alt

Συνέντευξη με τον Νίκο Βατόπουλο, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του «Όπου και να ταξιδέψω» (εκδ. Μεταίχμιο), με το οποίο ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας απλώνει το βλέμμα και τον φακό του πέρα από την Αθήνα, σε 24 ελληνικές πόλεις. 

Της Στεφανίας Τζακώστα

Θα ξεκινήσω με μια φράση που μου έκανε εντύπωση. Λέτε πως η αστική περιήγηση είναι παράλληλα μια «διαδικασία ενηλικίωσης». Πώς το εννοείται;

 Η αστική περιήγηση [...] είναι ένας τρόπος να καταλαβαίνεις όσα σε περιβάλλουν

Το βλέμμα εκπαιδεύεται. Η ματιά καλλιεργείται. Όλα εκπορεύονται από την πνευματική περιέργεια, γεννώνται από την ανάγκη να πας λίγο παρακάτω. Η αστική περιήγηση από μόνη της είναι ένας τρόπος να βλέπεις, να βιώνεις την εμπειρία της περιπλάνησης ως κάτι αναπόσπαστο από την προσωπική αυτοσυνειδησία απέναντι στην ιδέα του τόπου και στην ιδέα του χρόνου. Η διαδικασία ενηλικίωσης που προκύπτει από την αστική περιήγηση έχει ως προϋπόθεση την ικανότητα ελεύθερων συνειρμών, την ανάγκη να συνθέσεις και να επιχειρήσεις απρόβλεπτες συνάψεις. Είναι ένας τρόπος να καταλαβαίνεις όσα σε περιβάλλουν. 

vatopoulos perpatontasΤα κείμενα που περιγράφουν περιοχές και δρόμους της Αθήνας, αλλά και πόλεις της Ελλάδας, βγάζουν αγάπη, τρυφερότητα. Την Αθήνα, την Ελλάδα την αγαπήσατε μέσα από τις περιπλανήσεις σας, μέσα από τα ταξίδια ή η αγάπη σας «έσπρωξε» να γνωρίσετε καλύτερα όλα αυτά τα μέρη;

Στην Αθήνα γεννήθηκα και μεγάλωσα. Οπότε η ίδια η ύπαρξή μου συνδέεται με την πόλη. Μεγάλωνα τα χρόνια που η Αθήνα άλλαζε κάθε μέρα, αυτές οι εικόνες των πρώτων χρόνων με συνοδεύουν ακόμη. Την Αθήνα την αγαπάω από πάντα. Την παρατηρώ από παιδί και έχω πολύ πρώιμες εικόνες και αναμνήσεις. Ισως ήταν κάτι έμφυτο. Από την εφηβεία μου άρχισα να τη φωτογραφίζω και σταδιακά να την περπατώ σε ευρύτερη ακτίνα. Την υπόλοιπη Ελλάδα άρχισα να την ερευνώ πρόσφατα, αλλά από παιδί ταξιδεύαμε οικογενειακώς πολύ, σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρακινούμενος από τη δουλειά που κάνω στους δρόμους και τις συνοικίες της Αθήνας, άρχισα συστηματικά να φωτογραφίζω και να εξερευνώ και τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Είναι, για μένα, ένα ανοικτό πρότζεκτ, που δεν τελειώνει ποτέ, αφού κάθε μέρα κάτι καινούργιο μαθαίνω. 

Όσοι δεν το έχουμε ζήσει, το έχουμε σαν μια οικεία εικόνα, σαν από ταινία: ένα παιδί στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, με ανοιχτό παράθυρο να παρατηρεί, οι γονείς στα μπροστινά καθίσματα να συζητούν και αυτό να ρουφάει την κάθε στιγμή, την κάθε εικόνα. Αυτή την αίσθηση μου δίνετε στην εισαγωγή του βιβλίου σας. Μιλάτε για ανάγκη, επιθυμία να γράψετε αυτό το βιβλίο. Γιατί;

Θέλησα να μοιραστώ τα αισθήματα και τις σκέψεις που μου προκαλεί η περιήγησή μου στον αστικό κορμό της χώρας. Όλες αυτές τις αντιφατικές εικόνες, παρακμής και ομορφιάς, που συναντά κανείς παντού, σε μεγάλεις πόλεις ή χωριά, και που πάντα εμφανίζονται με πιεστικά ερωτήματα για το χθες, το τώρα και το αύριο. Με ενδιέφερε να κατανοήσω το σήμερα μέσα από τις στρώσεις του παρελθόντος και να προκαλέσω ένα άλλο βλέμμα πάνω σε όψεις της Ελλάδας με τις οποίες νομίζουμε ότι είμαστε εξοικειωμένοι. Είναι τρομακτικό πόσο λίγο πραγματικό ενδιαφέρον υπάρχει για την ιστορική παρακαταθήκη αλλά και εν γένει για τους κύκλους του χρόνου και όσα σπουδαία μπορεί να αποκομίσει κανείς μέσα από τις αναγνώσεις του τοπίου και το βλέμμα της αστικής γεωγραφίας. 

vatopoulos 24 poleisΟι περισσότερες πόλεις της Ελλάδας λέτε πως είναι «παραμελημένες», «αγνοημένες», «υποτιμημένες», «σε απόσυρση». Πώς το μεταφράζετε αυτό;

Ταξιδεύοντας συνειδητά, πλέον, στην Ελλάδα διαπίστωσα πως υπήρχε μια κοινή συνθήκη: ένα παραμελημένο, υποτιμημένο και αγνοημένο κτιριακό απόθεμα που παραμένει εν υπνώσει ή σε λανθάνουσα κατάσταση. Ορισμένες φορές είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ. Εχω την αίσθηση ότι απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο το μεγάλο θέμα της αναδιάταξης των αστικών κέντρων. Πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, και αυτές αποσπασματικές, δεν υπάρχει παραγωγή σκέψης και προβληματισμού για τις διαστρωματώσεις του αστικού πολιτισμού, έτσι όπως αυτές έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους σε όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές πόλεις, μικρές ή μεγάλες, τουριστικές ή μη. Εχω μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις πόλεις εκείνες που είναι έξω από τις τουριστικές διαδρομές, πόλεις, δηλαδή, που δεν είναι προορισμοί. Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις, άλλωστε, δεν είναι τουριστικές, με την έννοια ότι δεν είναι πανελληνίως (ή και διεθνώς) γνωστές για τα αξιοθέατά τους, για τη γαστρονομία τους ή για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά τους. Αυτές οι πόλεις με ενδιαφέρουν περισσότερο. Και ανακάλυψα πως πόλεις όπως η Λάρισα, η Λαμία, η Δράμα ή η Τρίπολη έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και με μεγάλη χαρά επιστρέφω κάθε φορά για να τις ανακαλύψω πιο βαθιά. Είναι εξόχως απογοητευτικός ο βαθμός της αδιαφορίας και της άγνοιας που έχουν πολλοί Ελληνες για τις ελληνικές πόλεις. Υπάρχει μια γενικευμένη απαξίωση, η οποία εντείνει το πρόβλημα και αποκαλύπτει το πόσο μακρύ δρόμο έχουμε να διανύσουμε για να μιλήσουμε για μια αστική αναγέννηση.

Πώς επιλέξατε τις συγκεκριμένες πόλεις που συμπεριλάβατε στο τελευταίο σας βιβλίο Όπου και να ταξιδέψω; Θα υπάρξει συνέχεια;

Ηθελα να προκαλέσω το βλέμμα και τη σκέψη, με πυκνά κείμενα προσωπικού ύφους για κάθε μία από τις πόλεις και να ανασύρω μνήμες αλλά και να γεννήσω εικόνες. Και προβληματισμό.

Εργάζομαι ήδη για τη συνέχεια. Είναι ένα ανοικτό εργαστήρι όλη αυτή η έρευνα. Οι πόλεις που επελέγησαν για το βιβλίο αυτό ήταν οι πόλεις για τις οποίες είχα νωπές εικόνες στο μυαλό μου. Ηταν δηλαδή πόλεις που είχα επισκεφθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια και επειδή βρίσκονταν σε μια γεωγραφική διασπορά μπορούσαν να συστήσουν μία ενδεικτική εθνική αστική ανθολογία. Δεν υπάρχει αξιολογική επιλογή, αλλά μου αρέσει που περιλαμβάνεται η Ρόδος μαζί με την Κατερίνη και η Ερμούπολη μαζί με την Τρίπολη. Στο βιβλίο αυτό δεν υπάρχει το Ναύπλιο αλλά υπάρχει η Λαμία. Ηθελα να προκαλέσω το βλέμμα και τη σκέψη με πυκνά κείμενα προσωπικού ύφους για κάθε μία από τις πόλεις και να ανασύρω μνήμες αλλά και να γεννήσω εικόνες. Και προβληματισμό. 

Διαβάζετε βιβλία για τις πόλεις που πρόκειται να επισκεφτείτε; Μελετάτε; Ερευνάτε; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε;

Το πρώτο που κάνω είναι να καταλάβω την πόλη, εντελώς μόνος μου. Με μοναχικούς περιπάτους. Να νιώσω την πόλη, να τη μυριστώ. Φωτογραφίζω ό,τι με ενδιαφέρει στις θεματικές κατηγορίες που αναπτύσσω. Και παρατηρώ τα πάντα. Πολλές φορές έρχονται οι απαντήσεις μόνες τους, και πάντα διατυπώνονται ερωτήματα. Για ποιο λόγο, π.χ., σε μια γειτονιά έχουν μείνει πολλές μικρές κατοικίες ή γιατί σε ένα δρόμο υπήρχε έντονη ανοικοδόμηση μετά το 1990, κλ.π. Ερειπωμένες βιοτεχνίες, πολυκατοικίες του μοντερνισμού, μετασεισμικά ή προσφυγικά σπίτια, αστική ακμή και παρακμή, όλα αυτά είναι θέματα προς εξερεύνηση. Διαβάζω ό,τι μπορώ για τις πόλεις. Σε κάποιες από αυτές έχω πλέον φίλους και γνωστούς που με ξεναγούν και μου δίνουν διαρκώς εναύσματα και ερεθίσματα. 

vatopoulos 2Σε παλαιότερη συνέντευξή σας στη στήλη μας «Πρόσωπα της ανάγνωσης» είχατε πει πως ο ορισμός του καλού βιβλίου είναι «να αδημονείς να συνεχίσεις την ανάγνωση. [...] Να είναι ο μοχλός που σε κάνει καλύτερο». Πιστεύετε πως και οι πόλεις μπορούν να «διαβαστούν« σαν ένα μεγάλο βιβλίο γεννώντας αντίστοιχα συναισθήματα; Σε ποιο βαθμό, με άλλα λόγια, η περιήγηση είναι μια ανάγνωση;

Η κατηγορία της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας ή των δοκιμίων αστικής γεωγραφίας είναι ένας κόσμος ολόκληρος. Η δική μου δουλειά έχει έντονο προσωπικό ύφος κυρίως ως προς την αφετηρία και τη στόχευση. Επιθυμώ να προκαλώ συνειρμούς στον αναγνώστη και να κάνει τις δικές του προβολές, να τον παρακινώ να δει πέρα από τις στερεότυπες αναγνώσεις και να του προσφέρω ένα κίνητρο να προχωρήσει πιο βαθιά στην κατανόηση των τόπων. Κατά μία έννοια ο καθένας μπορεί να συνδεθεί με ένα ανάγνωσμα που έχει θέμα την αστική περιπλάνηση. Η περιήγηση αγγίζει τα πάντα. Είναι αυτογνωσία και επιθυμία να δεις τη ζωή έξω από το κάδρο. 

* Η ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΖΑΚΩΣΤΑ είναι δημοσιογράφος.

 


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κατερίνα Μάρκου: «Ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες»

Κατερίνα Μάρκου: «Ο χώρος των εκδόσεων παραδοσιακά είχε δυναμικές γυναικείες παρουσίες»

Οι εκδόσεις Παπαζήση συμπληρώνουν φέτος 95 συναπτά χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου. Συνομιλήσαμε με τη διευθύντρια των εκδόσεων Κατερίνα Μάρκου για την κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της εκδοτικής επιχείρησης. 

Συνέντευξη στον Κώστα Α...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ