eleni douxi

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Ελένη Ντούξη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Αντιδραστήρας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε τα πρώτα ποιήματα της συλλογής σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Ξεκίνησα να γράφω τα πρώτα ποιήματα της συλλογής, κάτω από το στέγαστρο έντονων γεγονότων και βιωμάτων που συνέβησαν στο άμεσο παρελθόν και συνέχιζαν να συμβαίνουν στη ζωή μου. Δεν υπήρξε αρχικό ερέθισμα για τη συλλογή, αλλά διαφορετικά κάθε φορά ερεθίσματα για το κάθε ποίημα. Μέσα μου ωστόσο, υπήρχε ήδη ένα οικοδόμημα, ένας τόπος όπου βρέθηκα να καταθέσω όλα τα παραπάνω.

Ποια είναι η αναλογία βιώματος και μυθοπλασίας στα ποιήματά σας; Προς τα πού θα λέγατε ότι «γέρνει η πλάστιγγα»;

Τα ποιήματά μου είναι εξολοκλήρου βιωματικά. Η μυθοπλασία υπάρχει μόνον ως τρόπος έκφρασης, μου δίνει τη δυνατότητα να αποδώσω υφολογικά όλη μου την ποιητική πρόθεση.

Γράψατε τα ποιήματα της συλλογής έχοντας εξ αρχής μια κεντρική ιδέα; Μια κοινή θεματολογία; 

Είχε ήδη διαμορφωθεί μέσα μου ένας χώρος όπου όλα τα βιώματα, ως σώμα, έλαβαν χώρα. Η πόλη με όλα της τα κάτοπτρα και τις διαθλάσεις στις ζωές μας. Ο άνθρωπος μέσα σε αυτήν, μόνος αλλά και με τους άλλους ανθρώπους. Ένας χώρος, όπου κινούνται εντός της δύο πρόσωπα που αγαπιούνται. Πώς αγαπά ο καθένας μόνος του, και πώς επεκτείνεται ο έρωτας πέρα από τα όρια της πόλης, κι αν το ένα επηρεάζει ή ορίζει το άλλο.

Τα ποιήματά μου είναι εξολοκλήρου βιωματικά. Η μυθοπλασία υπάρχει μόνον ως τρόπος έκφρασης, μου δίνει τη δυνατότητα να αποδώσω υφολογικά όλη μου την ποιητική πρόθεση.

Κάποιοι λένε, «μια σπουδαία ποιητική συλλογή, χρειάζεται ένα μεγαλόπνοο θέμα». Το πιστεύετε;

Κατά την άποψή μου, μια συλλογή δεν την κάνει σπουδαία απαραίτητα ένα μεγαλόπνοο θέμα μόνον. Μπορούν και τα πιο φαινομενικά απλά θέματα, με τον τρόπο που γράφονται να οδηγήσουν σε μια σπουδαία συλλογή. Αυτό που χρειάζεται κανείς, είναι εκείνο το ορμητικό κύμα, εκείνη την αναγνωρίσιμη μόνον από τους ίδιους σπίθα, που θα δώσει ώθηση να γραφτεί η δική του αλήθεια και στη συνέχεια η πολλή δουλειά, το ταλέντο, η οπτική με την οποία θα πραγματοποιήσει τις ποιητικές προθέσεις του. Φαντάζομαι πως για τον κάθε έναν από εμάς, το κάθε θέμα που μας απασχολεί, ίσως να το θεωρούμε ήδη μεγαλόπνοο.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βασικό θέμα της δική σας συλλογής;

Το βασικό θέμα είναι ο άνθρωπος μόνος του αλλά και συλλογικά, ο έρωτας με το δικό του βουλοκέρι μέσα μας. Ο αντιδραστήρας είναι η ίδια η πόλη, είναι ο χώρος, όπου οι ισορροπίες στον πυρηνικό αντιδραστήρα είναι τόσο λεπτές, που στην πραγματικότητα δεν αποφεύγει κανείς τις ολέθριες εκρήξεις. Υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια επούλωσης του αντιδραστήρα κι επειδή δεν εξαρτώνται μόνος από εμάς οι ισορροπίες αυτές, η έκρηξη είναι συχνά αναπόφευκτη. Κι αυτός ο κύκλος δεν σταματά ποτέ. Μας διαμορφώνει και την διαμορφώνουμε, με τις νίκες και τις απώλειες.

douxi ex


Έχετε συγγραφέα-πρότυπο, κάποιον που να θεωρείτε δάσκαλό σας;

Συγγραφείς πρότυπα είχα στα νεότερά μου χρόνια. Οι πρώτοι ποιητές που διάβασα κι αγάπησα ήταν ο Έντγκαρ Άλαν Πόε κι ο Κώστας Καρυωτάκης. Πλέον όμως, ανάλογα με την εποχή και τη βιωματική κατάσταση που με εξωθεί στο να γράφω ποιήματα, πρότυπο μπορεί να αποτελέσει ο οποιοσδήποτε ποιητής ή ποιήτρια. Σύγχρονοι και παλιοί, ακόμη και νεότεροί μου με μόλις μια συλλογή, με μόνον ένα ποίημα. Αντιλαμβανόμαστε την ποίηση διαφορετικά κάθε φορά που τη διαβάζουμε καθώς σε κάθε νέα αρχή ενός βιβλίου, η οπτική γωνία αλλάζει, η ματιά μας αλλάζει κι αυτή, οι ζυμώσεις είναι κάθε φορά διαφορετικές.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Δεν κρύβω πως θα ήθελα να εισχωρήσει και να καταλάβει πλήρως τον κόσμο μου κι όσα γράφω. Ωστόσο, ο ιδανικός αναγνώστης είναι εκείνος, που προσλαμβάνει τα ποιήματα με τη δική του ματιά, στον δικό του τόπο, με τη δική του πνευματική και σωματική χημεία. Εγώ αποσκοπώ ωστόσο, στις απολήξεις μιας γροθιάς εντός του.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες; 

Ποιήματα διαβάζω αδιάλειπτα, οπότε θα αναφερθώ σε δύο βιβλία που δεν είναι ποιητικά. Άλφρεντ Ντέμπλιν, Βερολίνο Αλεξάντερπλατς (μτφρ. Μηνάς Παράσχης, εκδ Οδυσσέας) και το δοκίμιο Έξοδος κινδύνου του Κώστα Δεσποινιάδη από τις εκδ. Πανοπτικόν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον ...

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

«Η Καγκελάριος» είναι μια καθηλωτική πολιτική βιογραφία και ταυτόχρονα μια προσωπική ανθρώπινη ιστορία ενός αουτσάιντερ: μιας χημικού, κόρης πάστορα, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και κατάφερε να γίνει η άτυπη ηγέτιδα της Δύσης. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στις 21 Οκτωβρίου...

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις «Προσωπικότητες» Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζει τον Στέλιο Ράμφο.

Επιμέλεια: Book Press

Στέλιος Ράμφος: κορυφαίος στοχαστής, πολυγραφότατος συγγραφέας και από τους πλέον επιδραστικούς σύγχρονους φιλοσόφους.

...
Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Θέατρο, χορός, σινεμά, instalations, προβολές, λογοτεχνία, κοινωνικός προβληματισμός και «μια υπόσχεση ευτυχίας που δεν έρχεται αλλά είναι ωραίο να την περιμένεις σαν να φτάνει», όπως σημείωσε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση στην παρουσίαση του προγράμματος της Στέγης για το 2021-...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ