travlou pasxalia

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Πασχαλία Ταυλού με αφορμή το μυθιστόρημά της «Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Aναμφίβολα ήταν η ζήλια. Μια ζήλια δημιουργική, που είχε τη ρίζα της στα εφηβικά μου αναγνώσματα και στην επαφή μου με τον Ιούλιο Βερν, την Τζέιν Ώστεν, τον Καζαντζάκη. Οι λέξεις ασκούσαν πάνω μου μια ιδιαίτερη μαγεία και, ως αδάμαστο υλικό που είναι, με προκαλούσαν να τους επιβληθώ. 

Ανάμεσα στην Ιστορία και την επινόηση, πού γέρνει η πλάστιγγα;

Είμαι κάπου στη μέση, ισορροπώ. Χρησιμοποιώ συχνά μια ιστορική ατμόσφαιρα για να τοποθετήσω τους ήρωες και την ιστορία μου –αυτή εξάλλου η διαδικασία αποτελεί εξ ορισμού ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος–, όμως, όσο κυλάει ο χρόνος και μαθαίνω τον εαυτό μου, η επινόηση με έλκει περισσότερο, παράλληλα με το γήτεμα της γλώσσας. Ένα ιστορικό γεγονός από μόνο του δεν αποτελεί ερέθισμα για μένα, σε αντίθεση με μια προσωπικότητα που με προκαλεί να τη «σκάψω», να την ανακαλύψω, να την κατακτήσω και να την αποδώσω μέσα από τη δική μου οπτική.

Το μυθιστόρημά σας εξελίσσεται στο παρελθόν, με ηρωίδες που, εκ πρώτοις, δεν έχουν καμιά σχέση με εσάς. Πού βρίσκεται η Πασχαλία μέσα σε αυτό το βιβλίο;

Όπως αναφέρω και στην εισαγωγή, το Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο ήταν, πέρα από το ιδεολογικό του φορτίο, μια υφολογική πρόκληση για μένα. «Ντύνομαι» τη Ζαχαρώ για να τη νιώσω και να μεταφέρω αμεσότερα τα δικά της μηνύματα. Ως εκ τούτου, εγώ αφομοιώνομαι από την ηρωίδα μου, «συναιρούμαι» μες στη δική της σκέψη και ύπαρξη. Βιώνω ωστόσο την υπέρτατη ικανοποίηση του ηθοποιού που επιτυγχάνει μια έκσταση και καταφέρνει να μπει στο πετσί ενός ρόλου, θέλοντας όχι να αυτοαναλυθώ αλλά να ξεφύγω έστω πρόσκαιρα από τον εαυτό μου. 

travlou pasxalia exΠόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας; 

Η συγγραφική διαδικασία μοιάζει συχνά με κινούμενη άμμο. Τίποτα δεν παραμένει σταθερό όσο προχωρά η εξέλιξη του έργου. Μου έχει τύχει να διαγράψω ολόκληρα κεφάλαια και να δοκιμάσω δυο και τρεις διαφορετικές καταλήξεις ώσπου να αποφασίσω ποια εντέλει μου ταιριάζει με αυτό που έγραψα.

Στο Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο ωστόσο, όπως και στη Γιατρίνα, γνώριζα το τέλος εξαρχής επειδή οι πρωταγωνίστριες ήταν πρόσωπα υπαρκτά και δεν ήθελα να αλλοιώσω τις ιστορίες τους, που με είχαν μαγνητίσει από την πρώτη στιγμή. 

Κάποιοι λένε: «Ένα μεγάλο μυθιστόρημα χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε; 

Για να απαντήσω, θα πρέπει να ορίσουμε την έννοια του μεγάλου. Αν εννοούμε πολυσέλιδο, θα συμφωνήσω ότι απαιτείται μια πλούσια πλοκή για να γοητεύσεις και να κρατήσεις τον αναγνώστη και να μην παρασυρθείς σε άσκοπες επαναλήψεις και πλατειασμούς. Αν εννοούμε σπουδαίο μυθιστόρημα, σίγουρα είναι πολλοί οι παράγοντες που θα το αναδείξουν. Όμως τον κύριο ρόλο σε αυτό το ζήτημα το παίζει ο συγγραφέας και οι χειρισμοί του. Ένα θέμα κοινότοπο μπορεί να αναδειχτεί σε αριστούργημα από έναν μαέστρο της πλοκής και της γλώσσας κι ένα θέμα πρωτότυπο μπορεί να καταδικαστεί από μια μέτρια πένα. 

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Η ενοχή της σιωπής για όσα συμβαίνουν πίσω από πόρτες κλειστές και η θλιβερή μετάβαση της γυναίκας από την αθωότητα στην επίγνωση των στεγανών και των στερεοτύπων με τα οποία καλείται συχνά να ζήσει.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Οξυδερκή, ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα φύλου και κοινωνικής δικαιοσύνης, λάτρη της λογοτεχνίας εκείνης που επιδιώκει πέρα από την ψυχαγωγία να συνομιλήσει με τον αναγνώστη για κοινωνικούς προβληματισμούς. 

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Διαβάζω παράλληλα δύο: Το Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι του Οcean Vuong (εκδ. Gutenberg), ένα βιβλίο πρωτότυπο και λεπτοδουλεμένο, και το Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου του Λάκη Λαζόπουλου (εκδ. Διόπτρα), το οποίο με την αυτοβιογραφική του ταυτότητα αποτελεί μια γροθιά στο στομάχι για τη μάστιγα του καρκίνου, των ανθρώπινων σχέσεων, των δεσμών που άλλοτε δυναμώνουν όταν ξέρεις να τους ενισχύσεις και να τους σεβαστείς και άλλοτε ξεφτίζουν, αποδεικνύοντας εντέλει τι είναι η ουσία της αγάπης.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανάσης Λάλας: «Είχε ηθικό κώδικα, είχε καταγωγή ο θυμός του Καζαντζίδη»

Θανάσης Λάλας: «Είχε ηθικό κώδικα, είχε καταγωγή ο θυμός του Καζαντζίδη»

Μια συνομιλία με τον Θανάση Λάλα, με αφορμή το βιβλίο του «Στέλιος Καζαντζίδης – Θηρίο ανήμερο», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Του Κώστα Αγοραστού

Ο Θανάσης Λάλας είναι από τους λίγους δημοσιογράφους που εκμεταλλεύτηκε στον μέγιστο β...

Νίκος Αργύρης & Μαριλένα Πανουργιά: «Δεν μπορεί να υπάρξει κορεσμός καλών βιβλίων»

Νίκος Αργύρης & Μαριλένα Πανουργιά: «Δεν μπορεί να υπάρξει κορεσμός καλών βιβλίων»

Ο Νίκος Αργύρης και η Μαριλένα Πανουργιά μας μιλούν για τα χρόνια που βρίσκονται στο τιμόνι των εκδόσεων Ίκαρος, τις νέες σειρές που καθιέρωσαν, καθώς και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Του Κώστα Αγοραστού

Διευθύνουν έναν από τους πιο ιστορικούς εκδοτι...

5 λεπτά με τον Κοραή Δαμάτη

5 λεπτά με τον Κοραή Δαμάτη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Κοραής Δαμάτης με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων του «Αφορμές», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Ποιες ήταν οι «αφορμές» αυτής της συλλογής; Πραγματικά γεγονότα ή επινοήσεις του μυαλού;  ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το ταξίδι των γονιδίων μας, του Γιοχάνες Κράουζε – Είμαστε όλοι από κάπου αλλού

Το ταξίδι των γονιδίων μας, του Γιοχάνες Κράουζε – Είμαστε όλοι από κάπου αλλού

Για το βιβλίο του Johannes Krause  σε συνεργασία με τον Thomas Trappe «Το ταξίδι των γονιδίων μας. Πώς η μετανάστευση διαμόρφωσε τις σύγχρονες κοινωνίες» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου, εκδ. Διόπτρα).

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

...
Ο Αλμπέρτο Μοράβια στο εργαστήρι του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Ο Αλμπέρτο Μοράβια στο εργαστήρι του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Μεταφραστές και επιμελητές αποκαλύπτουν τις διαδρομές μέσα από τις οποίες προσέγγισαν τη γλώσσα, το ύφος ή και την οικονομία ενός βιβλίου και μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά του εργαστηρίου τους. Φιλοξενούμενος, ο μεταφραστής Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αφορμή το μυθιστόρημα του Alberto Moravia «Η προσήλωση» (εκδ. Κρ...

Καλοκαιρινό bazaar από τις εκδόσεις Κριτική

Καλοκαιρινό bazaar από τις εκδόσεις Κριτική

Καλοκαιρινό bazaar βιβλίων των εκδόσεων Κριτική με έκπτωση 50% και μόνο μέχρι τις 25 Ιουνίου 2021.

Επιμέλεια: Book Press

Από τις 14 έως και τις 25 Ιουνίου 2021 οι εκδόσεις Κριτική προσφέρουν στους α...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Σίμου «Ο θάνατος του Οδυσσέα – Μια Περιπέτεια του Αστυνόμου Καπετάνου», το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

20...

Η χώρα των άλλων, της Λεϊλά Σλιμανί (προδημοσίευση)

Η χώρα των άλλων, της Λεϊλά Σλιμανί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Leila Slimani «Η χώρα των άλλων» (μτφρ. Κλαιρ Νεβέ, Μανώλης Πιμπλής), που κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την πρώτη φορά που η Ματίλντ επισκέφθηκε...

Άνθρωποι στο περιθώριο, του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς (προδημοσίευση)

Άνθρωποι στο περιθώριο, του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ulrich Alexander Boschwitz «Άνθρωποι στο περιθώριο» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), που κυκλοφορεί στις 9 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έξι καλά ελληνικά αστυνομικά

Έξι καλά ελληνικά αστυνομικά

Τέσσερα μυθιστορήματα και δύο συλλογές αστυνομικών ιστοριών Ελλήνων συγγραφέων, επιλεγμένα από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Επιλογή οκτώ μεταφρασμένων αστυνομικών μυθιστορημάτων από τις πρόσφατες κυκλοφορίες.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

Τσερνομπίλ: 35 χρόνια μετά, οκτώ βιβλία

Τσερνομπίλ: 35 χρόνια μετά, οκτώ βιβλία

Ήταν Σάββατο του Λαζάρου 26 Απριλίου 1986 όταν σημειώθηκε το μεγαλύτερο, μέχρι τότε, πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. Μια σειρά εκρήξεων προκάλεσε την καταστροφή του αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στο Τσερνομπίλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης και σημερινής Ουκρανίας. Τριάντε πέντε χρόνια μετά, ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Μαΐου 2021 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έξι καλά ελληνικά αστυνομικά

Τέσσερα μυθιστορήματα και δύο συλλογές αστυνομικών ιστοριών Ελλήνων συγγραφέων, επιλεγμένα από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή. Της Χίλντας Παπαδημητρίου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ