kouli armos

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Κούλη με αφορμή το βιβλίο της «Βρε, άντε και σιχτίρ!» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 

Επιμέλεια: Book Press 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Ξεκίνησα με σκοπό να περιγράψω μια συμπεριφορά που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Κάποιος γνωστός, συσσωρεύει σπίτι του ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, με αποτέλεσμα σχεδόν να μην υπάρχει χώρος για τον ίδιο να κινηθεί, να ζήσει. Η ηρωΐδα του μυθιστορήματος, η Αγνή, κάνει ακριβώς το ίδιο. Αν και, κατά δήλωσή της: «…είμαι η πρώτη, η πιο σημαντική, η πετυχημένη…» δεν παύει να νιώθει ανασφαλής, γεμάτη ανομολόγητους φόβους. Για να λύσει το πρόβλημα απευθύνεται σε έναν «ψυ», όπως τον αποκαλεί. Και, από εκεί, αρχίζει το ταξίδι στην αυτογνωσία, με φόντο διάφορα γεγονότα καθοριστικά για τη ζωή της. Γύρω από αυτό λοιπόν το ερέθισμα, έπλασα το μύθο.

Ποια είναι η αναλογία βιώματος και μυθοπλασίας στο βιβλίο σας; Προς τα πού θα λέγατε ότι «γέρνει η πλάστιγγα»;

Θα έλεγα πως υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δυο. Τα κομμάτια που αφορούν στις συναντήσεις της Αγνής με τον «ψυ» αποτελούν προσωπικά βιώματα. Εικόνες από το δικό μου ταξίδι αυτογνωσίας. Τα υπόλοιπα είναι καθαρή μυθοπλασία. Πιστεύω βέβαια πως ο συγγραφέας, είτε το θέλει είτε όχι, είναι πάντα παρών σε ό,τι γράφει. Ακόμα και στη μυθοπλασία.

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Μέχρι την τελευταία στιγμή αμφιταλαντευόμουν. Να φανταστείτε ότι, λίγο πριν κλείσω το κείμενο, αποφάσισα να κάνω μια μεγάλη ανατροπή στην ιστορία, πράγμα που, νομίζω, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όσο για το τέλος… Έκλεισα τα μάτια και αφέθηκα στο συναίσθημα της ηρωΐδας. Άφησα δηλαδή την ίδια την Αγνή να με καθοδηγήσει στο πώς θα ήθελε να τελειώσει την ιστορία. Εξάλλου, πιστεύω πως τέλος δεν υπάρχει. Κάθε τέλος είναι μια καινούρια αρχή, έτσι δεν είναι;

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο βιβλίο, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Μάλλον όχι. Οι συγγραφείς περιγράφουν «εικόνες ζωής». Και, η ίδια η ζωή είναι φτιαγμένη από μικρές στιγμές που μας καθορίζουν. Οπότε, τίποτα «μεγάλο», τίποτα κραυγαλέο. Μονάχα συναίσθημα… Το συναίσθημα είναι αυτό που καθορίζει την ουσία των πραγμάτων. Έρωτας για ζωή και δημιουργία η κάθε μας ανάσα. Αυτό μάλιστα, είναι μεγάλο θέμα, που διαπνέει όλες μας τις μοναδικές στιγμές, είτε γράφουμε, είτε διαβάζουμε.

vre ante exofΠοιο θα λέγατε ότι είναι το βασικό θέμα στο δικό σας βιβλίο;

Όσο έγραφα το κείμενο, ο Δάσκαλός μου Ντίνος Σιδερίδης, με ρωτούσε τακτικά: «γιατί γράφεται αυτή η ιστορία;» Κάθε φορά που του απαντούσα, ένιωθα να βρίσκω το δρόμο μου, τα «γιατί και τα πώς». Όλα γινόντουσαν πιο καθαρά, διόρθωνα κάθε εντροπία. Χάρη στην ερώτηση λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι ήταν σημαντικό για μένα να αναδείξω μέσα από τις σελίδες του βιβλίου την προσπάθεια της Αγνής να γνωρίσει τον εαυτό της. Πόσο αυτό την αλλάζει ως άνθρωπο. Πώς τη βοηθάει να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις (προδοσία, θάνατο…)

Έχετε συγγραφέα-πρότυπο, κάποιον που να θεωρείτε δάσκαλό σας;

Το βιβλίο που με καθόρισε είναι το: «Γράμματα σε ένα νέο ποιητή» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε. Το διαβάζω ξανά και ξανά. Ο Ρίλκε συμβουλεύει έναν νέο για την ποίηση, την έμπνευση, την ίδια τη ζωή. Του λέει: «εξομολογηθείτε στον εαυτό σας: θα πεθαίνατε τάχα αν σας απαγόρευαν να γράψετε;» Αν αναρωτηθούμε το ίδιο για κάθε τι στη ζωή, τότε ο εσώτερος εαυτός μας θα μας πει τη δική του αλήθεια. Ποια είναι δηλαδή τα σημαντικά πράγματα για μας και ποια όχι. Μεγάλος δάσκαλος ο Ρίλκε! Εξάλλου και εγώ από την ποίηση ξεκίνησα… 

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Κατά τη γνώμη μου, ο συγγραφέας, όπως ο Κοντορεβυθούλης στο παραμύθι, αφήνει πίσω του λέξεις-βότσαλα για να βρει το δρόμο ο αναγνώστης και να τον ακολουθήσει. Λέξεις-συναίσθημα, για να επικοινωνήσουν οι δυο τους. Να μοιραστούν κοινές αλήθειες. Νομίζω ότι, στην ιδανική κατάσταση, συγγραφέας και αναγνώστης επικοινωνούν ψυχή με ψυχή. Στο μυθιστόρημά μου «Βρε άντε και σιχτίρ» θα ήθελα ο αναγνώστης να μπει στην ιστορία. Να γελάσει και να κλάψει μαζί με την Αγνή, να προβληματιστεί… Να ψάξει ο ίδιος τον εαυτό του, τα όνειρά του… Να δει κατά πόσο τα ακολουθεί ή τα ξέχασε στην άκρη του δρόμου…

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Το « Névrose et Psychose » του Sigmund Freud. Με ενδιαφέρει πολύ η ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Έτσι, διαβάζω αρκετά βιβλία ψυχολογίας. Με βοηθούν να κατανοήσω καλύτερα τον εαυτό μου και τους άλλους. Κάτι πολύ χρήσιμο για τον συγγραφέα που πλάθει χαρακτήρες.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον ...

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974, το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά

Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974, το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά

Είκοσι πέντε χρόνια έρευνας χρειάστηκε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς για να καταλήξει στο αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974», το οποίο αφορά την επταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της χώρας μας και ανα...

Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν

Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν

Τάσεις, στάσεις και το γυμνό μετέωρο σώμα του χορευτή. Πέντε παραστάσεις που ξεχώρισαν.

Του Νίκου Ξένιου

Η σύγχρονη περφόρμανς αρνείται τον παραδοσιακό δυϊσμό σώματος και μυαλού και αναζητά τη συνείδηση που εδράζει στο γυμνό σώμα. Η εκτός πλαισίου χρήσ...

Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη, του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου: Η λεπτουργία της αφήγησης

Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη, του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου: Η λεπτουργία της αφήγησης

Για την επανέκδοση της πρώτης συλλογής διηγημάτων του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου «Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη» (εκδ. Κίχλη).

Της Διώνης Δημητριάδου

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν (Τραμ, 1973) τα έντεκα μικρά διηγήματα (γραμμ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Μπλε ήλιος, του Διονύση Μαρίνου (προδημοσίευση)

Μπλε ήλιος, του Διονύση Μαρίνου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Διονύση Μαρίνου «Μπλε ήλιος», το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Μαριάννα]

Μία φλοίδα φως, σαν κάτι ζωντανό που ανασα...

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ