Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Χρήστος Χαρτοματσίδης, για το μυθιστόρημά του «Hellga και Hellena», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Επιμέλεια: Book Press
Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το πέμπτο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;
Το αρχικό ερέθισμα ήταν, όταν έμαθα πως κάποια γνωστή μου συνάντησε τυχαία την εγγονή της και δεν μπόρεσε να την αναγνωρίσει. Μάλιστα αντέδρασε επιφυλακτικά. Πριν αυτό βέβαια, είχαν αραιώσει τις σχέσεις και το κοριτσάκι είχε μεγαλώσει. Κάπως έτσι ξεκινάει και το μυθιστόρημα. Σκέφτηκα πως αυτή η όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα μιας διαφορετικής ιστορίας, μιας πλοκής που περιέχει μέσα της μέχρι και στοιχεία αστυνομικού θρίλερ.
Κεντρική ηρωίδα, μια κοπέλα, και μάλιστα 19χρονη. Διπλή απόσταση. Πώς προσεγγίσατε τον χαρακτήρα της;
Δεν είναι και τόσο μεγάλη η απόσταση. Έχω άμεσες εντυπώσεις και από την κόρη μου, όταν ήταν σε αυτή την ηλικία και από σύγχρονα κορίτσια – ειδικευόμενες ή μαθητευόμενες στο Μικροβιολογικό, όπου εργάζομαι.
Τι ρόλο παίζει ο τόπος (η πόλη) στην εξέλιξη της πλοκής;
Στο συγκεκριμένο βιβλίο παίζει λειτουργικό ρόλο. Ένας κακοποιός δεν μπορεί να μείνει ασύλληπτος για πολύ καιρό στην επαρχία. Θα τον πιάσουν αμέσως. Πέρα από αυτό, το όλο κοινωνικό περιβάλλον είναι διαφορετικό και αποτρέπει τις παράνομες πράξεις.
Η πλοκή ή οι χαρακτήρες θεωρείτε ότι είναι ο οδηγός σας όταν γράφετε; Πού ρίχνετε μεγαλύτερο βάρος;
Οι χαρακτήρες εκδηλώνονται μέσα από τις προβληματικές καταστάσεις. Στην ίδια κατάσταση οι διαφορετικοί χαρακτήρες αντιδρούν διαφορετικά. Όταν αφηγούμαστε μια ιστορία, όσο σπουδαίος κι αν είναι ένας χαρακτήρας, χρειάζεται την πλοκή για να λάμψει. Συνήθως βγαίνουν και τα δύο μαζί, ταυτόχρονα.
Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο μυθιστόρημα, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Τι πιστεύετε;
Τα μεγάλα θέματα δεν είναι και τόσα πολλά, είναι προαιώνια και πανανθρώπινα όπως – η πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, το νόημα της ύπαρξης, το Πεπρωμένο, ο έρωτας, που μπορεί να μας αναπτερώσει, ή να μας καταστρέψει, η αναζήτηση της ευτυχίας (συνήθως μέσα από τον έρωτα) ο αγώνας για κοινωνική καταξίωση – χρήμα, εξουσία, οι κοινωνικοί αγώνες, μέσα από τους οποίους κανείς βρίσκει ή όχι την προσωπική του πορεία και η αναζήτηση του Θείου μέσα μας ή στη ζωή.
Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;
Μάλλον συνδυάζονται δυο ή τρία μαζί – μα κυριαρχεί η αναζήτηση της ευτυχίας, που σχεδόν συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω.