alt

"Η ιστορία προηγείται της σκέψης. Τη βλέπω πριν τη σκεφτώ."

Του Κώστα Αγοραστού

Το νέο βιβλίο της Λένας Κιτσοπούλου «Μεγάλοι Δρόμοι» (εκδ. Μεταίχμιο) κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες. Λιγότερο φαντεζί στη γραφή του, σε σχέση με το προηγούμενο, και με διάθεση να αποκρυπτογραφίσει καλύτερα την ανθρώπινη ψυχολογία, η Κιτσοπούλου συγκέντρωσε δέκα διηγήματα με άτυπο θεματικό άξονα τη φυγή.

Κάνατε εντυπωσιακή εμφάνιση με το πρώτο σας βιβλίο (Νυχτερίδες, εκδ. Κέδρος). Πολλοί όμως πιστεύουν ότι στο δεύτερο βιβλίο κρίνεται ο συγγραφέας. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Ναι. Σίγουρα όμως κάποιος και με την πρώτη φορά δείχνει αν έχει κάτι ενδιαφέρον να πει ή όχι, δεν είναι για πέταμα η πρώτη φορά. Ούτε ακυρώνεται η αξία ενός πράγματος επειδή δεν μπόρεσε να ξαναγίνει. Νόμίζω ότι κάθε φορά που εκτίθεσαι κρίνεσαι και σίγουρα έχει αξία η συνέχεια και η διάρκεια. Ο συγγραφέας και γενικά ο καλλιτέχνης κρίνεται νομίζω κάθε μέρα, κρίνεται από τον τρόπο που επιλέγει να ζήσει. Κρίνεται περισσότερο από τον τρόπο που περπατάει παρά από τον τρόπο που γράφει. Το γράψιμο είναι το τελευταίο. Είναι το γλέντι. Το υπόλοιπο είναι το ζόρι. Πως αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο, την ζωή. Πόσο αντέχεις να είσαι δέκτης ακόμα και της ασχήμιας και του πόνου. Και φυσικά πόσο ικανά είναι τα μέσα που διαθέτεις, ώστε να κατασκευάσεις από όλα αυτά κάτι. Είναι σαν μηχανή του κιμά ο συγγραφέας. Κρέας, αίμα, τεμαχισμός κ.λ.π. Αν τώρα η μηχανή είναι από τους Κινέζους, θα χαλάσει. Αν είναι ακριβή και καλή θα σου μείνει.

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στα διηγήματα;

Η δύναμη του διηγήματος βρίσκεται στην συμπύκνωση, στο ότι η ζωή μπορεί να κάνει έναν κύκλο ολόκληρο ακόμα και μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι κάτι που δεν έχει απαραίτητα αρχή και τέλος. Αν περπατήσεις μία μέρα στην Αθήνα θα ζήσεις καμιά δεκαριά διηγήματα. Ο ήρωας του διηγήματος έχει μία σκηνή να παίξει κι όμως αυτή η μία σκηνή είναι ικανή να μας αποκαλύψει το παρελθόν του και το μέλλον του. Είναι συγκινητικό. Όπως ένας δυνατός στίχος: ‘’ Αργά αργά, βαριά βαριά, σ’ ακούω στο σκοτάδι. Το κουρασμένο βήμα σου να σέρνεται. Κάθε βράδυ. Κάθε βράδυ’’. Δεν θέλεις κάτι παραπάνω από αυτό.

Στο σύντομο βιογραφικό σας, στο εσώφυλλο του βιβλίου, διαβάζω ότι γεννηθήκατε στην Αθήνα. Τα περισσότερα όμως διηγήματά σας διαδραματίζονται στην επαρχία με ήρωες χωριάτες. Πώς συνδέονται τα βιώματά σας με τους ήρωες των διηγημάτων σας;

Έχω καταγωγή από χωριό. Έχω περάσει σε χωριό τα παιδικά και εφηβικά μου καλοκαίρια. Οι συγγενείς μου είναι από επαρχία, οι μυρωδιές που με κατακλίζουν μέχρι σήμερα, είναι η πίτα που ψήνεται στον φούρνο, είναι η ταβέρνα και το κοψίδι, οι πρώτοι μου έρωτες ήτανε πάνω σε ράτζο με χαλασμένες σούστες. Πράσινο λάστιχο, πλαστικό τραπεζομάντηλο, κάψιμο από εξάτμιση στη γάμπα και νυφοπάζαρο στην παραλία με καλαμπόκι στο χέρι.

Στα διηγήματά σας, ψήγματα των ηρώων σας είναι και στοιχεία της δική σας ψυχοσύνθεσης;

Φυσικά. Για να γράψεις κάτι πρέπει να το έχεις δει. Για να το έχεις δει πραγματικά πρέπει και να το περιέχεις.

altΠώς ξεκινάτε τη συγγραφή ενός διηγήματος; Σας επισκέπτεται ως έμπνευση η ιστορία, το αρχικό σενάριο ή ένα πρόσωπο με, δραματικό ενδιαφέρον το οποίο σας συναρπάζει και η ιστορία πλέκεται γύρω από αυτό;

Ξεκινάω χωρίς να ξέρω τίποτα. Μόλις βάλω την πρώτη φράση αρχίζει σιγά σιγά η ιστορία και με επισκέπτεται. Κάποια στιγμή η ιστορία προηγείται της σκέψης μου. Έχει κάτι το μαγικό αυτό. Την βλέπω πριν την σκεφτώ.

Στα διηγήματά σας η ιδέα, η σεναριακή δομή είναι πολύ ισχυρή. Σας απασχολεί περισσότερο το θέμα ή η γλώσσα;

Και τα δύο το ίδιο. Ξεκινάω όμως από την γλώσσα. Άμα βάλεις στο στόμα ενός ήρωα μία φράση, η γλώσσα του θα σε οδηγήσει και στην ζωή του, από την γλώσσα του θα δεις το σπίτι του.

Αγαπάτε τους ήρωές σας; Τους σκέφτεστε ξανά μόλις τυπωθούν στο χαρτί;

Αυτοί όλοι από την ώρα που έχουν τυπωθεί, έχουν υπάρξει κι όλας . Τους ξέρω. Οι ιστορίες τους είναι για μένα το ίδιο αληθινές όσο και οι αληθινές που έχω ζήσει.

Θα ήθελα να μείνουμε στο διήγημα “Ο Κατάθλας”, το ωραιότερο κατά τη γνώμη μου, της συλλογής. Πώς προέκυψε αυτός ο ήρωας;

Αυτός ξεκίνησε από μένα, από μια ανάγκη μου να στραφώ προς τα μέσα μου και όχι να γράψω μία ιστορία με δράση, ήθελα μια καθιστή ιστορία που να σκάβει μέσα και όχι να έχει απαράιτητα εικόνες ή ανατρεπτικά γεγονότα. Να είναι πιο εμμονική. Σιγά σιγά, άρχισαν να βγαίνουν όλοι αυτοί οι ψυχαναγκασμοί του ήρωα, τους οποίους ‘’ έκλεψα’’ από ιστορίες φίλων, που κατά καιρούς μου έχουν διηγηθεί. Συμπτώματα της κατάθλιψης κ.λ.π.

Η γραφή σας εκεί, σε στιγμές παραληρηματική και σε άλλες νωχελική, βαριεστημένη, ακολουθεί την ψυχολογία και τη σκέψη του ήρωά σας πολύ επιτυχημένα. Τι είναι αυτό που σας έλκει κάθε φορά στους οριακούς ανθρώπους, τους οποιους περιγράφετε;

Δυστυχώς δεν είναι οριακοί οι ήρωές μου. Είμαστε όλοι οριακοί, απλώς παίζουμε τους φυσιολογικούς. Στη ζωή, ο πιο φυσιολογικός τύπος είναι ίσως κάποιος ο οποίος δουλεύει σε ένα μαγαζί, έχει γυναίκα και παιδιά, είναι εργατικός, το Σάββατο βγαίνει έξω με τους φίλους του, αγαπάει την γυναίκα του και τα παιδιά του, τους φροντίζει, μετά βγαίνει στη σύνταξη, έχει κι ένα ωραίο εξοχικό, του αρέσει και το ψάρεμα. Αυτόν τον τύπο μπορεί μια μέρα να τον δεις κρεμασμένο από το ταβάνι του σπιτιού του.

Έχετε εμμονές; Το γράψιμο σας τις καλύπτει ή τις πολλαπλασιάζει;

Φυσικά και έχω εμμονές. Από μικρή ήθελα να συμβεί το αδύνατο. Ήθελα να σταματήσει ο χρόνος εκεί που εγώ ήθελα. Δεν νομίζω ότι χωρίς εμμονές μπορεί κάποιος να ασχολείται με τέτοια επαγγέλματα.Το γράψιμο μου δίνει την δυνατότητα να τις εκτονώνω εκεί και ευτυχώς όχι στη ζωή μου. Μου δίνει τον χώρο να φτάνω στα άκρα, να βουτάω χωρίς φόβο στα χειρότερα, να επιμένω και να σκαλίζω με τρέλλα χωρίς να φοβάμαι. Στη ζωή είμαι πιο ευγενική και πιο φοβισμένη.

Στους Μεγάλους Δρόμους θεωρώ ότι τα διηγήματα με μεγαλύτερη έκταση είναι πιο επιτυχημένα από τα υπόλοιπα. Σκέφτεστε το επόμενο βιβλίο σας να είναι μυθιστόρημα;

Ευχαριστώ που μου το λέτε, για κάποιον λόγο χαίρομαι, ίσως κι εγώ το πιστεύω. Δεν σκέφτομαι τίποτα. Ειλικρινά.  Δεν σκέφτομαι αποτέλεσμα. Σκέφτομαι μόνο τη στιγμή που θα καθήσω να γράψω. Οτιδήποτε.

Ποιοι είναι οι συγγραφείς που αγαπάτε;

Είναι πολλοί. Ντοστογιέφσκι, Τσέχωφ, Γκαίτε, Καμύ. Κλασικά πράγματα, αθάνατα. Παπαδιαμάντης. Και ένα διηγήμά του να έχεις διαβάσει, έχεις κερδίσει μία επιπλέον ζωή.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κατερίνα Μάρκου: «Ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες»

Κατερίνα Μάρκου: «Ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες»

Οι εκδόσεις Παπαζήση συμπληρώνουν φέτος 95 συναπτά χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου. Συνομιλήσαμε με τη διευθύντρια των εκδόσεων Κατερίνα Μάρκου για την κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της εκδοτικής επιχείρησης. 

Συνέντευξη στον Κώστα Α...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ