mariagerogianni

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε ως αρχή της συγγραφής της νέας σας συλλογής;

Στιγμή στον χρόνο δεν υπήρξε. Υπήρξαν συχνές μοναχικές περιδιαβάσεις στη φύση. Η φύση μάς δείχνει τα ανθρώπινα, που γι’ αυτά γράφω.

Με επισκέπτονταν: Το σβησμένο καντήλι των προγόνων, Η γοητεία στο κάστρο, Οι φίλοι που εξέλειπαν, Οι αγάπες σε αναμονή. Ο Παπαδιαμάντης ερχόταν κοντά μου να ξεσκονίσει το αμπέχονό του, Tα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής που εγκωμιάζουν τον θάνατο, Ο Σοπέν, Ο Σούμαν, Ο Σούμπερτ, Tα δίχορδα, Τα πνευστά. Το θυμωμένο κύμα που ξεσπά στον βράχο, O γλάρος που προμηνύει τη θύελλα, O περίστερος με την περιστέρα του που δείχνουν στον νεοσσό τους το πέταγμα - Αόρατοι στη συλλογή οι επισκέπτες μου, όμως υπαρκτοί ως σκιές, σταγόνες, μυρωδιές.

Ο Τζόζεφ Τζούμπερς έγραψε πως δεν θα βρεις την ποίηση πουθενά, αν δεν κουβαλάς λίγη μαζί σου. Ακόμη: ''Όπου κι αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί''. Σίγκμουντ Φρόυντ.

Gerogianni Koukles ExΠώς μας βοηθάει ο τίτλος να πλησιάσουμε τη συγκεκριμένη συλλογή;

Αν απομονώσουμε από τον τίτλο τη λέξη Ψυχή, θα πλησιάσουμε ευκολότερα το ιδεατό της συλλογής. Ενσαρκώνει και ενσαρκώνεται με ανοικτότητα, βυθισμένη σ’ ένα φως μυστικό.

''Δεν είχαν ψυχή '' η τάση να επικεντρώνονται οι σκέψεις μου, σε όσα βοούν από συναίσθημα, εμπλουτισμένα με αλήθειες. Κοσμούν τη ζωή.

Ο ολοκληρωμένος τίτλος ''Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή'' -επίγραμμα-, μία βιωματική εμπειρία μου.

''Ένα κλάσμα ήσουν της ζωής με αριθμητή το τρία. Τρία τα χρόνια σου. Ένα εκπληκτικό δώρο για σένα, καθώς έλεγαν. Μία κούκλα, σχεδόν ίδιο ύψος με σένα. Τι παράξενη στα μικρά σου χέρια. Πάγωσαν φαίνεται, καθώς ακούμπησες τα ροδοκόκκινα κοκκάλινα μαγουλάκια της. Μένα κλάμα σου, που έφθανε από μακριά, η κούκλα σου στο πάτωμα. ''Δεν τη θέλω, δεν έχει ψυχή''.

Τι κρίμα που δεν έπαιξα με κούκλες. Να μαθαίνεις, να ζεις και με αυτά που ξέρεις πως δεν έχουν αλήθειες''.

Με ποιο τρόπο η σκέψη του αναγνώστη υπάρχει στην ποίησή σας;

Αυτά που ειπώθηκαν από τον Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς ''Ο,τι μπορεί να εξηγηθεί δεν είναι ποίηση'', από τον Τ.Σ.΄Ελιοτ ''Η αυθεντική ποίηση μπορεί να αρέσει, προτού γίνει κατανοητή''.

Να τολμήσουμε να πούμε πως ό,τι προάγει δεν είναι απαραίτητο να έχει ερμηνευτεί και ο δημιουργός, χωρίς καν να ερωτάται, εάν θέλει να υποστεί μία συγκεκριμένη ή άλλη ερμηνεία;

Η ποίηση μιλά από μόνη της, επικοινωνεί μοναδικά με κάθε ζευγάρι μάτια και αποκλειστικά με τον εσωτερικό κόσμο του κάθε αναγνώστη.

Ποιο ποίημα ή απόσπασμα από κάποιο ποίημα θα λέγατε ότι συστήνει με τον καλύτερο τρόπο το ύφος και τους τρόπους αυτής της συλλογής;

ΕΓΚΩΜΙΟ

Βάλαμε το αηδόνι στο κλουβί
στη γυάλα το χρυσόψαρο
στη γλάστρα παπαρούνες, και
τη ζωή να συλλαβίζει τα τρία γράμματά της

Αν ζητούσαν να επιλέξετε ένα από τα δύο, με τι θα λέγατε ότι προσομοιάζουν περισσότερο τα ποιήματά σας: με μουσικά κομμάτια ή με εικαστικά έργα;

Με εικαστικά έργα (φωτογραφίες).

Τι διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Βερολίνο 1933, του Daniel Schneidermann.

politeia link more


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον ...

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Κούλη

5 λεπτά με τη Μαρία Κούλη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Κούλη με αφορμή το βιβλίο της «Βρε, άντε και σιχτίρ!» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 

Επιμέλεια: Book Press 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974, το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά

Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974, το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά

Είκοσι πέντε χρόνια έρευνας χρειάστηκε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς για να καταλήξει στο αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974», το οποίο αφορά την επταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της χώρας μας και ανα...

Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν

Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν

Τάσεις, στάσεις και το γυμνό μετέωρο σώμα του χορευτή. Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν.

Του Νίκου Ξένιου

Η σύγχρονη περφόρμανς αρνείται τον παραδοσιακό δυϊσμό σώματος και μυαλού και αναζητά τη συνείδηση που εδράζει στο γυμνό σώμα. Η εκτός πλαισίου χρήσ...

Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη, του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου: Η λεπτουργία της αφήγησης

Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη, του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου: Η λεπτουργία της αφήγησης

Για την επανέκδοση της πρώτης συλλογής διηγημάτων του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου «Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη» (εκδ. Κίχλη).

Της Διώνης Δημητριάδου

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν (Τραμ, 1973) τα έντεκα μικρά διηγήματα (γραμμ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Μπλε ήλιος, του Διονύση Μαρίνου (προδημοσίευση)

Μπλε ήλιος, του Διονύση Μαρίνου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Διονύση Μαρίνου «Μπλε ήλιος», το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Μαριάννα]

Μία φλοίδα φως, σαν κάτι ζωντανό που ανασα...

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ