kontzoglou mairi kentriki

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαίρη Κόντζογλου, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Πόρτο Λεόνε», δεύτερο μέρος της διλογίας της «Σκουριά και χρυσάφι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Πριν από χρόνια, μου είχαν δώσει ένα τραπεζικό λεύκωμα με την επιχειρηματική ιστορία μιας οικογένειας που είχε φτιάξει κονιάκ και μου είχαν τονίσει πως θα μπορούσα να εμπνευστώ από αυτή - ήταν πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα. Μου κίνησε πράγματι το ενδιαφέρον και, κατά καιρούς, τη σκεφτόμουν. Την άνοιξη του 2017, ένα βράδυ που έπινα κονιάκ για να γιορτάσω την έκδοση του βιβλίου μου «Οι Μαγεμένες – Las Incantadas», σήκωσα ψηλά το ποτήρι, κόντρα στο φως, και θαύμασα το χρυσοκόκκινο χρώμα. Σκουριά και χρυσάφι, σκέφτηκα και ξεκίνησα την έρευνα, ιστορική, κοινωνική, πολιτική, ηθογραφική για να γράψω ένα μυθιστόρημα.

Στην πορεία της έρευνας διαπίστωσα πως ο γενάρχης που ήταν σκλάβος, επαναστάτης, πρόσφυγας και μικροκαλλιεργητής κατάφερε τελικά να γίνει έμπορος, απέκτησε έναν γιο που έγινε βιομήχανος και έκανε και τα αδέλφια του να πλουτίσουν και να δοξαστούν. Η ιστορία της οικογένειας που μελετούσα, όπως ήταν φυσικό, βάδιζε παράλληλα με τη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Έτσι ξεκίνησα να γράφω το μυθιστόρημα – ιχνηλάτηση της κοινωνίας στη χώρα στα μέσα του 19ου αιώνα. 

Τι σας τράβηξε στη συγκεκριμένη εποχή; Υπάρχουν βιώματα ή οικογενειακές μνήμες που εξηγούν την έλξη σας;

Είχα να μιλήσω για ένα ποτό που παρασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, άρα η εποχή ήταν εξαρχής δεδομένη. Εννοείται πως το ποτό του οποίου την ιστορία παρουσιάζω συμπυκνώνει όλα τα ποτά που παρασκευάστηκαν τη χρονική εκείνη περίοδο στην Ελλάδα. Τότε που η χώρα άρχιζε τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με μηχανές μπαίνοντας στη βιομηχανική εποχή, οπότε σχηματιζόταν και η αστική τάξη. Άσχετα με το αν ονομάστηκε έτσι, αστική τάξη δηλαδή, αρκετά χρόνια αργότερα.

Η ιστορία της οικογένειας που μελετούσα, όπως ήταν φυσικό, βάδιζε παράλληλα με τη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα.

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Το ποτό παρήχθη και έκανε διεθνή καριέρα. Υπό αυτή την έννοια γνώριζα από την αρχή το τέλος, καθώς το ποτό είναι η φλέβα που διατρέχει όλο το βιβλίο. Σε ό,τι αφορά τη μοίρα των μυθιστορηματικών προσώπων το τέλος τους προκύπτει, όπως γίνεται συνήθως, στην εξέλιξη της ιστορίας, ποτέ δεν με απασχολεί το πώς θα τελειώσει, το γνωρίζω πια καλά ότι θα έρθει από μόνο του. Εξάλλου, ποτέ δεν υπάρχει οριστικό τέλος στα βιβλία μου, είμαι της άποψης πως τίποτα δεν τελειώνει αλλά συνεχίζεται στο διηνεκές και μου αρέσει ο/η αναγνώστης/τρια να ερμηνεύσει όπως θέλει τις τελευταίες διφορούμενες αράδες του μυθιστορήματος.

Κάποιοι λένε «ένα μεγάλο βιβλίο, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Θεωρώ πως δεν υπάρχουν «μεγάλα» και «μικρά» θέματα. Όλα έχουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν σπουδαία. Είναι θέμα χειρισμού της γλώσσας, της πίστης, της αφοσίωσης και του έρωτα γι’ αυτό.  

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βασικό θέμα στο δικό σας βιβλίο;

Είναι η δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα που παρουσιάζεται μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας που έφτιαξε το καλύτερο ποτό στον κόσμο, στα μέσα του κρίσιμου 19ου αιώνα. 

Θα μπορούσα να ονομάσω πολλούς που θεωρώ δασκάλους μου, αλλά όχι στον τρόπο που γράφω. Είναι δάσκαλοί μου στον τρόπο με τον οποίο μου έμαθαν να κοιτώ τη ζωή. 

Έχετε συγγραφέα-πρότυπο, κάποιον που να θεωρείτε δάσκαλό σας;

Υπάρχουν πολλοί αγαπημένοι συγγραφείς που τους ζήλεψα παράφορα όταν διάβαζα κάποιο βιβλίο τους, θαυμάζοντας είτε κάποιο νόημα είτε τον τρόπο με τον οποίο το είχαν αποδώσει, είτε όλα μαζί. Θα μπορούσα να ονομάσω πολλούς που θεωρώ δασκάλους μου, αλλά όχι στον τρόπο που γράφω. Είναι δάσκαλοί μου στον τρόπο με τον οποίο μου έμαθαν να κοιτώ τη ζωή. 

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Να αγαπάει τη λογοτεχνία και να έχει κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς. Συνήθως πηγαίνουν μαζί αυτά.  

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Διαβάζω πάντα δύο, συγχρόνως. Τώρα είναι η Βαλκανική τριλογία και Τα παιδιά του Στάλιν (σε επανάληψη). Τυχαία και τα δύο διαπραγματεύονται κοινωνίες σε πόλεμο, διαφορετικό μεν, πόλεμο δε, και αναφέρονται σε ολοκληρωτισμούς.


kontzoglou ex 1Νεγρεπόντε
ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2020
Σελ. 536, τιμή εκδότη €18.80

 


  

kontzoglou ex 2Πόρτο Λεόνε
ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)
ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2020
Σελ. 542, τιμή εκδότη €18.80

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον ...

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μην πεις λέξη: Η κρυφή ιστορία του IRA, του Πάτρικ Ράντεν Κιφ

Μην πεις λέξη: Η κρυφή ιστορία του IRA, του Πάτρικ Ράντεν Κιφ

Για το βιβλίο του Patrick Radden Keefe «Μην πεις λέξη - Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία, Η κρυφή ιστορία του IRA» (Μτφρ. Κωστής Πανσέληνος, εκδ. Μεταίχμιο). Στην κεντρική εικόνα, η δολοφονημένη από τον IRA Jean-McConville, μαζί με τρία από τα δέκα παιδιά της (!) και τον σύζυγό της. 

...

Bildungsroman, του Άκη Παπαντώνη (κριτική)

Bildungsroman, του Άκη Παπαντώνη (κριτική)

Κάθε μήνα, μια ποιητική συλλογή, μπαίνει στο μικροσκόπιο και εξετάζεται με πάθος και χωρίς κανέναν φόβο. Σήμερα, η πρώτη ποιητική συλλογή του Άκη Παπαντώνη «Bildungsroman» (εκδ. Κίχλη). 

Του Διογένη Σακκά

Η ποιητική συλλογή Bildungsroman ...

Μαρία Κάλλας: Τα βιβλία για τη μελαγχολική ντίβα

Μαρία Κάλλας: Τα βιβλία για τη μελαγχολική ντίβα

Μια μέρα σαν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 1977, πέθανε στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή στα 54 της χρόνια η «θεία» Μαρία Κάλλας. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Η μεγαλύτερη ντίβα της όπερας, η Μαρία Κάλλας, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου 1923. Η κόρη τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 31 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ