travlou pasxalia

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Πασχαλία Ταυλού με αφορμή το μυθιστόρημά της «Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Aναμφίβολα ήταν η ζήλια. Μια ζήλια δημιουργική, που είχε τη ρίζα της στα εφηβικά μου αναγνώσματα και στην επαφή μου με τον Ιούλιο Βερν, την Τζέιν Ώστεν, τον Καζαντζάκη. Οι λέξεις ασκούσαν πάνω μου μια ιδιαίτερη μαγεία και, ως αδάμαστο υλικό που είναι, με προκαλούσαν να τους επιβληθώ. 

Ανάμεσα στην Ιστορία και την επινόηση, πού γέρνει η πλάστιγγα;

Είμαι κάπου στη μέση, ισορροπώ. Χρησιμοποιώ συχνά μια ιστορική ατμόσφαιρα για να τοποθετήσω τους ήρωες και την ιστορία μου –αυτή εξάλλου η διαδικασία αποτελεί εξ ορισμού ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος–, όμως, όσο κυλάει ο χρόνος και μαθαίνω τον εαυτό μου, η επινόηση με έλκει περισσότερο, παράλληλα με το γήτεμα της γλώσσας. Ένα ιστορικό γεγονός από μόνο του δεν αποτελεί ερέθισμα για μένα, σε αντίθεση με μια προσωπικότητα που με προκαλεί να τη «σκάψω», να την ανακαλύψω, να την κατακτήσω και να την αποδώσω μέσα από τη δική μου οπτική.

Το μυθιστόρημά σας εξελίσσεται στο παρελθόν, με ηρωίδες που, εκ πρώτοις, δεν έχουν καμιά σχέση με εσάς. Πού βρίσκεται η Πασχαλία μέσα σε αυτό το βιβλίο;

Όπως αναφέρω και στην εισαγωγή, το Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο ήταν, πέρα από το ιδεολογικό του φορτίο, μια υφολογική πρόκληση για μένα. «Ντύνομαι» τη Ζαχαρώ για να τη νιώσω και να μεταφέρω αμεσότερα τα δικά της μηνύματα. Ως εκ τούτου, εγώ αφομοιώνομαι από την ηρωίδα μου, «συναιρούμαι» μες στη δική της σκέψη και ύπαρξη. Βιώνω ωστόσο την υπέρτατη ικανοποίηση του ηθοποιού που επιτυγχάνει μια έκσταση και καταφέρνει να μπει στο πετσί ενός ρόλου, θέλοντας όχι να αυτοαναλυθώ αλλά να ξεφύγω έστω πρόσκαιρα από τον εαυτό μου. 

travlou pasxalia exΠόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας; 

Η συγγραφική διαδικασία μοιάζει συχνά με κινούμενη άμμο. Τίποτα δεν παραμένει σταθερό όσο προχωρά η εξέλιξη του έργου. Μου έχει τύχει να διαγράψω ολόκληρα κεφάλαια και να δοκιμάσω δυο και τρεις διαφορετικές καταλήξεις ώσπου να αποφασίσω ποια εντέλει μου ταιριάζει με αυτό που έγραψα.

Στο Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο ωστόσο, όπως και στη Γιατρίνα, γνώριζα το τέλος εξαρχής επειδή οι πρωταγωνίστριες ήταν πρόσωπα υπαρκτά και δεν ήθελα να αλλοιώσω τις ιστορίες τους, που με είχαν μαγνητίσει από την πρώτη στιγμή. 

Κάποιοι λένε: «Ένα μεγάλο μυθιστόρημα χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε; 

Για να απαντήσω, θα πρέπει να ορίσουμε την έννοια του μεγάλου. Αν εννοούμε πολυσέλιδο, θα συμφωνήσω ότι απαιτείται μια πλούσια πλοκή για να γοητεύσεις και να κρατήσεις τον αναγνώστη και να μην παρασυρθείς σε άσκοπες επαναλήψεις και πλατειασμούς. Αν εννοούμε σπουδαίο μυθιστόρημα, σίγουρα είναι πολλοί οι παράγοντες που θα το αναδείξουν. Όμως τον κύριο ρόλο σε αυτό το ζήτημα το παίζει ο συγγραφέας και οι χειρισμοί του. Ένα θέμα κοινότοπο μπορεί να αναδειχτεί σε αριστούργημα από έναν μαέστρο της πλοκής και της γλώσσας κι ένα θέμα πρωτότυπο μπορεί να καταδικαστεί από μια μέτρια πένα. 

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Η ενοχή της σιωπής για όσα συμβαίνουν πίσω από πόρτες κλειστές και η θλιβερή μετάβαση της γυναίκας από την αθωότητα στην επίγνωση των στεγανών και των στερεοτύπων με τα οποία καλείται συχνά να ζήσει.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Οξυδερκή, ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα φύλου και κοινωνικής δικαιοσύνης, λάτρη της λογοτεχνίας εκείνης που επιδιώκει πέρα από την ψυχαγωγία να συνομιλήσει με τον αναγνώστη για κοινωνικούς προβληματισμούς. 

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Διαβάζω παράλληλα δύο: Το Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι του Οcean Vuong (εκδ. Gutenberg), ένα βιβλίο πρωτότυπο και λεπτοδουλεμένο, και το Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου του Λάκη Λαζόπουλου (εκδ. Διόπτρα), το οποίο με την αυτοβιογραφική του ταυτότητα αποτελεί μια γροθιά στο στομάχι για τη μάστιγα του καρκίνου, των ανθρώπινων σχέσεων, των δεσμών που άλλοτε δυναμώνουν όταν ξέρεις να τους ενισχύσεις και να τους σεβαστείς και άλλοτε ξεφτίζουν, αποδεικνύοντας εντέλει τι είναι η ουσία της αγάπης.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον ...

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

«Η Καγκελάριος» είναι μια καθηλωτική πολιτική βιογραφία και ταυτόχρονα μια προσωπική ανθρώπινη ιστορία ενός αουτσάιντερ: μιας χημικού, κόρης πάστορα, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και κατάφερε να γίνει η άτυπη ηγέτιδα της Δύσης. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στις 21 Οκτωβρίου...

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις «Προσωπικότητες» Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζει τον Στέλιο Ράμφο.

Επιμέλεια: Book Press

Στέλιος Ράμφος: κορυφαίος στοχαστής, πολυγραφότατος συγγραφέας και από τους πλέον επιδραστικούς σύγχρονους φιλοσόφους.

...
Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Θέατρο, χορός, σινεμά, instalations, προβολές, λογοτεχνία, κοινωνικός προβληματισμός και «μια υπόσχεση ευτυχίας που δεν έρχεται αλλά είναι ωραίο να την περιμένεις σαν να φτάνει», όπως σημείωσε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση στην παρουσίαση του προγράμματος της Στέγης για το 2021-...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ