Giorgos Polymenakos Perama

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιώργος Πολυμενάκος με αφορμή το μυθιστόρημα «Σημείο εξόδου ένα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα. 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε τούτο το δεύτερο βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Θυμάμαι πολύ καλά το πρώτο ερέθισμα. Στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας (Απρίλιος 2020) κοιτούσα από τη βεράντα του σπιτιού μου, ψηλά στο Πέραμα, το τοπίο με τις γερανογέφυρες της Cosco και το αλωμένο από τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού νησάκι της Ψυττάλειας. Τότε μου ήρθε η ιδέα ενός τόπου αποκλεισμένου, στον οποίο υπάρχει έλλειψη των στοιχειωδέστερων αγαθών και του πολυτιμότερου από αυτά τα αγαθά: της ελευθερίας.

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επινόηση, πού γέρνει η πλάστιγγα;

Γέρνει σαφέστατα προς την επινόηση διότι οδηγώ στα άκρα μια πραγματικότητα, ψήγματα της οποίας όμως ήδη βιώνουμε.

Τι ρόλο παίζει ο τόπος στην εξέλιξη της πλοκής; Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά ή πρόκειται για ένα φανταστικό τοπίο;

Ο τόπος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του βιβλίου. Υπάρχει η παλιά ναυτική βάση (ο τωρινός Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού) ερημωμένη μετά από μια θανατηφόρα πανδημία παγκόσμιας εμβέλειας, υπάρχουν οι γερανογέφυρες της Cosco (χρησιμεύουν στους ελεύθερους σκοπευτές του απολυταρχικού καθεστώτος για να εκτελούν εν ψυχρώ όσους επιχειρούν να βρουν καταφύγιο στην αποκλεισμένη πόλη γιατί θεωρούνται εκ προοιμίου Μολυσμένοι) και φυσικά το Νησί - Καθαρτήριο (σημερινή Ψυττάλεια). Στο βιβλίο υπάρχουν ελάχιστες αναφορές σε τοπωνύμια της πραγματικής πόλης, τιμής ένεκεν (π.χ. Αρμός, Γερμανική Σκάλα) που μόνον όσοι ζουν ή εργάζονται στο Πέραμα θα μπορέσουν να κάνουν τον προφανή συσχετισμό.

Κάποιοι από τους χαρακτήρες του βιβλίου έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα στις προσωπικές τους ηθικές αρχές και τα πλεονεκτήματα που τους εξασφαλίζει η προνομιακή θέση που κατέχουν στην αμείλικτη ιεραρχία της Πόλης... 

Στο βιβλίο σας περιγράφεται μια δυστοπία εν τη γενέσει της. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Δεδομένου ότι ο κόσμος γύρω από αυτή την πόλη έχει καταστραφεί, υπάρχει διαρκής έλλειψη όλων των απαραίτητων αγαθών, δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια, και η υγειονομική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη. Εκείνο που πλεονάζει είναι ο αυταρχισμός και η αυτονομιμοποιημένη βία της τοπικής εξουσίας η οποία στηρίζει την ισχύ της σε κάποιες προνομιούχες (συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό) μειοψηφίες.

apopeira polymenakos simeio exodouΠοιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα που σας απασχόλησε σε αυτό το μυθιστόρημα;

Είναι το εάν, και με ποιο κίνητρο, θα υπήρχε η περίπτωση αντίστασης σε ένα απόλυτα καταπιεστικό καθεστώς, όπου ακόμη και η υπόνοια εναντίωσης επισύρει την ποινή του θανάτου. Το να φανταστούμε ότι η αγάπη για την ελευθερία είναι επαρκές κίνητρο, θα ήταν μάλλον ανεδαφικό στις πλείστες των περιπτώσεων.

Για να γίνει ακόμη πιο δύσκολο, κάποιοι από τους χαρακτήρες του βιβλίου έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα στις προσωπικές τους ηθικές αρχές και τα πλεονεκτήματα που τους εξασφαλίζει η προνομιακή θέση που κατέχουν στην αμείλικτη ιεραρχία της Πόλης, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός από αυτούς: «οι δολοφόνοι και οι νεκροθάφτες απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια και ανταμοιβές για την πολύτιμη κοινωνική τους προσφορά».

Υπήρξε κάποιο βιβλίο αναφοράς, πάνω στο οποίο στηριχτήκατε; Γενικεύοντας την ερώτηση, ποιους θεωρείται δασκάλους σας στην περιπέτεια της γραφής;

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι άμεσες ή έμμεσες αναφορές στον Όργουελ και τον Μακιαβέλλι. Για παράδειγμα, σε έναν μονόλογό του, ο Κυβερνήτης της πόλης λέει το εξής: «Καλά τα είπε ο Μακιαβέλλι, αλλά δεν τα είπε όλα. Ξέχασε να αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό: Αν θέλεις να έχεις τον έλεγχο, τον πλήρη έλεγχο, πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να ελέγχεις πως ονομάζονται οι άνθρωποι και τα πράγματα». Όπως έχει πολύ σωστά ειπωθεί, για να γράφεις πρέπει και να διαβάζεις. Κάποια από τα αγαπημένα μου διαβάσματα έχουν να κάνουν, σε τυχαία σειρά, με τον Φραντς Κάφκα, τον Άρη Αλεξάνδρου, τον Κόρμακ ΜακΚάρθυ, τον Ντίνο Μπουτζάτι και τον Γιάννη Ρίτσο.


Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Πολυμενάκος γεννήθηκε σε ένα μικρό σπίτι πλάι στον φάρο του Γυθείου. Μεγάλωσε στο Πέραμα απέναντι από τον φάρο της Ψυττάλειας. Κάθε βράδυ μετρούσε τις αναλαμπές του μέχρι την τελευταία στιγμή πριν κοιμηθεί. Σήμερα ζει στο Πέραμα. Πρώτο του βιβλίο, Ιστορίες από την άλλη όχθη (εκδ. Απόπειρα).

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Ασημίνα Ξηρογιάννη, για τη συλλογή της «Η καρδιά της γινόταν ποτάμι» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή της συγγραφής της ν...

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Τα απόβλητα είναι το πιο ειλικρινές τεκμήριο ενός πολιτισμού»

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Τα απόβλητα είναι το πιο ειλικρινές τεκμήριο ενός πολιτισμού»

«Το λογικό άλμα προκύπτει γιατί έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τα απόβλητα "φυσικά" και τους απόβλητους ανθρώπους "ατυχία". Το βιβλίο υποστηρίζει το αντίστροφο: και τα δύο παράγονται από την ίδια μήτρα» μας είπε ο Αντώνης Μαυρόπουλος με αφορμή το βιβλίο του «Waste side stories» (εκδ. Τόπος). 

...
Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

Με τη νέα ταινία του Κεντ Τζόουνς, «Η Φήμη», με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε που προβάλλεται από την Πέμπτη 13 Αυγούστου και στα θερινά σινεμά, ανακαλύπτουμε την ομότιτλη νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γουίλεμ Νταφόε, η Γκρέτα...

Άλβιν Πανγκ: «H ποίηση είναι για μένα μια μορφή προσευχής»

Άλβιν Πανγκ: «H ποίηση είναι για μένα μια μορφή προσευχής»

Ο διεθνώς καταξιωμένος ποιητής Άλβιν Πανγκ σε μια συζήτηση με τον μεταφραστή του βιβλίου του Ό,τι απέμεινε απ’ τη θάλασσα (εκδ. Θράκα, 2026) λίγο πριν από την έλευσή του στο 14ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης (24-28 Αυγούστου) αλλά και την παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής στις 2 Σ...

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

Για τη μελέτη του Γιάννη Φλυτζάνη «Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία – Πολιτική φιλοσοφία για την άρνηση και τους θεσμούς» (εκδ. Ευρασία). Εικόνα: Ο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Γράφει η Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Ποια εί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ