Mpotsis

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιάννης Μπότσης, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο κλέφτης των μυστικών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Από ένα όνειρο, καλοκαίρι στο Πήλιο, πέντε χρόνια πρίν από τη συγγραφή. Σε αυτό, σαν θεατής σε σκοτεινή αίθουσα, είδα μια πολύ απλή εκδοχή του στόρυ. Το κατέγραψα, το «ξέχασα» και όταν αποφάσισα να γράψω το βιβλίο, δεν το ξαναείδα ποτέ, παρά μόνο λίγο καιρό μετά την έκδοση. Προτίμησα να στηριχτώ σε μια μακρινή αίσθηση εκείνου του στόρυ για να νιώσω ελεύθερος να δημιουργήσω κάτι συμβατό με την εποχή που το έγραφα, και ήταν πολύ λειτουργικό τελικά. Στη δε σύγκριση ήταν πολύ ανώτερο από το όνειρο αλλά και πολύ διαφορετικό.

Ποια είναι η σχέση σας με την ιστορική περίοδο στην οποία διαδραματίζεται το βιβλίο σας; Έχετε εντάξει σε αυτό βιωματικά στοιχεία δικών σας ανθρώπων, συγγενών ή γνωστών; Πώς πλησιάσατε την εποχή;

Το βιβλίο κινείται σε δυο περιόδους, πολύ παλιές και φυσικά πριν γεννηθώ. Όμως η μητέρα μου έζησε ως κοριτσάκι την Κατοχή και μου διηγήθηκε ιδιαίτερα περιστατικά της, όταν ήμουν μικρός, ενώ ο πεθερός μου καταγόταν από τη Σμύρνη και αυτό με ώθησε να την ψάξω. Αυτά τα δυο στοιχεία κινητοποίησαν την φαντασία μου και ήταν το αρχικό καύσιμο της προσπάθειας. Ακολούθησε μια κοπιαστική έρευνα, πριν αλλά και παράλληλα με την συγγραφή. Ηταν ένα επώδυνο ταξίδι, που με συγκλόνισε.

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Από πριν αρχίσω τη συγγραφή. Είχα δημιουργήσει όλο το story line στη φαντασία μου και το τέλος ήταν το πρώτο που έγραψα. Αυτό μου έδωσε και τον τόνο που ήθελα για όλο το μυθιστόρημα, γιατί λειτούργησε σαν ένα είδος «μετρονόμου». Μετά έγραψα το πρώτο κεφάλαιο και συνέχισα μέχρι και το προτελευταίο. Οταν έφτασα στο τέλος, πολύ λίγες λέξεις άλλαξα σε αυτό. Ηταν πολύ συγκινητική η εμπειρία.

Είχα δημιουργήσει όλο το story line στη φαντασία μου και το τέλος ήταν το πρώτο που έγραψα. Αυτό μου έδωσε και τον τόνο που ήθελα για όλο το μυθιστόρημα, γιατί λειτούργησε σαν ένα είδος «μετρονόμου».

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο βιβλίο, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Όχι απαραίτητα, αλλά συνήθως ναι. Στα μεγάλα βιβλία σημασία έχει η ιδιαίτερη ματιά, το σύμπαν που δημιουργείται, οι χαρακτήρες που συνεπαίρνουν και πάνω απ’ όλα η επιδραστική οπτική για όλα τα σχετικά με τη ζωή. Αυτά δένουν πιο εύκολα με ένα μεγάλο θέμα, είναι αλήθεια. Ομως υπάρχουν μεγάλα βιβλία χωρίς μεγάλο θέμα και η αιτία είναι η προσωπικότητα του συγγραφέα και η ικανότητα να δημιουργήσει ένα μοναδικό σύμπαν με μια σαγηνευτική προσέγγιση.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Η επίγνωση ότι για να ξεπεράσεις τα εξωτερικά σου όρια, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσες και να υπερβείς τα εσωτερικά. Αυτό αφορά και τους οκτώ, βασικούς ήρωες του Κλέφτη των μυστικών και φυσικά το συνειδητοποίησα λίγους μήνες μετά την συγγραφή. Αυτό συμβαίνει πάντα με τα βαθύτερα θέματα. Ποτέ δεν σου αποκαλύπτονται νωρίς και έρχονται στην επιφάνεια, συνήθως απροειδοποίητα!

[Ο ιδανικός αναγνώστης] Συμφωνεί με την οπτική μου, στην κοινωνική καταγραφή και την κριτική των δυο εποχών. Ταυτίζεται με τα κίνητρα και τις πράξεις των θετικών χαρακτήρων του έργου αλλά και κατανοεί σε ένα βαθμό τους αρνητικούς. 

Έχετε συγγραφέα-πρότυπο, κάποιον που να θεωρείτε δάσκαλό σας;

Ευτυχώς όχι, γιατί είναι κάτι που σχεδόν αντιπαθώ. Πιστεύω ότι για να γράψεις ένα βιβλίο πρέπει να συντονιστείς με το μέσα σου και να αφεθείς, ακόμα κι αν αυτό που γράφεις είναι ένα δοκίμιο. Με αυτόν τον τρόπο κάθε δημιουργία μοιάζει σαν το αποτύπωμα του δακτύλου μας και είναι μοναδικό. Όμως θεωρώ ως δάσκαλό μου όλα τα υπέροχα βιβλία που έχω διαβάσει. Τι φθινόπωρο του ’18 που ξεκίνησα τον Κλέφτη είχα πίσω μου ένα καλοκαίρι με θαυμάσια αναγνώσματα και αυτά μου έδωσαν την ώθηση να κάνω τη δική μου προσπάθεια.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Είναι απαιτητικός και θέλει μια λογοτεχνική και όχι απλώς αφηγηματική προσέγγιση. Εχει ενσυναίσθηση για τις πράξεις των ηρώων αλλά παράλληλα δεν ενδίδει εύκολα στη συγκίνηση. Αγαπάει το κινηματογραφικό σασπένς και έχει την ανάγκη να μπαίνει στις λεπτομέρειες των περιγραφών μου. Συμφωνεί με την οπτική μου, στην κοινωνική καταγραφή και την κριτική των δυο εποχών. Ταυτίζεται με τα κίνητρα και τις πράξεις των θετικών χαρακτήρων του έργου αλλά και κατανοεί σε ένα βαθμό τους αρνητικούς. Νιώθει την συγκίνηση και το πάθος που κατέθεσα αλλά και την προσήλωση σε όσα ήθελα να αναδείξω. Βουρκώνει στις κορυφαίες στιγμές, μακάρι όσο το έκανα κι εγώ.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Το Μαχαίρι, του Jo Nesbo. 


botsis exΟ κλέφτης των μυστικών
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 2020
Σελ. 512, τιμή εκδότη €16.90 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρτεμις Σκουμπουρδή: «Στην Αθήνα δοξάζεται η διαχρονία»

Άρτεμις Σκουμπουρδή: «Στην Αθήνα δοξάζεται η διαχρονία»

Συνέντευξη με την αθηναιογράφο Άρτεμη Σκουμπουρδή με αφορμή τα βιβλία της «Μοναστηράκι - Πλάκα: Οι γειτονιές των θεών» και «Ψυρρή: η γειτονιά των ηρώων – Οι Αθηναίοι στην εξέγερση του ΄21» (εκδ. Πατάκη).

Της Μαρίας Καλιόρη

Μια συνομιλία με την –ιστορικ...

5 λεπτά με τον Ντίνο Οικονόμου

5 λεπτά με τον Ντίνο Οικονόμου

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Ντίνος Οικονόμου, με αφορμή το μυθιστόρημα «Τα στειρωμένα νερά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας;

...
5 λεπτά με την Τασούλα Τσιλιμένη

5 λεπτά με την Τασούλα Τσιλιμένη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Τασούλα Τσιλιμένη, με αφορμή τον τόμο «Παραβατικότητα στο παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο – Στερεότυπα, ανατροπές και προτάσεις για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των αναγνωστών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροπή.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο εθελοντής, του Τζακ Φεργουέδερ

Ο εθελοντής, του Τζακ Φεργουέδερ

Για τη μυθιστορηματική βιογραφία του Jack Fairweather «Ο εθελοντής – Η αληθινή ιστορία του ήρωα της αντίστασης που διείσδυσε στο Άουσβιτς» (μτφρ. Θεοδώρα Δαρβίρη, εκδ. Gutenberg). Στην κεντρική εικόνα, ο ήρωας του βιβλίου Βιτόλντ Πιλέτσκι (στο κέντρο) όταν ήταν ακόμα έφεδρος ανθυπολοχαγός του Πολωνικού στρ...

Ιστορίες οικογενειακής τρέλας, της Κατερίνας Ζαρόκωστα

Ιστορίες οικογενειακής τρέλας, της Κατερίνας Ζαρόκωστα

Για το τελευταίο βιβλίο της Κατερίνας Ζαρόκωστα, η οποία έφυγε χθες από τη ζωή στα εβδομήντα της χρόνια, τη συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες οικογενειακής τρέλας» (εκδ. Σοκόλη).

Της Έλενας Χουζούρη

Τρία χρόνια μετά το μυθιστόρημά της Οι αδελφές Ραζή ...

Πέθανε η συγγραφέας Κατερίνα Ζαρόκωστα

Πέθανε η συγγραφέας Κατερίνα Ζαρόκωστα

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Κατερίνα Ζαρόκωστα στα εβδομήντα της χρόνια. Τελευταίο της βιβλίο, που εκδόθηκε λίγο καιρό πριν, ήταν η συλλογή με αυτοβιογραφικά διηγήματα «Ιστορίες οικογενειακής τρέλας» (εκδ. Σοκόλη)

Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινων...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Όψεις τουρισμού, του Αλέξη Χατζηδάκη (προδημοσίευση)

Όψεις τουρισμού, του Αλέξη Χατζηδάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Αλέξη Χατζηδάκη «Όψεις τουρισμού – Δεκαοχτώ δοκίμια για την τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό του χώρου και την αρχιτεκτονική», που κυκλοφορεί από τις Cube Art Editions.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Τα φώτα του νότου, της Νίνα Γκεόργκε (προδημοσίευση)

Τα φώτα του νότου, της Νίνα Γκεόργκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Nina George «Τα φώτα του νότου» (μτφρ. Όλγα Γκαρτζονίκα), που κυκλοφορεί στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Ανήσυχα άκρα», που κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΑΚΡΩΝ

Έν...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλίο, το καλύτερο δώρο κι αυτές τις Γιορτές

Βιβλίο, το καλύτερο δώρο κι αυτές τις Γιορτές

Η πιο απροσδόκητη χρονιά φτάνει στο τέλος της. Για τους περισσότερους από εμάς δύσκολα φαντάζεται κανείς άλλη χρονιά που να έκρυβε μια τόσο μεγάλη έκπληξη για όλη την ανθρωπότητα. Δοκιμαστήκαμε και δοκιμαζόμαστε ψυχολογικά, συναισθηματικά, ηθικά, μετράμε απώλειες ανθρώπων δικών μας και αγνώστων που τους νιώθουμε όμω...

10+1 βιβλία για μαγικά Χριστούγεννα

10+1 βιβλία για μαγικά Χριστούγεννα

Μια επιλογή δέκα χριστουγεννιάτικων βιβλίων για πολύ μικρά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά από τη βιβλιοπαραγωγή του 2020. Πρόκειται για όμορφα βιβλία που μεταφέρουν το πνεύμα των Γιορτών στους μικρούς αναγνώστες με τρυφερές καλογραμμένες ιστορίες. Στις παρακάτω επιλογές, η εικονογράφηση παρουσιάζει ποικιλία και μεγάλο ε...

Τα καλύτερα αστυνομικά του 2020

Τα καλύτερα αστυνομικά του 2020

Επιλογή 21 τίτλων από τα καλύτερα ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2020.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

17 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα καλύτερα αστυνομικά του 2020

Επιλογή 21 τίτλων από τα καλύτερα ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2020. Της Χίλντας Παπαδημητρίου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ