karayiannidis

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιώργος Καραγιαννίδης, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Η καρδιά μου το όπλο σου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε τούτο το μυθιστόρημα; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Πάντα με γοήτευε η ιδέα να γράψω ένα μυθιστόρημα που να εξελίσσεται σε νησί και να μην έχει σχέση με την επιστήμη που θεραπεύω, δηλαδή την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες. Το αρχικό ερέθισμα ήταν η αληθινή ιστορία του Γερμανού αντιναζιστή Alfred Eickword, ενός από τους δύο ήρωες του βιβλίου – ο άλλος είναι ο Καρπάθιος νέος, Οδυσσέας Λάσκαρης.

Το βιβλίο σας διατρέχει κοντά μισό αιώνα ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Τι σας συγκινεί σε αυτήν την περίοδο;

Το βιβλίο η «Καρδιά μου το όπλο σου» είναι ένα ιστορικό και κυρίως ερωτικό μυθιστόρημα. Ιστορικό με την έννοια ότι οι ήρωες «κολυμπούν» ανάμεσα στα γεγονότα, χωρίς όμως να τα επηρεάζουν.

Πάντα με ενδιέφερε ιστορικά η περίοδος του μεσοπολέμου στη Γερμανία, με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και την άνοδο του ναζισμού. Θεωρώ ότι ήταν καθοριστική για τη δημιουργία της Ευρώπης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια διάβασα για την Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα, μια άγνωστη σχετικά σελίδα της Ελληνικής ιστορίας, που αναφέρεται ξανά στο μεσοπόλεμο.

Τα ιστορικά γεγονότα στις δύο αυτές περιοχές της γηραιάς ηπείρου έχουν κοινό χαρακτηριστικό τον αγώνα για ελευθερία ενάντια στον ολοκληρωτισμό, το ναζισμό και τον ιταλικό φασισμό. Επιπλέον στο βιβλίο προσπαθώ να αναδείξω τον αγώνα των Δωδεκανησίων για ελευθερία και υπεράσπιση της εθνικής τους ταυτότητας.

Η Κάρπαθος και η Ρόδος, γενικότερα τα Δωδεκάνησα, βρίσκονται στο κέντρο της δράσης. Ποια η σχέση σας με αυτά τα μέρη; Γιατί τα επιλέξατε;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα νησί, τη Σάμο, που βρίσκεται πολύ κοντά γεωγραφικά αλλά και πολιτισμικά με τα Δωδεκάνησα. Στη Ρόδο ζούσε ο αδερφός της μητέρας μου και εκεί περνούσα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας. Πάντα με τραβούσε η ομορφιά και η πολυπολιτισμικότητα αυτού του νησιού, με την αρμονική συνύπαρξη για αιώνες Ελλήνων, Τούρκων, Εβραίων και Λατίνων. Δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό πως η παλαιότερη σε λειτουργία εβραϊκή Συναγωγή στην Ελλάδα είναι η Καχάλ Σαλόμ στη Ρόδο.

Η Κάρπαθος είναι ένα νησί με πολλές ομοιότητες με τη Σάμο. Όταν το επισκέφθηκα πριν δέκα χρόνια αποφάσισα ότι αν γράψω κάτι, αυτό θα ξεκινά από την Κυρά Παναγιά. Στη συνέχεια, όπως σας είπα, έμαθα για την ιστορία του Alfred, που βρέθηκε στην Κάρπαθο με τη Μεραρχία των Ανεπιθύμητων 999 του Γερμανικού στρατού. Έκανα μια μεγάλη έρευνα σε Κάρπαθο, Ρόδο και Γερμανία και έτσι είχα πλέον όλα τα στοιχεία για να πλέξω τον καμβά της δικής μου ιστορίας.

Σε κάποιο σημείο γίνεται λόγος για σύγκρουση έρωτα και αγάπης με την πολιτική ιδεολογία. Θέλετε να μας το εξηγήσετε καλύτερα;

Στο βιβλίο κυριαρχεί -στο πρόσωπο του Γερμανού κομμουνιστή Alfred Eickword- η σύγκρουση ανάμεσα στην αγάπη για την γυναίκα του Μαρί και την οικογένεια από τη μια πλευρά, και την ιδεολογία και το χρέος του απέναντι στο Κόμμα από την άλλη. Πολλές φορές δημιουργείται μέσα του μια αμφιβολία για το δρόμο που διάλεξε. Όμως, πάντα βάζει αυτή την αμφιβολία στο περιθώριο: «Ο δρόμος που είχε διαλέξει ήταν χωρίς γυρισμό» ή «Ο δρόμος της επανάστασης δεν έχει επιστροφή…».

Ήθελα να αναδείξω αυτό το ζήτημα, αφού αυτή η σύγκρουση ήταν καθοριστική και για την ελληνική κοινωνία μετά τον εμφύλιο, όπου σχεδόν οι μισές οικογένειες είχαν έναν Alfred που σκοτώθηκε, εξορίστηκε ή εκτοπίστηκε στην Ανατολική Ευρώπη.

kardia mou to oplo souΠοιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα που σας απασχόλησε σε αυτό το μυθιστόρημα;

Αυτό που με απασχόλησε είναι η τυχαιότητα του σύμπαντος, -στοχαστικότητα, την λέμε εμείς οι μηχανικοί- η οποία επιτρέπει σε ανθρώπους με τις πιο διαφορετικές καταβολές και εμπειρίες να συναντώνται και να συνδέουν τις ζωές τους με μοναδικό τρόπο. Επιπλέον, ο έρωτας αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο και βιώνεται σαν αίσθηση προσωπικής ελευθερίας, σε ένα περιβάλλον πολέμου και βίας που χαρακτηρίζει την εποχή που αναφέρεται το βιβλίο.

Υπήρξε κάποιο βιβλίο πάνω στο οποίο στηριχτήκατε; Γενικεύοντας την ερώτηση, ποιους θεωρείται δασκάλους σας στην περιπέτεια της γραφής;

Προσπάθησα να γράψω χωρίς να ακολουθώ συγκεκριμένες φόρμες. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από μια ένταση που πάλλεται, που μεγαλώνει και μικραίνει. Αυτό προσπαθώ να το επιτύχω εισάγοντας σε πολλά σημεία το «ξαφνικό», το «απροσδόκητο», ασκώντας μια προσωρινή βία στον χώρο και τον χρόνο.

Δεν σας κρύβω ότι θεωρώ την τριλογία Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα, ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα -αν όχι το πιο σπουδαίο- της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας…

politeia link more

 

 

 

 

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Χρήστο Χαρτοματσίδη

5 λεπτά με τον Χρήστο Χαρτοματσίδη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Χρήστος Χαρτοματσίδης, για το μυθιστόρημά του «Hellga και Hellena», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press ...

5 λεπτά με τον Γιάννη Πάσχο

5 λεπτά με τον Γιάννη Πάσχο

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο ποιητής και πεζογράφος Γιάννης Πάσχος, με αφορμή το βιβλίο του «Το χρονικό ενός δυσλεξικού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press

Για ποιο λόγο ...

5 λεπτά με τη Μαριάννα Πλιάκου

5 λεπτά με τη Μαριάννα Πλιάκου

Πέντε λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η ποιήτρια Μαριάννα Πλιάκου, με αφορμή την τελευταία της ποιητική συλλογή «Χ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Ζείτε στην Αγγλία, γράφετε στα ελληνικά. Πώς επιδρά η από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Κλίμακα Μπόγκαρτ» της Μαρίας Φακίνου (κριτική) – Το κακό ως γόρδιος δεσμός

«Κλίμακα Μπόγκαρτ» της Μαρίας Φακίνου (κριτική) – Το κακό ως γόρδιος δεσμός

Για τη νουβέλα της Μαρίας Φακίνου «Κλίμακα Μπόγκαρτ» (εκδ. Αντίποδες).

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Η ενοχή των απογόνων, και ειδικότερα της ακριβώς επόμενης γενιάς, είναι ένα ψυχολογικό ζήτημα που εμφανίζεται σε κάθε περίοδο της ιστορίας, όταν μεγάλα εγ...

Στην Ανί Ερνό (Annie Ernaux) το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022

Στην Ανί Ερνό (Annie Ernaux) το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 θα απονεμηθεί, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο από τη Στοκχόλμη η Σουηδική Ακαδημία, στη Γαλλίδα συγγραφέα Annie Ernaux. Τα βιβλία της Ερνό κυκλοφορούν στη χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη.

Ένα χρόνο μετά τη βρά...

Συζήτηση με τον Εντουάρ Λουί στη Νομική περί πολιτικής και λογοτεχνίας

Συζήτηση με τον Εντουάρ Λουί στη Νομική περί πολιτικής και λογοτεχνίας

Ο Εντουάρ Λουί παρουσιάζει στην Αθήνα το καινούργιο του βιβλίο «Αλλαγή: μέθοδος» (μτφρ. Στέλα Ζουμπουλάκη), το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανδρωμάχη» του Κώστα Ακρίβου (προδημοσίευση)

«Ανδρωμάχη» του Κώστα Ακρίβου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Κώστα Ακρίβου «Ανδρωμάχη» που θα κυκλοφορήσει στις 13 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν υπάρχει, λέω, τίποτα πιο σκληρό και άδικο από το να πρέπει να αγαπάς κάπο...

«Πλατωνικοί διάλογοι» του Χάρη Βλαβιανού (προδημοσίευση)

«Πλατωνικοί διάλογοι» του Χάρη Βλαβιανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα του Χάρη Βλαβιανού «Πλατωνικοί διάλογοι ή γιατί στο σπήλαιο κάνουν όλοι πάρτι», που θα κυκλοφορήσει μέσα Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ ΟΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

...
«Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας» του Κώστα Καβανόζη (προδημοσίευση)

«Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας» του Κώστα Καβανόζη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Καβανόζη «Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας – Το μυθιστόρημα τεκμηρίων και η λογοτεχνικότητα του αναφορικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη, τέλη Σεπτεμβρίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών.  Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ