perantonakis kentriki

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Πυθαγόρας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Ξεκίνησα από τη βία που ξεχείλιζε στην τηλεόραση, κάθε φορά που μιλούσαν για τη Χρυσή Αυγή. Αντίστοιχα, το κόψιμο των γεφυριών μεταξύ των ανθρώπων, η απουσία διαλόγου και ο δογματισμός ήταν τα πρώτα ερεθίσματα τα οποία κλωθογύριζαν στον νου μου, γύρω από το κεντρικό θέμα.

Ποια είναι η αναλογία βιώματος και μυθοπλασίας στο βιβλίο σας; Προς τα πού θα λέγατε ότι «γέρνει η πλάστιγγα»;

Άπειρες μικρές σκηνές ή λόγια, μικρά στιγμιότυπα ή εικόνες τα έχω ζήσει. Αλλά το συνολικό σενάριο και η σύνδεσή τους, με σκοπό να φτάσω στην κορύφωση του τέλους, είναι δική μου επινόηση. Συνεπώς, η πλάστιγγα γέρνει προς τη μυθοπλασία που πήρε προσωπικά βιώματα και παραστάσεις από την τηλεόραση, χωνεμένες εμπειρίες αλλά και πολιτικές φρικαλεότητες, για να δημιουργήσει κάτι καινούργιο.

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Ήξερα την αρχή και το ιδεολογικό τέλος. Αλλά δεν είχα προδιαγράψει πώς θα τα συνδέσω. Πήγαινα βήμα βήμα, φούσκωνα τη ζύμη, έδινα ώθηση σκηνή τη σκηνή στην υπόθεση, ώσπου συνέλαβα κάπου στη μέση με ποια σκαλιά θα ορθώσω την κλίμακα μέχρι το μυθιστορηματικό τέλος. Στην ουσία έχτιζα τη γέφυρά μου μέσα στην ομίχλη, τοποθετώντας λιθαράκι λιθαράκι, ξέροντας απλώς ότι κάπου εκεί απέναντι είναι η άλλη όχθη…

Προσωπικά πιστεύω ότι ο συγγραφέας μπορεί να πάρει ένα «ασήμαντο» θέμα και να αναδείξει μέσω αυτού μια μεγάλη ατομική, κοινωνική ή πολιτική υπόθεση. Με άλλα λόγια, η λογοτεχνία ναι μεν ξεκινά από το χειροπιαστό, αλλά επαγωγικά ανάγεται σε κάτι ευρύτερο.

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο βιβλίο, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Αποδείξεις υπάρχουν και υπέρ και κατά αυτής της άποψης. Φανταστείτε να μιλούσα για την αδελφομαχία στον «Πυθαγόρα», χωρίς να έχω αναχθεί σε ένα κοινωνικοπολιτικό θέμα. Προσωπικά πιστεύω ότι ο συγγραφέας μπορεί να πάρει ένα «ασήμαντο» θέμα και να αναδείξει μέσω αυτού μια μεγάλη ατομική, κοινωνική ή πολιτική υπόθεση. Με άλλα λόγια, η λογοτεχνία ναι μεν ξεκινά από το χειροπιαστό, αλλά επαγωγικά ανάγεται σε κάτι ευρύτερο. Αν δεν φτάσει ή δεν φτιάξει το «μεγάλο», δεν θα ενδιαφέρει κανέναν, ενώ, αν δεν ξεκινήσει από το καθημερινό, θα είναι δοκίμιο κι όχι μυθοπλασία.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βασικό θέμα στο δικό σας βιβλίο;

Πρόθεσή μου είναι να αναδείξω το ακροδεξιό άκρο, που αμαύρωσε τη δεκαετία του 2010. Οι άνθρωποι αυτοί, που συμμετείχαν ενεργά ή απλώς ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, ζούσαν δίπλα μας, κρατούσαν μια ύπουλη σιωπή, λ.χ. στις δημοσκοπήσεις, αλλά ήταν λαλίστατοι στις βίαιες πράξεις τους, στην οργή τους, στην εκδικητική τους συμπεριφορά, που έπλητταν και ντρόπιαζαν την ελληνική κοινωνία.

Έχετε συγγραφέα-πρότυπο, κάποιον που να θεωρείτε δάσκαλό σας;

Θα απαντήσω για το συγκεκριμένο βιβλίο. Μου έδωσε την καθοριστική ώθηση το μυθιστόρημα του Percival Everett H θεραπεία του νερού, ώστε να βρω το αυλάκι που χρειαζόμουν για να διοχετεύσω το νερό του μυαλού μου.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Δεν είναι αυτός που θα καταλάβει τις προθέσεις μου. Αντίθετα, είναι αυτός που καλοπροαίρετα θα ξεχάσει ποιος είμαι, θα αγνοήσει την καταδίκη λ.χ. της Χρυσής Αυγής και θα συλλάβει τον δικό του κόσμο, όπως βεβαίως το ίδιο το κείμενο υπαγορεύει. Αυτός δηλαδή που θα δώσει στα λόγια μου μια ιδιαίτερη, καθολική και βαθιά δική του ερμηνεία.

Εκδίδοντας ένα βιβλίο και έτσι ευρισκόμενος στην άλλη όχθη του ποταμού, συνειδητοποίησα πώς λειτουργεί το εκδοτικό σύστημα, ποιους μηχανισμούς προώθησης του βιβλίου επιστρατεύει, πώς ένα έργο δεν τίθεται στην αδιαμεσολάβητη σχέση συγγραφέα και αναγνώστη, αλλά μεσολαβεί μια αλυσίδα διαφήμισης και διάχυσης.

Τι αισθανθήκατε όταν διαβάσατε την πρώτη κριτική για το μυθιστόρημά σας;

Ήμουν προετοιμασμένος ότι θα δεχόμουν κάθε προσέγγιση (και αντιμετώπιση) που θα ερχόταν. Ήμουν ταυτόχρονα περίεργος να δω πώς θα μου συστήσουν το βιβλίο μου. Όταν όμως διάβασα την κριτική του Χρίστου Παπαγεωργίου, ένιωσα ότι ακούω τη φωνή μου μέσω μαγνητοφώνησης και δεν την αναγνωρίζω. Κι αυτό συμβαίνει γιατί κάθε εξωτερική ματιά δείχνει στον συγγραφέα χρώματα και οπτικές γωνίες που δεν είχε συνειδητοποιήσει.

Έχει επηρεάσει η εμπειρία σας ως συγγραφέας το πώς βλέπετε τον ρόλο σας ως κριτικός λογοτεχνίας;

Ωραία ερώτηση. Εκδίδοντας ένα βιβλίο και έτσι ευρισκόμενος στην άλλη όχθη του ποταμού, συνειδητοποίησα πώς λειτουργεί το εκδοτικό σύστημα, ποιους μηχανισμούς προώθησης του βιβλίου επιστρατεύει, πώς ένα έργο δεν τίθεται στην αδιαμεσολάβητη σχέση συγγραφέα και αναγνώστη, αλλά μεσολαβεί μια αλυσίδα διαφήμισης και διάχυσης. Κατάλαβα με άλλα λόγια πώς λειτουργεί μια σειρά από γρανάζια, ώστε να αντιλαμβάνομαι και ως κριτικός πώς σκέφτονται οι εκδότες, πώς λειτουργεί η αγορά και πώς σκέφτονται οι άλλοι κριτικοί. Ίσως βέβαια συνέβη και το αντίθετο: η πείρα μου ως κριτικού καθόρισε και τη στάση μου ως συγγραφέα. 


perantonakisΠυθαγόρας
Γιώργος Περαντωνάκης
Καστανιώτης 2020
Σελ. 218, τιμή εκδότη €15,00 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Γιάννη Μπότση

5 λεπτά με τον Γιάννη Μπότση

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιάννης Μπότσης, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο κλέφτης των μυστικών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το α...

5 λεπτά με τον Γιώργο Παναγιωτίδη

5 λεπτά με τον Γιώργο Παναγιωτίδη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γιώργος Παναγιωτίδης, με αφορμή την επανέκδοση του μυθιστορήματός του «Ίσος Ιησούς» από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισ...

5 λεπτά με τον Βαγγέλη Μπέκα

5 λεπτά με τον Βαγγέλη Μπέκα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Βαγγέλης Μπέκας, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο γιος μας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «Συναντήσεις» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη σε διαδραστική πλατφόρμα

Οι «Συναντήσεις» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη σε διαδραστική πλατφόρμα

Μια σύγχρονη διαδραστική πλατφόρμα, με την υποστήριξη του Onassis Culture, θα φιλοξενήσει ψηφιακά τη σειρά ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους», από σήμερα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τώρα θα μιλήσω εγώ, του Χάρη Βλαβιανού – τοξικά οικογενειακά αισθήματα

Τώρα θα μιλήσω εγώ, του Χάρη Βλαβιανού – τοξικά οικογενειακά αισθήματα

Για το αφήγημα του Χάρη Βλαβιανού «Τώρα θα μιλήσω εγώ» (εκδ. Πατάκη).

Της Νίκης Κώτσιου

Το οικογενειακό τραύμα και οι παραφυάδες του συνεχίζουν να αρδεύουν το πολύπτυχο έργο του ποιητή Χάρη Βλαβιανού (1957) που με τον αποσπασματικό δραματικό μονόλογο ...

Στους Χάγκεν Φλάισερ & Ρόντρικ Μπίτον τα Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Στους Χάγκεν Φλάισερ & Ρόντρικ Μπίτον τα Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Στον Χάγκεν Φλάισερ & στον Ρόντρικ Μπίτον τα Βραβεία Διδώ Σωτηρίου και Δαίδαλος της Εταιρείας Συγγραφέων καθώς και οι βραχείς κατάλογοι για τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή και πεζογράφο.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Ανήσυχα άκρα», που κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΑΚΡΩΝ

Έν...

Ένα πιάτο λιγότερο, της Μαριλένας Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Ένα πιάτο λιγότερο, της Μαριλένας Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μαριλένας Παπαϊωάννου «Ένα πιάτο λιγότερο», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Ανοιχτό μικρόφωνο, του Γιάννη Ευσταθιάδη (προδημοσίευση)

Ανοιχτό μικρόφωνο, του Γιάννη Ευσταθιάδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Γιάννη Ευσταθιάδη «Ανοιχτό μικρόφωνο – Μονόλογοι και ομολογίες» το οποίο κυκλοφορεί στις 15 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο ξανθός άγγελος

Έτσι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Περιήγηση στο επιδραστικό έργο του Edgar Allan Poe μέσα από πέντε σχετικά πρόσφατα βιβλία, τέσσερα με δικά του έργα και ένα με κείμενα εμπνευσμένα από την τόσο ιδιαίτερη λογοτεχνία του. 

Του Δημήτρη Αργασταρά

Κοιν...

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή που ξεχωρίζουν.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

 

...
Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Μια σχεδόν εξαντλητική περιήγηση στα βιβλία που αφορούν την ελληνική ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή και κυκλοφόρησαν την τελευταία 10ετία στη χώρα μας. Ένα αξιανάγνωστο «σώμα» κειμένων που καλύπτει όλες τις όψεις του σύνθετου πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

05 Νοεμβρίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ανάγνωση είναι ζωή: Τα βιβλιοπωλεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά

Η Σύμπραξη των Εκδοτών απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση, μέσω επιστολής της στον Πρωθυπουργό, να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ