thodoris papaioannou

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, με αφορμή μυθιστόρημά του «Από την αρχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Το αρχικό ερέθισμα ήταν ένα συναίσθημα που νομίζω πως το έχουμε νιώσει όλοι: η νοσταλγία των παιδικών μας χρόνων. Για πολύ καιρό κρατούσα σημειώσεις από διάφορες στιγμές της παιδικής μου ηλικίας. Αυτές οι σημειώσεις ήταν σαν μικρά διηγήματα, ώσπου ήρθε η ώρα να σμίξουν με τη μυθοπλασία. Έτσι προέκυψε το βιβλίο Από την αρχή, το οποίο βασίστηκε στο γλυκό συναίσθημα που προανέφερα.

Ποια είναι η αναλογία βιώματος και μυθοπλασίας σε αυτό το μυθιστόρημα; Προς τα πού θα λέγατε ότι γέρνει η πλάστιγγα;

Αν το βιβλίο μου ήταν δέντρο, θα έλεγα πως το βίωμα είναι οι ρίζες και η μυθοπλασία τα κλαδιά και τα φύλλα του – η μυθοπλασία βασίζεται στις ρίζες, τρέφεται και αναπτύσσεται χάρη σ’ αυτές. Σε αυτό, λοιπόν, το πρώτο μου βιβλίο για ενήλικες θα έλεγα πως η πλάστιγγα γέρνει προς το βίωμα.

Πιστεύω πως ένα μεγάλο βιβλίο έχει ανάγκη από την αλήθεια του συγγραφέα και την έντονη επιθυμία του να τη μοιραστεί με άλλους ανθρώπους.

Κάποιοι λένε «Ένα μεγάλο βιβλίο χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Πιστεύω πως ένα μεγάλο βιβλίο έχει ανάγκη από την αλήθεια του συγγραφέα και την έντονη επιθυμία του να τη μοιραστεί με άλλους ανθρώπους. Κι αν αυτή η αλήθεια μετατραπεί σε γραπτό λόγο με αγάπη και σεβασμό προς τον αναγνώστη, τότε είναι από μόνη της ένα «μεγάλο θέμα».

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βασικό θέμα στο δικό σας βιβλίο;

Ό,τι κουβαλάμε μαζί μας από παιδιά μάς οδηγεί σε όλη μας τη ζωή – την καθορίζει, θα έλεγα καλύτερα. Μπορεί να οδηγηθούμε σε λάθη, να αντιμετωπίσουμε μεγάλα εμπόδια και απροσπέλαστες γέφυρες, αλλά αυτή η γλύκα των παιδικών μας χρόνων που έχουμε μέσα μας θα μας λέει πάντα πως δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Για όλους υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία, και ποτέ δεν είναι αργά. Αυτό είναι και το βασικό θέμα του βιβλίου.  

Έχετε ως πρότυπό σας κάποιον συγγραφέα, που να τον θεωρείτε δάσκαλό σας;

Δεν θα μπορούσε να είναι μόνο ένας. Από τους νεότερους, αγαπώ ιδιαίτερα τον Λουντέμη, τον Καζαντζάκη, τον Παπαδιαμάντη, τον Ζουργό, τον Γρηγοριάδη, τη Χάνα Κεντ. Αυτοί και πολλοί άλλοι συγγραφείς, άντρες και γυναίκες, θα μπορούσαν να είναι δάσκαλοί μου. Τελικά, όμως, μάλλον η ίδια η ανάγνωση είναι η δασκάλα μου.

Μπορεί να οδηγηθούμε σε λάθη, να αντιμετωπίσουμε μεγάλα εμπόδια και απροσπέλαστες γέφυρες, αλλά αυτή η γλύκα των παιδικών μας χρόνων που έχουμε μέσα μας θα μας λέει πάντα πως δεν πρέπει να απογοητευόμαστε.

Υπάρχει κάποια «συγγραφική συμβουλή» την οποία παρακούσατε;

Πραγματικά δεν γνωρίζω αν παράκουσα κάποια συμβουλή. Σίγουρα όμως δεν παράκουσα τη φωνή μέσα μου που με παρότρυνε να γράψω ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Όσο αυτή η φωνή σού αφηγείται και εσύ γράφεις, μια κινηματογραφική ταινία προβάλλεται μπροστά σου. Εγώ άκουσα με προσοχή τη δική μου εσωτερική φωνή και προσπάθησα να αποτυπώσω την αντίστοιχη κινηματογραφική ταινία στο χαρτί.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Νομίζω πως είναι αυτός που πρώτα πρώτα θα περάσει όμορφα παρέα με το βιβλίο μου. Κι αν ταυτιστεί έστω για λίγο με κάποιον από τους ήρωές μου, σημαίνει πως θα έχουμε επικοινωνήσει. Αυτού του είδους η επικοινωνία δημιουργεί τον ιδανικό για μένα αναγνώστη.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Πρόσφατα τελείωσα τη Χορτοφάγο της Κορεάτισσας Χαν Γκανγκ, και τώρα έχω ξεκινήσει το βιβλίο του Καμύ Ο πρώτος άνθρωπος.


papaioannou thodorisΑπό την αρχή
ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΙΚΑΡΟΣ 2020
Σελ. 312, τιμή εκδότη €15.00 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλενα Χουζούρη: «Η πολιτική προσφυγιά, ο ξεριζωμός και η διαγραφή από την πατρίδα, παραμένουν ανεπούλωτο τραύμα»

Έλενα Χουζούρη: «Η πολιτική προσφυγιά, ο ξεριζωμός και η διαγραφή από την πατρίδα, παραμένουν ανεπούλωτο τραύμα»

Mε αφορμή την επανέκδοση του μυθιστορήματός της «Πατρίδα από βαμβάκι» (εκδ. Πατάκη), η συγγραφέας Έλενα Χουζούρη μάς μιλάει για τη λιγότερη γνωστή ιστορία των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα μετά το τέλος του Εμφυλίου και τη σημερινή συγκυρία με το πρόβλημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.&nb...

Αλέξης Πανσέληνος: «Τα διηγήματα αυτά απηχούν την τάση μου για πολυπρόσωπες και πολυεπίπεδες αφηγήσεις»

Αλέξης Πανσέληνος: «Τα διηγήματα αυτά απηχούν την τάση μου για πολυπρόσωπες και πολυεπίπεδες αφηγήσεις»

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνο με αφορμή την επανέκδοση του πρώτου του βιβλίου «Ιστορίες με σκύλους» (εκδ. Μεταίχμιο), μια συλλογή με τέσσερα εκτενή διηγήματα. Μια επιστροφή έπειτα από 42 συναπτά χρόνια στις συγγραφικές απαρχές του. Φωτογραφία: © Νίκος Κοκκαλιάς.

Συνέντευξη στον ...

Φώτης Καγγελάρης: «Δεν υπάρχει ''ελεύθερη'' τέχνη – είναι πάντα ένας συμβιβασμός και μια μεταμφίεση»

Φώτης Καγγελάρης: «Δεν υπάρχει ''ελεύθερη'' τέχνη – είναι πάντα ένας συμβιβασμός και μια μεταμφίεση»

Συνέντευξη με τον Διδάκτορα Ψυχοπαθολογίας και συγγραφέα Φώτη Καγγελάρη με αφορμή το βιβλίο του «Μια ιστορία της τέχνης. Από την μεριά της επιθυμίας» (εκδ. Παπαζήση). Μια πρωτότυτη θέαση της τέχνης και της άμεσης σχέσης που έχει με την ουσία της ζωής μας. 

Συνέντευξη στ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική  διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Το δεύτερο φεστιβάλ «WOW - Women of the World Αthens» (6-8 Απριλίου) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποπειράται να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην κεντρική εικόνα, η Έλλη Ανδριοπούλου, διευθύνουσα δύμβουλος του ΚΠΙΣΝ και...

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ