διηγήσεων των προσώπων που τον γνώρισαν. Ένας καλλιτέχνης που η ζωή του τον έφερε στην άσκηση πολιτικής εξουσίας, μία ρομαντική φύση που παρόλα αυτά έδειξε πως μπορούσε να προσαρμοστεί σε πρακτικές ανάγκες της στιγμής, όπως κατά την Ελληνική Επανάσταση. Ο Βύρων θα ακροβατεί για πάντα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Στόχος αυτού του βιβλίου ήταν να ενισχύσει λίγο τη θέση της ιστορικής πραγματικότητας, τόσο ενδιαφέρουσας, σε αυτό το δίπολο. 

politeia link more

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Στέφανος Δάνδολος: «Τα αηδόνια της σιωπής είναι ένα μυθιστόρημα για τη νίκη του συναισθήματος ενάντια στον ζόφο»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Τα αηδόνια της σιωπής» (εκδ. Ψυχογιός) συζητάμε με τον συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο για τις δύσκολες μέρες των Δεκεμβριανών και πώς μέσα σε ταραγμένους καιρούς μπορεί να ανθίσει η ελπίδα και να ανάψει ένα φως. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μ...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ