charitini xydi

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η ποιήτρια Χαριτίνη Ξύδη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Πορνογραφία» (εκδ. Μετρονόμος).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε την ιστορία της Πορνογραφίας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Δεν υπήρξε ερέθισμα, υπό την έννοια του συνειδητοποιημένου. Αυτό που λειτούργησε, κυρίαρχα, ώστε να ξεκινήσω να γράφω την Πορνογραφία ήταν η μοίρα να καταγραφεί και να απογράψει τα άσημα και τα σημαίνοντα πάθη του έρωτα.

Πώς μας βοηθάει ο τίτλος να πλησιάσουμε το συγκεκριμένο κείμενό σας;

Εξαρτάται από τους τρόπους των αναγνωστών. Περισσότερο θα έλεγα πως βοηθάει το σχέδιο του εξωφύλλου, «Η αγκαλιά» του Ογκίστ Ροντέν.

Μια φλογερή αγκαλιά. Άλλοτε από βαμβάκι, άλλοτε από μετάξι, βελουδένια, ίσως απεγνωσμένη, αλλά ποτέ εγκαυματική, ποτέ σπαρακτική, μπορεί σφοδρή, όμως πάντοτε εκεί, για όποιον την έχει ανάγκη. Δυο κορμιά, δυο πρόσωπα, δυο ανάσες, δυο δέρματα, δυο ψυχές σε ένα αγκάλιασμα. Γιατί αυτό είναι το μείζον πάντοτε θέμα. Να χωρέσουμε ο ένας τον άλλον. Να δώσουμε μάχες γι’ αυτό. Να μοχθήσουμε, να παλέψουμε για τον άλλον. Να διεκδικήσουμε πολύ, να διεκδικήσουμε βαθιά, δυνατά, χωρίς φόβο. Με ίσως την υποδόρια, εκείνη, τρυφερή αγωνία, αν θα τα καταφέρουμε, τελικά.

Η αγκαλιά είναι ακλόνητη. Περιμένει τους αναξιοπαθούντες του έρωτα, για να τους ζεστάνει, να τους περιθάλψει, να τους εξαγνίσει, να τους θεραπεύσει. Βγαίνεις πιο καθαρός, πιο ερανισμένος (sic), πιο δυνατός. Πιο ανθισμένος. Ναι, βγαίνεις πιο ανθισμένος.

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επινόηση, πού γέρνει η πλάστιγγα;

Στην Πορνογραφία, ο κόσμος της πραγματικής ζωής με τον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας, δεν συγχέονται, συνδέονται. Και συνδέονται άρρηκτα. Ο κόσμος αυτός –αποκλειστικά δικός της, γιατί τον δημιούργησε– είναι εξομολογητικός, συγχωρητικός, ομολογητικός, παραδοχών, ονείρων και άφεσης. Τελεί ανόθευτος, λικνιστικός, σαν ένα απαλό κύμα, μπορεί να χορεύει στους δρόμους της πόλης, αμέριμνος ή με τρυφερές έγνοιες, νωχελικός, σε ένταση ή υπερένταση, σε ερωτική έξαψη, σε έκσταση, αλλά ποτέ πληκτικός, ποτέ αδιάφορος, ποτέ ανιαρός.

Η Πορνογραφία είναι ένα πραγματικό και συγχρόνως ονειρικό βιβλίο, που τολμά και μαχαιρώνει τα σκοτάδια της ύπαρξης. Αρκεί να της αφήσουμε μια χαραμάδα ανοιχτή. Έτσι ώστε να ρεύσει μέσα στην αβάσταχτη, πολλές φορές, πεζότητά μας, η ποίησή της.

Η αγκαλιά είναι ακλόνητη. Περιμένει τους αναξιοπαθούντες του έρωτα, για να τους ζεστάνει, να τους περιθάλψει, να τους εξαγνίσει, να τους θεραπεύσει.

Η πλοκή ή οι χαρακτήρες θεωρείτε ότι είναι ο οδηγός σας όταν γράφετε; Πού ρίχνετε μεγαλύτερο βάρος;

Σε κάθε βιβλίο μου, αυτό διαφοροποιείται. Στην Πορνογραφία με οδήγησαν, σταθερά και στέρεα, οι χαρακτήρες των ηρώων. Γιατί αγαπούν δυνατά, δεν φοβούνται να δείξουν τις αδυναμίες, τις ευαισθησίες τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μιλήσουν για τα λάθη, για τα μικρά τους εγκλήματα, να πάρουν το ρίσκο, να διεκδικήσουν, να πολεμήσουν, να επιδιώξουν, να γεμίσουν τραύματα και πληγές.

Υπάρχει ένα κοινό θέμα στα γραπτά σας, ένα βαθύτερο μοτίβο που μπορείτε να το ανιχνεύσετε;

Ναι. Είναι η ύπαρξη και τα αισθήματα. Ο τρόπος, η καταγωγή τους, η δυσκολία και η οδύνη τους.

metronomos xydi pornographiaΗ ύπαρξη που ζει την απόλυτη χαρά, μοιρασμένη, συχνά και τον πυρετό ενός δράματος. Όχι μόνο προσωπικού, αλλά ίσως και οικουμενικότερου, όπως συμβαίνει στους πολύ μεγάλους έρωτες, που ο αποχωρισμός τους προκαλεί τον, εξίσου πολύ μεγάλο, οξύ, τραγικό, πόνο. Σαν να σε έχουν ακρωτηριάσει.

Στη σκιά αυτής της οδύνης, τα πρόσωπα του έρωτα κλαίνε, καταριούνται, εκδικούνται. Ατόφια πράγματα, όμως, με συντριπτικές αλήθειες.

Με ποιον τρόπο είναι παρών ο αναγνώστης τη στιγμή που γράφετε;

Ο αναγνώστης, στο συγκεκριμένο βιβλίο, βρίσκει τον εαυτό του, αισθάνεται μαζί με τους ήρωες, ταυτίζεται με ό,τι ζουν και νιώθουν, με ό,τι αφηγούνται και περιγράφουν. Επομένως, είναι απολύτως παρών και συμμέτοχος. Λέω, λοιπόν, πως ο αναγνώστης είναι ο ψυχοσυναισθηματικός αυτουργός, με την εξήγηση ωστόσο που έδωσα πιο πάνω. Και όχι πως εκκίνησε η συγγραφή από την υποβολιμαία επιθυμία να τον καταστήσω σώνει και καλά συνεργό μου ή να προκαταβάλω την αρέσκειά του προς το σώμα του κειμένου μου.

Αν σας ζητούσαν να επιλέξετε ένα από τα δύο, με τι θα λέγατε ότι προσομοιάζει περισσότερο η Πορνογραφία: Με μουσικό κομμάτι ή με εικαστικό έργο;

Με μουσικό κομμάτι. Για την ακρίβεια, με λαϊκό τραγούδι. Επειδή ο έρωτας στην Πορνογραφία, όπως και στο λαϊκό τραγούδι, έχει την όψη της φαρμακείας, από τη μια, αλλά και του δηλητηρίου, από την άλλη. «Επειδή ο έρωτας είναι σαν το νερό που σε πλένει και σε δροσίζει και σε ξεδιψά και σε καθαρίζει και σε καθαγιάζει και σε βυθίζει και σε πνίγει και σε καταντά ναυάγιο». Έτσι λειτουργούν, ιερουργούν μάλλον, και τα λαϊκά.


Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Τζανακάρης: «Ήμουν λάτρης της Ιστορίας αλλά με κούραζαν τα βιβλία της»

Βασίλης Τζανακάρης: «Ήμουν λάτρης της Ιστορίας αλλά με κούραζαν τα βιβλία της»

Συνέντευξη με τον Βασίλη Τζανακάρη, με αφορμή το τριακοστό βιβλίο του, το αφήγημα «Αμαλία – Μια πόρνη στα αζήτητα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση

Η μ...

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Η ραπ αποτελεί αντικειμενικό σύμμαχο του κοινωνιολόγου»

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Η ραπ αποτελεί αντικειμενικό σύμμαχο του κοινωνιολόγου»

«Έχω την αίσθηση πως ένα μεγάλο μέρος του κοινού της ραπ (…) αποτελείται από νέους που δηλώνουν την πρόθεσή τους να ζήσουν σε έναν κόσμο με αξίες αλληλεγγύης και μεγαλοψυχίας», μας είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή το βιβλίο «Η κοινωνιολογία συναντά τη ραπ» (εκδ. Κλειδάριθμος). Στην εικόνα, ο καθηγητής Κοινωνιο...

5 λεπτά με τον Δημήτρη Γρυπαίο: «Η οπτική στα βιβλία μου είναι ανθρωποκεντρική»

5 λεπτά με τον Δημήτρη Γρυπαίο: «Η οπτική στα βιβλία μου είναι ανθρωποκεντρική»

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Δημήτρης Γρυπαίος, για το μυθιστόρημά του «Οδόντα αντί οδόντος» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Εγκαινιάζοντας τη σεζόν των γαλλικών λογοτεχνικών βραβείων, η κριτική επιτροπή του βραβείου Médicis ανακοίνωσε τους βραβευθέντες στις τρεις κατηγορίες: πεζογραφίας, μεταφρασμένης πεζογραφίας και δοκιμίου, καθώς και το μεγάλο βραβείο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη «Το φευγιό» (εκδ. Αρμός) στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία.

Επιμέλεια: Book Press

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στις 20:30, οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν εκδήλωση γ...

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 7 μ.μ., οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον σπουδαίο συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. © Mariela De Marchi Moyano / Flickr

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ [Jacques Le Goff] «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» (μτφρ. Ελευθερία Ζέη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόλη και δημοκρατία;

...
«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη «αλλά|ΖΩ – από την λέξη στην πράξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θέλε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ