Mpotsis

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιάννης Μπότσης, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο κλέφτης των μυστικών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Από ένα όνειρο, καλοκαίρι στο Πήλιο, πέντε χρόνια πρίν από τη συγγραφή. Σε αυτό, σαν θεατής σε σκοτεινή αίθουσα, είδα μια πολύ απλή εκδοχή του στόρυ. Το κατέγραψα, το «ξέχασα» και όταν αποφάσισα να γράψω το βιβλίο, δεν το ξαναείδα ποτέ, παρά μόνο λίγο καιρό μετά την έκδοση. Προτίμησα να στηριχτώ σε μια μακρινή αίσθηση εκείνου του στόρυ για να νιώσω ελεύθερος να δημιουργήσω κάτι συμβατό με την εποχή που το έγραφα, και ήταν πολύ λειτουργικό τελικά. Στη δε σύγκριση ήταν πολύ ανώτερο από το όνειρο αλλά και πολύ διαφορετικό.

Ποια είναι η σχέση σας με την ιστορική περίοδο στην οποία διαδραματίζεται το βιβλίο σας; Έχετε εντάξει σε αυτό βιωματικά στοιχεία δικών σας ανθρώπων, συγγενών ή γνωστών; Πώς πλησιάσατε την εποχή;

Το βιβλίο κινείται σε δυο περιόδους, πολύ παλιές και φυσικά πριν γεννηθώ. Όμως η μητέρα μου έζησε ως κοριτσάκι την Κατοχή και μου διηγήθηκε ιδιαίτερα περιστατικά της, όταν ήμουν μικρός, ενώ ο πεθερός μου καταγόταν από τη Σμύρνη και αυτό με ώθησε να την ψάξω. Αυτά τα δυο στοιχεία κινητοποίησαν την φαντασία μου και ήταν το αρχικό καύσιμο της προσπάθειας. Ακολούθησε μια κοπιαστική έρευνα, πριν αλλά και παράλληλα με την συγγραφή. Ηταν ένα επώδυνο ταξίδι, που με συγκλόνισε.

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Από πριν αρχίσω τη συγγραφή. Είχα δημιουργήσει όλο το story line στη φαντασία μου και το τέλος ήταν το πρώτο που έγραψα. Αυτό μου έδωσε και τον τόνο που ήθελα για όλο το μυθιστόρημα, γιατί λειτούργησε σαν ένα είδος «μετρονόμου». Μετά έγραψα το πρώτο κεφάλαιο και συνέχισα μέχρι και το προτελευταίο. Οταν έφτασα στο τέλος, πολύ λίγες λέξεις άλλαξα σε αυτό. Ηταν πολύ συγκινητική η εμπειρία.

Είχα δημιουργήσει όλο το story line στη φαντασία μου και το τέλος ήταν το πρώτο που έγραψα. Αυτό μου έδωσε και τον τόνο που ήθελα για όλο το μυθιστόρημα, γιατί λειτούργησε σαν ένα είδος «μετρονόμου».

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο βιβλίο, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Όχι απαραίτητα, αλλά συνήθως ναι. Στα μεγάλα βιβλία σημασία έχει η ιδιαίτερη ματιά, το σύμπαν που δημιουργείται, οι χαρακτήρες που συνεπαίρνουν και πάνω απ’ όλα η επιδραστική οπτική για όλα τα σχετικά με τη ζωή. Αυτά δένουν πιο εύκολα με ένα μεγάλο θέμα, είναι αλήθεια. Ομως υπάρχουν μεγάλα βιβλία χωρίς μεγάλο θέμα και η αιτία είναι η προσωπικότητα του συγγραφέα και η ικανότητα να δημιουργήσει ένα μοναδικό σύμπαν με μια σαγηνευτική προσέγγιση.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Η επίγνωση ότι για να ξεπεράσεις τα εξωτερικά σου όρια, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσες και να υπερβείς τα εσωτερικά. Αυτό αφορά και τους οκτώ, βασικούς ήρωες του Κλέφτη των μυστικών και φυσικά το συνειδητοποίησα λίγους μήνες μετά την συγγραφή. Αυτό συμβαίνει πάντα με τα βαθύτερα θέματα. Ποτέ δεν σου αποκαλύπτονται νωρίς και έρχονται στην επιφάνεια, συνήθως απροειδοποίητα!

[Ο ιδανικός αναγνώστης] Συμφωνεί με την οπτική μου, στην κοινωνική καταγραφή και την κριτική των δυο εποχών. Ταυτίζεται με τα κίνητρα και τις πράξεις των θετικών χαρακτήρων του έργου αλλά και κατανοεί σε ένα βαθμό τους αρνητικούς. 

Έχετε συγγραφέα-πρότυπο, κάποιον που να θεωρείτε δάσκαλό σας;

Ευτυχώς όχι, γιατί είναι κάτι που σχεδόν αντιπαθώ. Πιστεύω ότι για να γράψεις ένα βιβλίο πρέπει να συντονιστείς με το μέσα σου και να αφεθείς, ακόμα κι αν αυτό που γράφεις είναι ένα δοκίμιο. Με αυτόν τον τρόπο κάθε δημιουργία μοιάζει σαν το αποτύπωμα του δακτύλου μας και είναι μοναδικό. Όμως θεωρώ ως δάσκαλό μου όλα τα υπέροχα βιβλία που έχω διαβάσει. Τι φθινόπωρο του ’18 που ξεκίνησα τον Κλέφτη είχα πίσω μου ένα καλοκαίρι με θαυμάσια αναγνώσματα και αυτά μου έδωσαν την ώθηση να κάνω τη δική μου προσπάθεια.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Είναι απαιτητικός και θέλει μια λογοτεχνική και όχι απλώς αφηγηματική προσέγγιση. Εχει ενσυναίσθηση για τις πράξεις των ηρώων αλλά παράλληλα δεν ενδίδει εύκολα στη συγκίνηση. Αγαπάει το κινηματογραφικό σασπένς και έχει την ανάγκη να μπαίνει στις λεπτομέρειες των περιγραφών μου. Συμφωνεί με την οπτική μου, στην κοινωνική καταγραφή και την κριτική των δυο εποχών. Ταυτίζεται με τα κίνητρα και τις πράξεις των θετικών χαρακτήρων του έργου αλλά και κατανοεί σε ένα βαθμό τους αρνητικούς. Νιώθει την συγκίνηση και το πάθος που κατέθεσα αλλά και την προσήλωση σε όσα ήθελα να αναδείξω. Βουρκώνει στις κορυφαίες στιγμές, μακάρι όσο το έκανα κι εγώ.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Το Μαχαίρι, του Jo Nesbo. 


botsis exΟ κλέφτης των μυστικών
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 2020
Σελ. 512, τιμή εκδότη €16.90 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Καμπύλης: «Από τη χαρά μας ότι ακουγόμαστε, κάνουμε εκπτώσεις σ' αυτά που λέμε»

Τάκης Καμπύλης: «Από τη χαρά μας ότι ακουγόμαστε, κάνουμε εκπτώσεις σ' αυτά που λέμε»

Μιλήσαμε με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Τάκη Καμπύλη με αφορμή το δεύτερο βιβλίο του, τ...

5 λεπτά με τον Λουκά Αναγνωστόπουλο

5 λεπτά με τον Λουκά Αναγνωστόπουλο

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος με αφορμή το βιβλίο του «Οι μύθοι του χθες και οι άνθρωποι του σήμερα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. 

Επιμέλεια: Book Press

«Οι αρχαίοι μύθοι είναι συναρπαστικοί και διαχρο...

5 λεπτά με τον Γιώργο Πολυμενάκο

5 λεπτά με τον Γιώργο Πολυμενάκο

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιώργος Πολυμενάκος με αφορμή το μυθιστόρημα «Σημείο εξόδου ένα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα. 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε τούτο το δεύτερο βιβλίο σας; Θυμάστε το αρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «Κόκκινα φανάρια» ανάβουν τα queer φώτα τους στον Cartel Τεχνοχώρο

Τα «Κόκκινα φανάρια» ανάβουν τα queer φώτα τους στον Cartel Τεχνοχώρο

Μια παράσταση βασισμένη στα «Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού, στο CARTEL Τεχνοχώρος, στο Παλιό Μηχανουργείο στην περιοχή του Ρέντη (που έχει παραχωρηθεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση). Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 και κάθε Δευτέρα στις 20.00 (από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου)

Επιμέλεια: B...

Βιβλία που θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Κριτική

Βιβλία που θα διαβάσουμε προσεχώς από τις εκδόσεις Κριτική

Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Κριτική πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βιβλία, τόσο τίτλοι μεταφρασμένης και ελληνικής λογοτεχνίας, όσο και δοκίμια, μελέτες κ.ά. Δείτε τα αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Το Γαλλικό Ινστιτούτο τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο – Αναβολή λόγω καιρού...

Το Γαλλικό Ινστιτούτο τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο – Αναβολή λόγω καιρού...

Σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2022, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας για πάντα στραμμένους τους προβολείς στην πολυβραβευμένη διαδρομή του στην Έβδομη Τέχνη. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση «Αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο» που είχε προγρ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

«Το αντίδωρο», της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Μαίρης Σπυριδογιαννάκη «Το αντίδωρο – Αφού σκέφτομαι θετικά, γιατί μου πάνε όλα στραβά;» το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις «Η Τέχνη της Ζωής».

Επιμέλεια: Book Press

01 ...

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

«Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε», του Όλιβερ Χίλµες (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Oliver Hilmes «Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής), που κυκλοφορεί στις 19 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ ΒΙΚΤΟΡ ΜΙΛΕΡ-ΧΕΣ,
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ...

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

«Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», του Γιώργου Πετράκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός αποσπάσματος από τη συλλογή τριών ιστοριών του Γιώργου Πετράκη «Τις Κυριακές που πετούν τα αεροπλάνα», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Πληθώρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μάρκου στέκεται πίσω απ’ τ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα πιο feelgood βιβλία με σκηνικό βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες

Τα πιο feelgood βιβλία με σκηνικό βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες

Οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία, συχνά μάλιστα και τα ίδια τα βιβλία, γίνονται το κεντρικό θέμα σε πολλά μυθιστορήματα, που αποκτούν έτσι αυτόχρημα τον χαρακτηρισμό του «βιβλιοφιλικού» και έχουν ένα δικα...

Μυθιστορήματα για την αμνησία: πώς οι διαταραχές μνήμης δίνουν υπέροχες ιστορίες

Μυθιστορήματα για την αμνησία: πώς οι διαταραχές μνήμης δίνουν υπέροχες ιστορίες

Ο ανθρώπινος νους και τα αχαρτογράφητα μονοπάτια του, η μνήμη και η λειτουργία της, από τα σπουδαιότερα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης, διερευνώνται τόσο από την επιστήμη όσο και από τη λογοτεχνία. Μια επιλογή λογοτεχνικών βιβλίων με θέμα την αμνησία ή διάφορες διαταραχές της μνήμης, στην πλειονότητά τους μυθι...

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

Τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021 σύμφωνα με τον Guardian

H λίστα του Guardian με τα καλύτερα βιβλία του 2021 περιλαμβάνει πολλά γνώριμα και αγαπητά ονόματα, όπως η Όλγκα Τοκάρτσουκ, ο Καζούο Ισιγκούρο, ο Τζόναθαν Φράνζεν και η Σάλι Ρούνεϊ, μεταξύ άλλων. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι πολλοί από τους συγγραφείς που ξεχώρισαν έχουν ήδη ένα ή περισσότερα βιβλία τους μεταφρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ