hilda papadimitriou 5 lepta

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Χίλντα Παπαδημητρίου με αφορμή το μυθιστόρημά της «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Το πρώτο ερέθισμα ήταν οι βόλτες στην περιοχή του Νέου Κόσμου, όπου βρίσκονται πολλές προσφυγικές πολυκατοικίες, διαφόρων χρονικών περιόδων. Τα ονόματα των δρόμων, Βολταίρου και Ντεκάρτ, Φρειδερίκου Σμιθ και Μάουερ, τα γκραφίτι στους τοίχους, οι εσωτερικοί κήποι των πολυκατοικιών που λειτουργούν σαν τόπος συνάντησης των κατοίκων, το τραμ που ανεβοκατεβαίνει την Κασομούλη, όλα αυτά μου φάνηκαν κατάλληλο σκηνικό για να στήσω μια ιστορία. Είχα κατά νου να γράψω μια ιστορία με επίκεντρο έναν ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων του τράφικινγκ και συζήτησα με μια φίλη, έμπειρη ψυχολόγο, η οποία μου διηγήθηκε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και θυμάτων του σεξουαλικού τράφικινγκ.

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επινόηση, που γέρνει η πλάστιγγα;

Συνήθως υπάρχει ένα μικρό περιστατικό που είδα, μια συζήτηση που κρυφάκουσα, μια εικόνα που με στοιχειώνει. Αυτά αποτελούν το έναυσμα για να δουλέψει η φαντασία, να πλάσει τους ήρωες και τις ιστορίες τους. Κι επειδή γράφω αστυνομικά μυθιστορήματα, νιώθω την ανάγκη να κρατάω την επαφή μου με την πραγματικότητα, να μην αναπαράγω τις εικόνες βιβλίων ή σειρών που εκτυλίσσονται σε άλλες χώρες. Μάλλον προσπαθώ να ισορροπήσω την πλάστιγγα.

Το μυθιστόρημά σας εξελίσσεται στη σημερινή Αθήνα. Πόσο ρόλο παίζει η πόλη στην εξέλιξη της πλοκής;

Ίσως ακουστεί υπερβολικό, αλλά η πόλη είναι η πλοκή. Οι ιστορίες που διαδραματίζονται καθημερινά στους δρόμους της και στις γειτονιές της, η εξέλιξη και οι αλλαγές στην τοπιογραφία της αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του βιβλίου, όλων των βιβλίων μου.

H πόλη είναι η πλοκή. Οι ιστορίες που διαδραματίζονται καθημερινά στους δρόμους της και στις γειτονιές της, η εξέλιξη και οι αλλαγές στην τοπιογραφία της αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του βιβλίου, όλων των βιβλίων μου.

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Δεν ξεκινάω ποτέ να γράψω ένα βιβλίο αν δεν ξέρω την αρχή και το τέλος του. Μπορεί ο τρόπος που οι ήρωες θα φτάσουν στο τέλος να αλλάξει στη διαδρομή της γραφής, αλλά το τέλος είναι ξεκάθαρο μέσα στο μυαλό μου.

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο μυθιστόρημα, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Δεν μου έχει περάσει η σκέψη ότι «τώρα θα γράψω ένα μεγάλο μυθιστόρημα». Γράφω αστυνομικές ιστορίες στις οποίες το κίνητρο μπορεί να μοιάζει ασήμαντο, αλλά όλα τα ανθρώπινα μού φαίνονται σημαντικά. Και πιο σημαντικό ίσως είναι να μη γράφω βαρετά βιβλία, κι ας μην έχουν θέματα σπουδαία και βαρυσήμαντα.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Η πίστη του ήρωα, του Χάρη Νικολόπουλου, στη σημασία της δικαιοσύνης, υπό την έννοια μιας συμπαντικής δικαιοσύνης: κανείς δεν μπορεί να ζει ανέμελος και αδιάφορος για τις αδικίες που διαπράττονται δίπλα του και συχνά με τη δική του ανοχή. Ή όπως λέει ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ένας αγαπημένος μουσικός του Χάρη, nobody wins until everybody wins.

Έχετε ποτέ σκεφτεί να γράψετε ένα μυθιστόρημα εκτός του είδους που σας καθιέρωσε, τα αστυνομικά;

Επειδή μέχρι τα 40 μου χρόνια δεν είχα διανοηθεί καν ότι θα έγραφα βιβλία οποιουδήποτε είδους, έμαθα πια ότι πιο σωστό είναι «ποτέ μη λες ποτέ». Ποιος ξέρει;

Kανείς δεν μπορεί να ζει ανέμελος και αδιάφορος για τις αδικίες που διαπράττονται δίπλα του και συχνά με τη δική του ανοχή. Ή όπως λέει ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ένας αγαπημένος μουσικός του Χάρη, nobody wins until everybody wins.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Ιδανικός αναγνώστης των σύγχρονων αστυνομικών είναι αυτός που δεν κολλάει στο whodunit αλλά διαβάζει ένα αστυνομικό όπως κάθε άλλο βιβλίο: για την υπόθεση αλλά και τη γλώσσα του, για τις σκέψεις των ηρώων που ενίοτε είναι σκέψεις του συγγραφέα, για τα σχόλια σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες, για τις περιγραφές των πόλεων. Στα δικά μου βιβλία, βοηθάει όταν ο αναγνώστης αγαπάει τη μουσική, χωρίς να είναι απαραίτητη συνθήκη.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Παλιότερα διάβαζα ένα βιβλίο μόνο, τώρα διαβάζω δύο-τρία συγχρόνως. Διαβάζω λοιπόν το Κάτι αστραφτερό, της Jaquelin Woodson (μτφρ. Άννα Μαραγκάκη, εκδ. Πόλις), το Πότε άγγελος πότε διάβολος, του Κώστα Ακρίβου (εκδ. Μεταίχμιο) και το Νεκροτομείο πλήρες, του Jean-Patrick Manchette (μτφρ. Ειρήνη Παπακυριάκου, εκδ. Άγρα).


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον ...

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

«Η Καγκελάριος» είναι μια καθηλωτική πολιτική βιογραφία και ταυτόχρονα μια προσωπική ανθρώπινη ιστορία ενός αουτσάιντερ: μιας χημικού, κόρης πάστορα, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και κατάφερε να γίνει η άτυπη ηγέτιδα της Δύσης. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στις 21 Οκτωβρίου...

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις «Προσωπικότητες» Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζει τον Στέλιο Ράμφο.

Επιμέλεια: Book Press

Στέλιος Ράμφος: κορυφαίος στοχαστής, πολυγραφότατος συγγραφέας και από τους πλέον επιδραστικούς σύγχρονους φιλοσόφους.

...
Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Θέατρο, χορός, σινεμά, instalations, προβολές, λογοτεχνία, κοινωνικός προβληματισμός και «μια υπόσχεση ευτυχίας που δεν έρχεται αλλά είναι ωραίο να την περιμένεις σαν να φτάνει», όπως σημείωσε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση στην παρουσίαση του προγράμματος της Στέγης για το 2021-...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ