hilda papadimitriou 5 lepta

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Χίλντα Παπαδημητρίου με αφορμή το μυθιστόρημά της «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Το πρώτο ερέθισμα ήταν οι βόλτες στην περιοχή του Νέου Κόσμου, όπου βρίσκονται πολλές προσφυγικές πολυκατοικίες, διαφόρων χρονικών περιόδων. Τα ονόματα των δρόμων, Βολταίρου και Ντεκάρτ, Φρειδερίκου Σμιθ και Μάουερ, τα γκραφίτι στους τοίχους, οι εσωτερικοί κήποι των πολυκατοικιών που λειτουργούν σαν τόπος συνάντησης των κατοίκων, το τραμ που ανεβοκατεβαίνει την Κασομούλη, όλα αυτά μου φάνηκαν κατάλληλο σκηνικό για να στήσω μια ιστορία. Είχα κατά νου να γράψω μια ιστορία με επίκεντρο έναν ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων του τράφικινγκ και συζήτησα με μια φίλη, έμπειρη ψυχολόγο, η οποία μου διηγήθηκε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και θυμάτων του σεξουαλικού τράφικινγκ.

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επινόηση, που γέρνει η πλάστιγγα;

Συνήθως υπάρχει ένα μικρό περιστατικό που είδα, μια συζήτηση που κρυφάκουσα, μια εικόνα που με στοιχειώνει. Αυτά αποτελούν το έναυσμα για να δουλέψει η φαντασία, να πλάσει τους ήρωες και τις ιστορίες τους. Κι επειδή γράφω αστυνομικά μυθιστορήματα, νιώθω την ανάγκη να κρατάω την επαφή μου με την πραγματικότητα, να μην αναπαράγω τις εικόνες βιβλίων ή σειρών που εκτυλίσσονται σε άλλες χώρες. Μάλλον προσπαθώ να ισορροπήσω την πλάστιγγα.

Το μυθιστόρημά σας εξελίσσεται στη σημερινή Αθήνα. Πόσο ρόλο παίζει η πόλη στην εξέλιξη της πλοκής;

Ίσως ακουστεί υπερβολικό, αλλά η πόλη είναι η πλοκή. Οι ιστορίες που διαδραματίζονται καθημερινά στους δρόμους της και στις γειτονιές της, η εξέλιξη και οι αλλαγές στην τοπιογραφία της αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του βιβλίου, όλων των βιβλίων μου.

H πόλη είναι η πλοκή. Οι ιστορίες που διαδραματίζονται καθημερινά στους δρόμους της και στις γειτονιές της, η εξέλιξη και οι αλλαγές στην τοπιογραφία της αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του βιβλίου, όλων των βιβλίων μου.

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Δεν ξεκινάω ποτέ να γράψω ένα βιβλίο αν δεν ξέρω την αρχή και το τέλος του. Μπορεί ο τρόπος που οι ήρωες θα φτάσουν στο τέλος να αλλάξει στη διαδρομή της γραφής, αλλά το τέλος είναι ξεκάθαρο μέσα στο μυαλό μου.

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο μυθιστόρημα, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Δεν μου έχει περάσει η σκέψη ότι «τώρα θα γράψω ένα μεγάλο μυθιστόρημα». Γράφω αστυνομικές ιστορίες στις οποίες το κίνητρο μπορεί να μοιάζει ασήμαντο, αλλά όλα τα ανθρώπινα μού φαίνονται σημαντικά. Και πιο σημαντικό ίσως είναι να μη γράφω βαρετά βιβλία, κι ας μην έχουν θέματα σπουδαία και βαρυσήμαντα.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Η πίστη του ήρωα, του Χάρη Νικολόπουλου, στη σημασία της δικαιοσύνης, υπό την έννοια μιας συμπαντικής δικαιοσύνης: κανείς δεν μπορεί να ζει ανέμελος και αδιάφορος για τις αδικίες που διαπράττονται δίπλα του και συχνά με τη δική του ανοχή. Ή όπως λέει ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ένας αγαπημένος μουσικός του Χάρη, nobody wins until everybody wins.

Έχετε ποτέ σκεφτεί να γράψετε ένα μυθιστόρημα εκτός του είδους που σας καθιέρωσε, τα αστυνομικά;

Επειδή μέχρι τα 40 μου χρόνια δεν είχα διανοηθεί καν ότι θα έγραφα βιβλία οποιουδήποτε είδους, έμαθα πια ότι πιο σωστό είναι «ποτέ μη λες ποτέ». Ποιος ξέρει;

Kανείς δεν μπορεί να ζει ανέμελος και αδιάφορος για τις αδικίες που διαπράττονται δίπλα του και συχνά με τη δική του ανοχή. Ή όπως λέει ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ένας αγαπημένος μουσικός του Χάρη, nobody wins until everybody wins.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Ιδανικός αναγνώστης των σύγχρονων αστυνομικών είναι αυτός που δεν κολλάει στο whodunit αλλά διαβάζει ένα αστυνομικό όπως κάθε άλλο βιβλίο: για την υπόθεση αλλά και τη γλώσσα του, για τις σκέψεις των ηρώων που ενίοτε είναι σκέψεις του συγγραφέα, για τα σχόλια σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες, για τις περιγραφές των πόλεων. Στα δικά μου βιβλία, βοηθάει όταν ο αναγνώστης αγαπάει τη μουσική, χωρίς να είναι απαραίτητη συνθήκη.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Παλιότερα διάβαζα ένα βιβλίο μόνο, τώρα διαβάζω δύο-τρία συγχρόνως. Διαβάζω λοιπόν το Κάτι αστραφτερό, της Jaquelin Woodson (μτφρ. Άννα Μαραγκάκη, εκδ. Πόλις), το Πότε άγγελος πότε διάβολος, του Κώστα Ακρίβου (εκδ. Μεταίχμιο) και το Νεκροτομείο πλήρες, του Jean-Patrick Manchette (μτφρ. Ειρήνη Παπακυριάκου, εκδ. Άγρα).

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή

5 λεπτά με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα η Κωνσταντίνα Γιαχαλή, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Ποτέ δεν ξέρεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Βρισκόμαστε στα ανέμελα χρόνια του 2004, όταν η Ελλάδα «νικούσε». Τι σημαίν...

Παντελής Μπουκάλας: «Η μαρτυρία τους είναι μαρτυρία της νοοτροπίας των προγόνων μας»

Παντελής Μπουκάλας: «Η μαρτυρία τους είναι μαρτυρία της νοοτροπίας των προγόνων μας»

Μια συνομιλία με τον Παντελή Μπουκάλα για τη δημώδη ποίηση, την πρόσληψή της από τους μεταγενέστερους ποιητές και την ένταξή της στις πηγές ιστορικής πληροφορίας, με αφορμή την κυκλοφορία του τέταρτου τόμου της σειράς «Πιάνω γραφή να γράψω... Δοκίμια για το Δημοτικό Τραγούδι»: «Ο έρως και το έθνος. Οι φυλές, οι θρησ...

Νίκος Σιδέρης: «Χρειάζεται συναισθηματική ευθύνη» – Με αφορμή το «Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαμβάνοντας υπόψη και τον άλλον»

Νίκος Σιδέρης: «Χρειάζεται συναισθηματική ευθύνη» – Με αφορμή το «Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαμβάνοντας υπόψη και τον άλλον»

Από την ωμή ναρκισσιστική απαίτηση στο έντεχνο αίτημα: «Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαβαίνοντας υπόψη και τον άλλον». Μια συζήτηση με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Νίκο Σιδέρη με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Της Ελένης Κορόβηλα

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

Η Margaret Atwood είναι Καναδή συγγραφέας και ποιήτρια, ευρέως γνωστή για το μελλοντολογικό μυθιστόρημά της «Η ιστορία της θεραπαινίδας», το οποίο εκτυλίσσεται σε μια δυστοπική, πατριαρχική κοινωνία όπου οι γυναίκες έχουν χάσει τα περισσότερα δικαιώματά τους. Τόσο με το λογοτεχνικό της έργο, όσο και με τα δοκίμια, τ...

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Santiago Roncagliolo «Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη).

Του Διονύση Μαρίνου

Το 2021, έπειτα από τρία χρόνια εργώδους προσπάθειας και αναγκαίας κατάδυσης στο σκότος, η περιβ...

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Σε μια σεμνή μα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, ο Δήμος Χανίων τίμησε τη Χανιώτισσα συγγραφέα, Μάρω Δούκα, για την προσφορά της στις Τέχνες, τα Γράμματα και την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου. Στη φωτογραφία, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καθώς αποδίδει το μετάλλιο της πόλης στη συγγραφέα.

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Από την πληθώρα των νέων εκδόσεων μεταφρασμένων αστυνομικών βιβλίων ξεχωρίσαμε εννέα. Σας τα παρουσιάζουμε. 

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Μήπως το κατασκοπικό εξελίσσεται στο νέο συναρπαστικό θρίλερ; Εννέα –κλασικά και σύγχρονα– αστυνομικά μυθιστορήμ...

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Επιλογή 31 βιβλίων non fiction, τα οποία κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες: Ιστορία, φιλοσοφία, πολιτική και διανόηση, έμφυλη βία και δικαιώματα και, βέβαια, Μικρασιατική Καταστροφή. Και στο τέλος, μια ιδιαίτερη πρόταση μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...
Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

To 2021 ήταν η χρονιά της μαύρης λογοτεχνίας. Το βραβείο Νόμπελ αλλά και το γαλλικό Γκονκούρ απονεμήθηκαν σε συγγραφείς που γεννήθηκαν στην Αφρική αλλά βρήκαν φωνή στις χώρες που μετανάστευσαν. Τα βραβεία επισφράγισαν μια ευρύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος για έργα μαύρων συγγραφέων, κυρίως Αμερικανών, που τους ανακα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ